АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Складання схеми реверсивного керування асинхронним двигуном та вибір комутаційних та захисних апаратів

Читайте также:
  1. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  2. а) з технологічної схеми
  3. Аналіз технологічної схеми виробництва плавлених сирів
  4. Аудиторський висновок. Види аудиторських висновків. Порядок їх складання і подання.
  5. Будівлі органів керування, кредитування й громадських організацій
  6. Бухгалтерські рахунки якого класу кореспондують тільки між собою, а їх залишки не враховують під час складання фінансової звітності банку?
  7. Вибір альтернативної стратегії.
  8. Вибір бази практики
  9. ВИБІР БЛИСКАВКОВІДВОДІВ
  10. Вибір варіанта контрольної роботи
  11. Вибір варіанта контрольної роботи
  12. ВИБІР ВАРІАНТУ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

 

Контактор – це електричний апарат з електромагнітним приво­дом для дистанційного вмикання кіл під навантаженням. Контактори не мають пристроїв, які б реагували на перевантаження чи струми короткого замикання. Цю функцію виконують запобіжники та автоматичні вимикачі, які вмика­ються послідовно з контактором. Електродинамічна та термічна стій­кість контакторів не нормується. Контактори, як звичайно, утримують­ся у положенні "увімкнуто" електромагнітом.

В залежності від режиму роботи контактори розрізняються за категоріями застосування: на змінному струмі АС1, АС2, АС3, АС4. Категорії АС1 відповідає режим комутації кола зі слабоіндуктивним навантаженням, коли кут зсуву фаз між струмом та напругою кола близький до нуля (процес вимикання кола виявляється дуже легким). Умови вимикання електродвигунів змінного струму визначаються ступенем ковзання ротора відносно обертового поля магнітного поля статора. Чим більше ковзання у вимкнутому двигуні, тим складніші умови гасіння дуги змінного струму при вимиканні кола. Найбільш складні умови спостерігаються, коли вимикається загальмований двигун (режим АС4).

Магнітні пускачі – це різновид триполюсних контакторів змін­ного струму для керування асинхронними двигунами з короткозамкненим ротором потужністю до 130 кВт при напрузі до 660 В. Керування пускачами здійснюється кнопками. Магнітні пускачі можуть бути реверсивними та нереверсивними, можуть мати теплові реле або ні. Реверсивний пускач окрім пуску та захисту двигуна забезпечує його реверс за допомогою зміни послідовності двох фаз. Такий пускач має два контактори, якорі яких з'єднані між собою важелем механічного блокування. Механічне блокування майже завжди доповнюється електричним (щоб котушка не вийшла з ладу внаслідок великого струму).

Тепер для двигунів з номінальним струмом до 40 А включно рекомендують використовувати магнітні пускачі серії ПМЛ, для двигунів на 63 А та вище – магнітні пускачі серії ПМА.

Магнітні пускачі нової серії ПМЛ призначені для роботи в ме­режах змінного струму напругою до 660 В при номінальному струмі від 10 до 200 А. Вони мають 7 габаритів (перша цифра в позначенні пускача: 1-10А; 2-25А; 3-40; 4-63А; 5-80А; 6-125А; 7-200А). Вони можуть бути реверсивними чи неревер­сивними, мати теплові реле (триполюсні РТЛ) чи ні (друга цифра в позначенні пускача: 1 – нереверсивний без теплового реле; 2 – нереверсивний з тепловим реле; 5 – реверсивний без теплового реле з електричним та механічним блокуваннями; 6 – реверсивний з тепловим реле з електричним та механічним блокуваннями.

Магнітні пускачі серії ПМА розраховані на напругу до 660В і струми від 40 до 160А. Вони мають 4 габарити (перша цифра в позначенні пускача: 3-40А; 4-63, 80А; 5-100А; 6-160А;), можуть бути реверсивними чи нереверсивними, мати теплові реле (триполюсні РТТ) чи ні (друга цифра в позначенні пускача:1 – нереверсивний без теплового реле; 2 – нереверсивний з тепловим реле; 3 – реверсивний без теплового реле з електричним блокуванням; 4 – реверсивний з тепловим реле з електричним блокуванням; 5 – реверсивний без теплового реле з електричним та механічним блокуваннями; 6 – реверсивний з тепловим реле з електричним та механічним блокуваннями).

Вибір контакторів та магнітних пускачів здійснюється за категорією використання, за номінальною напругою та номінальним струмом

Uном ≥ Uмережі

Іном ≥ Іроб.макс.

Схема керування асинхронним двигуном окрім кнопкових вимикачів (кнопок) і магнітного пускача повинна мати апарати захисту від струмів перевантаження (теплові реле або теплові розчеплювачі автомата) та струмів короткого замикання (запобіжники або електромагнітні розчеплювачі автомата). Вибір захисних апаратів був розглянутий раніше. Схема реверсивного керування асинхронним двигуном наведена на рисунку 5.1.

Приклад

 

Скласти схему реверсивного керування асинхронним двигуном з короткозамкнутим ротором 4А132М2У3 (Рном=11кВт; Uном=380 В; η=0,88; соsφ=0,9; Іпуск.ном.=7,0, умови пуску легкі). Вибрати магнітний пускач, запобіжники та теплові реле.

Схема реверсивного керування асинхронного двигуна наведена на рисунку 5.1. Для вибору магнітного пускача, запобіжників та теплового реле спочатку потрібно визначити номінальний та пусковий струми двигуна.

Іном. дв. = = =21,1 А

Іпуск = Кпуск · Іном. дв. = 7,0 · 21,1 = 147,7 А

Для захисту двигуна від струмів короткого замикання вибираємо запобіжник ПН-2 (дивись додаток А) з номінальним струмом топкої вставки

= 147,7/ 2,5 = 59,08 А вибираємо 60 А

Для керування та захисту від струмів перевантаження вибираємо реверсивний магнітний пускач серії ПМЛ (дивись додаток Г) з триполюсним тепловим реле РТЛ (дивись додаток В).

ПМЛ260004 в режимі АС3 Uном =0,38 кВ та Іном = 25 А

РТЛ102204 Uном =0,38 кВ, Іном т.р. =25 А, межі регулювання струму неспрацювання 18 – 25 А.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)