АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Обіг радіоактивно забруднених продуктів харчування чи іншої продукції

Читайте также:
  1. C. Збільшити у харчовому раціоні кількість продуктів, багатих на жири
  2. D. Збільшити у харчовому раціоні кількість продуктів, багатих на жири
  3. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  4. Аналіз асортименту і структури продукції.
  5. Аналіз виконання договірних зобов'язань по відвантаженню продукції
  6. Аналіз виконання договірних зобов’язань і реалізації продукції
  7. Аналіз виконання договірних зобов’язань щодо поставки продукції та показників результативності збутової діяльності
  8. Аналіз випуску продукції у вартісному виразі способом різниць.
  9. Аналіз витрат на 1грн. продукції.
  10. Аналіз витрат на одну гривню товарної продукції.
  11. Аналіз динаміки реалізації продукції ЗАТ “Бердичівський хлібозавод”, тис.грн.
  12. Аналіз загальної суми витрат на виробництво продукції

Заготівля, переробка або збут радіоактивно забруднених продуктів харчування чи іншої продукції регулюється ст. 42-2 КУАП України.

Неякісні продукти харчування, у першу чергу радіоактивно забруднені, становлять особливу небезпеку для здоров'я людей. Тому в країні встановлені гранично припустимі рівні вмісту радіо­нуклідів у продуктах харчування та іншій продукції, організований контроль за додержанням законодавства про радіацію особами, що здійснюють заготівлю, переробку і збут зазна­чених продуктів. Функції радіологічного контролю законодавством покладені на органи санітарного нагляду системи Міністерства охо­рони здоров'я і Міністерство аграрної політики України, Державний комітет України із стандартизації, метрології, сертифікації.

Функції радіологічного, хіміко-токсикологічного і фізико-хімічного контролю за продукта­ми харчування, реалізованими підприємствами торгівлі і громад­ського харчування незалежно від форм власності та громадянами, покладені також на Державний комітет зі справ щодо захисту прав споживачів та його органи на місцях.

Об'єкт правопорушення — здоров'я населення.

Об'єктивна сторона правопорушення. Обов'язковою ознакою об'єктивної стороницьогоправопорушення є активні дії з виробництва, переробки або збуту радіоактивної продукції, а саме: продуктів харчування чи іншої про­дукції, що має на своїй поверхні частки радіоактивного матеріалу у вигляді пилу або радіоактивні частки містяться в самих клітинах рослин чи тварин.

Заготівля – дії зі збирання врожаю зерна, картоп­лі чи інших сільськогосподарських культур, відгодівлі худоби на м'ясо, доїння корів, промислу риби або дичини, збирання плодів диких рослин, грибів тощо.

Переробка – вплив на продукти харчування та іншу продукцію, що надає їм придатність для вживання як готового продукту, так і напівфабрикату (це сушіння, варення, пастеризація, заморожування тощо).

Збут має місце під час оплатної (продаж, обмін тощо) або безоплатної (подарунок) передачі радіоактивно забруднених продуктів харчу­вання чи іншої продукції у володіння іншій фізичній або юридичній особі. Пригощання радіоактивно забрудненою їжею необхідно також розглядати як збут продуктів харчування.

Суб'єкт правопорушення – загальний(будь-яка особа, яка досягла 16-річного віку), а також посадові особи сільськогосподарських і торговельних організацій.

Суб'єктивна сторона правопорушення характеризується умисною виною і спеціальною метою — збути радіоактивно забруд­нені продукти харчування чи іншу продукцію. Тому, наприклад, заготівля радіоактивно забруднених продуктів харчування для особистого вживання або для подальшого їх знищення не утворює складу цього правопорушення. Продукти харчування та інша продукція, зазначена в статті 42-2 КУАП України, підлягають знищенню.

Санкції: накладення штрафу з конфіскацією зазначеної продукції або без такої.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)