АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Стратегія для підприємств, що розвиваються

Читайте также:
  1. IV грvпа - країни. що розвиваються (Більше 150).
  2. Види оптових підприємств, що функціонують на товарному ринку
  3. Види підприємств, їх організаційно-правові форми
  4. Комунікації. Жести детерміновані побудовою людського тіла, однак розвиваються і
  5. Конкурентна стратегія, її значення та умови використання в сфері туристичного бізнесу
  6. Маркетингова стратегія підприємства.
  7. Основні ознаки країн, що розвиваються
  8. Особливості аудиту підприємств, які застосовують комп’ютерні інформаційні системи
  9. Поняття «стратегія підприємства». Стратегічний контекст у діяльності підприємства
  10. Порядок укладення договорів страхування будівель та іншого майна сільськогосподарських підприємств, визначення і сплати страхових платежів.
  11. Проміжна стратегія.
  12. Сільськогосподарська колонізація російської еміграції у Європі (1920–1939): стратегія виживання та спосіб збереження ідентичності

Підприємства, що розвиваються, завжди займають більш слабкі ринкові позиції, ніж галузеві лідери.

В такій ситуації малі підприємства можуть займати позиції агресора, задоволених переслідувачів лідера, стратегії вільної ніші, стратегії спеціалізації, стратегії “найкращої якості”, стратегії зростання, стратегії власного іміджу та інші.

Для підприємства що використовує стратегію агресора найважливішим правилом є “...виключити напад на лідера”. Тобто, в даному випадку підприємство агресор може зміцнювати свої галузеві позиції за рахунок таких же малих підприємств а цим самим і зміцнювати свої конкурентні позиції та збільшувати нішу на ринку.

Задоволені переслідувачі лідера свідомо уникають від агресивних стратегічних дій з метою переманити споживачів лідера. Вони використовують стратегії, що не провокують загострення конкурентних відносин, та, як правило, використовують стратегії, що не призводять до виникнення конфронтації з лідерами.

Стратегія вільної ніші – це використання стратегічного набору спрямованого на концентрацію, на певного споживача чи використання продукту якими або не хочуть, або не можуть займатись галузеві лідери. При виборі такої стратегії необхідно пам’ятати про те, що вільна ніша повинна розміри, що забезпечують на початковому етапі рівень беззбитковості діяльності та відповідний потенціалі для зростання в перспективі. Як, приклад, на сьогодні в Україні, - це мережа регіональних авіаліній, яка не цікавить поки-що ведучі авіакомпанії.

Стратегія спеціалізації – підприємство, що розвивається, спрямовує всі свої зусилля на єдиний продукт, послугу. Так, підприємство Pelikan – лідер по виробництву рідин для виправлення помилок у тексті.

Стратегія найкращої якості – це концентрація зусиль на створені продукції найвищої якості чи її унікальних можливостей. Це висока якість, часте відновлення продукції, контакт із споживачами для залучення їх до участі у розробці більш якісної продукції і інші заходи що дозволяють підприємству займати лідируючі позиції по якості продукції на ринку.

Стратегія зростання – передбачає поглинання чи придбання більш слабких конкурентів в результаті чого підприємство здобуває більш значну частку ринку. Авіакомпанія “Аеросвіт” та “МАУ” своїм ростом зобов’язані відчленуванню діючих авіаліній у авіакомпанії “Авіалінії України”.

Стратегія власного іміджу використовується деякими малими підприємствами з метою підвищення конкурентних позицій та збільшення долі ринку, впроваджуючи стратегію, що різко відрізняється від стратегії конкурентів. Такими стратегіями можуть бути:

§ створення репутації найнижчих цін;

§ виробництво продукції з найвищим співвідношенням якість / ціна;

§ створення продукції з унікальними можливостями;

§ лідирування по впровадженню у виробництво нової продукції чи нетрадиційної реклами.

Звичайно, малі підприємства зустрічають багато перешкод та бар’єрів для зміцнення своїх конкурентних позицій, але це не значить, що вони не мають перспектив для зростання.

Підприємства, що розвиваються мають достатньо шансів для свого подальшого розвитку якщо вони вчасно та правильно використовують свої переваги та можливості, що надає їм зовнішнє середовище.

Так, авіакомпанія “Авіалінії України” із лідера перетворилась в банкрута, а відносно молоді невеликі авіакомпанії “Аеросвіт” та “МАУ” в цей час зміцнили свої конкурентні позиції.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)