АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вибір та перевірка трансформаторів струму

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. III етап. Перевірка господарських операцій по суті
  3. IV. Перевірка застою і перекидання потоку в екрані
  4. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  5. В) для обмеження вирівнювального струму, який протікає під час перемикання відгалужень
  6. Введення і перевірка даних
  7. Вибір альтернативної стратегії.
  8. Вибір бази практики
  9. ВИБІР БЛИСКАВКОВІДВОДІВ
  10. Вибір варіанта контрольної роботи
  11. Вибір варіанта контрольної роботи
  12. ВИБІР ВАРІАНТУ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

 

Вимірювання параметрів електричної енергії та приєднання реле захисту при великих струмах, а також при напругах понад 1000 В не­можливе без застосування спеціальних перетворювачів – вимірюваль­них трансформаторів струму (ТА). Змінюючи масштаб струму, ці трансформатори одночасно здійснюють гальванічну роз­в'язку кіл – відокремлюють кола високої напруги від вимірювальних кіл.

Трансформатори струму – це однофазні електротехнічні пристрої. Вони можуть з’єднуватися за схемою неповної зірки (два трансформатори) або повної зірки (три трансформатори). Схема неповної зірки застосовується, як заведено, в мережах з ізольованою нейтральною точкою, тобто в мережах 6...10 кВ; схема повної зірки – у мережах із уземленою чи компенсованою нейтраллю, а також в мережах з ізольованою нейтральною точкою, якщо є необхідність у вимірах струму в усіх фазах або це пов’язано з умовами роботи релейного захисту.

Трансформатори струму вибирають за класом точності, за схемою з’єднання однофазних трансформаторів струму та за номінальними параметрами (напругою та первинним струмом I1 ном )

U1 ном ≥ Uмережі I1 ном ≥ Iроб

Якщо до трансформаторів струму приєднуються розрахункові лічильники електроенергії, то клас точності їх повинен бути не нижче 0,5. При виборі номінального струму перинної обмотки I1 ном слід враховувати можливість перевантаження трансформаторів струму на 10–20 %.

Трансформатори струму перевіряються на динамічну стійкість до струмів короткого замикання (вбудовані та шинні трансформатори струму за цією умовою не перевіряються)

iдин ≥ iу або ·I1 ном · к дин ≥ iу

де I1 ном – номінальний струм первинної обмотки ТА;

iдин – струм динамічної стійкості ТА;

кдин – кратність струму динамічної стійкості;

iу – розрахункове значення ударного струму.

Трансформатори струму перевіряються на термічну стійкість до струмів короткого замикання

Iт2· tт ≥ Вк або (I1 ном ·Кt)2 ·tт ≥ Bк

де Кt – кратність струму термічної стійкості.

Нарешті трансформатори струму перевіряються за умов роботи у заданому класі точності

z2 ном ≥ z2 р

де z2 ном – номінальний опір вторинного кола ТА, що відповідає його роботі у заданому класі точності;

z2 р – розрахунковий опір вторинного кола ТА.

Слід зауважити, що вибраний для даного ТА клас точності його роботи забезпечується при виконанні двох умов: z2 ном ≥ z2 р і якщо (I1/ I1 ном)·100% знаходиться в діапазоні 100 – 120 % для класу точності до 1,0 включно.

Розрахунковий опір ТА z складається з опору вимірювальних приладів zприл, опору проводів zпр і опору контактів zк

z2 р = zприл + zпр + zк

Як звичайно, навантаження котушок приладів вказується у вольтах на ампери [B·A], тому опір приладів максимально завантаженої фази обчислюється за формулою

При кількості приладів, що приєднані до вторинної обмотки ТА, понад три приймають zк = 0,1 Ом, при кількості три і менше zк = 0,05 Ом. Максимальний опір проводів, які з’єднують ТА з приладами при роботі його в заданому класі точності

zпр = z2 ном - zприл - zк

Найменший переріз проводів, що задовольняє умові роботи ТА в потрібному класі точності, повинен бути

де ρ – питомий опір алюмінію, ρ = 0,028 Ом·мм2/м;

lp – розрахункова довжина проводу.

Розрахункова довжина проводу для схеми повної зірки lp = l, а для схеми неповної зірки lp = · l (l – довжина траси). Переріз проводів, обчислений за останньою формулою, заокруглюється до найближчого більшого стандартного перерізу жил контрольних кабелів, а саме 1,5; 2,5; 4; 6; 10. Але ці кабелі повинні відповідати вимогам механічної стійкості (міцності). Через це переріз алюмінієвих проводів при наявності в колі лічильників має бути не меншим від 4 мм2, а мідних проводів не меншим 2,5 мм2. У разі відсутності лічильників найменшим перерізом за умовою механічної стійкості для мідних проводів може бути 1,5 мм2, а для алюмінієвих – 2,5 мм2.

Приклад

 

Вибрати трансформатори струму на лінії 10 кВ до споживача електроенергії з розрахунковою потужністю 3,5 МВА. За розрахунком струмів короткого замикання у місці встановлення трансформаторів струму: Іпо=17,5 кА; іу=44,7 кА; Вк=296,8кА2с. Довжина траси – 6м, питомий опір алюмінієвого проводу ρ=0,028 Ом·мм2/м. До трансформаторів струму приєднуються амперметр (S2=0,5 ВА), лічильник активної енергії (S2=2,5 ВА) та лічильник реактивної енергії (S2=2,5 ВА).

Спочатку потрібно розрахувати робочий струм у лінії

Iроб = = = 202 А

Тепер за струмом та напругою вибираємо з додатка Ж два трансформатори струму: ТОЛ-10У2 U1 ном = 10 кВ, I1 ном = 200 А, I2 ном =5 А, iдин = 52 кА, Iт =8,75 кА, tт =4 с, z2 ном = 0,4 Ом (клас точності 0,5). Ці трансформатори струму з’єднаємо за схемою неповної зірки.

Перевіримо трансформатори на електродинамічну та термічну стійкість

iдин = 52 кА > іу=44,7 кА

Iт2· tт = 8,752·4=306,25 кА2с > Вк=296,8кА2с

Далі перевіримо трансформатор струму за вторинним навантаженням, для цього спочатку розрахуємо опір приладів

= = 0,22 Ом

Тому що приладів лише три приймаємо zК = 0,05 Ом, тоді

zпр = z2 ном - zприл - zк = 0,4-0,22-0,05= 0,13 Ом

Визначаємо розрахунковий переріз алюмінієвих проводів

= = 2,25 мм2

Приймаємо контрольний кабель АКВРГ- 4,0 з алюмінієвими жилами.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)