АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Шарнірно-важільні механізми (ШВМ)

Читайте также:
  1. Вигоди і механізми Митного союзу
  2. Внутрішньосерцеві механізми регуляції діяльності серця.
  3. Геліометеотропні реакції та їх механізми.
  4. Економічні механізми управління ризиками
  5. Захисні механізми дихальних шляхів.
  6. Захисні механізми організму
  7. Захисні механізми організму, їх прояв на різних етапах онтогенезу
  8. Конфліктологія - це система знань про закономірності та механізми виникнення і розвитку конфліктів, а також про принципи та технології управління ними.
  9. Кримінально-правові механізми протидії корупції
  10. Кулачкові механізми
  11. Механізми відмирання рослин при швидкому відтаванні
  12. МЕХАНІЗМИ ВПРОВАДЖЕННЯ ТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ НОРМ КОДЕКСУ

ТЕМА 2. ОСНОВНІ ВИДИ МЕХАНІЗМІВ

Усі механізми розділяються на дві великі групи: механізми з нижчими парами, які іноді називають важільними, та механізми з вищими парами.

Ті й інші можуть бути плоскими та просторовими.

Із механізмів з нижчими парами найбільш поширеними є шарнірно-важільні механізми (ШВМ), основною перевагою яких є можливість отримання заданого ходу механізму (це відстань між крайніми положеннями його вихідної ланки), завдяки чому ці механізми є основними механізмами як робочих машин, так і машин-двигунів.

Розглянемо приклади найбільш поширених ШВМ.

Шарнірно-важільні механізми (ШВМ)

На рис. 2.1, а наведено кривошипно - повзунний механізм – один із найпоширеніших, він є основним механізмом у поршневих машинах (двигуни внутрішнього згоряння, компресори, насоси), у кувальних машинах, пресах тощо. У ньому ланки: 1 – кривошип, 2 – шатун, 3 – повзун, 0 – стояк. Механізм служить для перетворення обертального руху в поступальний.

Шарнірний чотириланковий механізм (рис. 2.1, б) служить для перетворення одного виду обертального руху в інший і може бути в залежності від розмірів ланок кривошипно-коромисловим, двокривошипним і двокоромисловим; застосовується в пресах і кувальних машинах, хитних конвеєрах, прокатних станах, муфтах зчеплення, приладах тощо. У ньому ланки: 1 – кривошип, 2 – шатун, 3 – коромисло, 0 – стояк. Шарнірний чотириланковий механізм застосовують також у випадку, коли одна з його точок має рухатися за заданою траєкторією, наприклад, у портальний кранах.

Кулісний механізм служить для перетворення одного виду обертального руху в інший або безперервного обертального руху в поступальний. Кулісні механізми застосовують у стругальних і довбальних верстатах, поршневих насосах і компресорах, гідроприводах, приладах тощо. Кулісой зазвичай називають ланку з пазом, по якому переміщується кулісний камінь. Куліса може бути обертовою, хитною або поступально рухомою.

На рис. 2.1, в наведено шостиланковий кулісний механізм поперечно-стругального верстату, в якому ланки: 1 – кривошип, 2, 4 – кулісні камені, 3 – хитна куліса, 5 - поступально рухома куліса з різцовою головкою, 0 – стояк.

На рис. 2.1, г наведено схему просторового важільного механізму одного з видів промислового робота, це механізм з незамкнутим кінематичним ланцюгом ABCDEF (ланки 1...5 – рухомі, 0 – стояк, F – кліщі). Промислові роботи в наш час знаходять все більш широке застосування для виконання різноманітних технологічних і допоміжних операцій: збирання, зварювання, фарбування, завантаження тощо.

Серед механізмів з вищими кінематичними парами (як плоских, так і просторових) найбільш поширеними є зубчасті, кулачкові, фрикційні, мальтійські та храпові механізми.

Розглянемо приклади деяких із них.

 

Рис. 2.1. Шарнірно-важільні механізми (а, б, в – плоскі):

а. – кривошипно-повзунний; б. – шарнірний чотириланковий;

в. – кулісний; г.- просторовий маніпулятор робота


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)