АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Лабораторно-практична робота №3

Читайте также:
  1. Cамостійна робота студентів
  2. Cамостійна та індивідуальна робота
  3. Cамостійна та індивідуальна робота
  4. Cамостійна та індивідуальна робота
  5. Cамостійна та індивідуальна робота
  6. Cамостійна та індивідуальна робота
  7. Cамостійна та індивідуальна робота
  8. Cамостійна та індивідуальна робота
  9. Cамостійна та індивідуальна робота
  10. II. Індивідуальна робота студентів.
  11. II. Індивідуальна робота студентів.
  12. V. Практична робота.

Тема: Вивчення зразків зварних з’єднань з різними дефектами

Мета: розглянути основні дифекти зварних з’днань, причини винекнення та способи усунення та запобігання.

Обладнання: плакати, макети, зразки зварних з’днань, практикум з ЛПЗ.

Хід роботи:

КЛАСИФІКАЦІЯ ДЕФЕКТІВ ЗА ТИПАМИ Й ВИДАМИ

Всеохоплюючу класифікацію зварних дефектів виконують за їх ти­пами, що пов'язані з геометричними ознаками і масовістю.

Рис.Типи дефектів

ЗОВНІШНІ ДЕФЕКТИ

Форма та розміри швів залежать від товщини матеріалу, який зварюється. їх задають технічними умовами і вказують на креслен­нях. При зварюванні плавленням як правило регламентують: ширину шва, висоту посилення шва к проплавлення.

Для таврових напусткових з'єднань регламентують катет шва висоту робочого січення к. Шви можуть мати нерівномірну ширину за довжиною, нерів­номірну висоту, на­пливи, підрізи-сідловини, нерівномірну величину катетів у кутових швах і з'єд­наннях. Дефекти форми швів виникають внаслідок відхилення від техно­логії при автоматичному зварюванні (порушення швидкості подачі дроту, швидкості зварювання) та низькій кваліфікації зварника при ручному зварюванні

Неправильна форма швів, особливо надмірне посилення, різкі переходи від шва до основного металу та інші можуть суттєво зни­жувати працездатність з'єднань, особливо при динамічних чи вібраційних навантаженнях, а також у крихких матеріалах.

Деякі зовнішні дефекти часто розглядають як поверхневі нещільності швів (особливо характерно для внутрішніх дефектів). До них відносяться підрізи, незаварені кратери, горбистість, пропа­ли, свищі тощо.

Підрізи - дефекти зварного з'єднання, місцеве зменшення тов­щини основного металу у вигляді канавок, які розташовуються вздовж межі зварного шва. Підрізи відносять до зварних дефектів, які дуже часто зустрічаються при зварюванні кутових швів з високою напругою дуги і у випадку неточного ведення електрода. Одна з кромок проплавляється глибше, метал стікає на горизонталь­но розташовану деталь і його не вистачає для заповнення канавки.

У стикових швах підрізи утворюються рідше. Часто при підви­щеній напрузі дуги і великій швидкості зварювання утворюються двобічні підрізи, Такі підрізи утворюються й у випадку збільшення кута розробки при автоматичному зварюванні.

Однобічні підрізи можуть спричинювати зміщення електрода з осі стику і неправильне ведення електрода, особливо при зварю­ванні горизонтальних швів на вертикальній площині.

Рис. Дефекти зварних швів: а-підріз; б-наплив

а) б)

 

Напливи - дефекти зварного з'єднання, які утворюються при натіканні металу шва на основний метал, але з ним не сплавляється. Напливи можуть утворитися через недостатність на­пруги дуги, наявності на зварних кромках товстого шару окалини, лишньої кількості присадкового матеріалу. В кільцевих поворотних стикових швах поява напливів викликається неправильним розта­шуванням електрода відносно зеніту. Напливи можуть мати неве­лику довжину або бути протяжними.

Пропали - дефекти зварювання, які проявляються витіканням металу зварної ванни через отвір у шві з утворенням у ньому по­рожнини.

Причиною виникнення пропалу може бути велика сила зварювального струму, збільшення зазору між кромками, недостат­ня товщина підкладної стрічки або її нещіль­не прилягання, При зварюванні поворотних кільцевих швів появі пропалів сприяє змі­щення електрода від зеніту у бік обертання виробу. Це викликає стікання рідкого металу з-під кінця електрода; виникає більш актив­на пропалююча дія дуги. Дефектні місця по­винні бути видалені й заварені заново.

Кратери - дефекти зварних швів у вигляді заглиблень, які за­лишаються в місцях обриву дуги.

Усадочні крихкості в кратерах часто є причиною утворення тріщин. Тому дефектні місця повинні бути зачищені та заварені. У випадках механізованих видів зварювання застосовують вивід­ні планки, на яких закінчують шви. Потім планки з кінцями швів і крате­рами на них видаляють. В електрич­них схемах автоматів передбачають такі елементи, які забезпечують можливість автоматичного заварювання кратера.

Рис.Кратер

Свищі - дефекти у вигляді по­рожнин у зварних швах, які виходять на їх поверхню.Свищі, як правило, розвиваються з канальних пор. Значна кількість по­верхневих дефектів сигналізує також про наявність внутрішніх дефектів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)