АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Прапор і національність судна

Читайте также:
  1. Влияние горизонтального перемещения груза на остойчивость и посадку судна.
  2. Г) широта и долгота текущего места судна.
  3. Главные плоскости и главные сечения судна.
  4. Главные размерения судна.
  5. ЗАСТОСУВАННЯ СУДНА
  6. КЛАСС СУДНА, СИМВОЛ КЛАССА.
  7. Определение опрокидывающего момента при качке судна.
  8. Определение опрокидывающего момента при прямом начальном положении судна.
  9. Определение посадки и остойчивости судна после перемещения грузов.
  10. Определение посадки судна
  11. ОСНОВНОЙ КОРПУС СУДНА, НАДСТРОЙКИ И РУБКИ.
  12. Основные характеристики расчетного судна.

Під національністю судна розуміється його приналежність до певної держави, яка засвідчується реєстрацією судна, видачею судну відповідних документів, наданням судну права плавання під прапором даної держави. Національність судна вказує, законам якої держави судно підпорядковується. Прапор є зовнішнім виразом національності судна.
Згідно ст. 91 Конвенції ООН з морського права 1982 р., кожна держава визначає умови надання своєї національності суднам, реєстрації суден на її території і права плавати під її прапором. Судна мають національність тієї держави, під прапором якої вони мають право плавати. Між державою і судном повинен існувати реальний зв'язок: наявність між державою прапора і судном правового зв'язку в економічній, технічній, адміністративної та соціальної областях для здійснення державою своєї юрисдикції та контролю за судами, плаваючими під його прапором.
Згідно з положеннями Конвенції ООН з морського права 1982 р., судно повинно плавати під прапором тільки однієї держави і підкорятися його юрисдикції у відкритому морі. Воно не може міняти прапор під час плавання або при заході в порт, за винятком випадків дійсного переходу права власності або зміни реєстрації. Існують країни, які не беруть участь у вищевказаній Конвенції, відповідно до законодавства яких суду можуть бути зареєстровані в двох і більше реєстрах різних держав. Отже, вони можуть міняти свій прапор, користуючись ними по «зручності». З точки зору країн - учасниць Конвенції такі судна не має права вимагати визнання жодної з відповідних національностей іншими державами і можуть бути прирівняні до судам, які не мають національності.
ITF (англ. International Transport Workers 'Federation) - Міжнародна федерація транспортних робітників - визначає зручний прапор таким чином: «Якщо справжній судновласник знаходиться за межами держави прапора судна, то це судно вважається під" зручним " прапором».
Ще під час Першої світової війни Панама, а пізніше і Гондурас прийняли закони про умови реєстрації іноземних торгових суден, що дозволяли обійти конкурентів під національними прапорами розвинених держав. Досягалося це шляхом спрощення, а часто і навмисного заниження законодавчих стандартів у соціальній трудовій сфері та оподаткуванні.
Перераховані «зручності» і додав пізніше інші послаблення виявилися настільки привабливими для судноплавних компаній у порівнянні з національними законами, що в післявоєнні роки практика реєстрації під «зручними» прапорами набула широкого поширення.
Сьогодні масштаби використання «зручних» прапорів в світі досягли рекордного рівня: під ними зареєстровано вже більше половини всіх судів світового торгового флоту.
До числа держав, що надають «зручні» прапори (іноді їх також називають країнами відкритої реєстрації) в даний час, зокрема, відносяться: Антигуа і Барбуда, Багамські острови, Барбадос, Беліз, Бермудські острови, Кайманові острови, Коста-Ріка, Кіпр, Джібуті, Гібралтар, Гондурас, Ліберія, Люксембург, Мальта, Маршаллові острови, Маврикій, Панама, Сінгапур та ін
Основні причини збереження «зручних» прапорів наступні:
- продаж національного регістра є одним з найважливіших джерел поповнення доходів державного бюджету. Так, Панама щорічно заробляє на своєму регістрі близько 45 млн дол; Кіпр - 22 млн дол; Багамські острови - 15 млн дол;
- для судновласників в країнах з високими податками переклад суден під «зручні»прапори є свого роду податковим притулком, оскільки в країнах відкритої реєстрації деякі податки взагалі відсутні, а наявні незрівнянно низькі;
-«м'які»технічні вимоги до суден: наприклад, Сент-Вінсент і Гренадіни називають «сміттєвим ящиком» світового торгового флоту, так як багато судновласники переводять свої судна під цей регістр перед продажем на злам;
- низькі вимоги в соціальній сфері, особливо в частині зарплати моряків, тривалості робочого дня. Це є причиною справжньої війни, оголошеної «зручним» прапорам Міжнародною федерацією працівників транспорту.
Судновласники різних морських держав часто віддають перевагу якомусь одному з «зручних» прапорів. Так, грецькі компанії явно тяжіють до прапора Кіпру: під цим прапором зареєстровано 1/3 всього грецького тоннажу і фактично величезний флот Кіпру на 60% належить Греції. Японські компанії воліють прапор Панами, американські - прапор Ліберії.
У Російській Федерації відбулися зміни з даного питання. Якщо раніше СРСР був проти «зручних» прапорів, то зараз РФ знаходиться в середині провідних країн світу за масштабами їх використання.
Основні причини:
- недосконалість фінансово-кредітноІ системи в країні;
- непомірно високі відсотки за користування кредитом.
Судновласники змушені проводити оновлення існуючого
флоту за рахунок західних кредитів під заставу наявних і придбаних судів. Обов'язковою вимогою західних кредиторів у цьому випадку є реєстрація закладаються суден під «зручними» прапорами і передача функцій управління досвідченим західним компаніям.
МассовиІ догляд національного флоту під «зручні прапори» викликає наступні негативні реакції:
- значне зниження податкових надходжень до національниІ бюджету від судноплавного бізнесу;
- загострення проблеми трудоустроІства Россііской морських кадрів;
- зниження безпеки судноплавства через використання на судах в основному нізкокваліфіцірованноІ робочої сили з країн, що розвиваються;
- зниження потенціалу національноІ безпеки через зниження мобілізаціонноІ готовності торгового флоту, зареєстрованого під «зручними» прапорами.
Аналіз зарубіжного досвіду показує, що багато провідних морські держави (серед них Данія, Норвегія, Великобританія, Німеччина, Франція, Італія, Китай та ін) для подолання тенденція відтоку флоту під «зручні» прапори стали створювати міжнародні суднові реєстри, ос-новноІ особливістю яких є спеціальниІ налоговиІ режим для зареєстрованих в них судів.
У Росії для вирішення завдань, що стоять перед морським транспортом, був прийнятий ФедеральниІ закон від 20 грудня 2005 р. № 168-ФЗ «Про внесення змін в окремі законодавчі акти РоссіІскоІ Федерації у зв'язку із створенням Россііской міжнародного реєстру суден»[103], Котория набув чинності 24 січня 2006
Метою освіти Россііской міжнародного реєстру суден є створення економічних, юридичних, організаційних та інших необхідних умов, що забезпечують функціонування зареєстрованих в ньому Россііской і іноземних суден, що компенсують усі економічні переваги країн з откритоІ реєстрації.
Судноплавні компанії, що мають у своєму складі суду, зареєстровані в Россііской міжнародний реєстр суден, звільняються від сплати податку на майно, податку на прибуток, транспортного податку. Суду, придбані за кордоном, при ввезенні в Росію звільняються від сплати ПДВ і митних зборів. При будівництві на вітчизняних верфях суду, які будуть зареєстровані у створеному реєстрі, звільняються від сплати ПДВ. З податків сплачується тільки едіниІ соці-альниІ податок.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)