АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методи силової підготовки

Читайте также:
  1. A) Зам.директора по УР, методист, тренера по вилам спорта
  2. I. Карта методической обеспеченности учебной дисциплины
  3. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  4. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  5. I.1.3. Организационно-методический раздел
  6. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  7. II. ОБЩИЕ МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ИЗУЧЕНИЮ ДИСЦИПЛИНЫ
  8. III. Метод, методика, технология
  9. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ПРОВЕДЕНИЮ СЕМИНАРСКИХ ЗАНЯТИЙ
  10. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ СТУДЕНТАМ ПО ПОДГОТОВКЕ К СЕМИНАРУ
  11. III. Общие методические указания по выполнению курсовой работы
  12. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків

У числі методів силової підготовки виділяють наступні: ізометричний, концентричний, ексцентричний, пліометричний, изокінетичий (Platonov, Boulatova, 2003).

Ізометричний метод. Основою методу є напруга м'язів без зміни їх довжини, при нерухомому положенні суглоба. При використанні ізометричного методу приріст сили спостерігається в основному по відношенню до тієї частини траєкторії руху, яка відповідає застосовуваним вправам. Слід також враховувати, що сила, набута в результаті силового тренування в цьому режимі, слабо поширюється на роботу динамічного характеру і вимагає періоду спеціальної силового тренування, спрямованого на забезпечення реалізації силових якостей набутих за рахунок застосування ізометричного методу при виконанні рухів динамічного характеру.

При тренуванні в ізометричному режимі приріст силових якостей супроводжується зменшенням швидкісних можливостей спортсменів, що достовірно проявляється вже через кілька тижнів силового тренування (Платонов, 1997). Це вимагає необхідності поєднувати застосування цього методу з роботою швидкісного характеру.

У числі переваг ізометричного методу, які змушують використовувати його в практиці, слід зазначити можливість інтенсивного локального впливу на окремі м'язові групи. При локальних статичних напругах проявляються найбільш точні кінестетичні відчуття основних елементів спортивної техніки, що дозволяє поряд з підвищенням силових якостей удосконалювати її окремі параметри. Тривалість майжеграничних напружень в статичних умовах істотно перевищує цей показник в динамічних умовах (Atha, 1981).

Концентричний метод заснований на виконанні рухових дій з акцентом на долаючий характер роботи, тобто з одночасною напругою і скороченням м'язів. При виконанні вправ з традиційними обтяженнями (наприклад, зі штангою) опір є постійним протягом всього руху

Вправи зі штангою, блоковими пристроями або іншими подібними обтяженнями повинні виконуватися з постійною невисокою швидкістю. Тільки в цьому випадку забезпечується навантаження на м'язи по всій амплітуді руху, але при цьому в окремих фазах вона не відповідає реальним можливостям м'язів, залучених до роботи.

При виконанні рухів зі штангою або іншим снарядом з високою швидкістю робота є неефективною, оскільки застосування максимальних зусиль на початку руху надає снаряду прискорення. Крім того, при виконанні деяких вправ в кінцевих позиціях м'язи практично не відчувають навантаження. Так буває, наприклад, у різних видах жиму штанги, віджимання на паралельних брусах.

Ексцентричний метод. Тренування цим методом передбачає виконання рухових дій поступливого характеру, з опором навантаженню, гальмуванням і одночасним розтягуванням м'язів.

Рухи поступливого характеру виконуються з великими обтяженнями, зазвичай на 10 - 30% перевищують доступні при роботі долаючого характеру. Щодо ефективності цього режиму, в порівнянні з іншими, думки фахівців розходяться. Одні стверджують, що тренування в поступливому режимі по ефективності перевищує тренування в долаючому режимі; інші вважають, що таке тренування не має переваг порівняно з тренуванням в долаючому режимі, однак страждає рядом недоліків. Вона є неспецифічної по відношенню до переважної більшості рухів у різних видах спорту, оскільки в них відсутній поступливий режим роботи м'язів; більш втомлює, призводить до більшого накопичення в м'язах продуктів розпаду в порівнянні з роботою в ізотонічному і, особливо, в изокінетичному режимах.

Ризик перенапруги м'язів в результаті інтенсивної силового тренування з використанням ексцентричного методу у багато разів більше у порівнянні з ризиком в результаті застосування ізометричного або концентричного методу.

Пліометричний метод заснований на використанні для стимуляції скорочень м'язів кінетичної енергії тіла (снаряда), запасеної при його падінні з певної висоти. Гальмування падіння тіла на відносно короткому шляху викликає різке розтягнення м'язів, стимулює інтенсивність центральної імпульсації мотонейронів і створює в м'язах пружний потенціал напруги. При наступному переході від поступаливої роботи до долаючої відзначається більш швидке і ефективне скорочення (Komi, 1992; Dintiman, Ward, 2003).

Слід враховувати, що пліометричний метод травмонебезпечний. Використовувати його можуть тільки добре підготовлені спортсмени, що мають високий рівень максимальної і швидкісної сили, хорошу рухливість у суглобах, високі координаційні можливості. Велика увага повинна приділятися також техніці виконання вправ, так як навіть невеликі відхилення в ній можуть призвести до серйозних травм (Мак-Комас, 2001).

Изокінетичний метод. В основі методу лежить такий режим рухових дій, при якому при постійній швидкості руху м'язи долають опір, працюючи з постійною відносною напругою, незважаючи на зміну в різних суглобових кутах співвідношення важелів або моментів обертання.

Тренування изокінетичним методом передбачає роботу з використанням спеціальних тренажерних пристроїв, які дозволяють спортсменові виконувати рухи в широкому діапазоні швидкості, проявляти максимальні або близькі до них зусилля практично в будь-якій фазі руху.

Це дає можливість м'язам працювати з оптимальним навантаженням протягом усього діапазону рухів, чого не можна домогтися, застосовуючи будь-які із загальноприйнятих обтяжень. Істотне значення має також можливість підбору виключно великої кількості різних вправ як локального, так і відносно широкого впливу. Перевагою ізокінетіческого методу є також значне скорочення часу для виконання вправ, зменшення ймовірності травм, швидке відновлення після застосовуваних вправ і ефективне відновлення в процесі самої роботи.

Істотною перевагою тренування изокінетичним методом є те, що вправи виконуються з великою амплітудою; це забезпечено пошуком оптимального розміщення і регулювання на кожному тренажері сидінь, ручок, осей обертання.

Серйозним недоліком є те, що обладнання для використання цього методу є громіздким, складним і дорогим.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)