АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення вартості облігацій

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Визначення сімейства рослини.
  4. II. Визначення видової приналежності рослини.
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. NСерцевиною ринку єврокапіталів є європозики, які надаються через випуск єврооблігацій, тобто облігацій у євровалюті. Основна валюта єврооблігацій - долар США.
  7. А) Визначення термінології
  8. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  9. Альтернативні теорії вартості
  10. Аналіз собівартості за елементами витрат і калькуляційними статтями
  11. АНАЛІЗ СОБІВАРТОСТІ ОДИНИЦІ ОКРЕМИХ ВИРОБІВ
  12. Аналіз собівартості окремих видів продукції

 

Як було констатовано раніше, вартість активів дорівнює теперішній вартості їх майбутніх грошових потоків. Це стосується будь-яких фінансових активів, облігацій теж.

Корпорації випускають облігації, щоб залучати капітал для розширення своїх операцій. В корпорації, які беруть у борг, зобов’язуються щорічно, щопівроку або щоквартально сплачувати власникам облігацій певну суму грошей як процент.

Розмір процента, що сплачується, це купонна ставка, яку позначено на облігаційному сертифікаті. На сертифікаті також позначено термін сплати основного боргу, номінальну вартість, регулярність сплати процентів протягом року.

Термін боргового зобов’язання – це дата, коли той, хто випускає облігації, має повернути інвеститору повну ціну облігації, тобто погасити борг.

Номінальна вартість облігації – це ціна облігації на час її погашення.

Якщо є названі дані, то можна легко визначити вартість облігації:

1. Вирахуйте теперішню вартість надходжень інтересів.

2. Вирахуйте теперішню вартість номінальної ціни.

3. Додайте ці два значення теперішньої вартості.

Зверніть увагу на те, що інтереси та номінальна вартість дисконтуються за ринковою ставкою (ставка, за якою дисконтуються подібні облігації). Загальну формулу вирахування вартості облігації можна записати так:

(5)

де Vb – вартість облігації;

I – проценти за кожен період;

F – номінальна ціна облігації;

k – дисконтна ставка;

n – число періодів.

Величини PVIFA (процентний фактор теперішньої вартості ануїтету) можна взяти з відповідних таблиць у додатках.

Коли процентна ставка на ринку падає, проценти, що виплачуються на старі облігації, вищі за проценти на нові, бо купонні ставки нижчі. А тому старі облігації продаються за вищу ціну (з премією). Ціна облігації змінюється протилежно процентній ставці, що складається на ринку. Коли процентна ставка піднімається, ціна облігації з нижчою купонною ставкою падає. Така зворотна залежність між процентною ставкою та ціною має відношення також до привілейованих та звичайних акцій.

 

Приклад: Визначеним вартості облігації.

 

Завдання: Корпорація випустила 5-річну облігацію з номінальною вартістю $1000 та з купонною ставкою 10 %. Інтереси сплачуються щорічно; дисконтна ставка для подібних облігацій на ринку 12 %. Визначте вартість облігації.

Розв’язок: Для визначення вартості цієї облігації спочатку дисконтуємо річний інтерес у розмірі $100 (0,10 х 1000 = $100) за дисконтною ставкою 12 % протягом 5 років. Потім дисконтуємо номінальну вартість $1000 під 12 % на 5 років і додамо дві величини теперішньої вартості.

Відповідь на це рівняння можна легко дати з допомогою таблиць процентного фактору теперішньої вартості, див. додаток А та додаток Б.

 

 

де PVIFA – процентний фактор теперішньої вартості ануїтету;

PVIF – процентний фактор теперішньої вартості.

Ціна цієї облігації $927,5. Іншими словами, інвеститор заплатить за облігацію $927,5.

Зверніть увагу, що у попередньому прикладі ціна облігації дорівнювала лише $927,5 що менше номінальної ціни – $1000. Позаяк дисконтна ставка ринку 12 % вища за купонну ставку 10 %, облігація продається із знижкою. Облігація продавалася б із премією, якби дисконтна ставка була нижча за купонну.

 

Для закріплення матеріалу розв’яжіть наступні задачі:

 

· Скільки ви заплатите за облігацію, яку випущено на 5 років з номінальною вартістю $1000, купонною ставкою 10 % і сплатою процентів щопівроку? Припустіть, що на даний час схожі облігації дисконтуються під 12 %.

· Корпорація випустила 7-річну облігацію з номінальною вартістю $2000 та з купонною ставкою 12 %. Інтереси сплачуються щорічно. Дисконтна ставка для подібних облігацій на ринку 8 %. Визначте вартість облігації.

 

 

Ціна привілейованої акції визначається шляхом підрахунку теперішньої вартості щорічних дивідендів, як у випадку з довічною рентою. Оцінку звичайних акцій роблять в трьох випадках: без приросту дивідендів, з рівномірним приростом дивідендів та з нерівномірним приростом ДИВІДЕНДІВ. Щоб визначити ціну облігації, сЛІд окремо дисконтувати, майбутній інтерес від облігації і основну суму боргу, а результати додати.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)