АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Акцешуація характеру та особистості

Читайте также:
  1. III. Виды понятий, выделяемые по характеру элементов объема.
  2. А) людської особистості
  3. А) Органічна частина культури суспільства й особистості.
  4. А. С. Макаренко про програму формування особистості
  5. Акцентуації характеру
  6. Аномалії характеру і акцентуації індивідуально-психологічних властивостей особистість.
  7. В другій половині ХХ ст. розвиток неомарксизму був стимульований низкою чинників об“єктивного характеру.
  8. В) дослідження умов, які забезпечує суспільство для виховання особистості.
  9. В) Істеричні особистості.
  10. Визначення соціологічної структури особистості
  11. Визначення типу особистості за рівнем функціональної асиметрії півкуль головного мозку

Проблема характеру дотично до злочину не вичерпується ок­ремими негативними рисами. Кримінально-психологічний підхід пе­редбачає з'ясування ролі акцентуації характеру, яка стоїть близько до психічної аномалії, але не тотожна їй. У юридичній психології на­копичено різноманітні матеріали щодо впливу на злочин психічних аномалій особистості: неврозів, психопатій, психозів тощо.

Акцентуація обумовлює підвищену чутливість і вразливість особистості до психотравмуючих ситуацій, що проявляється у психіч­них зривах і неадекватних діях. Численними дослідженнями (К. Леон-гард, А.Е. Лічко, І.О. Віденєев та ін.) виявлено 11 основних акцентуа-цій характеру, які отримали загальну назву "тип акцентуації". Це гі-пертимиий, циклоїдний, лабільний, астеноневротичний, сензитивний, психостепічний, шизоїдний, епілсптоїдний, істероїдний, нестійкий і

конформний типи.

Супутнім чинником скоєння злочину найчастіше виступають

епілептоїдний, нестійкий, гіпертимний, (стероїдний типи.

Епілептоїдному типу акцентуації характеру показові егоїстич­ність, властолюбство у поєднанні з недоброзичливим ставленням до оточення. Мотиваційна сфера відзначається розгальмованістю, перева­жанням органічних, зокрема статевої, та примітивних за способом за­доволення потреб.

Особистість із спілептоїдним типом акцентуації характеру схильна до вчинення Імпульсивних, насильницьких злочинів із про­явами 7корстокості (приниження людської гідності, мордування, кату­вання тощо).

Нестійкому типові акцентуації властиві навіюваність, пасивна підкорюванІсть, недисциплінованість, балакучість та соціальна незрі­лість. Остання проявляється в поверховості і квапливості суджень, легковажності вчинків, наївності й довірливості. Поведінка спрямо-

вана на отримання свіжих вражень, ситуативних задоволень. Особис­тість із нестійким типом акцентуації характеру схильна до вчинення групових злочинів у ролі виконавця, крадіжок, кримінальних розваг із погано передбачуваними наслідками.

Гіпертимний тип відзначається життєрадісністю, комуніка­бельністю, пошуком нових вражень, людей, ситуацій. Особистість гІ~ пертямното типу бурхливо реагує на повчання, прояви влади, неуваж­ність з боку оточення, їй показові хвалькуватість, гордовитість, само­впевненість, стійко завищена самооцінка. У підсумку це обумовлює схильність до ситуативних, ризикованих і "героїчних" злочинів, групо­вих злочинів у ролі підбурювача чи виконавця у стані сп'яніння.

Істероїдпий тип акцентуації характеру відзначається егоїзмом, демонстративністю, брехливістю, інфантилізмом (вередуванням), на­маганням всіляко накинути оточенню визнання власної винятковості. Це обумовлює прояви дратівливості, нетерпимості до тих, хто не ви­знає істероїда, та уважність, піклування до тих, хто підтримує і за­хоплюється ним.

Особистість істероїдного типу схильна до різноманітних си­муляцій самовбивства, демонстративних членоушкоджень, скоєння зло­чинів як засобу привернення уваги до себе, висування вимог, викли­кання почуття жалю, несправедливості та співчуття.

Акцентуація характеру надійно і точно виявляється за допомо­гою спеціальних психологічних опитувальників (опитувальник Г.!іїмі-

шека, А. Лічко та ін.).

Темперамент теж може набувати акцентуйованої форми. По­єднання акценту Йованих характеру і темпераменту в підсумку утворює специфічний тип особистості. Автор теорії акцентуації, німецький пси­холог К. Леоигард, із численних поєднань характеру і темпераменту вирізнив чотири основні, які назвав застрягаючим, демонстративним, педантичним і збудливим типами особистості.

Застрягаюча особистість відзначається таким комплексом рис:

- цілеспрямованість, упертість, егоїстичність;

- яскраво виражене честолюбство, самовпевненість у поєднанні

з образливістю;

-сильні, емоції та почуття, які несподівано з'являються (до рівня афекту) та переживаються тривалий час і періодично повторюються.

У разі несприятливого соціального розвитку застрягаюча осо­бистість:

- намагається досягти реальних, а не показових, успіхів за

будь-яку ціну;

- періодично впадає у стани підозрілості, ревнощів, подає чис­ленні судові позови з різних, навіть дріб'язкових, причин;

-знаходить собі кумира, котрому фанатично поклоняється і готова заради нього на будь-який вчинок.

Застрягаюча особистість схильна до скоєння злочинів за моти­вами відчуження, розрядки й компенсації негативних емоцій і почуттів.

Демонстративна особистість відзначається таким комп­лексом рис:

- високого адаптивністю, схильністю до авантюризму;

- емоційною чутливістю, глибокими та яскравими емоційними переживанням й;

- швидким забуванням неприємних ситуацій Із власного життя;

- впаданням у психопате подібні стани (образливість, істерика, скандал ізм).

За несприятливого соціального розвитку демонстративна осо­бистість:

- вдається до витонченої брехні, причому сама починає вірити у неї;

- перевтілюється у невинну жертву, обдаровану, геніальну лю­дину, якій заздрять; безпорадну людину, що потребує підтримки та опіки;

-скоює авантюрні, імпульсивні вчинки, не боячись заподіяти собі шкоди.

Демонстративна особистість схильна до скоєння злочинів за мотивами ствердження і самоствердження та ризику.

Педантична особистість відзначається таким комплексом рис:

- нерішучість, боязкість, ретельне обдумування та перевірка своїх вчинків;

-нав'язливі психічні стани та ідеї (дріб'язковість, страхи, пе­ребільшення погроз);

-тривале переживання неприємних подій, погане вилучення їх із свідомості.

У разі несприятливого соціального розвитку педантична осо­бистість:

- намагається уникнути невизначеності, небезпеки, динаміч­них і мало прогнозованих ситуацій;

-с надвимогливою до себе та оточення (підлеглих, членів сім'ї тощо) щодо виконання обов'язків, порядку, акуратності;

- посилено піклується про здоров'я, перебільшує важкість наявних хвороб.

Для педантичної особистості злочин - це наслідок відставання в чомусь від інших, пасивності, несвоєчасних і помилкових дій.

Збудлива особистість відзначається таким комплексом рис:

- підвищена чутливість, запальність, дратівливість;

- посередній інтелект, уповільнене мислення, знижена мо­ральна і правова регуляція поведінки;

-різка зміна емоційних станів (похмурість-гиів; похмурість-радість), бурхливих за силою виразу і нетривалих у часі.

За несприятливого соціального розвитку збудлива особистість:

- скоює різноманітні імпульсивні вчинки: раптове зникнення з сім'ї, роботи, вечірки з друзями; зміна професійної діяльності чи про­фесійного оточення;

- проявляс нерозбірливість у задоволенні потреб (їжа, напої, інтимні стосунки, випадкові знайомства); І

- невдоволення чимось або кимось виражає у брутальній, агре­сивній формі.

Збудлива особистість схильна до скоєння злочинів за амораль­ними, збоченими мотивами та мотивами розрядки і компенсації нега­тивних емоцій.

Акцентуацію, характер, тип особистості кримінальне право та кримінологія поєднують під назвою "суб'єктивні чинники". Взаємодія об'єктивних і суб'єктивних чинників у такому разі представляється схемою: ситуація (привід)-особа-діяння. У психологічній площині ця схема виглядає по-іншому; "мікросередовище-несприятлива ситуація (конфлікт)-особистість-деструктивниЙ вчинок, дія".

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)