АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

На завдання до практичних занять

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. II Завдання додому
  3. II Перелік лабораторних та практичних робіт
  4. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  5. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  6. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Практичне завдання.
  9. II. Тестові завдання
  10. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

Витяг

з протоколу засідання кафедри «Фінанси»

від 8.04.14 № 10

Присутні:22 членів кафедри.

Слухали: Про рекомендацію до друку завданнь до практичних занять з дисципліни «Управління фінансовою санацією підприємства» Криворученко О.А. для магістрів спеціальності «Фінанси і кредит».

Доповідали: Криворученко О.А.

Питання задавали: проф.Зайцева І.Ю.,Стешенко О.Д.,Коковіхіна І.Ю.

Ухвалили: Рекомендувати до друку завдання до практичних занять з дисципліни «Управління фінансовою санацією підприємства» Криворученко О.А. для магістрів спеціальності «Фінанси і кредит»

 

Зав.кафедри,проф.,д.е.н. І.Ю.Зайцева

Секретар,ст.лаборант А.О.Горобець

 

Рецензія

на завдання до практичних занять

з дисципліни «Управління фінансовою санацією підприємства»

для магістрів спеціальності «Фінанси і кредит» к.е.н. доц. Криворученко О.А.

 

Завдання до практичних занять розроблений Криворученко О.А. упорядкований у повній відповідності до освітньо-професійної програми за дисципліною «Управління фінансовою санацією підприємства» для магістрів спеціальності 8.0305081 «Фінанси і кредит».

Надані на рецензію завдання до практичних занять відповідає робочій програмі курсу «Управління фінансовою санацією підприємства»Завдання до практичних занять розроблено з метою систематизації,поглиблення та узагальнення знань студентів з таких тем як

фінансова санація підприємства,економічний зміст та порядок проведення, санаційний аудит,форми,правила та умови фінансування санації підприємств, внутрішні фінансові джерела санації підприємства,санація балансу.

Зміст та структура завдань до практичних занять з дисципліни «Управління фінансовою санацією підприємства» відповідають єдиними вимогам УкрДАЗТ з оформлення методичного забезпечення.

Вважаю за потрібне рекомендувати завдання до практичних занять з дисципліни «Управління фінансовою санацією підприємства» до друку.

 

 

Рецензент

К.е.н.,доц. Коковіхіна О.О.

 

 

Українська державна академія залізничного транспорту

 

Кафедра «Фінанси»

 

 

О.А.Криворученко

 

Завдання до практичних занять з дисципліни «Управління фінансовою санацією підприємства» для магістрів спеціальності «Фінанси і кредит»

 

 

Харків 2014

 

Вступ

 

У процесі становлення ринкових відносин в Україні всі ланки фінансової системи опинилися у глибокій кризі. На межі банкрутства перебуває сьогодні багато підприємств, які не мають змоги вчасно виконувати свої зовнішні та внутрішні зобов’язання.

Зрозуміло, що неодмінною умовою оздоровлення вітчизняної фінансової системи є санація суб’єктів господарської діяльності. Лише в такому разі можна буде відновити платоспроможність і прибутковість основної маси платників податків, а отже, оздоровити державну фінансову систему. Водночас оздоровлення економіки значною мірою залежить від своєчасної та якомога безболіснішої ліквідації (реорганізації) неефективних виробничих структур, які не лише не поповнюють бюджету держави, а й потребують її постійної фінансової підтримки.

На вимогу часу в багатьох вищих навчальних закладах України, які готують фахівців зі спеціальності «Фінанси та кредит» та запроваджено навчальну дисципліну «Управління фінансовою санацією підприємства». Предмет її вивчення — фінансові відносини, що виникають у ході санації, реорганізації, банкрутства та ліквідації суб’єктів господарювання.

Пропоновані методичні вказівки відповідають програмі дисципліни «Управління фінансовою санацією підприємства».

У процесі підготовки методичних вказівок використано нові законодавчі й нормативні документи, що регулюють фінансову санацію та банкрутство суб’єктів господарювання, численні зарубіжні та вітчизняні науково-практичні джерела.

 

 

Практичне завдання до теми «Фінансова санація підприємства.Економічний зміст та порядок проведення»

 

Фінансова ситуація (вихідні данні у додатках А,Б,В,Г)

 

Провести:

- факторний аналіз відхилень;

- дискримінантний аналіз прогнозування банкрутства;

- аналіз точки беззбитковості.

 

 

Практичні завдання до теми «Санаційний аудит»

 

Фінансова ситуація (вихідні данні у додатках А,Б,В,Г)

 

 

Провести:

- аудит власного капіталу;

- аудит позичкового капіталу та кредиторської заборгованості;

- оцінювання ліквідності активів підприємства та його платоспроможності;

- аналіз Cash-Flow;

- оцінювання ділової активності підприємства.

 

 

Практичні завдання до теми «Форми,правила та умови фінансування санації підприємств»

 

 

Фінансова ситуація (вихідні данні у додатках А,Б,В,Г)

 

 

Визначити чи виконуються на підприємстві:

- умови фінансової рівноваги;

- золоте правило фінансування;

- золоте правило балансу;

- правило вертикальної структури балансу.

 

Практичні завдання до теми «Внутрішні фінансові джерела санації підприємства»

 

Задача 1

 

На початок року АТ мало такий склад власного капіталу:

-акціонерний капітал 600 тис.грн.

-резервний капітал 150 тис.грн.

-нерозподілений прибуток 17 тис.грн.

Отриманий прибуток АТ розподіляється у пропорції 20% - виплата дивідендів,30%резервний капітал, 50% нерозподілений прибуток.

Підприємство реалізувало 30 тис. шт. продукції,ціна з ПДВ 25 грн. Валові витрати на виробництво склали 65% виручки з ПДВ.Податок на прибуток 20%.Розрахувати вартість власного капіталу.

 

Задача 2

 

Фінансову діяльність підприємства характеризують наступні данні:

- реалізовані корпоративні права по курсу 120%

- номінальна вартість емісії 100 тис.грн.

- чистий прибуток підприємства 50 тис.грн.

- 60% чистого прибутку спрямовується на виплату дивідендів

- 20% чистого прибутку спрямовується на виплату дивідендів

- підприємство отримало на безоплатній основі необоротні активи вартістю 30 тис.грн.

 

Задача 3

 

Прийняте рішення про заснування АТ. Випущено та розміщено 10000штук акцій номінальною вартістю 20 грн.,емісійний курс 100%,накладні витрати 10000грн.

На момент засновницьких зборів було сплачено 50% номінальної вартості акцій.Складіть перший розділ пасиву балансу.

 

Задача 4

Прийняте рішення про заснування АТ Випущено 5000 штук акцій номінальною вартістю 20грн.,курс емісії 110%. Витрати,пов язані с заснуванням підприємства 8000 грн.Усі акції сплачені пор емісійному курсу. Складіть перший розділ пасиву балансу.

 

Практичні завдання до теми «Санація балансу»

 

Задача 1

 

Статутний капітан АТ становить 5 млн. грн. Прийнято рішення про зменшення статутного капіталу шляхом конверсії акцій у співвідношенні 5: 2.Визначити статутний капітал та суму санаційного прибутку після проведення конверсії акцій.

 

Задача 2

 

Зформувати баланс підприємства А після проведення санації та визначити розмір альтернативних цільових внесків для покриття балансових збитків при номінальній вартості акцій в 50 у.о. (кількість акцій становить 40 шт.) та заданому розмірі валового санаційного прибутку в 1500 у.о. Баланс підприємства до проведення санації має такий вигляд:

 

АКТИВ ПАСИВ
Основні засоби 1500 Статутний капітал 2000
Запаси і витрати 1200 Непокриті збитки -1080
Дебіторська заборгованість 200 Довгострокові пасиви 1200
Грошові кошти 20 Короткострокові пасиви 800

 

 

Задача 3

 

 

Баланс підприємства до проведення санації має такий вигляд,грн:

 

АКТИВ ПАСИВ
Основні засоби 60000 Статутний капітал 100000
Запаси і витрати 30000 Непокриті збитки -12000
Дебіторська заборгованість 15000 Довгостроковіпасиви 10000
Грошові кошти 3000 Короткострокові пасиви 10000

 

Загальними зборами акціонеров прийнято рішення про зменшення статутного капіталу передачею до анулювання корпоративних прав номінальною вартістю 11000 грн. Окрім цього один із кредиторів частково списав короткострокову заборгованість підприємства на суму 2000 грн. Визначити санаційний прибуток та скласти баланс після санації.

 

 

Практичні завдання до теми «Зовнішні фінансові джерела санації підприємства»

 

 

Задача 1

 

Статутний капітал АТ складається 2000000 грн. (40000 акцій). На загальних зборах акціонерів прийнято рішення про збільшення статутного капіталу на 50%. Визначити курс емісії нових акцій.

 

 

Задача 2

Прийнято рішення про збільшення статутного капітана підприємства з 40 млн. грн. до 50 млн. грн. шляхом додаткової емісії. співвідношення кількості старих і нових акцій 4: 1. Перед збільшенням статутного капіталу номінальна вартість однієї акції склала100 грн. Визначити емісійний дохід емітента та середній біржовий курс акцій після емісії.

 

 

Задача 3

Статутний капітал акціонерного товариства становить 300000 у.о. Його формують 6000 акцій.Потреба підприємства в додаткових фінансових ресурсах дорівнює 60000у.о. Фінансовий менеджер підприємства має розрахувати,яким має бути курс акцій,щоб загальні збори акціонерів проголосували за залучення капіталу збільшенням статутного капіталу.

 

 

Практичні завдання до теми «Реструктуризація підприємств»

 

Задача 1

 

 

Прийнято рішення реорганізувати акціонерне товариство «Х», приєднавши його до акціонерного товариства «У». Відношення, згідно з яким обмінюються корпоративні права в разі приєднання, 2: 3. Як доплату до корпоративних прав АТ «У» виплачує на користь акціонерів АТ «Х» компенсацію в розмірі 2,5 грн. за кожну акцію номінальною вартістю 50 грн. Обчислти а скільки збільшиться статутний фонд, і складемо баланс АТ «У» після приєднання до нього АТ «Х», якщо баланси обох підприємств до реорганізації мали такий вигляд:

Баланс АТ «Х», тис. грн, до реорганізації

Актив Пасив
1. Основні засоби 500 2. Запаси і витрати 150 3. Дебіторська заборгованість 100 4. Грошові кошти 20 1. Статутний капітал 420 2. Додатковий капітал 60 3. Резервні фонди 40 4. Зобов’язання 250
Баланс 770 Баланс 770

 

 

Баланс АТ «У», тис. грн, до реорганізації

 

Актив Пасив
1. Основні засоби 1400 2. Запаси і витрати 300 3. Дебіторська заборгованість 200 4. Грошові кошти 100 1. Статутний капітал 1200 2. Додатковий капітал 300 3. Резервні фонди 200 4. Зобов’язання 300
Баланс 2000 Баланс 2000

 

 

Задача 2

 

 

Зборами засновників ТОВ «А» прийнято рішення о його розділі на два ТОВ «В» та «С» у співвідношенні 30:70.Баланс ТОВ «А» до реструктуризації,тис.грн.

 

Актив Пасив
1. Основні засоби 500 2. Запаси і витрати 150 3. Дебіторська заборгованість 130 4. Грошові кошти 20 1. Статутний капітал 420 2. Додатковий капітал 60 3. Резервні фонди 70 4. Зобов’язання 250
Баланс Баланс 2000

 

 

Скласти розподільчий баланс підприємств за умови.що була проведена дооцінка основних фондів на 20%.

 

 

Додаток А- Баланс підприємства- Актив, тис.грн

Актив Код рядка На початок року На кінець року
І Необоротні активи      
Нематеріальні активи:      
-залишкова вартість   визначити визначити
-первісна вартість      
-знос      
Незавершене будівництво      
Основні засоби:      
- залишкова вартість   визначити визначити
- первісна вартість      
- знос      
Довгострокові фінансові інвестиції:      
- які обліковуються за методом участі в капіталі інших підприємств      
- інші фінансові інвестиції      
Довгострокова дебіторська заборгованість      
Інші необоротні активи      
Усього за розділом І   визначити визначити
ІІ Оборотні активи      
Запаси:      
- виробничі запаси      
- незавершене віробництво      
- готова продукція      
-товари      
Векселі одержані      
Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги:      
- чиста реалізаційна вартість      
- первісна вартість      
- резерв сумнівних боргів      
Дебіторська заборгованість за розрахунками:      
- з бюджетом      
- за виданими авансами      
- з нарахованих доходів      
- із внутрішніх розрахунків      
Інша поточна дебіторська заборгованість      
Поточні фінансові інвестиції      
Грошові кошти та їх еквіваленти:      
- в націанальній валюті      
- в іноземній валюті      
Інші оборотні активи      
Усього за розділом ІІ   визначити визначити
ІІІ Витрати майбутніх періодів      
Баланс   визначити визначити

Додаток Б – Баланс підприємства- Пасив, тис.грн

Пасив Код рядка    
       
І Власний капітал      
Статутний капітал      
Пайовий капітал      
Додатковий вкладений капітал      
Інший додатковий капітал      
Резервний капітал      
Нерозподілений прибуток (непокритий збиток)      
Неоплачений капітал      
Вилучений капітал   (100) (100)
Усього за розділом І   визначити визначити
ІІ Забезпечення наступних- витарат і платежів      
Забезпечення виплат персоналу      
Інші забезпечення      
Цільове фінансування      
Усього за розділом ІІ   визначити визначити
ІІІ Довгострокові зобов'язання      
Довгосторокові кредити банків      
Інші довгострокові фінансові зобов'язання      
Відстрочені податкові зобов'язання      
Інші довгострокові зобов'язання      
Усього за розділом ІІІ   визначити визначити
ІV Поточні зобов'язання      
Корострокові кредити банків      
Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями      
Векселі видані      
Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги      
Поточні зобов'язання за розрахунками:      
- з одержаних авансів      
- з бюджетом      
- з позабюджетних платежів      
- зі страхування      
- з оплати праці      
- з учасниками      
- із внутрішніх розрахунків      
Інші поточні зобов'язання      
Усьогог за розділом ІV   визначити визначити
V Доходи майбутніх періодів      
Баланс   визначити визначити
       

 

Додаток В- Звіт про фінансові результати, тис грн

 

Стаття Код На початок року На кінець року
Доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)      
Податок на додану вартість   визначити визначити
Акцизний збір      
Чистий доход (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)   визначити визначити
Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)      
Валовий:      
– прибуток   визначити визначити
– збиток      
Інші операційні доходи      
Адміністративні витрати      
Витрати на збут      
Інші операційні витрати      
Фінансові результати від операційної діяльності:      
– прибуток   визначити визначити
– збиток      
Доход від участі в капіталі      
Інші фінансові доходи      
Інші доходи      
Фінансові витрати      
Витрати від участі в капіталі      
Інші витрати      
Фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування:      
– прибуток   визначити визначити
– збиток      
Податок на прибуток від звичайної діяльності      
Фінансові результати від звичайної діяльності:      
– прибуток   визначити визначити
– збиток      
Надзвичайні:      
– доходи      
– витрати      
Податки з надзвичайного прибутку      
Чистий:      
– прибуток   визначити визначити
– збиток      

Додаток Г

Показник На початок року На кінець року
Середньооблікова чисельність персоналу, чол.    
Просрочена кредиторька заборгованість, тис.грн    
Інвестиції в основний капітал,тис.грн    
Частка власників в статутномукапіталі вітчизняних власників,%    
Частка власників у статутному капіталі іноземних власників,%    
Вартість 1 акції, грн    
Ринкова вартість 1 акції, грн   7,5

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)