АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Обслуговування рахунків банків у національній валюті

Читайте также:
  1. II. З кредиту рахунків 14,15,18, 35 в дебет рахунків
  2. IV. СОЦІАЛЬНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ, ЖИТЛОВО-ПОБУТОВЕ ТА МЕДИЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ
  3. NСерцевиною ринку єврокапіталів є європозики, які надаються через випуск єврооблігацій, тобто облігацій у євровалюті. Основна валюта єврооблігацій - долар США.
  4. А. Методика розрахунків збитків внаслідок забруднення атмосферного повітря
  5. Агент із розрахунків за рекламу
  6. Акредитив як форма міжнародних розрахунків
  7. Акредитивна форма розрахунків
  8. Активними операціями називаються операції з розміщення банківських ресурсів.
  9. Аналіз витрат на обслуговування виробництва
  10. Баланс фінансовий зведений Банк Міжнародних Розрахунків
  11. Банки та банківська система.
  12. Банківська система

 

Для забезпечення виконання платіжно-розрахункової функції банки надають своїм клієнтам (суб’єктам господарювання, нерезидентам-інвесторам та фізичним особам) послуги щодо розрахунково-касового обслуговування їх діяльності, а саме: відкриття та ведення поточних рахунків, послуги щодо касового обслуговування та ін.

Поточний рахунок – це рахунок, що відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей і здійснення розрахунково-касових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору. Поточні рахунки можуть відкриватися як в національній, так і в іноземній валюті.

До поточних рахунків також належать:

рахунки за спеціальними режимами їх використання;

поточні рахунки типу «Н», що відкриваються в національній валюті офіційним представництвам і представництвам юридичних осіб-нерезидентів, які не займаються підприємницькою діяльністю на території України;

поточні рахунки типу «П», що відкриваються в національній валюті постійним представництвам;

карткові рахунки, що відкриваються для обліку операцій за платіжними картками.

поточні (накопичувальні) рахунки виборчих фондів;

інвестиційні рахунки, що відкриваються нерезидентам-інвесторам в уповноважених банках України для здійснення інвестиційної діяльності в Україні, а також для повернення іноземної інвестиції та прибутків, доходів, інших коштів, одержаних іноземним інвестором від інвестиційної діяльності в Україні.

Клієнти також можуть відкривати лише один поточний рахунок для формування статутного фонду суб’єкта господарювання – юридичної особи (у національній або іноземній валюті) – та один поточний рахунок (у національній або іноземній валюті) за кожною угодою сумісної (спільної) діяльності без створення юридичної особи.

Клієнти банку мають право самостійно обирати банк для відкриття поточного рахунку. Банки відкривають своїм клієнтам поточні рахунки за договором банківського рахунку.

Під час відкриття поточних рахунків банки зобов’язані ідентифікувати своїх клієнтів, а також осіб, уповноважених діяти від їх імені. Банкам забороняється відкривати та вести анонімні (номерні) рахунки.

Якщо юридична особа не має рахунку в цьому банку, то для відкриття їй поточного рахунку потрібно подати такі документи:

заяву про відкриття поточного рахунку;

копію свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи в органі виконавчої влади або іншому уповноваженому органі;

копію належним чином зареєстрованого установчого документа (статуту/засновницького договору/установчого акта/ положення), засвідчену нотаріально;

копію довідки про внесення юридичної особи до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвідчену нотаріально;

копію документа, що підтверджує взяття юридичної особи на облік в органі державної податкової служби, засвідчену нотаріально;

картку зі зразками підписів осіб, яким надано право розпорядження рахунком, та відбитка печатки;

копію документа, що підтверджує реєстрацію юридичної особи у відповідному органі Пенсійного фонду України;

копію страхового свідоцтва, що підтверджує реєстрацію юридичної особи у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

За поточними рахунками, які відкриваються банками суб’єктам господарювання в національній валюті, здійснюються всі види розрахунково-касових операцій.

У разі відкриття поточного рахунку – суб’єкту господарювання до отримання банком повідомлення про взяття рахунку на облік органом державної податкової служби – операції за цим рахунком здійснюються лише з зарахування коштів.

Датою початку видаткових операцій за поточним рахунком юридичної особи в банку є дата отримання банком зазначеного повідомлення. Надалі повідомлення зберігається в справі з юридичного оформлення поточного рахунку.

Якщо фізична особа не має в цьому банку рахунків, то для відкриття поточного рахунку необхідно подати такі документи:

паспорт або документ, що його замінює;

документ, виданий органом державної податкової служби, який засвідчує присвоєння ідентифікаційного номера платника податків;

заяву про відкриття поточного рахунку.

За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб-резидентів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору, не пов’язаних зі здійсненням підприємницької діяльності.

За поточними рахунками осіб банки здійснюють:

§ безготівкові розрахунки (переказ коштів);

§ операції з готівкою (видача та зарахування);

§ вхідні та вихідні перекази (в гривні та іноземній валюті);

§ конверсійні операції;

§ щомісячні безкоштовні виписки з рахунку;

§ регулярні перекази за дорученням клієнта на підставі договору (договірне списання);

§ щомісячне нарахування відсотків на залишок по поточному рахунку.

Видаткові операції за поточними рахунками фізичних осіб здійснюються за розпорядженням власника або за його дорученням на підставі довіреності, засвідченої нотаріально. Довіреність може бути засвідчена уповноваженим працівником банку, якщо вона складається в банку (у присутності власника рахунку та довірених осіб).

Якщо в процесі обслуговування поточного рахунку його власник –фізична особа – надає право розпорядження рахунком іншій фізичній особі, то довірена особа під час першого звернення до банку з метою використання рахунку має пред’явити паспорт або документ, який його замінює, і підтвердити свої повноваження щодо розпорядження рахунком. Фізична особа-резидент додатково має пред’явити документ, виданий органом державної податкової служби, що посвідчує присвоєння їй ідентифікаційного номера платника податків. Довірена особа має заповнити нову картку зі зразками підписів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)