АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фактичний прибуток – 142 тис. грн

Читайте также:
  1. Аналіз впливу збутової діяльності на прибуток підприємства
  2. Аналіз системи «витрати-випупуск-прибуток» як інструмент обгрунтування виробничо-маркетингових рішень
  3. Біржовий прибуток блю9чип
  4. Валовий дохід і прибуток підприємства.
  5. Взаємозв”язок додатків Декларації про прибуток підприємства щодо обліку загальновиробничих витрат
  6. Визначення рівня операційної активності, що забезпечує цільовий прибуток.
  7. Витрати виробництва, прибуток і рентабельність.
  8. Відображення собівартості в бухгалтерському обліку та відображення в декларації з податку на прибуток та ф. №2
  9. Відсоток, прибуток і рента
  10. Вплив методів оцінки запасів на прибуток
  11. Д-т 3522 «Дебіторська заборгованість за податками та обов’язковими платежами, крім податку на прибуток»
  12. Д-т 3620 «Кредиторська заборгованість за податком на прибуток»

 

Задача 25

1. Ви святкуєте своє 50-річчя і плануєте працювати ще 10 років до виходу на пенсію. Після чого Ви бажаєте здійснити круїз, який обійдеться Вам у 25000грн. Яку суму Ви повинні сьогодні покласти в банк для того, щоб через 10 років мати 25000 грн.:

а) процент по вкладах 8%;

б) процент по вкладах 10%;

в) процент по вкладах 15%.

 

Задача 26

Ви бажаєте витрачати по 2000грн в кінці кожного із 5 наступних років на відпочинок під час відпустки. Яку суму Ви повинні покласти в банк сьогодні для здійснення Ваших планів:

а) процент по вкладах -6%;

б) процент по вкладах -10%;

в) процент по вкладах -20%.

 

Задача 27

У віці 50 років Ви дізнаєтесь що Ваша компанія переїжджає в інше місто. Ви згідно з контрактом планували працювати ще 5 років і одержувати 12500 грн. щорічно. Оскільки Ви не хочете переїжджати, компанія погодилась виплатити Вам компенсацію в розмірі 50000 грн.. Перед Вами проблема – звільнитись зараз чи продовжувати роботу:

а) якщо Ви вкладете одержану суму під 6% річних з розрахунком, щоб протягом 5 років витратити всю суму. (Ви вирішили звільнитись, якщо Ви зможете мати річний дохід не менший за Ваш сьогоднішній заробіток);

б) якщо Ви вкладете одержану суму під 10%?

 

Задача 28

Ви берете позику 15000 грн. під 16 %річних.

Розрахуйте яку суму Ви повинні повернути через 6 років користування позикою. До наведених умов додайте необхідність повертати борг рівними частинами впродовж 6 років.

 

Модуль 4

Задача 29

Менеджер малого підприємства постійно веде облік витрат і доходів. За звітній період мінімальними витратами були витрати у 15000 тис. грн., а максимальними – 21000 тис. грн. Обсяг виробництва найменший – 10 тис. од., найбільший – 12 тис. од. Визначте рівень постійних витрат і змінні витрати на одиницю продукції.

 

Задача 30

Фірма випускає побутову техніку. Середня ціна 1000 грн. за шт. Для завоювання більшої частини ринку менеджери вважають необхідним знизити ціни на 12%. Змінні витрати складають 800 грн. за од. Їх можливо зменшити на 50 грн. за од. Який приріст обсягів виробництва необхідний для збереження попередньої суми прибутку?

 

Задача 31

Підприємство спеціалізується на виробництві пива. Ціна одного літра пива дорівнює 4 грн. Витрати на сировину, зарплату робітників та інші змінні витрати на одиницю продукції складають 2,2 грн. Також, діяльність підприємства пов’язана з виникненням постійних витрат у сумі 15000 грн.

1. Якою буде точка беззбитковості?

2. Який запас фінансової міцності при прибутку 12000 грн?

 

Задача 32

Керівництво підприємства має намір збільшити виручку від реалізації на 15%. За звітний рік підприємство в результаті операційної діяльності отримало прибуток в розмірі 125000 грн. Постійні витрати підприємства за цей період склали 42000 грн. Розрахуйте заплановану суму прибутку в результаті збільшення виручки.

 

Задача 33

Підприємство “Полімер” виробляє пластмасові відра та реалізує їх по ціні 10 грн./од. Річний обсяг продаж за звітний рік склав 120 тис. одиниць. Обсяг реалізації, що забезпечив повне покриття витрат, але ще не дає прибутку склав 80 тис. од. Постійні витрати за звітний рік склали 2800 тис. грн.

Розрахуйте коефіцієнт покриття та запас фінансової міцності даного підприємства.

 

Задача 34

Підприємство “Електроапарат” випускає два види товарів: трансформатори та конденсатори. Загальна виручка від реалізації за звітний період склала 240 тис. грн.. Виручка від реалізації трансформаторів склала 70% від загальної виручки, а виручка від реалізації конденсаторів – відповідно 30%. Змінні витрати на випуск трансформаторів та конденсаторів відповідно склали: 180тис. грн. та 56 тис. грн. Загальні постійні витрати склали 30 тис. грн.

Визначте беззбитковий оборот по кожному виду продукції, а також беззбитковий оборот в цілому по підприємству.

 

Задача 35

Підприємство “Тріада” в звітному році мало виручку від реалізації в розмірі 3,2 млн. грн. Відділ збуту в наступному році планує збільшення виручки до 4,1 млн. грн. Сила впливу фінансового важеля склала 2,6. Чистий прибуток на акцію в звітному році – 11 грн. Змінні витрати за даний період – 1,9 млн. грн. Постійні витрати - 700 тис грн.

Яким може бути прибуток на акцію в наступному році?

 

Задача 36

За прогнозами відділу маркетингу фірми “Гермес” виручка від реалізації збільшиться на 20% – з 600 тис грн. до 720 тис грн. не виходячи за межі релевантного діапазону. Загальні змінні витрати складають для початкового варіанту 390 тис грн. Постійні витрати – 55 тис грн. Розрахуйте суму прибутку, відповідно до нового рівня виручки, традиційним способом та за допомогою СВОВ.

 

Задача 37

На основі наведених даних розрахуйте:

1) точку беззбитковості;

2) скільки продукції необхідно продати, щоб отримати прибуток до оподаткування в сумі 56 тис.грн.?

3) який прибуток отримає підприємство в результаті скорочення змінних витрат на 10 % і постійних витрат на 2000 грн., при умові, що обсяг реалізації залишається незмінним?

4) яку ціну реалізації слід було б встановити для отримання прибутку в розмірі 45 тис.грн. від реалізації 8000 одиниць продукції?

5) яким повинен бути обсяг реалізації продукції для покриття додаткових постійних витрат в розмірі 1800 грн. в зв’язку з розширенням підприємства?

Початкові дані:

· Постійні витрати за рік - 19000 грн.

· Ціна реалізації одиниці продукції - 18 грн.

· Змінні витрати на одиницю продукції – 9 грн.

· Кількість проданої продукції - 7800 од.

 

Задача 38

Мале підприємство “КРИСТАЛ” виступає посередником по продажу телефонних апаратів.

Заводська ціна телефонного апарату - 69 грн.

Продажна ціна підприємства - 85 грн.

Заробітна плата торгівельного робітника з проданого апарату 2 грн. Місячна орендна плата - 800 грн. Необхідно визначити:

1) точку беззбитковості;

2) якою буде точка беззбитковості, якщо орендна плата зросте до 900 грн.?

3) якою буде точка беззбитковості, якщо ціну продажу збільшити до 98 грн.?

4) якою буде точка беззбитковості, якщо підвищити заробітну плату торгівельного робітника до 4 грн.?

5) скільки необхідно продати телефонних апаратів для отримання прибутку в сумі 700грн. в місяць?

6) який запас фінансової міцності підприємства, якщо сума прибутку 700 грн.?

Підприємство планує продавати два види телефонних апаратів:

-80 одиниць звичайних телефонних апаратів (за ціною 82 грн. і закупівельною ціною 71 грн.)

-50 одиниць телефонних апаратів з визначенням номерів (ціна реалізації 140 грн., закупівельна ціна - 127 грн.)

7) яким буде беззбитковий оборот всього підприємства?

 

Задача 39

Компанія McDonalds Ukraine після проведення маркетингових досліджень вирішила відкрити кафе в центрі м. Хмельницького. Витрати, що виникають в результаті експлуатації приміщення, заробітна плата адміністративних робітників та інші постійні витрати за місяць склали 21000 грн. Середній рахунок, який оплачують його відвідувачі складає 20 грн. Змінні витрати, що виникають в результаті виконання замовлення складають 14,3 грн.

1. Розрахуйте яку кількість відвідувачів має обслуговувати за місяць кафе, щоб забезпечити покриття своїх витрат без отримання прибутку?

2. Скільки відвідувачів повинно обслуговувати кафе, щоб отримати місячний прибуток (до оподаткування) 8000 грн.? Такий же прибуток, але після оподаткування?

3. Припустимо, постійні витрати кафе зросли до 25600 грн., а змінні витрати піднялись до 16,9 грн. на чоловіка. Скільки відвідувачів повинно обслуговувати кафе за місяць, щоб отримати прибуток у розмірі 8000 грн. (до оподаткування), якщо вартість виконання замовлення зросте до 23 грн.?

4. Служба маркетингу компанії McDonalds Ukraine попередила, що кафе втратить 15% своїх клієнтів, якщо підвищить ціну до 25 грн. Яким буде місячний прибуток в цьому випадку, якщо змінні витрати залишаться на рівні 16,9 грн.? Припустимо, що до встановлення нової ціни кафе обслуговувало за місяць 4500 клієнтів. Постійні витрати склали 25600 грн.

Щоб збільшити кількість відвідувачів, адміністрація кафе запропонувала провести акцію, в результаті якої 500 відвідувачів зможуть отримати безкоштовно фірмову кепку та футболку. Вартість одного подарунку склала 15 грн. Припустимо, що дана акція збільшить кількість відвідувачів до 5000 чоловік в місяць. Як при цьому зміниться прибуток порівняно з умовою пункту 4?

 

Задача 40

Підприємство виробляє 120 тис.од. виробів. Ціна реалізації 270 грн./од. Середні змінні витрати - 190 грн./од., постійні витрати – 3,6 млн.грн. Оцініть вплив на прибуток:

а) 10% збільшення ціни;

б) 10% зниження змінних витрат;

в) 10% збільшення постійних витрат;

г) 10% зростання обсягу реалізації.

 

Задача 41

Виручка від реалізації у звітному році склала 140000 грн. Заплановано отримати в наступному році - 186000 грн. Чистий прибуток на акцію у звітному році склав - 8 грн. Яким може бути чистий прибуток на акцію в наступному році, якщо сила впливу фінансового важеля - 2,8; а сила впливу операційного важеля -1,5.

 

Задача 42

Керівництво підприємства має намір збільшити виручку від реалізації на 12% з 7800 тис. грн. до 8736 тис. грн. не виходячи за межі релевантного діапазону. Загальні змінні витрати складають для початкового варіанту – 6700 грн. Постійні витрати - 800 тис.грн. Розрахуйте суму прибутку, відповідно до нового рівня виручки традиційним способом і за допомогою операційного важеля. Порівняйте результати і зробіть висновки.

 

Задача 43

Підприємство виробляє три види продукції: А, В, С. Загальні постійні витрати - 5800 грн. Всі інші дані зведені у таблицю.

(тис.грн.)

Показник А В С
Ціна      
Змінні витрати      
Заробітна плата      
Інші витрати      
Кількість      

Знайдіть беззбитковий оборот усього підприємства

 

Задача 44

Універмаг ”Спектр” має багато різних відділів, а також ресторан. Менеджери універмагу розглядають доцільність закриття ресторану, який постійно приносить збитки.

 

 

Очікуваний аналіз доходів, тис. грн.

Показники Всього Галантерея Товари для саду Ресторан
Реалізація        
Змінні затрати        
Маржинальний прибуток        
Теж саме у % до виручки (32%) (30%) (50%) (35%)
Постійні затрати (амортизація, податки, страхування і т. д.)        
Прибуток       -100

У величину 325000 грн. постійних затрат ресторану включені винагороди працівникам ресторану в розмірі 100000 грн. Ці працівники будуть скорочені при закритті ресторану. Обладнання ресторану повністю зношене і не може бути реалізоване.

Коли ресторан буде закрито, вивільнені площі можна буде використати для розширення відділу галантереї або ж відділу товарів для саду. При розширенні першого відділу не потрібно залучати додаткових працівників; при розширенні ж другого – затрати збільшаться на 20000 грн. в рік у вигляді додаткової заробітної плати. Внаслідок розширення торгових площ менеджери очікують збільшення обсягу продаж, відповідно по відділу галантереї на 300000 грн., по товарах для саду на 200000 грн.

Чи повинен, бути закритий ресторан? Якщо так, то який відділ краще розширити? Наведіть розрахунки, що підтверджують Ваш висновок.

 

Задача 45

Фірма випускає дві модифікації кавоварок моделей А і Б.

Ціна за одиницю (грн.) 30 40

Змінні витрати (грн.) 24 30

Завдання:

1. Розрахуйте коефіцієнт покриття для продуктів А і Б.

2. Попит на продукцію компанії перевищує можливості виробництва. Виробничі потужності дозволяють використати лише 20000 машино-годин. Дві кавоварки типу А виробляються за той же проміжок часу, що і одна кавоварка типу Б. Розрахуйте загальне покриття змінних витрат для 20000 машино-годин для виробництва тільки типу А, чи тільки типу Б. На якій моделі краще спеціалізуватися для досягнення максимально можливого прибутку?

Задача 46

Підприємство виготовляє запасні частини до автомобіля – масляні фільтри і реалізує їх по 10 грн. за фільтр. Змінні витрати на одиницю продукції – 3,6 грн. Квартальний обсяг продаж - 250 тис. шт. Постійні витрати підприємства складають 975 тис. грн. Поріг рентабельності перейдений. Надходить комерційна пропозиція продати додатково 20 тис. фільтрів по 5,25 грн. Виконання цього замовлення пов’язано тільки зі зростанням змінних витрат на 72 тис.грн. Постійні витрати не змінюються. Чи варто приймати пропозицію?

 

Задача 47

Тернопільський ХБК випускає бязь, реалізуючи її по ціні 2,3 грн./м. Змінні витрати підприємства на один погонний метр складають 1,6 грн./м. Місячний об’єм продаж ХБК – 500 тис. м. Постійні витрати за даний період склали 215 тис. грн. Поріг рентабельності перейдено. Надходить комерційна пропозиція від постійного покупця продати додатково 50тис. м. По ціні 2,0 грн/м. Виконання зобов’язання пов’язано тільки із зростанням змінних витрат на 80 тис. грн.

Чи варто виконувати замовлення?

 

Задача 48

Керівництво авіакомпанії намагається вирішити проблему введення знижок з ціни білетів. Аналіз робиться на базі 134 - місцевого Боїнгу 727-200, який на сьогоднішній день заповнюється на 55,2%.

Звичайна ціна забезпечує середній доход компанії у розмірі 12 центів за пасажиро-кілометр. Уявіть, що середня знижка - 40% від звичайного тарифу збільшить кількість пасажирів на 3 чол. у кожному рейсі. Врахуйте також, що в середньому по 3 чоловіка на кожний рейс, які раніше використовували звичайні тарифи, нададуть перевагу пільговим білетам.

Розрахуйте доход від рейсу Боїнга за звичайними і пільговими тарифами при заданих умовах.

Задача 49

За 6 мiсяцiв 200...р. підприємство випустило продукцію при наступних витратах. Слід встановити, якi витрати доцільно передбачити у сiчнi майбутнього року.

Вихідні дані для розподілу витрат

місяці обсяг випуску (од.) собівартість випуску (грн.)
липень серпень вересень жовтень листопад грудень    

 

Модуль 5

Задача 50

Менеджери компанії вирішили, що послаблення вимог щодо розрахунків клієнтів принесе додатково 28000 грн. прибутку. Але тоді з обороту фірми вилучається в середньому 18000 грн. за рахунок дебіторів. Передбачається, що від послаблення розрахункових вимог безнадійні борги зростуть з 8000 грн. до 20000 грн. Плата за кредит може скласти 14% річних.

Визначте, чи варто рекомендувати компанії послаблення розрахункових вимог.

Задача 51

Компанія щомісячно купує 20000 одиниць певного товару. Затрати на зберігання одиниці товару щомісячно становлять 3 грн., а затрати на замовлення 80 грн.

Визначте середній рівень запасів і кількість необхідних замовлень за місяць.

 

Задача 52

Компанії потрібно визначити, чи взяти кредит під 16% і одразу ж оплатити рахунок-фактуру на суму 980000 грн., одержуючи при цьому знижку 3%, чи одержати товар і оплатити рахунок через 40 днів.

Який вибір більш економічний? Яким буде стандартний запис цієї угоди?

Задача 53

Компанія щомісячно купує 20000 одиниць певного товару. Затрати на зберігання одиниці товару щомісячно становлять 2,5 грн., а затрати на замовлення 40 грн. Визначте ООЗ цієї компанії, середній рівень запасів і кількість необхідних замовлень за місяць, скориставшись даними завдання.

Задача 54

Підприємство може отримати знижку 6% за товар вартістю 10000 тис.грн., якщо рахунок за товар буде оплачено терміново. Але можна оплатити рахунок в продовж 20 днів. Банк може надати кредит для оплати рахунку під 14 % річних.

Що вигідніше: скористатися знижкою чи оплатити товар впродовж 30 днів?

Задача 55

Поточний обсяг продажу фірми - 2100 виробів. Ціна за одиницю виробу - 20 грн. Змінні витрати – 15 грн. Обсяг продажу може бути збільшено на 20%, якщо будуть послаблені умови розрахунків. При цьому 3% від зростання обсягу продажу складуть безнадійні борги. Вартість кредиту - 14%. Дебіторська заборгованість може зрости на 8000 тис.грн.

Припускаючи, що собівартість виробів складає 75% від виручки, визначте чи буде прибутковим для фірми послаблення розрахункових умов?

Задача 56

Розрахуйте індекс цін і наведіть аналіз потреби в оборотних засобах на прикладі підприємства, номенклатура сировини якого нараховує три позиції.

 

Вид сировини   Запланована потреба (тис. одиниць) Ціна базисна (тис.грн.) Прогноз зміни цін
А   10,2 +5%
Б   13,0 -4%
В   9,6 +10%

Задача 57

Середній період погашення дебіторської заборгованості на підприємстві - 35 днів; планується скоротити його на 20 днів. Яку максимальну знижку можна запропонувати клієнтам для прискорення розрахунків, якщо місячний темп інфляції прогнозується на рівні 8%, а банківська процентна ставка складає 16%.

 

Задача 58

Річний попит – 2000 од., вартість замовлення – 150 грн./замовлення, витрати на зберігання одиниці замовлення – 50 грн./рік. Визначте середній рівень запасів і кількість необхідних замовлень за рік.

 

Модуль 6

Задача 59

Розрахуйте розмір дивідендів за звичайними акціями, якщо:

  • прибуток акціонерного товариства направлений на виплату дивідендів складає 3000 тис.грн.
  • загальна сума акцій – 2800 тис. грн., в тому числі привілейованих акцій – 800 тис.грн. з фіксованим дивідендом – 25% до номінальної вартості.

Задача 60

Розрахуйте масу дивіденду і коефіцієнт виплат згідно з наступними даними:

Метод постійного розміру дивіденду

N Показники / роки      
1. 2. 3. Акціонерний капітал (тис. грн.) Чистий прибуток (тис. грн.) Ставка доходу на капітал (%) 15% 15% 15%

 

Задача 61

Розрахуйте коефіцієнт виплати дивідендів АТ, яке має доход на акцію 60 грн. і сплачує дивіденд – 15 грн. на акцію.

 

Задача 62

Розрахуйте ставку доходу на оплачений капітал, масу дивіденду і коефіцієнт виплат при використанні методу “стійкого приросту дивідендів”.

 

Метод стійкого приросту дивідендів

N Показники / роки      
1. 2. 3. Акціонерний капітал (тис. грн.) Чистий прибуток (тис. грн.) Стійкий щорічний приріст дивідендів (%) - 8% 8%

 

Задача 63

Розрахуйте поточний дивіденд на акцію при умові, що АТ виплачує дивіденд у розмірі 30 грн. на акцію, а середньорічний курс акцій дорівнює 1200 грн.

Задача 64

Розрахуйте масу дивіденду і ставку доходу на оплачений капітал при використанні методу “постійного коефіцієнту виплат”. Розрахунки зведені до таблиці.

Метод постійного коефіцієнту виплат

N Показники / роки      
1. 2. 3. Акціонерний капітал (тис.грн.) Чистий прибуток (тис.грн.) Встановлений коефіцієнт виплат 40% 40% 40%

 

Задача 65

Визначте прибуток на акцію, дивіденд на акцію і коефіцієнт дивідендного покриття, при умові, що чистий прибуток після сплати податків дорівнює 300000 грн., кількість звичайних акцій – 7000, а загальна сума дивідендів – 120000 грн.

 

Задача 66

Розрахуйте коефіцієнт виплат при використанні методу “постійної і змінної частини дивіденду”. Розрахунки зведені у таблицю.

Метод постійної та змінної частини дивіденду.

N Показники / роки      
1. 2. 3.   4. Акціонерний капітал (тис.грн.) Чистий прибуток (тис.грн.) Встановлена ставка доходу на оплачений капітал (постійна частка) Додаткові дивіденди (тис. грн.)   10% --   10% --   10%

Задача 67

Розрахуйте балансову вартість акції закритого акціонерного товариства при наступній інформації:

  • Сума активів ЗАТ – 7000 тис.грн.
  • Сума боргів – 1500 тис.грн.
  • Кількість оплачених акцій – 2400 од.

Задача 68.

Розрахуйте розмір дивідендів за звичайними акціями, якщо:

  • прибуток акціонерного товариства направлений на виплату дивідендів складає 4000 тис.грн.
  • загальна сума акцій – 5500 тис. грн., в тому числі привілейованих акцій – 600 тис.грн. з фіксованим дивідендом – 30% до номінальної вартості.

 

Задача 69.

Розрахуйте коефіцієнт виплати дивідендів АТ, яке має доход на акцію 80 грн. і сплачує дивіденд – 20 грн. на акцію.

Модуль 7

Задача 70

Визначте платоспроможність підприємства коли відомі наступні дані:

- величина власних оборотних засобів становить 8000 грн.;

- поточні активи становлять 10000 грн.;

- маневреність функціонуючого капіталу 4.

Задача 71

Визначте коефіцієнт оборотності власного капіталу підприємства коли відомі наступні дані:

- виручка від реалізації складає 50000 грн.

- пасив підприємства 10000 грн.;

- власний капітал 50%.

 

Задача 72

Визначте коефіцієнт автономії підприємства коли відомі наступні дані:

- коефіцієнт маневреності власних оборотних засобів становить 4;

- власні оборотні засоби 8000 грн.;

- коефіцієнт заборгованості 3.

 

Задача 73

Визначте коефіцієнт рентабельності всіх активів підприємства коли відомі наступні дані:

- чистий прибуток становить 24000 грн.;

- виручка від реалізації 320000 грн.;

- пасив підприємства 10000 грн.

 

 

Задача 74


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.026 сек.)