АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вплив гімнастики йогів на практикуючого: його фізіологічний і психологічний стан, особистісні характеристики й розвиток

Читайте также:
  1. I. Основные характеристики и проблемы философской методологии.
  2. IV. ВПРАВИ НА РОЗВИТОК МОВЛЕННЯ
  3. PR-текст, его сущностные характеристики
  4. VI. Вплив виборчих систем на політичні системи
  5. VII. РОЗВИТОК САМОВРЯДУВАННЯ ТА СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ СТУДЕНТІВ
  6. А. Чандлер, Дж. Томсон, П. Лоуренс, Дж. Лорш і дослідження впливу зовнішнього середовища на організацію.
  7. Аналитические реакции, их характеристики
  8. Аналіз впливу збутової діяльності на прибуток підприємства
  9. Аналіз факторів, що впливають на зміну товарних запасів
  10. Аналіз факторів, що впливають на рівень фінансово-економічних ризиків
  11. Аналіз факторів, що впливають на цінову політику підприємства
  12. Аналітичні показники та середні характеристики рядів динаміки. Трендові моделі

Сьогодні йога — предмет наукових досліджень у цілому ряді спеціальних інститутів і окремих лабораторій у самій Індії, а також у США й у багатьох європейських країнах. Їхні результати регулярно публікуються в журналах по даній проблематиці, монографіях, популярній літературі. Отримані результати лише підтверджують ті величезні можливості йоги по фізичному й психічному вдосконалюванню людини, зміцненню її здоров'я, про які уже добре знали люди, практикуючі йогу з стародавніх часів [28].

І дійсно, більшість відомих сьогодні видів психічної саморегуляції, тілесно-орієнтованих методів психотерапії, методів релаксації й самонастроювання, використовуваних у них методичних прийомів і процедур, так чи інакше, але йдуть своїм коріннями в давньоіндійську систему йоги, створену зусиллями багатьох поколінь людей. Про такі збіги багаторазово згадувалося в нашій роботі.

Отже, розглянемо, який же безпосередній вплив виявляє гімнастика йогів на особистість і її компоненти – фізичне, психічне й соціально-психологічне (моральне) здоров'я.

Механізми впливу асан на організм вивчалися в роботах Д. Еберта, В. Райха, А. Сафронова, Р. Минвалеева й інших учених. Д. Еберт вказав, що зміна гідростатичного тиску в різних порожнинах тіла при виконанні асан виявляє вплив на діяльність фізіологічних систем організму.У роботах М.Захаріна й Г.Геда був вивчений рефлекторний механізм, суть якого полягає в компенсаторному посиленні кровообігу після розтягання або стиску зон фізичного тіла, що дозволяють прямо впливати на функції різних органів. Крім цього виділяють також стресовий (Л. Гаркаві) і гормональний (Р. Мінвалеєв) механізми впливу хатха-йоги на організм людини [38].

Розглянемо ці впливи докладніше.

За допомогою осмисленої комбінації різних асан, що практикуються йогом, якими охоплюється кожний орган його тіла, кожна частина тіла, кожна клітина забезпечується кров'ю, досягається всеосяжне й систематичне оздоровлення організму. Асани впливають на кровообіг за допомогою зміни трьох механічних величин: тиску усередині порожнин тіла, гідростатичного тиску й можливих локальних коливань тиску, обумовлених біомеханічним положенням кінцівок [32; 35].

В другу чергу приходить дія асани на нервову систему. Ці вправи акумулюють у тілі нервову силу, на противагу силовим вправам, які цю силу споживають.

Далі дія асан простягнеться завдяки підвищеному припливу крові й енергії на залози внутрішньої секреції й обумовлюють у такий спосіб регулярний обмін речовин з однієї сторони й вплив на психіку з іншої сторони. Так, відповна асана може суттєво приглушити або збудити діяльність залоз, чим врівноважити прояв таких крайностей, як сором'язливість і комплекс неповноцінності (недостатність надпочечників) з однієї сторони, й нерозсудливість і запальність (надмірність їх же) з іншого боку. Інертність і пасивність (недостатність щитовидної залози) і нервозність і надлишкова діловитість (надмірність її ж) [32].

Ю.В.Пахомов відзначає, що асани виявляють цілющий ефект багато в чому тому, що для їхнього виконання людей повинен розслабити відповідні групи м'язів. Найбільш повне розслаблення м'яза наступає після попередньої напруги. Природно, після проробленої роботи організм прагне відпочити; чим глибше розслаблення м'яза - тем повніше відпочинок. Усе сказане вище робить навичку м'язового розслаблення воістину незамінним елементом психогігієни повсякденного життя [30].

Постійні значні перевантаження хребта (збільшення тиску маси тіла, неправильна робоча поза) можуть призводити як до розвитку різних порушень у самому хребті, так і бути причиною багатьох розладів: головних болів, болів в області грудей і кінцівках, порушень місцевого кровообігу й ускладнень подиху, невралгії, радикуліту та інших [20]. Як відзначають дослідники С.Ф.Сугранова й Н.П.Базеко, статичні йогічні вправи збільшують рухливість і гнучкість хребта у всіх відділах, зміцнюють зв'язковий апарат і підсилюють "м'язовий корсет", нормалізують місцевий кровообіг, особливо в слабких місцях, прилежних до хребта. Збільшення тонусу й еластичності м'язової системи грудних і черевних стінок, діафрагми, посилення їх функції, ріст внутрішнпорожнинного тиску ведуть до вторинного внутрішнього масажу органів і активізації їх діяльності. Це, у свою чергу, сприяє зниженню ступеня виразності різних порушень і захворювань. У результаті проведення занять виправляється постава, поліпшується статура, зменшуються, а часом і повністю усуваються вторинні патологічні явища в організмі [20].

Розглянемо тепер вплив пранаями (техніки свідомого керування подихом) на особистість практикуючого.

А.Г.Сафронов коротко описав основні механізми дії дихальних вправ пранаями:

1. Зміна співвідношення концентрації кисню й вуглекислого газу в організмі;

2. Включення в роботу в процесі подиху різних груп дихальних м'язів;

3. Рефлекторний вплив на мозок за допомогою впливу на рецептори;

4. Масаж внутрішніх органів;

5. Рефлекторний вплив на симпатичну й парасимпатичну нервову систему.

Практикою пранаям, особливо тривалих затримок подиху, і енергетичних прокачувань, розширюються адаптивні функції організму (завдяки насиченню більшою кількістю кисню легені), свідомість стає стійкою до переживання різних змінених станів [31].

При повному йогівському подиху (діафрагмальному або черевному) у легені надходить значно більша кількість повітря й усі внутрішні органи ефективніше насичуються киснем. Це забезпечує повноцінне харчування для всіх органів, активізує обмін речовин і всі життєві процеси, підсилює циркуляцію крові, усуває енергетичні затори й пробки, так що в організмі починаються процеси самовідновлення й омолодження [25].

Як показали сучасні фізіологічні дослідження (А.В. Меделяновский, СВ. Гуськов), при синхронізації подиху й пульсу, яка застосовується в практиці пранаям, організм входить в особливий, економічний режим, при цьому показник споживання кисню (інтенсивність обмінних процесів) знижується на 20% і більше [30].

І.С.Гулько вказує, що затримка подиху, що практикується йогами, створюючи помірне зниження кисню й підвищення вуглекислоти в крові, знижує збудливість ЦНС, удосконалює транспортні функції крові й обмінні можливості тканин. Останнє добре демонструється динамікою показників кіпнограми.

Релаксаційний, самонастроюючий і заспокоюючий влив медитації на практикуючу людину признається й використовується в усьому світі, і навряд знайдеться вчений, який з цим не погодиться. З іншого боку, медитація, що сполучається в практиці йоги з асанами й пранаямами, несе десятикратний результат. Розглянемо основні впливи йогівьскої медитації на практикуючого.

Г.С.Нікіфоров коротко описав ефекти, що досягаються за допомогою медитації: нормалізація нервових процесів; підвищення життєвого тонусу; формування волі; розвиток інтелектуальних здатностей; поліпшення пам'яті й уваги; зміна окремих рис темпераменту й характеру; поліпшення працездатності; зниження конфліктності при взаємодії з іншими людьми; запобігання й подолання різних захворювань [28].

У чому ж користь такого дійсно незвичайного стану свідомості, стану «не-міркування», чим і є медитація? У тому, що подібний стан «розумової паузи» дозволяє подолати обмеження й негнучкість свідомої логіки, прислухатися до думки підсвідомості, вдивитися в глибини інтуїції. Коли припиняється суєта думок, знімається дискомфорт і внутрішня напруженість, мозок відпочиває, такий стан у медитації йогівської традиції називається однононаправленностью розуму. Такий стан і становить сутність медитації [30].

Медитація — спосіб налагодження діалогу між свідомістю й підсвідомістю. Під час медитації зміст підсвідомості «спливе», проявляє себе у свідомості. Опановуючи здатністю довільно входити в транс, людина здобуває спосіб перетворювати несвідоме у внутрішній рівень свідомості, що сприяє набагато кращому прийняттю рішень, тому що з'являється доступ до більшої інформації. Медитація знижує частоту хвиль мозкової активності й дозволяє краще концентрувати свої думки. Це відбувається тому, що в медитативному стані мозку не доводиться мати справу з емоціями, які заважають концентруватися [15].

У людей, що регулярно займаються медитацією, поліпшується стан серцево-судинної системи — нормалізується артеріальний тиск, відбувається достовірне зниження рівня холестерину в крові, спостерігається нормалізація змісту в крові «стресових» гормонів кори надниркової залоза. Поліпшується й стан дихальної системи; зокрема, виявлене зменшення опору дихальних шляхів і полегшення подиху при бронхіальній астмі. Медитація ефективна й при лікуванні захворювань, пов'язаних з порушенням імунітету. Описаний навіть позитивний вплив медитації на вповільнення фізіологічних змін організму в процесі старіння [30]. Вона сприяє зниженню м'язової напруги, регуляції подиху, нормалізації пульсу, зняттю гостроти почуття тривоги й страху [27; 28].

 

Нарешті, розглянемо безпосередньо психологічні механізми позитивного впливу гімнастики йогів на особистісні характеристики й на особистісний розвиток людини.

У першому розділі роботи ми з'ясували, що самоконтроль — один з головних показників здорової (гармонічної, позитивно розвитому) особистості. З погляду йоги, самоконтроль – це головна умова успіху в оволодінні технікою виконання різних вправ (асани, пранаями, дхарани й інших). Систематичні й правильно організовані тренування дисциплінують прояву емоційної сфери, підкоряють їхньому свідомому контролю й керуванню, підсилюють у цілому опірність стресу. Постійне звертання до самоконтролю під час вправ поступово приводить до закріплення його як стійкої особистісної характеристики.

Систематичні й правильно організовані заняття йогою спричиняють корінні зміни особистості. Під їхнім впливом людина стає усе більш досконалим суб'єктом самоврядування. Психічна рівновага й стабільність стають її характерними рисами. Міцне фізичне й психічне здоров'я — одне із самих коштовних винагород людині, що займається йогою, за наполегливість і послідовність на цьому шляху [28].

Дуже цікаве спостереження висловлює Ільїн В.І. із приводу впливу терапії йоги на особистість: «Процес йоготерапії відрізняється від звичайних видів психотерапії тим, що більша увага приділяється власному процесу "викоріненню" конфлікту, а не його конкретному змісту. Освоєння йоги зовсім не означає, що людина повністю звільняється від конфліктів. Лікування приводить до ослаблення дії захисних механізмів, у результаті чого зростає ступінь презентації конфлікту свідомості. Спостерігається більший ступінь усвідомлення й відкритості людини конфлікту, але в той же час реакція на нього стає менш імпульсивної й хворобливою. Свідомість уже більше не попадається в пастку гри конфліктних змістів» [20].

Як указують В.В. Козлов і Ю.А. Бубеєв, в умовах глибокого м'язового розслаблення, внаслідок «незайнятості» нейронів мозку переробкою інформації, підвищується їхня готовність до синхронізації. А це, у свою чергу, приводить до особливих — так званим зміненим — станам свідомості, що відіграють для людини цілющу роль [30]. Глибоке м'язове розслаблення корисне також тим, що воно призводить до вивільнення речовин, що володіють антистресовою або стрес-лімітуючою дією (Ф.З. Меєрсон) і стимулюючих центри задоволення мозку ендогенних опіатів. Подібна активація природнього фізіологічного механізму задоволення не тільки дає приємні відчуття відпочинку, але й може розглядатися як профілактика специфічного стресового розладу — синдрому дефіциту задоволення [30].

Дихальні вправи за методикою пранаями заспокійливо діють на нервову систему й регулюють баланс правої й лівої півкуль мозку. За допомогою правильно регульованого подиху можна зняти психоемоційну напругу, визволити невідреаговані емоції й добитися «функціональної розрядки». Черевний подих — зручний і достатнє діючий інструмент нейтралізації тривоги, спалахів негативних емоцій, подолання стресу [30].

Комбінація ж гімнастичних вправ йогів і пранаями вдосконалює здатність до концентрації уваги до саморегуляції (у т.ч. діапазон вольового керування), зміцнює вольові якості, розширює резерви зовнішнього подиху й газообміну за рахунок артеріовенозної різниці, тобто виявляє виражений лікувально-профілактичний ефект [20].

З вище викладеного випливає, що людина, яка регулярно практикує йоги, стає більш спокійною, адекватніше реагує на стресові ситуації, уміє розслаблюватися, що безумовно впливає не тільки на психологічний стан, але й на соціальне здоров'я особистості, на її контакти з навколишнім світом і людьми.

Цікаві результати також були отримані Семеновою І.Д. і Панфіловим В.А. у результаті вивчення впливу гімнастики йоги на особистість хронічно хворих людей. Дослідники вказують, що в процесі занять відзначалася виразна позитивна динаміка в стані хворих. Особливо слід зазначити, що властиво соматичні зміни оцінювалися хворими як менш значимі, ніж зміни самосвідомості, світовідчування. Сама ситуація хвороби вже бачилася ними інакше: плосткісне колись бачення всього життя крізь призму хвороби поступово перетворювало в об'ємне бачення хвороби крізь призму всього життя. Важливо підкреслити, що елементи здорового способу життя, взяті з практики йоги, ставали для хворих внутрішньою потребою, здобували глибокий особистісний зміст, перетворювалися з міркувань на щоденну практику [20].

За допомогою йоги відбувається «очищення сприйняття», «деавтоматизація свідомості» і, тим самим, також «очищення мислення». Присутність у сьогоденні відкриває можливості руйнування автоматизованого мислення, орієнтованого на звичність і зручність, робить людину більш відкритою до сприйняття актуальних станів і процесів [35].

Вітчизняний фахівець із альтернативної медицини Б. Аранович (2001) уважає, що ефект йоги — це гармонізація життя людини. Поряд з безпосередньою оздоровчою дією вона торкається найглибші духовні шари нашого життя, відкриваючи доступ до тих частин особистості, які у звичайному житті закриті побутовими турботами, проблемами й соціальними масками [30].


СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Акимова Л.Н. Психология спорта: Курс лекций [Текст] / Л.Н.Акимова. – Одесса: Студия «Негоциант», 2004. – 127 с.
2. Александер Ф. Психосоматическая медицина. Принципы и практическое применение. /Пер. с англ. С. Могилевского [Текст] / Ф.Александер. — М.: ЭКСМО-Пресс, 2002. — 352 с.
3. Ананьев В.А. Основы психологии здоровья. Книгa 1. Концептуальные основы психологии здоровья [Текст] / В.А.Ананьев. – СПб.: Речь, 2006. – 384.
4. Баскаков В.Ю. Хрестоматия по телесно-ориентированной психотерапии [Текст] / В.Ю.Баскаков. – ИОИ, 2006. – 192с.
5. Белов В.И. Психология здоровья [Текст] / В.И.Блов. – СПб, 1994.
6. Березин С.В. Как и каким образом эмоции вызывают физические заболевания. Изд.2-ое, переработанное [Текст] / С.В.Березин, К.С.Лисецкий. – "Универс-групп", 2004.
7. Братусь Б. Аномалии личности [Текст] /Б.Братусь. — М.: Мысль, 1988.— 301
8. Васильева О.С. Психология здоровья человека: эталоны, представления, установки: Учеб. пособие для студ. высш. учеб, заведений [Текст] / О.С.Васильева, Ф.Р.Филатов. — М.: Издательский центр “Академия”, 2001. — 352 с.
9. Виноградов Д.А. Физическая культура и здоровый образ жизни [Текст]/ Д.А.Виноградов. – М, 1990.
10. Выдрин В.М. Методические проблемы теории физической культуры / Теория и практика физической культуры [Текст] / В.М.Выдрин. – М., 1986.
11. Гладуш В.А. Методичні рекомендації до написання та оформлення дипломних робіт за спеціальністю «психологія». / В.А.Гладуш, Т.В.Кубриченко, Г.Ю.Чередник [Текст]: Дніпропетровськ: РВВ ДНУ, 2009.
12. Гогунов Е.Н. Психология физического воспитания и спорта: Учебное пособие для студентов высших педагогических учебных заведений [Текст] / Е.Н.Гогунов, Б.И.Мартьянов - М.: Издательский центр «Академия», 2000.
13. Грудкина Е.Н. Взаимосвязь двигательной активности и психического здоровья человека. Статья[Электронный ресурс] / Е.Н.Грудкина, Е.С.Новак. – ПГУ, Россия. URL: http://www.rusnauka.com/13_NPT_2008/Sport/31045.doc.htm
14. Демина Л.Д. Психическое здоровье и защитные механизмы личности. Учебное пособие [Текст] / Л.Д.Демина, И.А.Ральникова. – Изд-во Алтайского государственного университета, 2000г.
15. Дмитриева Н.Б. Психология здоровья личности Учебное пособие для студентов ТГГПУ [Текст] / Н.Б.Дмитриева. – Казань: ТГГПУ, 2010. – 61с.
16. Ермошин А.Ф. Вещи в теле: Психотерапевтический метод работы с ощущениями [Текст] / А.Ф.Ермошин. — М.: Не­зави­симая фир­ма “Класс”, 1999. — 320 с.
17. Ильин Е.П. Психология спорта [Текст] /Е.П.Ильин. — СПб.: Питер, 2009. — 352 с.
18. Ильин Е.П. Психология физического воспитания [Текст] / Е.П.Ильин. – М.: Просвещение, 1987.
19. История физической культуры. Под ред. Столбова В.В. [Текст] / В.В.Столбов. – М.: Просвещение, 1989.
20. Йога: проблемы оздоровления и самосовершенствования человека [Текст] Ч.2: Медико-биологические и психологические аспекты использования системы йоги для оздоровления человека в современных условиях жизни.: Материалы Всесоюз. науч.-практ. конф / Филос. о-во СССР; Моск. отд-ние. - М.: [Б. и.], 1989. - 165 с.
21. Кващук В.В. Лекции по психологии здоровья. [Текст] / В.В.Кващук. – Таганрог: ТИУиЭ, 2003.
22. Леонтьев Д.А. Развитие идеи самоактуализации в работах А. Маслоу [Текст] / Д.А. Леонтьев. – Вопросы психологии, 1987 №3. – с.151-158.
23. Лоуэн А. Депрессия и тело [Текст] / А.Лоуэн. – М.: Эксмо-Пресс, 2002. – 384с.
24. Лоуэн А. Психология тела: биоэнергетический анализ тела/Пер. с англ. С.Коледа [Текст] / А.Лоуэн. — М.: Институт Общегума­нитарных Исследований, 2000 — 256 с.
25. Малкина-Пых И.Г. Телесная терапия. Справочник практического психолога [Текст] / И.Г.Малкина-Пых. – М.:ЭКСМО; 2007 г.; 752 с.
26. Маслоу А. Мотивация и личность [Текст] / А. Маслоу. – СПб., 2002. – 480 с.
27. Никифоров Г.С. Психология здоровья. Учебное пособие [Текст] / Г.С.Никифоров. — СПб.: Речь, 2002. — 256 с.
28. Психология здоровья: Учебник для вузов / Под ред. Г С. Никифорова [Текст] /— СПб.: Пи­тер, 2006. — 607 с.
29. Самошкіна Л.М. Рекомендації до написання та оформлення курсових і дипломних робіт із психології [Текст] / Л.М.Самошкіна. – Дніпропетровськ.: РВВ ДНУ, 2003.
30. Сандомирский М.Е. Защита от стресса. Физиологически-ориентированный подход к решению психологических проблем [Текст] / М.Е.Сандомирский. — М.: Изд-во Института Психотерапии, 2001. — 336 с.
31. Сафронов А.Г. Религиозные психопрактики в истории культуры [Текст] / А.Г.Сафронов. — М.Харьков: «ХГАК», 2004. – 304с.
32. Сахаров Йогарадж Б. Йога из первоисточников [Текст] / Йогарадж Борис Сахаров. [Электронный ресурс]. / URL: http://www.orlov-yoga.com/Sakharov/yoga/
33. Фельдштейн Д.И. Психология становления личности [Текст] / Д.И.Фельдштейн. – МПА, 1994, 192с.
34. Шанкар Г. Статья. «Индия. Психотерапия и йога» [Текст] / Ганеш Шанкар. – Профессиональная психотерапевтическая газета № 7, 2003.
35. Эберт Д. Физиологические аспекты йоги. Перевод с немецкого Минвалеева Р.С. [Текст] / Дитрих Эберт. – 1986.- 41с.
36. Юнг К.Г. Йога и Запад // Архетип и символ./ Перевод А.М.Руткевича [Текст] / К.Г.Юнг. – М.: Ренессанс, 1991.
37. http://psychological-encyclopedia.zelenka.su/29514
38. http://ru.wikipedia.org/wiki/Асана
39. http://ru.wikipedia.org/wiki/Психология личности

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)