АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ФОРМУВАННЯ ХАРАКТЕРУ

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. III. Виды понятий, выделяемые по характеру элементов объема.
  3. IV. Формування навчальних умінь та навичок
  4. V. Формування навчальних умінь та навичок.
  5. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  6. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  7. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  8. Акцентуації характеру
  9. Акцешуація характеру та особистості
  10. Аналіз фактів травматизму підтверджує вирішальну роль людини у створенні передумов формування травмонебезпечних ситуацій.
  11. Аномалії характеру і акцентуації індивідуально-психологічних властивостей особистість.
  12. Б. Лікування на стадії формування жовчних каменів : за схемою А, літолітики призначаються протягом 12-24 місяців.

У якому ступені характер людини стабільний? Деякі риси характеру, які є стійкими протягом всього життя людини, виявляються вже в дітей раннього віку, наприклад у дошкільників. Це значить, що джерела характеру людини й перші ознаки його стабілізації варто шукати на самому початку життя.

Основну роль у формуванні й розвитку характеру дитини грає його спілкування з оточуючими людьми. В характерних для нього вчинках і формах поведінки дитина насамперед наслідує його близьким дорослим людям. За допомогою прямого научения через наслідування й емоційні підкріплення він засвоює форми поведінки дорослих.

Сензитивним періодом життя для становлення характеру можна вважати вік від 2-3 до 9-10 років, коли діти багато й активно спілкуються як з навколишніми дорослими людьми, так і з однолітками, відкриті для впливів з боку, охоче їх приймають, наслідуючи всім і у всьому. Дорослі люди в цей час користуються безмежною довірою дитини, мають можливість впливати на нього словом, вчинком і дією, що створює сприятливі умови для підкріплення потрібних форм поведінки.

Стиль спілкування дорослих один з одним на очах у дитини, спосіб обігу(обращения) з ним самим досить важливий для становлення характеру. Особливо це стосується до обігу батьків з дитиною, у першу чергу матері. Те, як діють матір і батько відносно дитини, через багато років стає способом обігу його зі своїми дітьми, коли дитина стає дорослою і обзаводиться власною родиною.

Раніше інших у характері людини закладаються такі риси, як доброта, товариськість, чуйність, а також протилежні їм якості: егоїстичність, черствість, байдужність до людей. Є дані про те, що початок формування даних рис характеру йде в глиб дошкільного дитинства, до перших місяців життя й визначається способом обігу матері зі своєю дитиною.

Ті властивості характеру, які найбільш яскраво проявляються в праці - працьовитість, акуратність, сумлінність, відповідальність, наполегливість, інші «ділові» якості, - складаються трохи пізніше, у ранньому і дошкільному дитинстві. Вони формуються й закріплюються в іграх дітей і доступних їм видах домашньої праці. Сильний вплив на їхній розвиток робить адекватна віку й потребам дитини стимуляція з боку дорослих. У характері дитини даного віку зберігаються й закріплюються в основному такі риси, які постійно одержують підтримку (позитивні підкріплення).

У початкових класах школи оформляються риси характеру, що проявляються у відносинах з людьми. Цьому сприяє розширення сфери спілкування дитини з навколишніми за рахунок безлічі нових шкільних друзів, дорослих - учителів. Якщо те, що дитина як особистість придбала в домашніх умовах, одержує в школі підтримку, то відповідні риси характеру в нього закріплюються й найчастіше зберігаються протягом всього подальшого життя. Якщо ж знову(вновь) одержуваний досвід спілкування з однолітками, учителями, іншими дорослими не підтверджує як правильні ті характерні форми поведінки, які дитина набула вдома, то починається поступове ламання характеру, що звичайно супроводжується вираженими внутрішніми й зовнішніми конфліктами. Перебудова характеру, що відбувається при цьому, не завжди приводить до позитивного результату. Найчастіше має місце часткова зміна рис характеру й компроміс між тими, до чого привчали дитину вдома, і тим, що від нього вимагає школа.

У підлітковому віці активно розвиваються й закріплюються вольові риси характеру, а рання юність закладає базові моральні, світоглядні, основи його.

До закінчення школи характер людини можна вважати в основному сформованим, і те, що відбувається з ним надалі, майже ніколи не робить характер людини невпізнанним для тих, хто з ним спілкувався в шкільні роки.

Погляди в психології на взаємозв’язок темпераменту і характеру.

Характер - індивідуальне сполучення найбільш стійких, суттєвих придбаних особливостей особистості, що проявляються в поведінці людини, у певнім ставленні: 1) до себ е (ступінь вимогливості, критичності, самооцінки); 2) до інших людей (індивідуалізм або колективізм, егоїзм або альтруїзм, жорстокість або доброта, байдужність або чуйність, брутальність або ввічливість, і т.п.); 3) до дорученої справи (лінь або працьовитість, акуратність або неохайність, ініціативність або пасивність, посидючість або нетерплячість, відповідальність або безвідповідальність, організованість і т.п.); 4 ) у характері відображаються вольові якості: готовність переборювати перешкоди, щиросердечний і фізичний біль, ступінь наполегливості, самостійності, рішучості, дисциплінованості.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)