АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Визначення виявленого в процесі ревізії матеріального збитку, матеріальна відповідальність пацівників

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. Definitions. Визначення.
  3. I. Визначення сімейства рослини.
  4. II. Визначення видової приналежності рослини.
  5. IV. Основні поняття і визначення,
  6. А) Визначення термінології
  7. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  8. Адміністративна відповідальність за порушення податкового законодавства
  9. Адміністративна відповідальність за порушення умов розповсюдження та демонстрування фільмів, передбачених прокатним посвідченням (cm. 1647 КУпАП).
  10. Адміністративна відповідальність: поняття, мета, функції, принципи та ознаки.
  11. Аналітичні прцедури для визначення основних тенденцій стану та руху об’єкту дослідження.
  12. АНКЕТА ВИЗНАЧЕННЯ ЗДАТНОСТІ ПОДАЛЬШОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВА

До матеріального збитку, як правило, відносяться:
• недостачі грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей і готової продукції понад норми природного спаду;
• повне або часткове псування товарно-матеріальних цінностей і готової продукції;
• виплата заробітної платні робітникам понад встановлені розцінки унаслідок заниження норм вироблення або приписки об'ємів виконаних робіт, а також завищення посадових окладів штатним працівникам;
• незаконно одержані премії, додаткова оплата, винагороди за вислугу років;
• заробітна платня, що виплатить працівникам підприємства за час вимушеного прогулу (наприклад, при затримці видачі трудової книжки або при незаконному звільненні працівника і подальшому його відновленні на колишній роботі);
• відпустка матеріалів, сировини, готової продукції за заниженими цінами або без оплати;
• передача фізичним або юридичним особам в користування об'єктів основних засобів без оплати або з оплатою за заниженими цінами;
• нестягнута дебіторська заборгованість, якщо право на її стягнення втрачене з вини працівників підприємства;
• списані товарно-матеріальні цінності і грошові кошти по безтоварних і безгрошевих (підробленим) документах;
• необгрунтовані витрати підприємства, викликані приписками і неякісним виконанням робіт, неправильним застосуванням цін, тарифів, розцінок, знижок, надбавок, недотриманням норм витрати матеріальних ресурсів і т.д.

Законодавство передбачає два види матеріальної відповідальності працівників за заподіяний збиток: обмежену і повну.
Обмежена матеріальна відповідальність припускає відшкодування заподіяного збитку в заздалегідь встановлених розмірах. Вона застосовується у всіх випадках спричинення збитку, окрім тих, коли законодавчо встановлена інша межа відповідальності. Керівники підприємств, організацій, структурних підрозділів і їх заступники несуть обмежену матеріальну відповідальність у розмірі нанесеного з їх вини збитку, але не більш окладу, місячної заробітної платні, передбаченої законодавством, якщо збиток підприємству причинний переплатою засобів, неправильною постановкою обліку і зберігання матеріальних цінностей і грошових коштів, неприйняттям необхідних заходів до запобігання простоям, випуску недоброякісної продукції, розкрадань, знищення і псування цінностей, тобто у випадках невиконання обов'язків по організації праці підлеглих, своєчасному виявленню і усуненню умов, сприяючих нанесенню підприємству матеріального збитку.
Посадовець, винний в незаконному звільненні або перекладі працівника на іншу роботу, за збиток, заподіяний підприємству у зв'язку з оплатою вимушеного прогулу (або за час виконання нижчеоплачуваної роботи) працівника, за рішенням суду може нести обмежену матеріальну відповідальність в розмірі, визначеному судом.

Якщо збиток причинний незаконною виплатою заробітної платні і премій (окрім арифметичних помилок) в результаті завищення об'ємів робіт, неправильного застосування норм і розцінок, а також необгрунтованим списанням паливно-мастильних матеріалів, сировини, напівфабрикатів і інших матеріальних цінностей у зв'язку з приписками об'ємів робіт, розмір заподіяного збитку визначається переплаченими сумами і вартістю необгрунтовано списаних матеріальних ресурсів. Відшкодування збитку винними особами виробляється в наступному порядку: якщо збиток причинний в результаті недбалого відношення окремих працівників до виконання своїх обов'язків – у формі обмеженої матеріальної відповідальності, а при навмисному спричиненні збитку – у формі повної матеріальної відповідальності.
До матеріальної відповідальності за збиток, заподіяний приписками і іншими спотвореннями звітності, повинні притягуватися не тільки посадовці, на яких лежить обов'язок представлення достовірної державної звітності, але і ті працівники, з вини яких були спотворені дані первинної звітності (наряди, звіти на рівні бригад, цехів і т. п.). За наявності ознак діянь, переслідуваних в кримінальному порядку, на винних за заподіяний збиток може бути покладена повна матеріальна відповідальність, а в решті випадків – обмежена.Збиток, заподіяний працівником при самовільному використовуванні в особистих цілях технічних засобів (автомобіля, тракторів, автокранів і т. п.), що належать підприємствам, з якими вони полягають в трудових відносинах, відшкодовується в повному об'ємі, включаючи неодержані підприємством доходи від використовування цих технічних засобів.
Розмір збитку, заподіяного нестачей всіх видів квитків, талонів, абонементів і інших знаків, призначених для розрахунку з населенням за послуги, а також цінних паперів, визначається за їх номінальною вартістю.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)