АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації. До першого питання. Необхідно звернути увагу на соціальні та науково-практичні передумови виникнення та розвитку філософії управління

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. II. Гігієнічні рекомендації
  3. Визначить стратегії психотерапевтичної роботи з клієнтом і рекомендації для нього: молодий чоловік віком 26 років страждає на ігроманію.
  4. Висновки і рекомендації
  5. ВИСНОВКИ І РЕКОМЕНДАЦІЇ ЗА НАСЛІДКАМИ ДОСЛІДЖЕНЬ
  6. Висновки, рекомендації
  7. Витрати на виробництво продукції згідно П(С)БО 16 та методичні рекомендації з формування собівартості продукції
  8. Дайте гігієнічну оцінку адекватності і збалансованості харчування та обгрунтуйте гігієнічні рекомендації щодо корекції харчового раціону.
  9. Дайте гігієнічну оцінку умовам праці, поставте діагноз та обгрунтуйте лікувально-профілактичні рекомендації.
  10. Деякі рекомендації щодо правил поведінки в умовах небезпеки землетрусу
  11. Деякі рекомендації щодо правил поведінки під час зсувів, снігових лавинах, селях
  12. Додаток. Програма дисципліни і методичні

До першого питання. Необхідно звернути увагу на соціальні та науково-практичні передумови виникнення та розвитку філософії управління, а також врахувати, що в історії філософської думки існували різні підходи до визначення місця і ролі філософії управління та її предмета. Разом з тим, потрібно пояснити, чим викликано розмаїття підходів до розуміння предмета філософські проблеми управління. Для вирішення цього питання доцільно врахувати, що переважна більшість дослідників вважають філософію управління та навчальну дисципліну філософські проблеми управління частиною (продовженням) філософії або її розділу – соціальна філософія, а тому необхідно визначити специфіку філософії та її основних складових елементів. Важливим питанням для встановлення специфіки філософських проблем управління як особливої теоретичної дисципліни є з’ясування сутності філософського підходу до феномену управління. Наступним важливим питанням є виявлення відмінності між філософським осмисленням управління та його науковим пізнанням, а також виокремлення специфіки філософської рефлексії та дискурсу. Водночас, слід передусім сформулювати, як визначаються у філософії й філософських проблемах управління ключові поняття теми.

До другого питання. Аналізуючи це питання, насамперед потрібно врахувати, що за своїм статусом філософія управління є комплексна, міждисциплінарна галузь наукового знання. Разом з тим, за своєю структурою філософія управління близька до класичної філософії. У рамках правознавства філософія управління найбільш тісно пов’язана з теорією права та соціологією права.

Необхідно врахувати, що ці три дисципліни становлять комплекс загальнотеоретичних і правових дисциплін, які обумовлені існуванням у управлінні як суспільному феномені трьох аспектів: ціннісно-оціночного, формально-догматичного та соціальної обумовленості. Важливо дослідити, який з цих аспектів для теорії держави і права, філософії управління і соціології права є домінуючим, визначальним, а також чи можуть існувати ці науки автономно.

До третього питання. Готуючись до цього питання, необхідно врахувати, що філософські проблеми управління як самостійну дослідницьку дисципліну конституюють (тобто визначають) її основні питання, від розв’язання яких залежить вирішення всіх інших її проблем. Разом з тим, в кожного дослідника може бути свій підхід до уточнення предмета та основних питань філософських проблем управління. Проаналізуйте, чим обумовлена така ситуація. Водночас, в цьому питанні необхідно сформулювати функції філософських проблем управління через призму вирішення двох взаємообумовлених проблем, а саме: обґрунтування необхідності філософії управління та значення філософських проблем управління в підготовці правоохоронців. Серед найважливіших функцій філософських проблем управління виділяють: світоглядну, методологічну, аксіологічну, виховну, онтологічну, праксеологічну, пізнавальну та ін. Разом з тим, важливо пам’ятати, що у межах цілісної структури філософських проблем управління основні функції цієї навчальної дисципліни взаємозалежні і взаємно детермінують одна одну. Необхідно окреслити основні параметри та тенденції цього процесу.

Додаткові питання:

1. Як Ви розумієте поняття "суб’єкт управління" і "об’єкт управління"?

2. В чому проявляється антропологічний аспект предмету курсу філософські проблеми управління.

3. Дайте аналіз методу моделювання при аналізі концепції філософські проблеми управління.

4. Проаналізуйте використання методологічного потенціалу західних та вітчизняних дослідників проблем управління.

5. Обґрунтуйте гуманістичні чинники концепції філософські проблеми управління.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)