АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Порушення правил охорони і використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду

Читайте также:
  1. A.совокупность правил и приемов использования средств измерений, позволяющая решить измерительную задачу
  2. Dress-code: правила официальных мероприятий
  3. E. Використання антисептичних засобів
  4. II. Основные принципы и правила поведения студентов ВСФ РАП.
  5. III. Основні правила та обов’язки працівників
  6. III. Правила заповнення та видачі ветеринарних документів
  7. III. Правила проведения трансфузии (переливания) донорской крови и (или) ее компонентов
  8. III. Этические правила служебного поведения работников органов управления социальной защиты населения и учреждений социального обслуживания
  9. Irregular Verbs – Список неправильных глаголов
  10. IX. Правила трансфузии (переливания) криопреципитата
  11. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  12. Partizip II слабых, сильных, неправильных и модальных глаголов

Порушення правил охорони та використання територій та об’єктів природно-заповідного фонду регулюється ст. 91 КУАП.

Об'єкт правопорушення — суспільні відносини з охорони та використання територій та об'єктів природно-заповідного фонду.

Природно-заповідний фонд України — це ділянки суші й вод­ного простору, природні комплекси і об'єкти, які мають особливу екологічну, наукову, естетичну і народногосподарську цінність та призначені для збереження природного розмаїття, генофонду ви­дів тварин і рослин, підтримки загального екологічного балансу і фонового моніторингу навколишнього природного середовища.

Такі ділянки вилучаються з господарського використання повністю або частково й оголошуються територією або об'єктом природно-заповідного фонду України (державні заповідники, природні на­ціональні парки, заказники, пам'ятки природи, ботанічні сади, дендрологічні чи зоологічні парки й ін.).

Заповідник — виділена у встановленому порядку ділянка землі або водного простору, у межах якої весь природний комплекс повністю вилучений з господарського використання і перебуває під охороною держави. У складі заповідника, як правило, перебувають унікальні природні об'єкти, що представляють виняткову наукову або культурну цінність — типові або рідкі ландшафти, співтовариства рослинних і тваринних організмів, рідкі геологічні утворення, реліктові чи інші, які потребують спеціальної охорони, рослини та тварини.

Заказник — виділена в установленому порядку ділянка землі або водного простору, у межах якої обмежуються природокористування й інші види діяльності людини. На відміну від заповідників, у за­казнику під охорону беруться окремі види рослинних і тваринних організмів або їх співтовариства, лісові або степові ділянки, водні об'єкти, долини, скелі, печери й ін.

Природний національний парк — природна територія, яка охо­роняється, є досить великою ділянкою типового або унікального природного ландшафту, яка відносно мало уражена виробничою діяльністю людини, має особливу естетичну цінність. Основне за­вдання національних парків — забезпечення збереження рельєфу місцевості, рослинного і тваринного світу, унікальних природних об'єктів і організація на цій території відпочинку населення.

Ботанічний сад — це науково-дослідна, навчально-допоміжна, культурно-освітня установа. В основі ботанічного саду перебувають колекції живих рослин, які вирощуються у відкритих ґрунтах і оранжереях.

Зоологічний парк (зоопарк) — науково-просвітня установа, де тримають у неволі (у клітках, вольєрах) або напіввільно (на більших обгороджених площах) диких тварин з метою їх демонстрування, вивчення, збереження відтворення.

Дендрологічний парк — ділянка території, де на відкритому ґрунті культивуються деревні рослини (дерева, чагарники, ліани), розташовані за систематичними, географічними, екологічними, де­коративними й іншими ознаками. Вони мають наукове, навчальне, культосвітнє або дослідно-виробниче призначення.

Об'єктивна сторона правопорушення виражається в діях у вигляді здійснення в межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду, їхніх охоронних зон забороненої господарської або іншої діяльності; порушення інших вимог режиму цих територій та об'єктів; самовільної зміни їхніх меж; або бездіяльності не­вжитті заходів для запобігання та ліквідації негативних наслідків аварій.

Порядок і умови користування заповідною територією, залеж­но від її наукової та природної цінності, визначаються в положенні про кожний вид заповідника.

Суб'єктивна сторона правопорушення. Із суб'єктивної сторони ці проступки можуть відбуватися умисно або з необережності.

Суб'єкт правопорушення — загальний, а також по­садові особи.

Санкції: накладення штрафу з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення та незаконно добутих природних ресурсів чи без такої.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)