АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Укладення, зміна та розірвання договору

Читайте также:
  1. S. - термін, що позначає обставини, зміна яких призведе до скасування договору.
  2. Бух.учет операций по договору простого товарищества. ПБУ 19/02
  3. В якому випадку не потрібна попередня згода профспілкового органу під час розірвання трудового договору з ініціативи власника чи уповноваженого органу?
  4. В. Зміна та розірвання цивільно-правового договору
  5. В. Припинення договору страхування. Його недійсність
  6. Виконання договору зберігання
  7. Виникнення, зміна та припинення податкового обов’язку
  8. Від кого може виходити ініціатива про укладання прямого договору?
  9. Від кого може виходити ініціатива про укладання прямого договору?
  10. Г) розглядає світ у змінах та розвитку
  11. До договору про зберігання речі в автоматичних камерах схову застосовуються положення цього Кодексу про майновий найм (оренду).
  12. Елементи договору транспортного експедирування

Оскільки договір є загальним юридичним актом двох або де­кількох осіб, узгодження умов договору між ними проходить, як мінімум дві стадії: шляхом пропозиції однією стороною укласти договір, що називається офертою, і прийняття пропозиції іншою стороною, що має назву акцепт. Відповідно сторона, що запропо­нувала укласти договір, називається оферентом, а сторона, що прийняла дану пропозицію — акцептантом.

Оферта — це волевиявлення особи, спрямоване на укладення договору на певних умовах. Однак такого спрощеного визначення поняття оферти недостатньо для визначення її суті. Слід врахову­вати, що офертою є не будь-яка пропозиція про вступ у договірні відносини, а тільки та, яка направлена конкретній особі або де­кільком конкретним особам і при цьому містить вказівку на кон­кретні положення, які пропонується включити в договір. Тому в пропозиції в будь-якому випадку мають бути умови, що визнають­ся істотними для даного договору.

Цивільний кодекс особливо обумовлює наслідки отримання відповіді про згоду на укладення договору із запізненням (ст.645 ЦК).

Якщо з отриманої із запізненням відповіді про згоду укласти договір видно, що відповідь була відправлена своєчасно, вона ви­знається такою, що запізнилася лише в тому випадку, якщо особа, що зробила пропозицію, негайно сповістить іншу сторону про отримання відповіді із запізненням. У цьому випадку відповідь вважається новою пропозицією.

Слід зазначити, що новою пропозицією є також відповідь про згоду укласти договір на інших умовах (ст. 646 ЦК).

Згідно зі ст. 639 ЦК договір може бути укладений у будь-якій формі, якщо вимоги щодо форми договору не встановлені законом. Проте, якщо сторони домовилися укласти договір у певній формі, він вважається укладеним лише з моменту надання йому цієї фор­ми, навіть якщо законом ця форма для даного виду договорів не вимагалася. Зокрема, у разі, якщо сторони домовились укласти у письмовій формі договір, щодо якого законом не встановлена пись­мова форма, такий договір є укладеним з моменту його підписання сторонами. Якщо ж сторони домовилися про нотаріальне посвід­чення договору, щодо якого законом не вимагається нотаріальне посвідчення, такий договір є укладеним з моменту його нотаріаль­ного посвідчення.

Договір вважається укладеним у місці проживання фізичної особи або за місцезнаходженням юридичної особи, яка зробила про­позицію укласти договір, якщо інше не встановлено договором.

Зміна або розірвання договору, за загальним правилом, допус­кається лише за згодою сторін. При цьому правочин, спрямований на зміну або розірвання договору вчиняється в такій самій формі, що й договір, що змінюється або розривається, якщо інше не вста­новлено договором або законом чи не випливає із звичаїв ділового обороту.

Від розірвання (зміни) договору слід відрізняти односторонню повну або часткову відмову від договору, яка можлива лише у ви­падках, прямо передбачених законом або договором. Так, напри­клад, відповідно до ст. 849 ЦК, якщо підрядник своєчасно не роз­почав роботу або виконує її настільки повільно, що закінчення її у строк стає явно неможливим, замовник має право відмовитися від договору підряду та вимагати відшкодування збитків.

У разі односторонньої відмови від договору у повному обсязі або частково, якщо право на таку відмову встановлено договором або законом, договір вважається відповідно розірваним або зміненим.

Особливою підставою розірвання або зміни договору є істотна зміна обставин, якими сторони керувалися при укладенні догово­ру. У цьому випадку договір може бути змінений або розірваний за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або не випли­ває із суті зобов'язання (ст. 652 ЦК).

Якщо сторони не досягли згоди щодо приведення договору у відповідність з обставинами, які істотно змінились, або щодо його розірвання, договір може бути розірваний або змінений за рішен­ням суду на вимогу заінтересованої сторони за наявності одночас­но таких умов:

1) в момент укладення договору сторони виходили з того, що така зміна обставин не настане;

2) зміна обставин зумовлена причинами, які заінтересована сторона не могла усунути після їх виникнення при всій турботливості та обачності, які від неї вимагалися;

3) виконання договору порушило б співвідношення майнових інтересів сторін і позбавило б заінтересовану сторону того, на що вона розраховувала при укладенні договору;

4) із суті договору або звичаїв ділового обороту не випливає, що ризик зміни обставин несе заінтересована сторона.

Крім того, для зміни договору необхідна наявність ще однієї із двох умов:

1)розірвання договору суперечить суспільним інтересам;

2)розірвання договору потягне для сторін (чи однієї з них) шкоду, яка значно перевищує затрати, необхідні для виконання договору на умовах, змінених судом.

У разі зміни договору за взаємною згодою зобов'язання сторін змінюються відповідно до змінених умов щодо предмета, місця, строків виконання тощо, а у разі розірвання договору зобов'язав ня сторін припиняються з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено догово­ром чи не обумовлено характером його зміни.

Якщо договір змінюється або розривається за рішенням суду, зобов'язання змінюється або припиняється з моменту набрання рі­шенням суду про зміну або розірвання договору законної сили.

За загальним правилом сторони не мають права вимагати по­вернення того, що було виконане ними за зобов'язанням до момен­ту зміни або розірвання договору. Втім згідно з частиною 4 ст. 653 ЦК сторони мають право своєю домовленістю передбачити повер­нення переданого за договором. Такі самі наслідки можуть бути встановлені спеціальним приписом закону.

У кожному разі, якщо договір змінений або розірваний у зв'яз­ку з істотним порушенням договору однією зі сторін, друга сторона може вимагати відшкодування збитків, завданих зміною або розір­ванням договору.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)