АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аналіз факторів, що впливають на рівень фінансово-економічних ризиків

Читайте также:
  1. D. Аналізатор спектру шуму
  2. FTA – Аналіз «дерева відмов».
  3. I рівень
  4. I рівень
  5. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  6. LL(1)-синтаксичний аналізатор для мови Pascal
  7. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  8. А. Макроаналіз по виду зламів.
  9. Абсолютний рівень цін з позицій кількісної теорії
  10. Алонж аналіз
  11. Альтернативний аналіз (Alternative Analysis)
  12. Аналіз алгоритмів

 

Економічні ризики виникають в результаті дії численних факторів. Вони можуть бути обумовлені недоліками в організації фінансової діяльності підприємства, проведенням необґрунтованої фінансової стратегії, високими темпами інфляції, необов'язковістю і нечіткістю дій господарських партнерів підприємства і т.д.

Оскільки ризики мають об'єктивну основу через невизначеність зовнішнього середовища і суб'єктивну в результаті ухвалення необгрунтованих рішень у сфері економіки та фінансів, то всі фактори, що впливають на рівень ризиків, можна розділити на зовнішні і внутрішні.

Під зовнішніми факторами слід розуміти ті умови, які підприємство не може змінити, але вони можуть вплинути на його фінансово-економічний стан. Необхідно відзначити, що в умовах кризової економіки число і ступінь впливу зовнішніх факторів, що впливають на рівень фінансового ризику, збільшується.

Одним з факторів, найбільш істотно впливають на рівень підприємницького ризику, є стан податкової системи. Економічна практика свідчить про те, що при вилученні у платника податків до 30% його доходів починається процес скорочення інвестицій в економіку. Якщо ж податки позбавляють підприємство 40 - 50% прибутку, то це веде до практичної ліквідації стимулів для підприємницької ініціативи та розширення виробництва. Загальна сума податків в Україну за різними оцінками складає 70-90% доходів підприємства, в результаті чого у вітчизняній економіці відбувається падіння виробництва. Діюча в країні податкова система включає в себе державні і місцеві податки, відрахування в державні соціальні позабюджетні фонди (пенсійний, соціального страхування, фонд зайнятості, тарифи, мита і збори. Податки з'їдають майже весь прибуток підприємств, в той час як світовий досвід показує, що абсолютна межа податкових вилучень не повинна перевищувати критичний рівень.

Поряд з існуючим податковим пресом, бичем підприємництва є нескінченні зміни існуючого законодавства. Законодавство, що регулює господарсько-фінансову діяльність підприємств, по-різному впливає на рівень фінансових ризиків. Кожна підприємницька структура має певний правовий статус, виходячи з якого фірма веде свої справи і платить податки.

Але, з іншого боку, законодавство, що регулює підприємницьку діяльність, характеризується рухливістю, а інколи і невизначеністю, що проявляється у формі несподіваних змін умов господарювання, визначається політичними міркуваннями. Особливо великий вплив цього, фактора в даний час в Україні. Практично до кожного нового закону або постанови, що виходить, додається цілий ряд уточнень, змін, що багаторазово збільшує рівень економічного ризику.

Значний вплив на рівень виробничо-фінансового ризику здійснюють відносини з партнерами. Неплатоспроможність партнерів може виникнути в тому випадку, якщо вони:

— не в стані виконати своїх зобов'язань через відсутність необхідних коштів, у тому числі через важке фінансове становище;

- не в змозі виконати своїх зобов'язань через невиконання перед ними зобов'язань їх контрагентами;

- неправомочні входити в подібні договірні відносини;

- спочатку не мають наміру (не мали наміру) виконувати свої договірні зобов'язання;

- намічають в майбутньому перетворення в формі зміни власників або суб'єктів контролю при відсутності чіткої спадковості у взятих зобов'язаннях після перетворення.

В таких умовах банкрутами стають навіть економічно здорові підприємства, що потрапили в складне фінансове становище з вини неплатоспроможності своїх партнерів.

Значний вплив на ступінь фінансового ризику фірм надає рівень інфляції. Інфляційні процеси підривають стимули економічного зростання, підвищення ефективності виробництва на базі науково-технічного прогресу, бо впровадження нової техніки обходиться все дорожче; стає вигідним зберігати застаріле, але відносно дешеве устаткування, стару трудомістку технологію. Крім цього, інфляція знецінює ресурси амортизаційних фондів підприємств, і тому на заміну зношеного обладнання не вистачає коштів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)