АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТОПОГРАФІЧНІ КАРТИ

Читайте также:
  1. II. Мифологическая картина мира. Исследования в области античного и средневекового искусства
  2. VI. ВНЕШНЯЯ КАРТИНА ЛИЧНОСТИ (манифестация и симптомы)
  3. Акт четвертый, картины 1, 2, 3 и 4
  4. Б. Одиниці (елементи) сучасної політичної карти світу на суходолі
  5. ВЕДЕННЯ РОБОЧОЇ КАРТИ
  6. Вклад кибернетики в научную картину мира
  7. Внутр картина болезни
  8. Внутренняя картина болезни
  9. Возникновение новых научных картин мира.
  10. Впечатления от стихов, фильмов, картин и т. д. представляют собой такую же пищу для астрального тела ребенка, как помидоры и картошка — для физического.
  11. Географічна основа карти
  12. Групи зчеплення. Генетичні карти організмів.

ПРИЗНАЧЕННЯ І КОРОТКА ХАРАКТЕРИСТИКА ТОПОГРАФІЧНИХ КАРТ.

Зміст поняття “карта” й особливості картографічного зображення зем­ної по­верхні.

Картою називають зменшене узагальнене відображення поверхні Землі на площі, яке виконано за певним математичним законом та яке показує роз­ташування, сполучення і зв'язок природних явищ. Сукупність показаних на карті елементів і об'єктів місцевості та надані про них відомості є змістом карти.

Від інших способів передачі відомостей про місцевість карта відрізняється математичним законом побудови, який полягає у використанні визначеного масштабу картографічної проекції та включає перехід від фізичної поверхні до математичної; відбором і узагальненням її змісту, які зумовлені призна­ченням карти, її масштабом і особливостями території, що картографується; відображенням усіх об'єктів і явищ за допомогою умовних позначень.

Суттєвими особливостями карти є її:

· наочність,

· вимірність

· інформатив­ність.

Під наочністю карти розуміють можливість зорового сприйняття прос­торових форм, розмірів і розташування відображених об'єктів.

Вимір­ність – важлива властивість карти, яка тісно пов'язана з математичною осно­­вою і забезпечує можливість з точністю, яка допустима масштабом кар­ти, виз­начати координати, розміри та розташування об'єктів на місцевості.

Інфор­мативність – здатність містити в собі відомості про відображені об'єк­ти або явища.

Різновиди карт.

 

Усі карти, які відображають поверхню Землі, назива­ються географічними. За своїм змістом вони поділяються на загальногео­г­рафічні та тематичні.

До загальногеографічних відносять географічні карти, на яких відображається сукупність основних елементів місцевості без виділен­ня будь-яких із них, і топографічні карти, які містять у собі докладні ві­до­мості про міс­цезнаходження об'єктів на земній поверхні. Зміст тематич­них карт відображає конкретну тематику (геологічні, аеронавігаційні, морські та ін.).

Геометрична сутність відображення земної поверхні на карті. Як відо­мо, географічне положення точки земної поверхні визначається її координатами. Тому математичним завданням побудови картографічного відображення є проектування на площину (карту) кулеподібної поверхні Зем­лі при дот­риманні відповідності між координатами точок на земній поверхні та координатами їх відображення на карті. Таке проектування вимагає знань про форму та розміри Землі. Говорячи про форму (фігуру) Землі, мають на ува­зі не фізичну її поверхню, яка є складним сполученням височин і низин, гір і долин, а деяку умовну поверхню середнього рівня Сві­то­вого океану в спокійному стані, яка неначе покриває всю нашу планету і перпендикулярна в будь-якій точці до напрямку прямовисної лінії (напрямку сили тяжіння). Таку поверхню називають рівневою. Фігуру Землі, яка утво­рена рівневою поверхнею, називають геоїдом, вона наближена до поверхні еліпсоїда обертання з невеликим стисненням за напрямком малої осі. Еліпсоїд, який характеризує фігуру і розміри Землі, називають земним еліпсоїдом.

При розв'язуванні окремих практичних задач, коли не потрібна висока точ­ність, фігуру Землі приймають за кулю, поверхня якої (близько 510 млн кв. км) дорівнює поверхні еліпсоїда визначених розмірів. Радіус такої кулі, який вираховували за елементами еліпсоїда Красовського, дорівнює 6 371 116 м, або 6371 км.

Відображаючи фізичну поверхню Землі на карті (площині), її спочатку проек­тують прямовисними лініями на рівневу поверхню, а потім уже за визна­ченими правилами це зображення розгортають на площині.

Для вирішення господарських завдань і завдань обороноздатності держави в мирний і воєнний часи створюють державні топографічні карти та військово-топографічні карти. Ці карти відрізняються між собою за змістом та офор­мленням.

Зміст топографічних карт повинен бути:

· повним,

· достовірним

· точним.

Повнота змісту карт означає, що на них повинні бути відображені всі типові риси та характерні топографічні елементи, які відображають, першу за все, тактичні властивості місцевості згідно з масштабом карти та її призначенням.

Достовірність карти означає, що зміст карти повинен знаходитися в повній відповідності з місцевістю на рік її видання.

Точність карти (ступінь відповідності місцезнаходження точок на карті, їхньому місцезнаходженню в дійсності) означає, що відображені на ній топографічні елементи місцевості повинні зберігати точність свого місця зна­ходження, геометричну подібність і розміри згідно з масштабом карти та її призначенням.

На топографічних картах відображають опорні геодезичні пункти, гід­рографію і гідротехнічні споруди, населені пункти, промислові, господарські та інші об'єкти, шляхову мережу, рельєф суші, рослинний покрив, грунти, кордони. Докладність відображення відомостей про місцевість залежить від масштабу карти.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)