АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Контроль за використанням сировини і матеріалів у виробництві

Читайте также:
  1. C) Равномерный, интервальный, контрольный, круговой, переменный, повторный, соревновательный
  2. II етап. Тести контрольних моментів
  3. II. Контроль за конструкцией транспортных средств при их производстве и сертификации
  4. II. Рекомендации по оформлению контрольной работы.
  5. III. Контроль за соблюдением Кодекса этики и поведения членов Всероссийской политической партии «ПАРТИЯ ВЕЛИКОЕ ОТЕЧЕСТВО»
  6. III. Облік і контроль наявності та руху запасів в місцях їх зберігання
  7. III. Финансовый контроль государства.
  8. IV. Контроль за конструкцией и техническим состоянием транспортных средств, находящихся в эксплуатации
  9. IV. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ВЫПОЛНЕНИЮ КОНТРОЛЬНЫХ РАБОТ
  10. IV. Результаты контрольных испытаний
  11. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  12. VII Федерально-Державний Контроль

 

Бухгалтерський облік в сучасних умовах є однією з універсальних функцій управління виробництвом, покликаної здійснювати повсякденний і дієвий контроль за дотриманням встановлених норм і нормативів, збереженням власності, а також забезпечувати отримання достовірної і в той же час оперативної інформації, необхідної для контролю за виконанням плану і прийняття управлінських рішень.

Отже, підвищення ролі обліку матеріалів, об'єктивність його інформацією залежать в першу чергу від форм і методів контролю, які давали б можливість оперативно, своєчасно підводити підсумки роботи з економії у всіх ланках виробництва, виявляти внутріцехові резерви, своєчасно викорінювати факти безгосподарності та марнотратства.

Посилення контролю за станом сировини і матеріалів та раціональне їх використання робить істотний вплив на рентабельність підприємства і в цілому на його фінансове становище. Так як сировину і матеріали становлять значну частину майна і витрати на їх складають до 80% у собівартості продукції.
Основними напрямами підвищення ефективності використання матеріалів є впровадження ресурсозберігаючих, маловідходних і безвідходних технологій.
Раціональне використання матеріалів та сировини залежить також від повноти зборів та використання відходів і обгрунтованою їх оцінки.
Слід також зазначити, що ефективність використання матеріалів багато в чому залежить не тільки від обліку руху, а й від організації їх зберігання.

У збереження сировини і матеріалів важливу роль відіграють технічні оснащені складські приміщення з сучасними ваговимірювальними приладами та пристроями, що дозволяють механізувати й автоматизувати складські операції і складський облік.

ПрАТ «Хмельницька маслосирбаза» однією з умов раціонального використання виробничих ресурсів є нормування складських матеріалів.

Під нормою сировини і матеріалів розуміють середній протягом року запас кожного виду сировини і матеріалів, що приймається як перехідний запас на кінець звітного року (періоду). Ця норма вимірюється в днях середньодобового споживання кожного виду матеріалів.

ПрАТ «Хмельницька маслосирбаза» прагне до дотримання норм виробничих запасів кожного виду матеріалу, оскільки їх надлишок призводить до уповільнення оборотності оборотних коштів, а недолік може привести до зриву виробничого процесу.

Для контролю за станом виробничих запасів важливе значення має організація складського обліку запасів.

До організації складського обліку матеріалів пред'являється наступні вимоги:

- склади підприємства повинні бути спеціалізовані, тому що матеріали різних фізико-хімічних властивостей вимагають різних режимів зберігання (наприклад, контроль температури і вологості);

- складські приміщення обладнуються стелажами, полицями, шафами, ящиками для зберігання матеріалів;

- на кожен вид матеріалу виписується ярлик, у якому вказують його найменування, номенклатурний номер, марку, сорт, розміри, одиниці виміру;

- для захисту властивостей сировини вимагає температуру нижче нуля, має зберігатися у спеціальних холодильних камерах та ін.

Комірник зобов'язаний своєчасно інформувати службу постачання про відхилення фактичного залишку матеріалів від встановлених норм, а також про залишки матеріалів, які тривалий час знаходяться без руху.
Бухгалтерії постійно покликані здійснювати контроль за якістю норм і нормативів, вживати заходів з перегляду норм з урахуванням нової техніки, технології та змін в організації праці і виробництва.

Використання норм в обліку передбачає насамперед лімітування відпуску матеріалів у виробництво. Відпуск матеріалів на виготовлення продукції не завжди є фактом використання цих матеріалів. Для правильного визначення витрат важливо контролювати витрачання матеріалів у процесі виробництва продукції.

Внутрішній контроль за витрачанням матеріалів у процесі виробництва продукції організується з урахуванням витратних матеріалів та технології виробництва. Тому наступною стадією контролю за використанням матеріалів у виробництві є виявлення відхилень фактичних витрат матеріалів від встановлених норм. Основними методами виявлення зазначених відхилень є: документальне оформлення відхилень від норм; партійний розкрій матеріалу; технічний розрахунок із застосуванням інвентаризації (інвентарний метод).
Спосіб документування заснований на документальному оформленні відхилення фактичної витрати матеріалів від встановлених норм, нормативів і умов. Такі відхилення в багатьох випадках виникають через невідповідності некондиційність заміни матеріалів, а також у результаті неправильного їх використання у виробництві.

Зазвичай різні види відхилень від норм по-різному оформлюються у первинних документах. Так, документ на видачу матеріалу понад ліміт свідчить про відхилення, які вимагають подальшого аналізу. Якщо ж понадлімітним відпусткою перекрити втрати матеріалів за рахунок перевитрати або псування - це випадок явних відхилень від норм.

При відпуску матеріалів, невідповідних специфікаціям і технологічному процесу виробництва продукції з-за численних розбіжностей або некондиційна та інших причин, відхилення зазвичай визначають безпосередньо в документах на відпуск матеріалів у виробництво. У них, як правило, вказують розмір відхилень від норм по кількості, вартості і причини цих відхилень.
При разових замінах одного матеріалу на інші, при використанні повноцінного матеріалу в замін відходів рекомендується відпускати матеріали по спеціальним сигнальним документам (вимогам на заміну). У більшості випадків при заміні матеріалів здорожує їх собівартість і збільшується трудомісткість їх обробки. Тому в документах так само відзначають причини заміни, розмір відхилень по кількості і вартості з розрахунку відпущеного матеріалу.

Спосіб партійного розкрою заснований на документуванні результатів розкрою і виявлень відхилень від діючих норм витрат за матеріалами, що піддаються розкрию на деталі та заготовки частин продукції. Але цей спосіб застосовують у крупносерійних і масових виробництвах, в яких подача матеріалів на розкрій здійснюється партіями і продукція виходить головним чином шляхом обробки отриманих заготовок і виготовлення з них окремих деталей, частин і вузлів, а потім механічного з'єднання їх у готову продукцію. Тому тут важливим є контроль за використанням матеріалів на першій операції перетворення їх в деталі і заготовки.

ПрАТ «Хмельницька маслосирбаза» з метою контролю за використанням сировини у виробництві застосовують твердо встановлені норми витрат сировини у виробництві на випічку конкретних видів виробів. Нормування допомагає не тільки при складанні планових калькуляцій, але й дозволяє визначити ефективність використання сировини у виробництві і перетворює поява відхилень. Нормативні витрати сировини за розрахунковий контрольований період обчислюється шляхом множення кількості отриманих виробів на діючу норму витрати.

Фактичні витрати матеріалів по кожній калькуляційної групі порівнюється з нормативними витратами по даній групі і встановлюються факти відхилення від норм, які за допомогою коефіцієнтів, що виражають відношення відхилень до нормативного витраті, розподіляються на відповідні об'єкти обліку витрат. Тобто, досягається роздільне відображення в обліку витрат матеріалів за нормами і відхиленнями від норм.

На ПрАТ «Хмельницька маслосирбаза» випадків перевитрати матеріалів у виробництві не було вже давно, тому що на підприємстві організована досить жорстка система контролю як на стадії відпуску матеріалів у виробництво, так і за перебігом виробничих процесів та ефективної наладкою обладнання.
В іншому випадку інформація про відхилення має велике значення для економічного та раціонального використання матеріалів і більш точного обчислення собівартості окремих видів продукції.

У частині контролю за збереженням матеріалів на місцях зберігання і виробничих ділянках використовують інвентарний спосіб, так як він є найбільш обгрунтованим в рамках розглянутого підприємства. Інвентаризація майна має на меті забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку. Розглянутий метод заснований на балансі матеріальних цінностей.

Періодичність проведення подібних перевірок в обліковій політиці підприємства. Інвентаризація також може проводитися за менш короткий період на розсуд самого підприємства.

На ПрАТ «Хмельницька маслосирбаза» збереження матеріалів приділяють важливе увагу. Для здійсненні такого контролю на підприємстві насамперед стежать за збереженням сировини і матеріалів на стадії їх зберігання. Адже правильне зберігання дозволить уникнути втрат, нестач і повністю використовувати сировину та матеріали у виробництві.

У результаті правильної організації складського господарства на підприємстві практично немає втрат сировини і матеріалів в процесі їх зберігання.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)