АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лабораторно-практична робота №1

Читайте также:
  1. Cамостійна робота студентів
  2. Cамостійна та індивідуальна робота
  3. Cамостійна та індивідуальна робота
  4. Cамостійна та індивідуальна робота
  5. Cамостійна та індивідуальна робота
  6. Cамостійна та індивідуальна робота
  7. Cамостійна та індивідуальна робота
  8. Cамостійна та індивідуальна робота
  9. Cамостійна та індивідуальна робота
  10. II. Індивідуальна робота студентів.
  11. II. Індивідуальна робота студентів.
  12. V. Практична робота.

ТЗН

Тема: Вивчення основних параметрів режиму зварювання.

Мета: Практично навчитися самостійно підбирати режими зварювання в залежності товщини металу.

Обладнання: плакати, макети, зразки, практикум з ЛПЗ.

Хід роботи:

Режими зварювання — це сукупність різних факторів зварювального процесу, які забезпечують стійке горіння дуги і одержання швів заданих розмірів, форми та якості. До таких факторів відносяться: діаметр електрода, сила зварювального струму, тип і марка електрода, напруга на дузі, рід і полярність зварювального струму, швидкість зварювання, розташування шва у просторі, попередній підігрів і наступна термічна обробка.

Діаметр електрода встановлюється залежно від товщини зварюваного металу, типу зварного з'єднання, розташування шва у просторі, розмірів деталі й складу зварюваного металу.

Таблиця 1.Вибір діаметра електрода залежно від товщини металу

Товщина металу в мм. 1,5 2 3 4-5 6-8 9-12 13-15 16-20
Діаметр електроду в мм. 1,6 2 3 3-4 4 4-5 5 5

Для зварювання вертикальних, горизонтальних і стельових швів, незалежно від товщини металу, застосовують електроди діаметром до 4 мм, оскільки при цьому легше запобігти скапуванню рідкого металу.

У випадку багатошарового зварювання для кращого провару кореня шва перший шов заварюють електродом діаметром 3-4 мм, а наступні шви — електродами більшого діаметра. При цьому площа поперечного перерізу першого шару (проходу) не повинна пере­вищувати 30-35 мм2. Площу можна визначити за формулою:

F1=(6÷8)de

де F1 площа поперечного перерізу першого шару (проходу), de мм2;— діаметр електрода, мм.

Площа поперечного перерізу наступних шарів (проходів) може бути збільшена і визначається за формулою:

 

Fш=(8÷12)de

Fш - площа поперечного перерізу наступних шарів, мм2.

Знаючи площу поперечного перерізу розчищених кромок, мож­на визначити необхідну кількість шарів за формулою:

де Fр площа поперечного перерізу розчищених кромок, мм2; п — кількість шарів (проходів).

Зварювальний струм установлюється залежно від вибраного діаметра електрода. Для зварювання в нижньому положенні шва його приблизно можна визначити за формулою:

Ізв= К de

де Ізв - сила зварювального струму, А; К — коефіцієнт пропорційності, який залежить від типу електрода і його діаметра,

Таблиця 2.Значення коефіцієнта пропорційності залежно від діаметра електрода

Діаметр електроду 1-2 3-4 5-6
Коефіцієнт пропорційності (К) 20-30 30-45 45-60

Для підбору сили зварювального струму можна використати дещо спрощену формулу:

Ізв.=(20+6 de) de

де Ізв сила зварювального струму, А; de — діаметр електрода, мм..Якщо товщина металу менша 1,5 de при зварюванні в нижньому положенні, то Ізв зменшують на 10-15% порівняно з розрахунковим. Якщо товщина металу більша 3 de, то Ізв збільшують на 10-15% порівняно з розрахунковим.

При зварюванні на вертикальній площині струм зменшують на 10-15%, а в стельовому положенні — на 15-20% порівняно з нормально вибраною силою струму для зварювання у нижньому положенні.

При виконанні зварювання якісними електродами силу струму необхідно встановлювати відповідно з даними, вказаними в паспортах або сертифікатах на ці електроди.

Встановлену силу зварювального струму перевіряють контрольним наплавленням пробних валиків, визначаючи при цьому глибину провару, ширину шва та стійкість горіння дуги. Глибина провару повинна становити 1-4 мм, а ширина шва має бути в межах, яку визначають за формулою:

е=(1÷4)de

де е ширина шва, мм.

Горіння дуги повинне бути стійким при незначному розбризку­ванні рідкого металу.

Відносно малий зварювальний струм призводить до нестійкого горіння дуги, не провару, низької продуктивності, а надмірно вели­кий струм — до сильного нагрівання електрода, збільшення швидкості плавлення електрода і не провару, підвищеного розбризкуван­ня металу та погіршення формування шва.

Тип і марку електрода вибирають залежно від необхідної міцності шва, надання йому спеціальних властивостей, марки Металу, товщини деталі, жорсткості виробу, температури на­вколишнього середовища, просторового розташування, умов експлуатації виробу. Електроди повніші забезпечувати однорідність хімічного складу наплавленого металу. Напруга на дузі прямо залежить від довжини дуги і становить 16-40 В. Зварювати слід коротшою дугою з напругою 16-20 В. Нормальною вважається дуга довжиною (0,5-1,1) de, залежно від типу і марки електрода і положення зварювання у просторі. Рід струму й полярність установлюють залежно від зварюва­ного металу і його товщини. При зварюваній звичайних вуглеце­вих сталей застосовують змінний струм, як дешевший порівняно з постійним. Застосовуючи постійний струм, установлюють пряму або зворотну полярність. На прямій полярності зварюють товсті метали, тому що на основному металі виділяється більше тепла.

Завдання:

S1=S2=10мм. S1=S2=8 S1=S2=12
Знайти:Fш -? е-? Ізв -? de -? Знайти:Fш -? е-? Ізв -? de -? Знайти:Fш -? е-? Ізв -? de -?

Висновок:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)