АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ультрафіолетова недостатність. Вплив надмірного ультрафіолетового випромінювання на організм та його профілактика

Читайте также:
  1. E. У продуктах та готових стравах не повинно бути токсичних речовин в шкідливих для організму концентраціях
  2. VI. Вплив виборчих систем на політичні системи
  3. А. Чандлер, Дж. Томсон, П. Лоуренс, Дж. Лорш і дослідження впливу зовнішнього середовища на організацію.
  4. Активна детоксикація організму
  5. Аналіз впливу збутової діяльності на прибуток підприємства
  6. Аналіз факторів, що впливають на зміну товарних запасів
  7. Аналіз факторів, що впливають на рівень фінансово-економічних ризиків
  8. Аналіз факторів, що впливають на цінову політику підприємства
  9. Анатомо – фізіологічні особливості дитячого організму та характерні патологічні стани в різні вікові періоди.
  10. Антропогенний вплив.
  11. Антропогенний вплив.
  12. Аудиторія є головним об'єктом аргументативного впливу в спорі.

Поняття про токсичність і небезпечність речовин.

Небезпечні реч-ни - хімічні, токсичні, вибухові, окислювальні, горючі речовини і матеріали, біол. агенти та реч-ни біол. походження (біохім., мікробіол., біотехнолог. препарати, патогенні для людей і тварин м.о.), які становлять небезпеку для життя і здоров'я людей та довкілля.

Токсичні реч-ни - один з видів небезпеч. речовин, які при проникненні всередину орг-му через органи дихання, травлення або через шкіру можуть викликати затяжні чи хрон. захворювання, а при потраплянні в навкол. середовище справляють (одразу чи згодом) шкідливий вплив на довкілля в рез-ті біоакумулювання і/або мають негат. вплив на біотичні системи. Поводження з токсич. речовинами регламентується правилами, які встановлені Законами України «Про охорону навколишнього природного середовища» (1991), «Про санітарно-епідеміологічне благополуччя населення» (1994), «Про пестициди і агрохімікати» (1995), «Про відходи» (1998), «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», «Про перевезення небезпечних вантажів» (обидва — 2000), «Про об'єкти підвищеної небезпеки» (2001) та ін. нормативно-прав, актами. Юрид. та фіз. особи зобов'язані додержувати правил транспортування, зберігання й застосування токсич. речовин із тим, щоб не допустити забруднення ними або їх складовими довкілля і продуктів харчування. При створенні нових речовин з токсич. властивостями повинні розроблятися та затверджуватися в установленому зак-вом порядку допустимі рівні вмісту цих речовин в об'єктах довкілля та продуктах харчування, методи визначення їх залишкової кількості та утилізації після використання.

Ультрафіолетова недостатність. Вплив надмірного ультрафіолетового випромінювання на організм та його профілактика.

Штучні джерела УФ-радіації. аргоно-ртутно-кварцова лампа типу ПРК (ПРК-2, -7, -4), еритемна увіолева лампа (ЕУВ), бактерицидна увіолева лампа (БУВ). При роботі цих ламп створюється УФВ максимумом в спектральній лінії = 313 нм. Крім того, використовуються ксенонові лампи, з великим спектром УФ-випромінювання.

Показання до профілактики:заг. і місцеві. До заг. належать: 1)профілактика сонячної недостатності, а разом з тим і гіповітамінозу, 2) профілактика і лікування рахіту, 3) профілактика зниження загальної опірності організму в зимово-осінній період. 4) профілактика виник. інфекцій. 5) профілактика зниження розумової та фізичної працездатності. До місцевих: еритемотерапія при запальних захв. вн. органів (бронхіт, гастрит, ревматизм, тонзиліт, ангіна, бронх. астма). Викор. сонячної радіації як природного джерела УФ-променів досить ефективно, якщо час перебування на вулиці достатній. У дитячій практиці викор. сонячно-повітряні ванни, як елемент не тільки загартовування, а й проведення профілактики УФ-недостатності. Однак потрібно пам'ятати, що чутливість до ультрафіолетових променів тим вище, чим менше вік дитини. Тому сонячні ванни дітям до одного року протипоказані. Вкрай обережно вони призначаються дітям від 1 року до 3 років, і тільки в більш старшому віці їх проводять досить широко, але після попереднього тижневого курсу щоденних світлоповітряних ванн. У випадках необхідності викор. штучні джерела УФ-радіації. Незалежно від конструкції приладу перш за все необхідно визн. біодози опромінення. Для цього викор. метод індивідуальної чутливості та прилад-біодозиметр. За одну біодозу приймають ту дозу УФ-опромінення в часі, що викликає мін. явища еритеми. При застосуванні приладів можуть бути викор. заг. та місцеві методики. При заг. опром. обов'язковою умовою є застос. захисних окулярів з темного скла. Опромінювачі встановлюють на рівні верхньої третини стегна. На курс здоровим дітям призначають 16-20 процедур, щодня або через день. Починають з 1/8 біодози і доводять до кінця лікування до 3 біодоз. Дітям, які страждають різними захв. збільшують кількість процедур до 26-28 процедур і доводять опромінення до 4 біодоз, проводячи лікув. щодня. Місцеву методику використовують при лікув. різних захв., а не для профілактики УФ-недостатності, використовують еритемні дози опром. (1-8 біодоз), на відстані 50 см. від джерела. Побічні ефекти:1) При одноразовому надлишковому Уф-Опроміненні можливо: Виникнення фотохімічного опіку, що прояв. у вигляді еритеми, пухирів, головного болю, можлива фото офтальмія, загострення хрон. захв.(туберкульоз, ревматизм), Уф-Випром. із довжиною хвилі 200- 280 нм відбув. ін актив. холекальциферола в токсичні його похідні.2)При трив. впливі: Утв. перикисних і епоксидних реч-н-мутагенів, Індукування раку шкіри,↑ фотосенсибілізації, фотоалергії,. сонячний удар.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)