АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

VI. ЗМІСТ ЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ

Читайте также:
  1. I. Вивчення нового матеріалу
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I. Сприйняття нового матеріалу.
  4. II. Вивчення нового матеріалу
  5. II. Закріплення вивченого матеріалу
  6. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ
  7. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  8. II. Сприйняття нового матеріалу
  9. III. Вивчення нового матеріалу
  10. III. Вивчення нового матеріалу
  11. III. Опрацювання нового матеріалу
  12. III. Основний зміст роботи

А) розгорнутий конспект.

Основною функцією живого організму є обмін речовин і енергії. Життя можливе лише доти, доки відбувається обмін речовин. В різних клітинах організму в процесі обміну речовин утворюються хімічні сполуки, які необхідні для існування організму в цілому.

Всі поживні речовини людина отримує під час харчування. Понад 2 000 років тому великий лікар Гіппократ сказав, що людина народжується зазвичай здоровою, а всі хвороби приходять до неї через рот із продуктами харчування. Саме завдяки харчуванню організм отримує вуглеводи, білки, жири, мінеральні солі, воду, вітаміни в тому вигляді, який дає можливість їх засвоєння клітинами і тканинами. Потрапивши в кров та лімфу, прості поживні речовини розносяться по всьому організму і в клітинах зазнають подальших змін: вони стають будівельним матеріалом для клітин, джерелом енергії тощо.

Протягом життя вимоги до харчування постійно змінюються відповідно потреб організму та вікових особливостей травної системи і обміну речовин.

Тому є доволі важливим знання особливостей харчування в різні вікові періоди.

 

Отже, план сьогоднішньої лекції такий:

1) Харчування як фактор, який впливає на стан здоров`я людини.

2) Роль білків в обміні речовин та їх значення для здоров`я людей різних вікових категорій?

3) Роль вуглеводів в обміні речовин та їх значення для здоров`я людей різних вікових категорій?

4) Роль жирів в обміні речовин та їх значення для здоров`я людей різних вікових категорій?

5) Роль вітамінів в обміні речовин та їх значення для здоров`я людей різних вікових категорій?

6) Роль мінералів і води в обміні речовин та їх значення для здоров`я людей різних вікових категорій?

Вимоги до харчування людей різних вікових категорій.

Харчування – це основний фактор, виз6начаючий життєдіяльність організму людини, її нормальний розвиток і стан здоров’я.

Дитячий вік.

Велике значення має харчування в формуванні і розвитку інтелекту дитини, його центральної нервової системи. Раціональне харчування підвищує опірність організму до різних несприятливих факторів оточуючого середовища.

У дітей значно підвищений основний обмін і енерговитрати, що зумовлено їх розвитком і активною м’язовою роботою. Процеси асиміляції в дитячому організму переважають процеси дисиміляції.

Збалансоване, відповідне віку, харчування повинне повністю забезпечувати потреби організму в пластичних і енергетичних матеріалах. Кількісна недостатність і якісна неповноцінність однаково негативно впливають на нервово – психічний розвиток дитини.

У дітей в зв’язку з інтенсивністю обмінних процесів підвищений обмін речовин та основний обмін, який в порівнянні з обміном дорослої людини вищий в 1,5 – 2 рази. В дитячому харчуванні співвідношення білків, жирів та вуглеводів повинно бути 1: 1: 3 в молодшому віці і 1: 1: 4 в старшому віці.

БІЛКИ.

Для дитини перших місяців життя єдиним джерелом білків є материнське молоко, яке містить від 1 до 1,5 % білка. Білки жіночого молока повноцінні, по складу і співвідношенню амінокислот наближаються до білків організму дитини і тому гарно засвоюються. В перші 4,5 – 5 місяців майже повністю покривають потреби організму дитини в білках

Після 5 місяців дитині потрібно вводити прикорм – творог, жовтки, м’ясо нежирних сортів, рибу, а також продукти рослинного походження – крупи (манна, гречана, вівсяна, рисова), муки, сухарі, хліб, картоплю, печиво. Але всеж основним джерелом білків залишається грудне молоко.

Після року дитину можна відлучити від грудного молока і перевести на звичайний щадний раціон харчування.

Потреба в білках у дітей підвищена. В віці від 1 до 3 років загальна потреба в білках складає 4 г на 1 кг ваги, в 3 – 7 років вона складає 3,5 – 4 г, в 8 – 10 років – 3 г,, старше 11 років 2,5 – 2 г на 1 кг ваги. В дитячому віці підвищена потреба в незамінних амінокислотах, особливо лізимі, триптофані, гістидині. Особливо багато цих амінокислот в м’ясі, рибі, жовтках яєць, горіхах.

Для задоволення потреб в незамінних амінокислотах у дитині в раціоні повинні переважати тваринні білки. Так в віці від 1 до 6 років їх відсоток складає 65 – 70 % від всіх білків, а в шкільному віці – 60 %.Велике значення для дитини має молочний білок, тому в раціоні обв’язково повинно бути присутнє молоко або його похідні. (Для дітей дит садків це 600 – 800 мл молока на добу, для школярів – 400 – 500 мл)

Вік Білки, г Жири, г Вугле- води, г Ерергія
Всього В т.ч. тваринні Всього В т.ч. рослинні Лінолева кислота, % енергетичної цінності раціону Ккал
0 – 29 днів 1 – 3 міс. 4 – 6 міс. 7 – 12 міс 1 – 3 р. 4 – 6 р. 7 – 10 р. 11 – 13 р. (хлопч) 11 – 13 р (дівч) 14 – 17 р (хлоп) 14 – 17 р (дівч)   20,6   - - - 4 – 6 4 – 6 4 – 6    

ЖИРИ.

Виконують функцію джерела енергії, входять до структури всіх клітин організму. Разом з жирами дитина отримує жиророзчинні вітаміни, які мають велике значення для росту і розвитку дитини.

Дефіцит жиру в їжі призводить до виснаження запасів жиру в організмі, послаблює імунітет та опірність організму до випадкових інфекцій. Інститут харчування рекомендує вводити в раціон кількість жиру, яка дорівнює кількості білків. Особливу увагу слід приділяти достатній кількості ненасичених жирних кислот, до який відносяться арахідонова, пальмітинова, линолева та ліноленова кислоти. Відомо, що джерелом арахідонової кислоти є риб’ячий жир. Практичним джерелом ненасичених жирних кислот є рослинна олія, яка містить лінолеву кислоту, яка необхідна для синтезу арахідонової кислоти в присутності вітаміну В6 Починаючи з 1,5 років у зв’язку з високою біологічною активністю рослинна олія вводиться до раціону дитини в кількості 5 – 10 % від загальної кількості жирів. З жирів тваринного походження найкраще використовувати вершкове масло. Воно містить жиророзчинні вітаміни А і Д і добре засвоюється організмом. Крім того, жири надходять в організм разом з м’ясом, яйцями, рибою, молочними продуктами. За рахунок жирів повинно забезпечуватися 30 % всієї калорійності раціону дитини.

ВУГЛЕВОДИ.

Основна функція вуглеводів – забезпечення організму енергією. Потреба в вуглеводах залежить від віку і енерговитрат. Швидкий ріст дитини з великим використанням енергії потребує багато енергії, а значить, і вуглеводів Потреба дитини в енергії задовольняється головним чином за рахунок згорання жирів і білків, а згодом, з дорослішанням, все більшу долю в цьому обміні займають вуглеводи

В харчуванні дітей повинні переважати легкозасвоювані вуглеводи (глюкоза, фруктоза лактоза). Тому доцільно в раціон дитини включати фрукти, овочі, молоко, печиво. В дитячому харчуванні цукри повинні складати не менше за 20 % від всіх вуглеводів.

ВІТАМІНИ.

Потреба в вітамінах у дітей підвищена у зв’язку з інтенсивним ростом і розвитком. Особливе значення в дитячому харчуванні займають жиророзчинні вітаміни А і Д.

Вітамін А є ростовим фактором, відсутність його в раціоні призводить до порушень з боку ока і шкіри (ксерофтальмія).

Вітамін Д особливо необхідний в молодому віці при інтенсивному рості і формуванні скелету. При його нестачі виникає рахіт, що супроводжується деформацією скелету, м’язовою слабкістю та порушеннями з боку нервової та ССС. Для профілактики рахіту рекомендовано дітям щоденно давати 400 МО вітаміну Д (1 крапля олійного розчину ергокальциферолу або холекальциферолу). Джерелом вітаміну Д є яйця, печінка, молоко, риб’ячий жир.

Вітамін С також вкрай необхідний для нормального розвитку дитини. Цей вітамін приймає участь в окислювально – відновлювальний процесах, в обміні білків, жирів, вуглеводів, впливає на судинну стінку та зміцнює імунітет та опірність організму до інфекцій, виводить з організму вільні радикали та токсичні речовини. Міститься вітамін в основному в продуктах рослинного походження (чорній смородині, шипшині, петрушці, кропі, кольоровий капусті...).

Вітамін В1 впливає на інтенсивність росту дитини. Його нестача викликає порушення процесів збудження і гальмування в корі великих півкуль. Джерелом вітаміну є дріжджі, злакові квасоля, печінка, нирки, яйця.

МІНЕРАЛЬНІ РЕЧОВИНИ.

Мінеральні речовини приймають активну участь в обміні речовин, є пластичним матеріалом і слугують для нормального формування скелету, впливають на збудливість нервової і м’язової систем, стан шкіри та її похідних, рН крові та інше.

Найбільше значення для дитячого організму мають кальцій, фосфор, калій, магній, залізо. Добова потреба в мінералах представлена в таблиці.

Вік Вживання
Кальцій Фосфор Магній Залізо
0 – 29 днів 1 – 3 місяці 4 – 6 місяців 7 – 12 місяців 1 – 3 роки 4 – 6 років 7 – 10 років 11 – 13 років хлопчики дівчата 14 – 17 років хлопчики дівчата       1,5

Діти потребують підвищеної кількості кальцію, тому необхідно постійно включати його в раціон молока та молочних продуктів, які містять багато кальцію. Джерелом кальцію можуть служити яєчний жовток, горіхи, боби, овочі, сири, м’ясо, вівсяна крупа, фрукти. Найбільш сприятливе співвідношення кальцію і фосфору для дітей від 1 місяця до року 1:0,8, від року до 3-х років 1:1, в 4 роки і старше 1:1,2 або 1:1,5. Фосфор приймає участь в обміні вуглеводів, жирів, білків, біля 80% його входить до складу кісток.

Добре засвоюється фосфор, яки й міститься в продуктах тваринного походження (молоці, м’ясі, рибі, яйцях). Потреба в фосфорі у дітей в 2 рази більша, ніж у дорослих.

В дитячому харчуванні велике значення має забезпечення надходження з їжею мінеральних речовин, які сприяють кровотворенню (це залізо, мідь, марганець, кобальт). Реальними джерелами заліза є жовток яєць, творог, каші, соки, м’ясо, картопля, хліб.

Навіть при достатньому надходженні заліза при недостатній кількості міді кровотворення також страждає. Мідь необхідна для перетворення заліза, яке надходить з їжею в органічно зв’язану форму.

Важливу роль в кровотворенні відіграє марганець, який в присутності міді і заліза сприяє утворенню ретикулоцитів і перетворенню їх в зрілі еритроцити. Крім того, марганець приймає участь в процесах оссифікації і кровотворення, тому потреба у дітей в ньому підвищена. У дітей дошкільного віку вона складає 0,2 – 0,3 мг на 1 кг маси тіла.

Діти також потребують в підвищеній кількості цинку, який необхідний для нормального розвитку та нормальної діяльності гіпофізу і підшлункової залози. Багато цинку в курячому м’ясі, яловичині бобових, буряку.

 

 

Отже, ми розглянули всі питання плану сьогоднішньої лекції і можна зробити певні висновки

ВИСНОВКИ:

1) для формування, розвитку і підтримки нормального стану здоров`я людини необхідне раціональне і збалансоване харчування,


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)