АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні відомості

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I. Загальні положення
  4. I. Загальні положення
  5. I. Загальні положення
  6. I. Загальні положення
  7. I. Загальні положення
  8. I. Загальні положення
  9. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  10. Арбітражному керуючому забороняється розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв’язку з його діяльністю, і використовувати їх у своїх інтересах або в інтересах третіх осіб.
  11. Базові відомості
  12. Будинки і споруди. Громадські будинки. Загальні вимоги

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УКРАЇНИ “КПІ”

МЕХАНІКО-МАШИНОБУДІВНИЙ ІНСТИТУТ

КАФЕДРА ПРИКЛАДНОЇ ГІДРОАЕРОМЕХАНІКИ І МЕХАНОТРОНІКИ

 

 

ЗАТВЕРЖЕНО

На засіданні кафедри прикладної гідроаеромеханіки і механотроніки

Протокол № ___ від «___»_____2005 р.

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

До лабораторних робіт за курсом

“ Г І Д Р А В Л І К А ”

Для студентів механічних та інженерних спеціальностей

 

КИЇВ НТУУ “КПІ” 2005

 

Методичні вказівки до лабораторних робіт за курсом

“Гідравліка”.

Для студентів механічних та інженерних спеціальностей

Київ: НТУУ “КПІ”, 2005. - 47 с.

 

Уклали: Володимир Захарович Аверін

Василь Анатолійович Ковальов

 

 

Відповідальний редактор О.М. Яхно

 

 

Рецензенти:

 

 

Оформлення:

 

В С Т У П

 

В методичних вказівках у короткому викладі наведені теоретичні основи розділів курсу, надано опис лабораторних стендів і методик проведення експериментів; передбачено запитання для самостійного вивчення і контролю знань студентами. Велику увагу приділено поясненню фізичного змісту досліджуваних у лабораторії гідромеханічних процесів і явищ, методів виміру основних параметрів потоку.

Серед фундаментальних дисциплін, передбачених навчальним планом машинобудівних фахів політехнічних вузів важливе місце займають "Гідравліка", "Гідравліка і гідромашини", "Гідромеханіка і газова динаміка". Подані в даному посібнику методичні вказівки до проведення ряду робіт з гідравліки є невід'ємною частиною навчальних програм цих курсів.

Методичний посібник включає опис лише частини лабораторних робіт, що проводяться відповідно до навчального плану у лабораторії гідравліки кафедри Прикладної гідроаеромеханіки і механотроніки НТУУ (КПІ). В упорядкуванні посібника брали участь викладачі та студенти кафедри.

Пропонований посібник є переробленим, доповненим і відкорегованим виданням подібного методичного посібника за курсом "Гідравліка", що опубліковано кафедрою в 1985 році.

Г І Д Р О С Т А Т И К А

 

 

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА №1

ВИМІРЮВАННЯ ТИСКУ У РІДИНІ, ЩО ЗНАХОДИТЬСЯ У СПОКОЇ.

ПРИНЦИП ПАСКАЛЯ.

Загальні відомості

 

­­Мета роботи - ознайомитися з приладами і методами вимірювання тиску; виміряти 3-4 значення надлишкового тиску і розрідження безпосередньо з досліду і порівняти їх із розрахунковими значеннями, що обчислено з рівнянь гідростатики; обчислити розрахункові значення абсолютного тиску в точках усередині рідини для кожного з дослідів.

 

Найважливішою характеристикою рідини, що знаходиться у спокої, є гідростатичний тиск. Оскільки частки рідини мають велику рухливість, рідина не спроможна чинити опір дії зосереджених сил. Тому діючі в рідині сили повинні бути розподіленими або по її поверхні, або по об’єму (масі). У залежності від цього розрізняють поверхневі сили, пропорційні розміру поверхні рідини, і масові, що пропорційні її масі.

Поверхнева сила, що діє на поверхню площею w, може бути розкладена на дві складові - нормальну до поверхні і тангенціальну. Перша називається силою гідростатичного тиску р, друга - силою зсуву T (тертя). У рідині, що знаходиться у спокої, можуть діяти тільки сила тиску, тому що при наявності сили зсуву неминуче виникає течія.

Розділивши силу гідростатичного тиску р на w, одержимо ­ F /w= р ср , де Fср - сила, що припадає в середньому на одиницю аналізованої площі w (р ср називають середнім гідростатичним тиском). Якщо уявити, що площа w зменшиться до нуля, то величина

р ср буде зменшуватися до визначеної межі, що позначимо через р. Ця межа виражає тиск у наміченій точці. Значення

(1.1)

називають гідростатичним тиском у точці або «тиском у точці», «гідростатичним тиском». У випадку рідини у спокої поняття «тиск у точці» збігається з поняттям «напруга» (курс «Опір матеріалів»). Гідростатичний тиск, що виникає усередині рідини, визначається з основного рівняння гідростатики:

р = р0 + rgh, (1.2)

 

де р 0 - тиск на вільну поверхню рідини; r - щільність рідини; g - прискорення сили земного тяжіння; h - глибина занурення точки. Тиск може бути вимірювано і виражено в різноманітних шкалах (Рис.1.1.)

 
 

 


 

 

Рис. 1.1

 

Абсолютна шкала має початком відліку тиск, що дорівнює абсолютному нулю. Виражений за цією шкалою тиск називають абсолютним і позначають рабс . За шкалою надлишкових тисків відлік починається від тиску, рівного атмосферному ратм, і ведеться убік збільшення:

рабс = р0, + рнд (1.3)

За шкалою розрідження відлік ведеться також від величини тиску, рівного атмосферному, але убік зменшення. Зв'язок між розрідженням ррз і абсолютним тиском виражається формулою:

рабс= р0 - ррз (1.4)

Одиницями виміру тиску в міжнародній, технічній і фізичній системах одиниць є Н¤м2 (Па), кгс¤м2 і дн¤см2. У техніці досить широке застосування знайшли такі одиниці, як мегапаскаль (1 МПа =106 Н¤м2), бар (1 бар = 105 Н¤м2), а також технічна атмосфера (1 техн. ат = 1 кГс/см2). Іноді в якості міри тиску приймають висоту стовпа рідини, що врівноважує даний тиск (тобто тиск виражається у вигляді відповідного напору рідини). Перехід від тиску до напору провадиться за залежністю:

H = р / gr (1.5)

Співвідношення між одиницями тиску в різноманітних системах такі:

 

1 бар = 1 фіз.атм = 105 Па = 10,33 м вод.ст = 1,033 техн.атм (кГс/см2) = 760 мм.рт.ст

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)