АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичні завдання (письмово 5 на вибір, оцінювання – 1 бал за вірну відповідь)

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. II Завдання додому
  3. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  4. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  5. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  6. II. Практичне завдання.
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Тестові завдання
  9. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  10. IІ Завдання додому
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

Малі соціальні групи. Динамічні процеси в малих руппах. Проблеми керівництва.

Питання для обговорення

1. Теоретико-методологічні проблеми вивчення малих груп: історія та сучасний стан.

2. Динамічні процеси в малих групах.

3. Проблеми керівництва малою групою.

Практичні завдання (письмово 5 на вибір, оцінювання – 1 бал за вірну відповідь)

Завдання 1. Ознайомтеся з класифікацією груп (за
Г.М. Андреєвою), що наведена нижче, дайте кожній з них характеристику та наведіть по одному прикладу на кожен різновид груп:

• умовна;

• реальна;

• лабораторна;

• формальна;

• неформальна;

• природна;

• велика;

• мала;

• дифузна;

• номінальна;

• колектив;

• професійна;

• референтна.

Завдання 2. Ознайомтесь з таким визначенням колективу: "Колектив — група людей, які об'єднані спільними цілями і задачами і які досягли в процесі соціально-цінної спільної діяльності високого рівня розвитку" (Краткий психологический словарь / Сост. Л.А. Карпенко; Под ред. А.В. Петровского, М.Г. Ярошевского. — Ростов-н/Д., 1998.- С. 160).

Чи можна застосувати це визначення, наприклад, для характеристики організованої банди, що давно існує? Як вирішити певне протиріччя, що виникає за таких умов, адже за рівнем внутрішньогрупових зв'язків вона — те ж саме, що колектив, але за соціальною спрямованістю, спільною діяльністю її членів протилежна йому? До якого різновиду малої групи ви б віднесли подібні групи антисоціальної спрямованості?

Завдання 3. На прикладі студентської групи (екіпажа космонавтів, дружньої компанії) опишіть і проаналізуйте структуру малої групи, функції групових норм, що існують у подібних об'єднаннях людей.

Завдання 4. Назвіть основні фактори, за умов існування яких група швидше схиляється до введення надалі ролі лідера, ніж до того, щоб за відсутності лідера досягти мети и однаковою мірою скористатися результатами.

 

Завдання 5. Наведіть приклад соціальних лінощів, соціальної фасилітації та соціальної компенсації. Дайте по­яснення можливих причин виникнення таких феноменів.

Завдання 6. Чи може одна і та сама група бути одночасно віднесена до референтної, професійної, великої, природної, соціальної, неформальної, номінальної. Якщо так, то обгрунтуйте свою відповідь. Якщо ні, то яку (які) з названих груп треба виключити з наведеного переліку?

Завдання 7. Р. Берон та ін. (1993) вивчали розбіжності між "соціальними лінощами", які викликані неможливістю врахувати внесок кожного, та "паразитизмом", коли людина вважає, що не обов'язково робити свій внесок. Поясніть, як Діл і Штребе досліджували соціальні лінощі. Як би Ви досліджували "паразитизм" під час "мозкового штурму"? (Має сенс звернутися до книги "Перспективы социальной психологии" / Пер. с англ. -М., Изд-во ЭКС-МО-Пресс, 2001, - С. 453-462).

Завдання 8. Як ми можемо пояснити, чому піддослідні в експериментах Стенлі Мілграма були такими слухняними та залежними? Поясніть, як соціальний тиск, дію якого було встановлено в дослідженнях конформізму, можна розуміти в термінах інформативного впливу, а також у термінах нормативного впливу.

Завдання 9. Обговоріть, чому в критичних ситуаціях так часто виникає потреба в централізованому керівництві. Які наслідки передбачаються в таких випадках для членів групи, що розташовані на периферії групової структури?


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)