АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Значення харчування для життєдіяльності організму. Харчування дітей раннього і дошкільного віку є основною біологічною потребою, що забезпечує їх нормальний ріст

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. D. Принципи виваженості харчування та поступового розширення обсягу харчових предметів, що споживаються
  3. Definitions. Визначення.
  4. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  5. I. Визначення сімейства рослини.
  6. II. Визначення видової приналежності рослини.
  7. IV. Основні поняття і визначення,
  8. V. Призначення на військові посади, переміщення по службі. Атестування військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом
  9. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  10. А) Визначення термінології
  11. А)3 год після прибуття товарів у пункт призначення та може корегуватися на підставі законодавчих актів
  12. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження

Харчування дітей раннього і дошкільного віку є основною біологічною потребою, що забезпечує їх нормальний ріст, розвиток і стан здоров’я. Тому гігієна харчування – це та ділянка гігієнічної науки, яка розробляє основи раціонального харчування людини.

Раціональне харчування забезпечує фізичну і розумову працездатність, витривалість і широкі адаптаційні можливості, підвищує опірність організму до інфекційних, токсичних та інших шкідливих чинників.

Нераціональне харчування, навпаки, негативно впливає на ріст і розвиток організму, його працездатність і помітно знижує опірність до шкідливих чинників. Раціон дітей потрібно збалансовувати незалежно від віку, статі, кліматично-географічних умов та характеру діяльності і фізичного навантаження. За якістю і кількістю харчування повинно відповідати потребам дітей, оскільки організм, який росте і розвивається, дуже чутливий до дефіциту або надлишку харчових речовин.

Сучасна наукова концепція раціонального харчування базується на досягненнях біології, фізіології та біохімії, гігієни харчування і низки суміжних наук. Вона спирається на результати експериментальних та епідеміологічних досліджень, що дали можливість науково обґрунтувати фізіолого-гігієнічні вимоги до харчування і його гігієнічні нормативи. Ця концепція була визнана ВООЗ і науковими школами всього світу. Відповідно до неї, здорове харчування забезпечується шляхом дотримання таких умов:

1. Необхідна кількісна цінність добового раціону, що визначається його енергетичним потенціалом (калорійністю).

2. Якісна повноцінність, що визначається наявністю необхідної кількості усіх харчових речовин – білків, вуглеводів, вітамінів, мінеральних речовин, збалансованих у найбільш сприятливих співвідношеннях. Чим краще харчові речовини збалансовані в раціоні людини, тим менша кількість їжі може задовільнити його фізіологічні потреби. При цьому зменшується робота органів травлення і метаболічна діяльність організму. Існує багато експериментальних даних про те, що обмеження в їжі збільшує тривалість життя і знижує ризик виникнення спонтанних пухлин.

3. Раціональний режим харчування, що визначається кількістю споживань їжі, інтервалами між ними, споживанням їжі між ними, споживанням їжі в суворо визначений час і правильним її розподілом на кожний прийом.

4. Забезпечення максимального використання харчових речовин, що містяться в продуктах харчування, шляхом раціональної кулінарної обробки їжі, надання їй приємного смаку, аромату, вигляду, різноманітності, що сприяє доброму травленню і засвоєнню.

5. Дотримання санітарних правил під час отримання, транспортування, зберігання та кулінарної обробки харчових продуктів, що дає можливість запобігти харчовим інфекціям, гельмінтозам, а також гострим і хронічним аліментарним отруєнням мікробного або хімічного походження.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)