АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Висновки до розділу 3

Читайте также:
  1. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  2. АНАЛІЗ РЕЗУЛЬТАТІВ І ВИСНОВКИ
  3. Виголошенню промови. Основу цього розділу складають з'ясування умов спілкування,
  4. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ РОЗДІЛУ «ОХОРОНА ПРАЦІ»
  5. ВИСНОВКИ
  6. Висновки
  7. Висновки
  8. Висновки
  9. Висновки
  10. Висновки
  11. Висновки
  12. ВИСНОВКИ

 

У цьому розділі дослідження визначено поняття адміністративного провадження та його співвідношення з адміністративним процесом, а також охарактеризовані стадії провадження щодо надання адміністративних послуг.

Зазначається, що стадії адміністративного провадження є окремими частинами провадження, кожна з яких має коло безпосередніх специфічних завдань. Виокремлюються такі стадії провадження щодо надання адміністративних послуг: а) подання заяви і прийняття її до розгляду державним органом, посадовою особою; б) розгляд справи, вибір відповідних матеріальних правових норм; в) винесення рішення; г) виконання рішення;
д) оскарження рішення.

Не належать до адміністративних послуг: а) відносини, які виникають між особами й адміністративними органами за ініціативи останніх (наприклад, в ході перевірок суб’єктів господарювання чи притягнення до адміністративної відповідальності); б) діяльність адміністративних органів, що не пов’язана з реалізацією ними владних повноважень.

Особливої уваги потребує питання надання адміністративних послуг за принципом “єдиного офісу”. Процедура надання адміністративних послуг повинна ґрунтуватися на принципах цілісності (результативності) адміністративної послуги та “єдиного офісу” чи “єдиного вікна” – приватна особа подає заяву та при потребі необхідний мінімум документів, а збір довідок, погодження тощо має здійснюватися в органі та між органами, а не покладатися на особу. При встановленні процедури надання адміністративної послуги необхідно орієнтуватися на кінцевий результат та не допускати “подрібнення” адміністративної послуги.

“Єдиний офіс” можна в загальних рисах визначити як місце, де у відповідь на свій запит заявники та інші особи, зацікавлені в послугах держави, можуть отримати всю необхідну інформацію щодо послуг та/або послуги в одному приміщенні.

Для оцінки якості надання адміністративних послуг необхідно визначити критерії, за якими може здійснюватися така оцінка. У цілях дослідження під критерієм розуміється підстава для оцінки якості надання адміністративних послуг.

Підтримуючи позицію В. Тимощука, під стандартами якості адміністративних послуг потрібно розуміти конкретні вимоги щодо надання адміністративної послуги, яким повинна відповідати діяльність адміністративного органу і за допомогою яких можна оцінити, наскільки якісно надається та чи інша адміністративна послуга.

Задоволеність споживача та орієнтація на споживача мають бути основним принципом при визначенні критеріїв оцінки якості надання адміністративних послуг. Варто погодитися з експертами Центру політико-правових реформ щодо мінімального переліку критеріїв, які мають бути взяті за основу відповідними органами: а) результативність; б) своєчасність; в) доступність;
г) зручність; д) відкритість; ж) повага до особи; з) професійність.

Крім зазначених, пропонується встановити ще декілька критеріїв оцінення якості надання адміністративних послуг, а саме: а) простота;
б) оперативність, строковість; в) рівність; г) справедлива вартість;
д) економічність та ефективність надання; ж) чутливість.

Кожен із цих критеріїв слід розглядати окремо, враховуючи структурні показники, що впливають на загальну оцінку якості. Водночас не слід забувати, що на оцінювання якості послуги впливають всі критерії у комплексі, відповідно нехтування одним із них має відбиватися на загальній оцінці послуги.

Встановлення справедливої чіткої плати за адміністративні послуги може запобігти корупції, адже “безкоштовна невизначеність” часто змушує шукати шляхів до визначеності, але не завжди законної. Крім того, плата за послуги може бути дієвим інструментом для мотивації службовців надавати послуги якісно, особливо у випадку, коли від цих коштів прямо залежатиме фінансування відповідного адміністративного органу та преміювання службовців.

Варто зауважити, що введення в правовий обіг терміна “адміністративні послуги” не означає, що пропонується запровадити додатковий вид платної діяльності органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Навпаки, цей термін дає можливість припинити неправомірну практику “платних послуг” господарського характеру типу ксерокопіювання, ламінування. Справжні адміністративні послуги реально вже існують, і йдеться лише про зміну формату відносин “влада – громадянин”. Проблема платності послуг вимагає впорядкування, адже за одні послуги стягується державне мито, за інші – податкові збори чи інші форми платежів (збір за реєстрацію суб’єктів підприємницької діяльності).

Політика цін і тарифів на адміністративні послуги не повинна суперечити ст. 3 Закону України “Про ціни і ціноутворення”. Якщо держава визначає, що фінансування певних адміністративних послуг буде здійснюватися лише за рахунок бюджетів, а інших адміністративних послуг – за рахунок утримання плати з отримувача таких послуг, то має бути чіткий та зрозумілий критерій – які послуги мають бути безоплатні, а які адміністративні послуги мають бути безумовно оплатні, чи частково оплатні.

Визначаючи розмір плати за послуги, треба також враховувати недопустимість обмеження реалізації прав і свобод громадян через надмірну плату за адміністративні послуги. Необхідно пам’ятати, що органи влади утримуються на гроші платників податків і було б цинічно перетворювати державу на комерційне підприємство.

Державні та комунальні підприємства, установи та організації як звичайні суб’єкти господарювання повинні мати право надавати будь-які послуги нарівні з приватним сектором.

Порядок оплати теж має бути раціональним. Може існувати щонайменше два механізми оплати адміністративних послуг. Якщо плата є відносно невисокою, а ймовірність прийняття негативного рішення незначною, то оплата може здійснюватися перед або разом із поданням заяви на отримання адміністративної послуги. У такому разі особа сама зважує на ризики. Випадки відмови в реєстрації суб’єктом підприємницької діяльності фізичної особи є досить винятковими, тому тут цілком обґрунтовано брати плату наперед.
В іншому випадку, тобто коли плата за послугу є достатньо високою, а дискреційні повноваження (можливість розсуду) органу широкі, доцільно, щоб плата вносилася після прийняття позитивного рішення. У таких випадках можна стягувати окремо витрати на провадження. Тобто буде два платежі: перший – за розгляд справи, а другий – у разі прийняття позитивного рішення. Проте адміністративних послуг із таким порядком оплати повинно бути якнайменше.

Пропонується декілька підходів до систематизації платних та безоплатних послуг: 1) безплатними повинні бути послуги у справах соціального та пенсійного забезпечення; 2) безплатними можуть бути послуги у випадках, коли розмір плати є настільки дрібним, що плата не виправдовує витрат, пов’язаних з її стягненням; 3) адміністративні послуги можуть бути платними лише тоді, коли не належать до системи життєзабезпечення громадян та суб’єктів господарювання.

 


1 [158] Полешко А. Напрями реформування адміністративного права (за матеріалами другої національної науково-теоретичної конференції) // Право України. – 2000. – № 8. – С. 35.

1 [54] Адміністративне право України: Підручник / За заг. ред. С.В. Ківалова. – Одеса: Юрид. л-ра, 2003. – С. 6.

2 [146] Морозова Л.А. Теория государства и права: Учебник. – М.: Юристъ, 2003. – С. 230.

3 [195] Черданцев А.Ф. Теория государства и права: Учебник для вузов. –
М.: Юрайт-М, 2001. – С. 237, 238; [137] Малько А.В. Теория государства и права: Учебник. – М.: Юристъ, 2001. – С. 194.

4 [138] Лаптев В.В. Предмет и система хозяйственного права. – М., 1969. –
С. 21.

5 [169] Сібільов М.М Загальна характеристика сфери приватного права // Вісник Академії правових наук України. – 2001. – № 2. – С. 47.

6 [189] Харитонов Є.О. До питання про властивості сучасного українського цивільного права // Цивільне право: Наук.-практ. журнал. – Вип. 3. – Одеса, 2003. – С. 46.

1 [91] Додин Е.В. Место и роль норм административного права в регулировании общественных отношений в Украине // Актуальні проблеми держави і права. Зб. наук.праць. – Вип. 19. – Одеса: Юрид. л-ра. – 2003. – С. 17; [92] Додін Є.В. Ґрунтовне дослідження важливої теоретичної проблеми адміністративного права // Митна справа. – 2004. – № 5. – С. 83.

2 [120] Козлов Ю.М. Предмет советского административного права. –
М.: Изд-во МГУ, 1967. – 160 с.

3 [120] Там само. – С. 29.

1 [110] Ивакин В.И. Предмет науки административного права: Автореф. дис. … канд. юрид. наук. – М., 1995; [67] Бельский К.С. К вопросу о предмете административного права // Государство и право. – 1997. – № 5. – С. 3-6.

2 [136] Куріний Є. Межі та поняття предмета адміністративного права України // Право України. – 2002. – № 10. – С. 26; [209] Ярмакі Х., Маміч І. Проблеми адміністративно-правового забезпечення реалізації прав і свобод людини у сфері державного управління // Актуальні проблеми держави і права: Зб. наук. праць. – Вип. 19. – Одеса: Юрид. л-ра. – 2003. – С. 74.

3 [134] Кубко Є. Про предмет адміністративного права // Право України. –
2000. – № 5. – С. 3-6.

4 [134] Там само. – С. 6.

1 [192] Харитонова О.І. Адміністративно-правові відносини (проблеми теорії): Монографія. – Одеса: Юрид. л-ра, 2004. – С. 129.

2 [56] Адміністративне право України. Академічний курс: Підручник: У двох томах: Том 1. Загальна частина / Ред. колегія: В.Б. Авер’янов (голова). –
К.: Вид-во “Юридична думка”, 2004. – С. 68.

3 [56] Там само. – С. 70.

1 [151] Овсянко Д.М. Административное право: Учеб. пособие / Под ред.
Г.А. Туманова. – М.: Юристъ, 1997. – С. 38.

2 [65] Алехин А.П., Кармолицкий А.А., Козлов Ю.М. Административное право Российской Федерации: Учебник. – М.: ЗЕРЦАЛО, 1997. – С. 31.

3 [187] Тихомиров Ю.А. Курс административного права и процесса. –
М.: Юринкомцентр, 1998. – С. 79.

1 [56] Адміністративне право України. Академічний курс: Підручник: У двох томах: Том 1. Загальна частина / Ред. колегія: В.Б. Авер’янов (голова). –
К.: Вид-во “Юридична думка”, 2004. – С. 69.

2 [127] Колпаков В.К., Кузьменко О.В. Адміністративне право України: Підручник. – К.: Юрінком Інтер, 2003. – С. 34.

3 [56] Адміністративне право України. Академічний курс: Підручник: У двох томах: Том 1. Загальна частина / Ред. колегія: В.Б. Авер’янов (голова). –
К.: Вид-во “Юридична думка”, 2004. – С. 71.

1 [51] Авер’янов В. Реформування українського адміністративного права: необхідність переосмислення теоретичних постулатів // Актуальні проблеми держави і права: Зб. наук. праць. – Вип. 19. – Одеса: Юрид. л-ра. – 2003. – С. 8.

1 [52] Авер’янов В. Реформування українського адміністративного права: ґрунтовний привід для теоретичної дискусії // Право України. – 2003. – № 5. – С. 117.

1 [56] Адміністративне право України. Академічний курс: Підручник: У двох томах: Том 1. Загальна частина / Ред. колегія: В.Б. Авер’янов (голова). –
К.: Вид-во “Юридична думка”, 2004. – С. 71.

1 [56] Адміністративне право України. Академічний курс: Підручник: У двох томах: Том 1. Загальна частина / Ред. колегія: В.Б. Авер’янов (голова). –
К.: Вид-во “Юридична думка”, 2004. – С. 72.

1 [150] Общая теория государства и права: Академический курс: В 3 т. – 2-е изд., перераб. и доп. / Отв. ред. М.Н. Марченко. – М.: Зерцало, 2001. –
Т. 2. – С. 336.

1 [190] Харитонов Е.О., Саниахметова Н.А. Гражданское право Украины: Учебник. – Х.: Одиссей, 2004. – С. 22-23; [133] Кручинин А.В. Акт назначения как основание возникновения трудового отношения // Сб. аспир. трудов. – Ижевск, 1998. – С. 32-34.

2 [193] Харитонова О.І. Адміністративно-правові відносини: концептуальні засади та правова природа: Автореф. дис. … д-ра юрид. наук: 12.00.07 / Одеська національна юридична академія – Одеса, 2004. – С. 6.

3 [193] Там само. – С. 13.

1 [63] Алексеев С.С. Общие дозволения и общие запреты в советском праве. – М.: Юрид. лит., 1989. – С. 74.

1 [192] Харитонова О.І. Адміністративно-правові відносини (проблеми теорії): Монографія. – Одеса: Юрид. л-ра, 2004. – С. 133.

2 [128]Концепція адміністративної реформи в Україні. – К.: Державна комісія з проведення в Україні адміністративної реформи, 1998. – 62 с.; [76] Виконавча влада і адміністративне право / За заг. ред. В.Б. Авер’янова. – К.: Ін-Юре,
2002. – С. 173-177.

1 [49] Авер’янов В.Б. Методологічні засади реформування українського адміністративного права // Правова держава: Щорічник наук. праць Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. – Вип. 12. – К., 2001. –
С. 297.

2 [206] Якимчук М.К. Особливості управлінських відносин в органах прокуратури України // Наук. вісник Чернівец. ун-ту: Зб. наук. праць. – 2001. – Вип. 103. – С. 90; [207] Якимчук М.К. Питання вдосконалення правового забезпечення управління в органах прокуратури України // Наук. вісник Чернівец. ун-ту: Зб. наук. праць. – 2002. – Вип. 161. – С. 98.

1 [57] Адміністративне право України: Підручник / Ю.П. Битяк, В.М. Гаращук, О.В. Дьяченко та ін.; За ред. Ю.П. Битяка. – К.: Юрінком Інтер, 2005. – С. 154.

2 [45] Авер’янов В. Адміністративне право України: доктринальні аспекти реформування // Право України. – № 8. – 1998. – С. 12.

3 [208] Ямпольская Ц.А. О теории административного договора // Советское государство и право. – 1966. – № 10. – С. 23-27; [148] Новоселов В.И.
К вопросу об административных договорах // Правоведение. – 1969. – № 3. –
С. 18-21; [135]Курашвили Б.П. О понятии административного договора // Договорные формы управления: постановка проблемы и пути решения: Матер. Моск. совещания. – М.: Всесоюз. науч.-исследоват. институт системных исследований, 1981. – С. 52-53.

1 [178] Старосьцяк Е. Правовые формы административной деятельности. –
М., 1959.

2 [12] Про місцеві державні адміністрації: Закон України від 09 квітня 1999 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – № 20-21. – Ст. 190.

3 [176] Старилов Ю.Н. Административный договор (Опыт законодательного регулирования в Германии) // Государство и право. – 1996. – № 12. – С. 56-67; [165] Розенфельд В.Г., Старилов Ю.Н. Современные проблемы формирования теории административного договора // Правовая наука и реформа юридического образования: Сб. науч. трудов. – Публичное право. – Воронеж, 1995. – Вып. 3. – С. 6-50; [70] Битяк Ю., Константій О. Правова природа адміністративних договорів // Вісник Академії правових наук України. –
Х., 2001. – С. 101-103.; [177] Старилов Ю.Н. Курс общего административного права: Государственная служба. Управленческие действия. Правовые акты управления. Административная юстиция. – В 3-х т. – М.: НОРМА, 2002. – Т. 2. – С. 440-485; [76] Виконавча влада і адміністративне право / За заг. ред.
В.Б. Авер’янова. – К.: Ін Юре, 2002. – С. 94-103; [167] Савотин А.А. Административно-правовой договор в системе регулирования общественных отношений (понятие и классификация) // Юрист. – 2001. – № 11. – С. 52-57; [185] Тихомиров Ю.А. Акт управления и договор // Советское государство и право. – 1987. – № 3. – С. 38-43; [102] Дудченко В.В. Адміністративний договір як різновид публічно-правового договору (деякі теоретичні аспекти) // Актуальні проблеми держави і права. – Одеса, 2001. – Вип. 12. – С. 69-73; [179] Стефанюк В. Адміністративний договір – вимога сьогодення // Право України. – 2003. – № 11. – С. 11-16; [202] Юдін З.М. Тлумачення договору: Автореф.
дис. … канд. юрид. наук: 12.00.01 / Одеська національна юридична академія. – Одеса, 2004. – 19 с.; [66] Афанасьєв К.К. Адміністративні договори: реалії та перспективи: Монографія / МВС України, Луган. акад. внутр. справ
ім. 10-річчя незалежності України. – Луганськ: РВВ ЛАВС, 2004. – 320 с.

1 [64] Алексеев С.С. Самое святое, что есть у Бога на земле: Иммануил Кант и проблемы права в современную эпоху. – М., 1998. – С. 119.

1 [48] Авер’янов В. До питання про поняття так званих “управлінських послуг” // Право України. – 2002. – № 6. – С. 125-127; [58] Адміністративна процедура та адміністративні послуги. Зарубіжний досвід і пропозиції для України /
Автор-упорядник В.П. Тимощук. – К.: Факт, 2003. – 496 с.; [53] Адміністративні послуги місцевих органів державної виконавчої влади: Монографія / А.О. Чемерис, М.Д. Лесечко, А.В. Ліпенцев, А.О. Каляєв,
В.М. Ципук, О.Л. Пастух, О.В. Поляк / За заг. ред. А.О. Чемериса. – Львів: ЛРІДУ НАДУ, 2004. – 152 с.; [113] Ківалов С.В. Основні завдання реформування адміністративного права // Актуальні проблеми держави і права. Зб. наук. праць. – Вип. 11. – Одеса: Юрид. л-ра. – 2001. – С. 350-354; [81] Гаращук В. Управлінські послуги – новий інститут чи нова помилка? // Вісник АПрН України. – 2001. – № 3. – С. 109-114; [82] Голосніченко І. Правове регулювання надання державних управлінських послуг та вирішення адміністративних спорів // Право України. – 2003. – № 10. – С. 86-89; [123] Коліушко І., Тимощук В. Управлінські послуги – новий інститут адміністративного права // Право України. – № 5. – 2001. – С. 30-34; [125] Коломоєц Т. Управлінські послуги в контексті взаємодії особи й органів місцевої влади в Україні: концептуальний і нормативний аспекти // Актуальні проблеми державного управління: Зб. наук. праць, редкол. С.М. Серьогін та
ін. – Дніпропетровськ. – 2002. – Вип. 1 (7). – С. 178-182; [191] Харитонова О.І. Співвідношення публічно-правового та приватноправового регулювання управлінських послуг // Актуальні проблеми політики: Зб. наук. праць. –
Вип. 16. – Одеса: Юрид. л-ра. – 2003. – С. 185-190.

1 [49] Авер’янов В.Б. Методологічні засади реформування українського адміністративного права // Правова держава: Щорічник наукових праць Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. – Вип. 12. –
К., 2001. – С. 298.

1 [49] Авер’янов В.Б. Методологічні засади реформування українського адміністративного права // Правова держава: Щорічник наукових праць Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. – Вип. 12. –
К., 2001. – С. 298.

2 [89] Державне управління в Україні: наукові, правові, кадрові та організаційні засади: Навч. посібник / За заг. ред. Н.Р. Нижник, В.М. Олуйка. – Львів: Вид-во Націон. ун-ту “Львівська політехніка”, 2002. – С. 51-53.

1 [7] Про органи реєстрації актів громадянського стану: Закон України від 24 грудня 1993 р. № 3807 // Відомості Верховної Ради України. – 1994. – № 14. – Ст. 78.

2 [170] Скакун О.Ф. Теория государства и права: Учебник. – Х.: Консум, Ун-т внутр. дел, 2000. – С. 269.

3 [121] Коліушко І.Б. Виконавча влада та проблеми адміністративної реформи в Україні: Монографія – К.: Факт, 2002. – С. 107-108.

4 [203] Юридична енциклопедія / Голова редколегії Ю.С. Шемшученко –
К.: Вид-во “Українська енциклопедія” ім. М.П. Бажана. – 1999 – Т. 2. – С. 701.

1 [123] Коліушко І., Тимощук В. Управлінські послуги – новий інститут адміністративного права // Право України. – № 5. – 2001. – С. 33.

2 [79] Гайдук Э.Г. Mandatum римского права // Журнал российского права. – 2002. – № 1. – С. 163.

3 [204] Юридична енциклопедія / Голова редколегії Ю.С. Шемшученко –
К.: Вид-во “Українська енциклопедія” ім. М.П. Бажана. – 2001 – Т. 3. – С. 570.

1 [200] Шаблова Е.Г. Перспективы развития правового института возмездного оказания услуг // Журнал российского права. – 2002. – № 1. – С. 62.

1 [112] Кампо В.М., Нижник Н.Р., Шльоер Б.П. Становлення нового адміністративного права України: Наук.-попул. нарис / За заг. ред.
В.М. Кампо. – К.: Видавничий Дім „Юридична книга”, 2000 – С. 18, 19.

2 [112] Там само. – С. 20.

1 [58] Адміністративна процедура та адміністративні послуги. Зарубіжний досвід і пропозиції для України / Автор-упорядник В.П. Тимощук. – К.: Факт. – 2003. – С. 116.

2 [81] Гаращук В. Управлінські послуги – новий інститут чи нова помилка? // Вісник АПрН України. – 2001. – № 3. – С. 109-114.

1 [128] Концепція адміністративної реформи в Україні. – К.: Державна комісія з проведення в Україні адміністративної реформи, 1998. – 62 с.

2 [10] п.п. 7.11.13 ст. 7 Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств” в ред. від 22 травня 1997 р. // Відомості Верховної Ради
України. – 1995. – № 4. – Ст. 28.

3 [33] Перелік платних послуг, що можуть надаватися митними органами: Постанова Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2002 р.; [30] Перелік платних послуг, що можуть надаватися підрозділами Державної пожежної охорони Міністерства внутрішніх справ: Постанова Кабінету Міністрів України від 15 травня 2000 р.; [31] Порядок виконання земельно-кадастрових робіт та надання послуг на платній основі державними органами земельних ресурсів: Постанова Кабінету Міністрів України від 01 листопада 2000 р. № 1619; [28] Про затвердження Положення про виконання статистичних робіт та надання органами державної статистики послуг на платній основі: Постанова Кабінету Міністрів України від 3 серпня 1998 р.; [32] Положення про проведення статистичних спостережень та надання органами державної статистики послуг на платній основі: Постанова Кабінету Міністрів України від 08 грудня 2000 р.; [27] Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися державними архівними установами: Постанова Кабінету Міністрів України від 7 травня 1998 р.; [29] Про перелік платних послуг, які можуть надаватися інформаційними підрозділами органів внутрішніх справ: Постанова Кабінету Міністрів України від 11 грудня 1999 р.; [36] Про порядок надання платних соціальних послуг та затвердження їх переліку: Постанова Кабінету Міністрів України від 14 січня 2004 р.; [35] Про затвердження переліку платних послуг, які надаються організаціями системи державного резерву: Постанова Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2003 р.; [34] Перелік платних послуг, які можуть надаватися службою громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб: Постанова Кабінету Міністрів України від 07 квітня 2003 р.; [41] Про затвердження розмірів плати за послуги, що надаються службою громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб, та порядку їх надання: Наказ Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства фінансів України, Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від
26 серпня 2003 р. № 1029/541/245.

1 [37] Про затвердження плану заходів щодо оптимізації господарської діяльності органів виконавчої влади: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2002 р. № 702 // Офіційний сайт Верховної Ради України www.rada.gov.ua

2 [124] Коліушко І.Б., Авер’янов В.Б., Тимощук В.П., Куйбіда Р.О., Голосніченко І.П. Адміністративна реформа для людини (науково-практичний нарис). – К.: Факт, 2001. – С. 29; [60] Адміністративна реформа – історія, очікування та перспективи / Упорядник В. Тимощук. – К.: Факт, 2002. – С. 36.

1 [58] Адміністративна процедура та адміністративні послуги. Зарубіжний досвід і пропозиції для України / Автор-упорядник В.П. Тимощук. – К.: Факт, 2003. – С. 117.

2 [58] Там само. – С. 218.

1 [166] Румянцев А.П., Коваленко Ю.О. Міжнародна торгівля послугами: Навч. посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2003. – С. 13.

1 [129] Концепція “Адміністративні послуги – нова якість держави” (проект) // Матер. семінару “Реформування основних адміністративно-правових інститутів: проблеми теорії і практики”. – Центр політико-правових реформ, 28 листопада 2003р. – К. – С. 52.

2 [10] Про оподаткування прибутку підприємств: Закон України від
22 травня 1997 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1995. – № 4. – Ст. 28.

3 [129] Концепція “Адміністративні послуги – нова якість держави” (проект) // Реформування основних адміністративно-правових інститутів: проблеми теорії і практики: Матер. семінару. – Центр політико-правових реформ, 28 листопада 2003р. – К. – С. 53.

4 [125] Коломоєц Т. Управлінські послуги в контексті взаємодії особи й органів місцевої влади в Україні: концептуальний і нормативний аспекти // Актуальні проблеми державного управління: Зб. наук. праць / Редкол. С.М. Серьогін та
ін. – Дніпропетровськ. – 2002. – Вип. 1(7). – С. 179.

1 [128] Концепція адміністративної реформи в Україні. – К.: Державна комісія з проведення в Україні адміністративної реформи, 1998. – 62 с.

2 [88] Державне управління: проблеми адміністративно-правової теорії та практики / За заг. ред. В.Б. Авер’янова. – К.: Факт, 2003. – С. 38.

1 [48] Авер’янов В. До питання про поняття так званих ”управлінських послуг” // Право України. – 2002. – № 6. – С. 126.

2 [76] Коліушко І., Тимощук В. Адміністративні послуги з боку органів виконавчої влади (глава 4, розд. 4) / Виконавча влада і адміністративне право / За заг. ред. В.Б. Авер’янова. – К.: Ін-Юре, 2002. – С. 171.

3 [83] Голосніченко І. Правове регулювання надання державних управлінських послуг та вирішення адміністративних спорів // Право України. – 2003. –
№ 10. – С. 87.

4 [55] Адміністративне право України: основні поняття: Навч. посібник / За заг. ред. д-ра.юрид.наук, проф. І.П. Голосніченка. – К.: ГАН, 2005. – С. 8.

1 [93] Долечек В.С. Надання управлінських послуг населенню органами виконавчої влади України: організаційно-правовий аспект: Автореф. дис. … канд. наук з держ. упр.: 25.00.02 / Київ, Національна академія державного управління при Президентові України. – К., 2005. – С. 7.

2 [81] Гаращук В. Управлінські послуги – новий інститут чи нова помилка? // Вісник АПрН України. – 2001. – № 3. – С. 109-114.

3 [123] Коліушко І., Тимощук В. Управлінські послуги – новий інститут адміністративного права // Право України. – № 5. – 2001. – С. 32.

1 [196] Чміленко Г. Адміністративні послуги в Україні // Юридичний вісник. – 2005. – № 5. – С. 87.

2 [164] Реформування основних адміністративно-правових інститутів: проблеми теорії і практики: Матер. семінару. – Центр політико-правових реформ, 28 листопада 2003 р. – К. – С. 54.

3 [164] Адміністративно-процедурний кодекс України (проект) // Реформування основних адміністративно-правових інститутів: проблеми теорії і практики: Матер. семінару. – Центр політико-правових реформ, 28 листопада 2003 р. –
К. – С. 4.

1 [164] Адміністративно-процедурний кодекс України (проект) // Реформування основних адміністративно-правових інститутів: проблеми теорії і практики: Матер. семінару. – Центр політико-правових реформ, 28 листопада 2003 р. –
К. – С. 6.

2 [39] Про схвалення Концепції розвитку системи надання адміністративних послуг органами виконавчої влади: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2006 р. № 90-р // Офіційний вісник України. – 2006. – № 7. –
Ст. 376.

3 [130] Концепція реформування публічної адміністрації в Україні (проект) // Адміністративна реформа в Україні: необхідність і перспективи проведення: Матер. Міжнар. Конференції. – 7 грудня 2005 р., Київ. – С. 6.

1 [141] Люхтергандт О. Проект Адміністративного процедурного кодексу України та сучасне адміністративне процедурне право // Юридичний журнал. – 2002. – № 5. – С. 27.

2 [197] Чміленко Г.М. Адміністративна реформа: запровадження управлінських (адміністративних) послуг // Юридичні читання молодих вчених: Зб. матер. Всеукр. наук. конференції 23-24 квітня 2004 р. – НПУ ім. М.П. Драгоманова. – К., 2004. – С. 140.

1 [121] Коліушко І.Б. Виконавча влада та проблеми адміністративної реформи в Україні: Монографія. – К.: Факт, 2002. – С. 105.

1 [114] Ківалов С.В. Основні напрямки реформування адміністративного права // Актуальні проблеми держави і права: Зб. наук. праць. – Вип. 19. – Одеса: Юрид. л-ра. – 2003. – С. 5.

2 [121] Коліушко І.Б. Виконавча влада та проблеми адміністративної реформи в Україні: Монографія. – К.: Факт, – 2002. – С. 105-106.

1 [76] Виконавча влада і адміністративне право / За заг. ред. В.Б. Авер’янова. – К.: Ін-Юре, 2002. – С. 150.

2 [58] Адміністративна процедура та адміністративні послуги. Зарубіжний досвід і пропозиції для України / Автор-упорядник В.П. Тимощук. – К.: Факт, 2003. – С. 120.

1 [76] Виконавча влада і адміністративне право / За заг. ред. В.Б. Авер’янова. – К.: Ін-Юре, 2002. – С. 174.

2 [19] Про соціальні послуги: Закон України від 19 червня 2003 р. № 966 // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 45. – Ст. 358.

1 [58] Адміністративна процедура та адміністративні послуги. Зарубіжний досвід і пропозиції для України / Автор-упорядник В.П. Тимощук. – К.: Факт, 2003. – С. 125.

2 [94] Долечек В. Управлінські послуги: сутність, ознаки, види // Вісник Національної академії державного управління при Президентові України. – 2003. – № 3. – С. 94.

1 [58] Адміністративна процедура та адміністративні послуги. Зарубіжний досвід і пропозиції для України / Автор-упорядник В.П. Тимощук. – К.: Факт, 2003. – С. 127.

1 [81] Гаращук В. Управлінські послуги – новий інститут чи нова помилка? // Вісник академії правових наук України – № 3 (26). – 2001. – С. 109-114.

2 [128] Концепція адміністративної реформи в Україні. – К.: Державна комісія з проведення в Україні адміністративної реформи, 1998. – 62 с.

1 [18] Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців: Закон України від 15 травня 2003 р. № 755 // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 31-32. – Ст. 263.

2 [3] Господарський кодекс України від 16 січня 2003 р. № 436 // Відомості Верховної Ради України. – № 18, 19-20, 21-22. – Ст. 144.

3 [13] Про ліцензування певних видів господарської діяльності: Закон України від 1 червня 2000 р. № 1775 // Відомості Верховної Ради України. – 2000. –
№ 36. – Ст. 299.

4 [140] Ластовецький А. Удосконалення дозвільно-реєстраційних процедур щодо підприємництва у ракурсі адміністративної реформи // Підприємництво, господарство і право. – 2003. – № 8. – С. 9; [118] Кисіль С.
Адміністративно-правові аспекти державної реєстрації та ліцензування підприємницької діяльності в Україні // Зб. наук. праць Української Академії державного управління при Президентові України / За заг. ред. В.І. Лугового, В.М. Князєва. – К.: Вид-во УАДУ, 1999. – Вип. 2: У 2 ч. – Ч. ІІ. – С. 239.

1 [15] Про стандартизацію: Закон України від 17 травня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – № 31. – Ст. 145.

2 [25] Про стандартизацію і сертифікацію: Декрет Кабінету Міністрів України від 10 травня 1993 р. № 46-93 // Відомості Верховної Ради України. – 1993. –
№ 27. – Ст. 289.

3 [132] Кравцова Т. Правові форми державного регулювання у сфері підприємницької діяльності // Право України. – 2003. – № 12. – С. 47.

1 [109] Інформація надана Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва про виконання Указу Президента України від
1 червня 2005 п. № 901/2005 “Про деякі заходи щодо забезпечення здійснення державної регуляторної політики” щодо скасування або внесення змін до власних регуляторних актів та актів Кабінету Міністрів України, які не відповідають принципам державної регуляторної політики, та вдосконалення реєстраційної і дозвільної процедури, Київ, 2005http://www.bizpro.com.ua

2 [109] Там само.

3 [22] Про лібералізацію підприємницької діяльності та державну підтримку підприємництва: Указ Президента України від 12 травня 2005 р. № 779/2005 // Урядовий кур’єр. – 2005. – № 92. – 20 трав.

1 [23] Про деякі заходи щодо забезпечення здійснення державної регуляторної політики: Указ Президента України від 1 червня 2005 р. № 901/2005 // Урядовий кур’єр. – 2005. – № 105. – 08 черв.

1 [38] Про першочергові заходи щодо поліпшення стану справ із прискореного перегляду регуляторних актів та вдосконалення реєстраційної і дозвільних процедур: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 08 серпня 2005 р.
№ 321 // Офіційний вісник України. – 2005. – № 35. – Ст. 2126.

1 [110] Інформація надана Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва про виконання Указу Президента України від
1 червня 2005 п. № 901/2005 “Про деякі заходи щодо забезпечення здійснення державної регуляторної політики” щодо скасування або внесення змін до власних регуляторних актів та актів Кабінету Міністрів України, які не відповідають принципам державної регуляторної політики, та вдосконалення реєстраційної і дозвільної процедури, Київ, 2005 // http://www.bizpro.com.ua

1 [110] Інформація надана Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва про виконання Указу Президента України від
1 червня 2005 п. № 901/2005 “Про деякі заходи щодо забезпечення здійснення державної регуляторної політики” щодо скасування або внесення змін до власних регуляторних актів та актів Кабінету Міністрів України, які не відповідають принципам державної регуляторної політики, та вдосконалення реєстраційної і дозвільної процедури, Київ, 2005 // http://www.bizpro.com.ua

1 [21] Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності: Закон України від 6 вересня 2005 р. № 2806 // Урядовий кур’єр. – 2005. – № 188. – 5 жовт. –
С. 3-7.

2 [43] Див.: наприклад, Меморандум про співпрацю між органами виконавчої влади щодо забезпечення в Роздільнянському районі видачі документів дозвільного характеру за принципом “Єдиного офісу”: Розпорядження голови районної державної адміністрації від 16 вересня 2005 р. № 511, м. Роздільна Одеської обл.; [44] Меморандум про співпрацю між органами виконавчої влади щодо забезпечення в Біляївському районі видачі документів дозвільного характеру за принципом “Єдиного офісу”: Розпорядження голови районної державної адміністрації від 09 вересня 2005 р. № 642, м. Біляївка Одеської обл.

1 [110] Інформація надана Державним комітетом України з питань регуляторної політики та підприємництва про виконання Указу Президента України від
1 червня 2005 п. № 901/2005 “Про деякі заходи щодо забезпечення здійснення державної регуляторної політики” щодо скасування або внесення змін до власних регуляторних актів та актів Кабінету Міністрів України, які не відповідають принципам державної регуляторної політики, та вдосконалення реєстраційної і дозвільної процедури, Київ, 2005 // http://www.bizpro.com.ua

1 [100] ДСТУ ISO 9000 – 2000 Системи управління якістю. – Основні положення та словник (ISO 9000: 2000, IDC) – К.: Держстандарт України,
2001. – 27 с.; [101] ДСТУ ISO 9001 – 2001 Системи управління якістю. – Вимоги (ISO 9001: 2001, IDC) – К.: Держстандарт України, 2001. – 23 с.

1 [98] Долечек В. Надання управлінських послуг населенню: напрями розвитку та правове забезпечення // Вісник Національної академії державного управління при Президентові України. – 2003. – № 4. – С. 76, 77.

1 [99] Долечек В. Нормативно-правові аспекти надання управлінських послуг населенню органами виконавчої влади України // Зб. наук. праць Національної академії державного управління при Президентові України / За заг. ред.
В.І. Лугового, В.М. Князєва. – К.: Вид-во НАДУ, 2005. – Вип. 1. – 2005. –
С. 356-361.

2 [116] Ківалов С.В., Біла Л.Р. Державна служба в Україні: Підручник. – Одеса: Юрид. л-ра, 2003. – С. 69.

3 [115] Ківалов С.В., Біла Л.Р. Адміністративне право України: Навч.-метод. посібник. – 2-ге вид., перероб. і доп. – Одеса: Юрид. л-ра, 2002. – С. 57.

1 [106] Європейські принципи державного управління / Пер. з англ.
О.Ю. Куленкової. – К.: Вид-во УАДУ, 2000. – С. 23.

2 [72] Василенко И.А. Административно-государственное управление в странах Запада: США, Великобритания, Франция, Германия: Учеб. пособие. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Издат. корпорация “Логос”, 2001. – С. 146.

3 [97] Долечек В. Якість надання управлінських послуг населенню: зарубіжний досвід // Управління сучасним містом. – № 10-12 (12), 2003. – С. 37.

1 [61] Административная юстиция в новых европейских демократиях: Практ. исслед. в сфере адм. права и процесса в Болгарии, Эстонии, Польше и Украине / Пер. с англ.; Ред Д. Дж. Галлиган и др. – К.: АртЭк; Будапешт: ОСИ/КОЛПИ, 1999. – С. 388; [62] Адміністративна юстиція: європейський досвід і пропозиції для України / Автори-упорядники І.Б. Коліушко, Р.О. Куйбіда. – К.: Факт,
2003. – С. 482.

2 [105] Євдокименко В., Поляк О. Управлінські, адміністративні і громадські послуги як сегмент регіональних ринків // Регіональна економіка. – 2004. –
№ 4. – С. 17.

1 [123] Коліушко І., Тимощук В. Управлінські послуги – новий інститут адміністративного права // Право України. – № 5. – 2001. – С. 33.

2 [199] Чміленко Г.М. Надання адміністративних послуг в Україні і в країнах Європейського Співтовариства // Європейські інтеграційні процеси та транскордонне співробітництво: міжнародні відносини, економіка, політика, історія, право: Тези доповідей Міжнар. наук.-практ. конференції студентів, аспірантів і молодих науковців. – Луцьк, 30 вересня – 1 жовтня 2004 р. / За ред. В.Й. Лажника і С.В. Федонюка. – Луцьк: РВВ “Вежа” Волин. держ. ун-ту
ім. Лесі Українки, 2004. – С. 19.

1 [122] Коліушко І. Управлінські (адміністративні) послуги – новела адміністративного права // Офіційний сайт Центру політико-правових реформ www.centre@pravo.org.ua

2 [87] Гурне Б. Державне управління / Пер. з фр. В. Шовкуна. – К.: Основи., 1993. – С. 120.

1 [80] Галлиган Д., Полянский В.В., Старилов Ю.Н. Административное право: история развития и основные современные концепции. – М.: Юристъ, 2002. –
С. 66, 225.

2 [147] Нижник Н.Р. Реформування державного управління в Україні / Зб. матер. семінару з питань економіки на базі Чернівецького регіонального центру підвищення кваліфікації державних службовців і керівників державних підприємств, установ, організацій з 19 до 30 березня 2001 р. – Чернівці: Прут, 2001. – С. 19.

1 [153] Оцінка якості адміністративних послуг // Тимощук В.П., Кірмач А.В. – К.: Факт, 2005. – С. 15.

2 [104] Зіллер Ж. Політико-адміністративні системи країн ЄС. Порівняльний аналіз / Пер. з фр. В. Ховхуна. – К.: Основи, 1996. – С. 273.

1 [145] Моделі надання послуг / Service Delivery Models / Оттава, Онтаріо, Канада, грудень 1996 р. // Офіційний сайт Центру політико-правових реформ www.centre@pravo.org.ua

1 [145] Моделі надання послуг / Service Delivery Models / Оттава, Онтаріо, Канада, грудень 1996 р. // Офіційний сайт Центру політико-правових реформ www.centre@pravo.org.ua

1 [86] Громадяни перші / “Citizens First” Erin Research Inc. for The Citizen-Centred Service Network (CCSN) and Canadian Centre for Management Development (CCMD) // Офіційний сайт Центру політико-правових реформ www.centre@pravo.org.ua

1 [86] Громадяни перші / “Citizens First” Erin Research Inc. for The Citizen-Centred Service Network (CCSN) and Canadian Centre for Management Development (CCMD) // Офіційний сайт Центру політико-правових реформ www.centre@pravo.org.ua

1 [159] Послуги, орієнтовані на громадянина: відповідно до потреб канадців / Канадський центр розвитку менеджменту, 1999 р. / Citizen-Centred Service: Responding To The Needs Of Canadians/ Офіційний сайт Центру
політико-правових реформ www.centre@pravo.org.ua

2 [159] Там само.

1 [210] Citizens’ Charter / Інформаційний сервіс Британської Ради в Україні www.britcoun.org/ukraine.

1 [58] Адміністративна процедура та адміністративні послуги. Зарубіжний досвід і пропозиції для України / Автор-упорядник В.П. Тимощук. – К.: Факт, 2003. – С. 141.

2 [180] Стратегія якості публічних послуг / Фінляндія, Гельсінкі, 1998 р. / Quality Strategy For Public Services // Офіційний сайт Центру політико-правових реформ www.centre@pravo.org.ua

3 [194] Чаша мудрости: афоризмы, изречения, высказывания отечественных и зарубежных авторов / Композиция В. Воронцова. – М.: Дет. лит, 1978. – С. 86.

1 [180] Стратегія якості публічних послуг / Фінляндія, Гельсінкі, 1998 р. / Quality Strategy For Public Services // Офіційний сайт Центру політико-правових реформ www.centre@pravo.org.ua

2 [154] Оцінювання публічних послуг / Асоціація локальних та регіональних фінських органів, Міністерство внутрішніх справ, Міністерство фінансів Фінляндії, квітень 2001 р. / Towards A Shares Evaluation Of Public Services // Офіційний сайт Центру політико-правових реформ www.centre@pravo.org.ua

1 [78] Встановлення стандартів обслуговування клієнтів: Виконавчий наказ 12862, 11 вересня 1993 р., США / За матеріалами семінару “Адміністративне спрощення: практичні заходи для підвищення ефективності та зменшення рівня корупції – Досвід США” (2000 р.) // Офіційний сайт Центру політико-правових реформ www.centre@pravо.org.ua

1 [78] Встановлення стандартів обслуговування клієнтів: Виконавчий наказ 12862, 11 вересня 1993 р., США / За матеріалами семінару “Адміністративне спрощення: практичні заходи для підвищення ефективності та зменшення рівня корупції – Досвід США” (2000 р.) // Офіційний сайт Центру політико-правових реформ www.centre.pravo@org.ua

2 [58] Інформація відповідно до законопроекту “Про державні агентства” (схвалений на засіданні уряду 15 лютого 2000 р. Документ Сейму № 1664, проект закону № 507) Цит. за: Адміністративна процедура та адміністративні послуги. Зарубіжний досвід і пропозиції для України / Автор-упорядник
В.П. Тимощук. – К.: Факт, 2003. – С. 141.

1 [131] Котляр Д. Окремі аспекти проведення адміністративної реформи та організації центральної виконавчої влади в країнах світу // Парламент. – 2001. – № 6. – С. 27.

1 [182] Теория юридического процесса / Под общей ред. проф. В.М. Горшенева. Харьков: Издат. объед. “Вища школа”, 1985. – С. 90.

2 [157] Погребной И.М. Общее понятие процессуального производства // Процессуальные вопросы повышения эффективности правового регулирования социалистических общественных отношений. – Ярославль: Яросл. гос. ун-т, 1981. – С. 19.

1 [54] Див.: Картузова І.О. Структура адміністративного процесу / Адміністративне право України: Підручник / За заг. ред. С.В. Ківалова. – Одеса: Юрид. л-ра, 2003. – С. 254.

2 [168] Салищева Н.Г. Административный процесс в СССР. – М.: Юрид. лит., 1964. – С. 16; [174] Сорокин В.Д. Административно-процессуальное право. – М.: Юрид. лит., 1972. – С. 147-163; [103] Засторожная О.К. Советский административный процесс: Учеб. пособие. – Воронеж, 1985. – С. 47-48; [90] Додин Е.В. Доказательства в административном процессе. – М.: Юрид. лит., 1973. – С. 9-11; [119] Коваль Л.В. Адміністративне право України: Курс лекцій для студентів. – К.: Вентурі, 1996. – С. 146; [120] Козлов Ю.М. Предмет советского административного права. – М.: Изд-во МГУ, 1967. – С. 94; [69] Битяк Ю.П., Зуй В.В. Административное право. (Общая часть): Учеб.
пособие. – Х.: Одиссей, 1999. – С. 166; [67] Бахрах Д.Н. Административное право: Учебник. – М.: БЕК, 1997. – С. 154-155; [73] Васильев А.С. Административное право Украины. Общая часть: Учеб. пособие. –
Х.: Одиссей, 2001. – С. 194; [126] Колпаков В.К. Адміністративне право України: Підручник. – К.: Юрінком Інтер, 1999. – С. 328-329.

1 [144] Миколенко А.И. Административный процесс и административная ответственность в Украине: Учеб. пособие. – 2-е изд., доп. – Х.: Одиссей,
2006. – С. 119.

2 [137] Лазарев И.М. Место административных процедур в системе юридического процесса // Административное и информационное право (состояние и перспективы развития). – М.: Академический правовой университет, 2003. – С. 209-211.

1 [175] Сорокин В.Д. Административно-процессуальное право: Учебник. – СПб.: Изд-во “Юридический центр Пресс”, 2004. – С. 323-324.

2 [56] Адміністративне право України. Академічний курс: Підручник: У двох томах: Том 1. Загальна частина / Ред. колегія: В.Б. Авер’янов (голова). –
К.: Вид-во “Юридична думка”, 2004. – С. 488.

1 [124] Коліушко І.Б., Авер’янов В.Б., Тимощук В.П., Куйбіда Р.О., Голосніченко І.П. Адміністративна реформа для людини (науково-практичний нарис). – К.: Факт, 2001. – С. 27.

2 [9] Про звернення громадян: Закон України від 2 жовтня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 47. – Ст. 256.

1 [84] Голосніченко І.П. Проблеми адміністративного процесу на сучаному етапі розвитку української держави / Актуальні проблеми держави і права: Зб. наук. праць. – Вип. 19. – Одеса: Юрид. л-ра, 2003. – С. 28.

2 [9] Про звернення громадян: Закон України від 2 жовтня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 47. – Ст. 256.

1 [143] Цит за: Манохин В.М., Адушкин Ю.С., Багишаев З.А. Российское административное право: Учебник. – М.: Юристъ, 1996. – С. 156.

1 [59] Адміністративний процес: Навч. посібник / За заг. ред. д-ра юрид. наук, професора І.П. Голосніченка. – К.: ГАН, 2003. – С. 94.

1 [164] Адміністративно-процедурний кодекс України (проект, запропонований Міністерством юстиції України) // Реформування основних
адміністративно-правових інститутів: проблеми теорії і практики: Матеріали семінару. – Центр політико-правових реформ, 28 листопада 2003 р. – Київ –
С. 5.

2 [164] Адміністративно-процедурний кодекс України (проект, запропонований Центром політико-правових реформ) // Реформування основних адміністративно-правових інститутів: проблеми теорії і практики: Матеріали семінару. – Центр політико-правових реформ, 28 листопада 2003 р. – Київ –
С. 29.

3 [123] Коліушко І., Тимощук В. Управлінські послуги – новий інститут адміністративного права // Право України. – № 5. – 2001. – С. 33.

1 [117] Кисіль Л.Є. Зарубіжний досвід правового регулювання адміністративних процедур // Правова держава: Щорічник наук. праць Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. – Вип. 13. – К., 2002. – С. 270.

1 [188] Управленческие процедуры / Б.М. Лазарев, И.Ш. Муксинов,
А.Ф. Ноздрачев и др.: Отв. ред. Б.М. Лазарев. – АН СССР ин-т государства и права.– М.: Наука, 1988. – С. 77.

1 [42] Рішення Конституційного Суду України у справі за конституційним зверненням Київської міської ради професійних спілок щодо офіційного тлумачення частини третьої статті 21 Кодексу законів про працю України (справа про тлумачення терміна „законодавство”), справи № 17/81-97, № 1-1/98 від 09 липня 1998 року № 12-рп/98 // Офіційний вісник України. – 1998. –
№ 32. – Ст. 1209.

2 [128] Концепція адміністративної реформи в Україні. – К.: Державна комісія з проведення в Україні адміністративної реформи, 1998. – С. 9.

3 [71] Борисов Б.А. Услуги. Правовой режим реализации. –
М.: Информационно-издательский дом, 1997. – С. 7.

1 [124] Коліушко І.Б., Авер’янов В.Б., Тимощук В.П., Куйбіда Р.О., Голосніченко І.П. Адміністративна реформа для людини (науково-практичний нарис). – К.: Факт, 2001. – С. 28.

1 [155] Петренко В. “Єдине вікно” позбавить адміністративного кпину // Урядовий кур’єр. – 2005. – № 99 (3012) – 31 трав. – С. 3.; [123] Коліушко І., Тимощук В. Управлінські послуги – новий інститут адміністративного права // Право України. – № 5. – 2001. – С. 34; [96] Долечек В. Правове регулювання та організація системи надання управлінських послуг // Управління сучасним містом. – № 7-9 (15). – 2004. – С. 130.

1 [107] Єдині дозвільні офіси в Україні: методологія та досвід БІЗПРО. Посібник. – К., 2005 / http://www.bizpro.com.ua

2 [107] Там само.

3 [155] Петренко В. “Єдине вікно” позбавить адміністративного кпину // Урядовий кур’єр. – 2005. – № 99 (3012) – 31 трав. – С. 3.

1 [21] Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності: Закон України від 6 вересня 2005 р. № 2806 // Урядовий кур’єр. – 2005. – № 188. – 5 жовт. –
С. 3-7.

1 [20] Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності: Закон України від 11.09.2003 року № 160 // Відомості Верховної Ради України. – 2004. – № 9. – Ст. 79.

1 [108] Ібрагімова І. Консультації з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики: деяки аспекти нормативного врегулювання в Україні: Зб. наук. праць Національної академії державного управління при Президентові України / За заг. ред. В.І. Лугового, В.М. Князєва. – К.: Вид-во НАДУ, 2004. – Вип. 2. – 2004. – С. 427.

2 [181] Сурков В. На пути к единому // Данкор, 2005 г. – 28 апр. – С. 3.

1 [21] Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності: Закон України від 6 вересня 2005 р. № 2806 // Урядовий кур’єр. – 2005. – № 188. – 5 жовт. –
С. 3-7; [39] Про методичне забезпечення видачі документів дозвільного характеру за принципом організаційної єдності: Наказ Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 22 червня 2005 року № 55 // Офіційний сайт Верховної Ради України www.rada.gov.ua

2 [43] Наприклад, Меморандум про співпрацю між органами виконавчої влади щодо забезпечення в Роздільнянському районі видачі документів дозвільного характеру за принципом “Єдиного офісу”: Розпорядження голови районної державної адміністрації від 16 вересня 2005 р. № 511, м. Роздільна Одеської обл.; [44] Меморандум про співпрацю між органами виконавчої влади щодо забезпечення в Біляївському районі видачі документів дозвільного характеру за принципом “Єдиного офісу”: Розпорядження голови районної державної адміністрації від 09 вересня 2005 року № 642, м. Біляївка Одеської обл.

1 [153] Оцінка якості адміністративних послуг // Тимощук В.П., Кірмач А.В. – К.: Факт, 2005. – С. 4.

1 [153] Оцінка якості адміністративних послуг // Тимощук В.П., Кірмач А.В. – К.: Факт, 2005. – С. 6.

2 [172] Словник іншомовних слів. – К.: Факт, – 2000. – С. 240.

1 [205] Юридична енциклопедія: В 6 т. / Редкол.: Ю.С. Шемшученко (відп. ред.) та ін. – К.: Укр. Енцикл., 1998. – Т. 5 – 2003. – С. 614.

2 [153] Оцінка якості адміністративних послуг // Тимощук В.П., Кірмач А.В. – К.: Факт, 2005. – С. 10.

1 [155] Петренко В. “Єдине вікно” позбавить адміністративного кпину // Урядовий кур’єр. – 2005. – № 99 (3012) – 31 трав. – С. 3.

1 [153] Оцінка якості адміністративних послуг // Тимощук В.П., Кірмач А.В. – К.: Факт, 2005. – С. 13.

2 [164] Реформування основних адміністративно-правових інститутів: проблеми теорії і практики: Матер. семінару. – Центр політико-правових реформ,
28 листопада 2003 р. – К. – С. 57.

1 [95] Долечек В. Підходи до побудови моделі гарантії якості послуг // Економіст. – 2004. – № 4. – С. 69.

2 [121] Коліушко І.Б. Виконавча влада та проблеми адміністративної реформи в Україні: Монографія. – К.: Факт, 2002. – С. 109.

1 [153] Оцінка якості адміністративних послуг // Тимощук В.П., Кірмач А.В. – К.: Факт, 2005. – С. 19.

1 [82] Гнидюк Н. Засади функціонування системи державного управління (уроки досвіду країн Центральної та Східної Європи, що готуються до вступу в ЄС). – Тернопіль: Лілея, 2001. – С. 18.

2 [154] Оцінювання публічних послуг / Асоціація локальних та регіональних фінських органів, Міністерство внутрішніх справ, Міністерство фінансів Фінляндії, квітень 2001 р. / Towards A Shares Evaluation Of Public Services // Офіційний сайт Центру політико-правових реформ www.centre.pravo@org.ua

1 [105] Зіллер Ж. Політико-адміністративні системи країн ЄС: Порівняльний аналіз / Пер. з фр. В. Ховхуна. – К.: Основи, 1996. – С. 169.

2 [58] Адміністративна процедура та адміністративні послуги. Зарубіжний досвід і пропозиції для України / Автор-упорядник В.П. Тимощук. – К.: Факт, 2003. – С. 136.

1 [153] Оцінка якості адміністративних послуг // Тимощук В.П., Кірмач А.В. – К.: Факт, 2005. – С. 24.

1 [58] Адміністративна процедура та адміністративні послуги. Зарубіжний досвід і пропозиції для України / Автор-упорядник В.П. Тимощук. – К.: Факт, 2003. – С. 137.

1 [129] Концепція “Адміністративні послуги – нова якість держави” (проект) // Матер. семінару “Реформування основних адміністративно-правових інститутів: проблеми теорії і практики”. – Центр політико-правових реформ, Київ, 28 листопада 2003 р. – С. 58.

2 [171] Скільки повинні коштувати населенню та підприємцям послуги держави / Інститут конкурентного суспільства. – К.: АДЕФ-Україна, 2003. – С. 29.

1 [58] Адміністративна процедура та адміністративні послуги. Зарубіжний досвід і пропозиції для України / Автор-упорядник В.П. Тимощук. – К.: Факт, 2003. – С. 139.

1 [153] Оцінка якості адміністративних послуг // Тимощук В.П., Кірмач А.В. – К.: Факт, 2005. – С. 30.

1 [155] Петренко В. “Єдине вікно” позбавить адміністративного кпину // Урядовий кур’єр. – 2005. – № 99 (3012) – 31 трав. – С. 3.

1 [58] Адміністративна процедура та адміністративні послуги. Зарубіжний досвід і пропозиції для України / Автор-упорядник В.П. Тимощук. – К.: Факт, 2003. – С. 137.

2 [129] Концепція “Адміністративні послуги – нова якість держави” (проект) // Реформування основних адміністративно-правових інститутів: проблеми теорії і практики: Матер. семінару. – Центр політико-правових реформ, Київ,
28 листопада 2003 р. – К. – С. 58.

1 [129] Концепція “Адміністративні послуги – нова якість держави” (проект) // Реформування основних адміністративно-правових інститутів: проблеми теорії і практики: Матер. семінару. – Центр політико-правових реформ, 28 листопада 2003 р. – К. – С. 57.

1 [130] Концепція реформування публічної адміністрації в Україні (проект) // Адміністративна реформа в Україні: необхідність і перспективи проведення: Матер. Міжнар. конференції. – 7 грудня 2005 р. – К., – С. 4, 5.

1 [81] Гаращук В. Управлінські послуги – новий інститут чи нова помилка? // Вісник АПрН України. – 2001. – № 3. – С. 109-114.

1 [58] Адміністративна процедура та адміністративні послуги. Зарубіжний досвід і пропозиції для України / Автор-упорядник В.П. Тимощук. – К.: Факт, 2003. – С. 129.

2 [183] Тимощук В. До проблеми правового регулювання
адміністративно-процедурних відносин // Адміністративна реформа в Україні: шлях до Європейської інтеграції / Зб. наук. праць. – Київ: АДЕФ-Україна, 2003. – С. 284.

3 [18] Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців: Закон України від 15 травня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. – № 31-32. – Ст. 263.

1 [6] Про об’єднання громадян: Закон України від 16 червня 1992 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 34. – Ст. 504.

2 [26] Про порядок справляння і розміри збору за реєстрацію об’єднань громадян: Постанова Кабінету Міністрів України від 26 лютого 1993 р. № 143 // Урядовий кур’єр. – 1993. – № 40-41. – 18 берез.

3 [183] Тимощук В. До проблеми правового регулювання
адміністративно-процедурних відносин / Адміністративна реформа в Україні: шлях до Європейської інтеграції / Зб. наук. праць. – Київ: АДЕФ-Україна, 2003. – С. 284.

1 [183] Тимощук В. До проблеми правового регулювання
адміністративно-процедурних відносин / Адміністративна реформа в Україні: шлях до Європейської інтеграції / Зб. наук. праць. – Київ: АДЕФ-Україна, 2003. – С. 286.

2 [4] Про ціни і ціноутворення: Закон УРСР від 03 грудня 1990 р. № 507-ХІІ //

Відомості Верховної Ради України. – 1990. – № 52. – Ст. 650.

1 [152] Осауленко О., Шамшетдінов Ю. Про деякі актуальні питання діяльності органів державної статистики України, пов’язаної з виконанням робіт та наданням послуг на платній основі // Статистика України. – 1999. – № 2. – С. 9.

2 [124] Коліушко І.Б., Авер’янов В.Б., Тимощук В.П., Куйбіда Р.О., Голосніченко І.П. Адміністративна реформа для людини (науково-практичний нарис). – К.: Факт, 2001. – С. 26.

3 [24] Про державне мито: Декрет Кабінету Міністрів України від 21 січня
1993 р. № 7 // Відомості Верховної Ради України. – 1993. – № 13. – Ст. 113.

4 [36] Про порядок надання платних соціальних послуг та затвердження їх

переліку: Постанова Кабінету Міністрів України від 14 січня 2004 р. № 12 // Офіційний вісник України. – 2004. – № 221. – Ст. 42.

1 [184] Тимощук В. Основні засади правового регулювання адміністративних процедур // Офіційний сайт Центру політико-правових реформ www.centre@pravo.org.ua

2 [34] Абзац 4 Переліку платних послуг, які можуть надаватися службою громадянства, імміграції та реєстрації фізичних осіб: Постанова Кабінету Міністрів України від 07 квітня 2003 р. № 478 // Урядовий кур’єр. – 2003. –
№ 71. – 16 квіт.

3 [34] Там само. – Абзац 9.

1 [10] Про оподаткування прибутку підприємств: Закон України від
22 травня 1997 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1995. – № 4. – Ст. 28.

2 [1] Ст. ст. 6, 19, 120 Конституції України.

1 [5] Про інформацію: Закон України від 10 лютого 1992 р. № 2657 // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 48. – Ст. 650.

2 [33] Перелік платних послуг, що можуть надаватися митними органами: Постанова Кабінету Міністрів України від 26 грудня 2002 р. № 1952 // Урядовий кур’єр. – 2003. – № 1. – 03 січ.

3 [9] Про звернення громадян: Закон України від 2 жовтня 1996 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 47. – Ст. 256.

1 [1] Ч. 3 ст. 32 Конституції України.

2 [5] Про інформацію: Закон України від 10 лютого 1992 р. № 2657 // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 48. – Ст. 650.

3 [14] Пункт 4.4.2. ст. 4 Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами: Закон України від
21 грудня 2000 р. № 2181 // Відомості Верховної Ради України. – 2001. –
№ 10. – Ст. 44.

1 [85] Гонцяж Я., Гнидюк Н. Свобода інформації та виконавча гілка влади: Правові норми. Інституції. Процедури. – К.: Міленіум, 2002. – С. 139.

2 [161] Проект Закону України “Про доступ до публічної інформації” // Обговорення проекту Закону України “Про доступ до публічної інформації”: Матер. круглого столу. – Центр політико-правових реформ, 8 листопада 2005 р., К., – С. 4-18.

3 [58] Адміністративна процедура та адміністративні послуги. Зарубіжний досвід і пропозиції для України / Автор-упорядник В.П. Тимощук. – К.: Факт, 2003. – С. 298.

4 [13] Про ліцензування певних видів господарської діяльності: Закон України від 1 червня 2000 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2000. – № 36. –
Ст. 299.

1 [2] Бюджетний кодекс України від 21 червня 2004 р. № 2542 // Відомості Верховної Ради України. – 2001. – № 37-38. – Ст. 189.

2 [198] Чміленко Г. Надання управлінських (адміністративних) послуг населенню // Науковий потенціал майбутнього України на шляху до європейської інтеграції: Матер. наук. конференції курсантів, студентів та молодих науковців. – Дніпропетровськ: Академія митної служби України,
2004. – С. 252.

1 [75] Вінніков О. Адміністративна реформа: адміністративні послуги // Офіційний сайт Центру політико-правових реформ www.centre.pravo@org.ua

2 [11] Про джерела фінансування органів державної влади: Закон України від
30 червня 1999 р. № 783 // Відомості Верховної Ради України. – 1999. – № 34. – Ст. 274.

1 [77] Впровадження системи збору оплати з користувачів державних послуг: Теорія і практика: Пер. з англ. та фр. / Ресурс. Центр розвитку громад. орг. “Гурт”. – К.: Видавничий дім “КМ Академія”, 2001. – С. 7.

1 [162] Пропозиції робочої групи Кабінету Міністрів України до Закону України “Про Кабінет Міністрів України” (проект) // Адміністративна реформа: стан, досягнення та перспективи: Матер. круглого столу, 26 травня 2005 р., К., –
С. 25.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.058 сек.)