АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

III. Опрацювання нового матеріалу

Читайте также:
  1. I. Анализ конечных результатов нового учебного года
  2. I. Вивчення нового матеріалу
  3. I. Вивчення нового матеріалу
  4. I. Сприйняття нового матеріалу.
  5. II. Вивчення нового матеріалу
  6. II. Закріплення вивченого матеріалу
  7. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ
  8. II. ПОВТОРЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ, ВИВЧЕННЯ НОВОГО
  9. II. Сприйняття нового матеріалу
  10. III. Вивчення нового матеріалу
  11. III. Вивчення нового матеріалу
  12. III. Изучение нового материала.

1. Проблемні запитання до учнів.

— Яким членом є виділені слова в першому реченні? Чи однаковий зміст вкладається в ці слова в кожному з наступних речень?

1. Мамина усмішка як сонце. 2. Мамина усмішка, як сонце, зігріє і звеселить душу. 3. Метал був розпечений, як сонце. 4. Любіть Украї­ну, як сонце, любіть. (В. Сосюра)

Розповідь учителя.

(Учитель може запропонувати учням прочитати теоретичний ма­теріал підручника.)

Порівняльний зворот — це образна характеристика дії, ознаки предмета, думки шляхом порівняння. Як правило, порівняльний зво­рот починається сполучниками як, наче, мов, ніби, мовби, неначе, на­чебто.

Порівняльний зворот є членом простого речення. Треба розрізня­ти речення з підрядними порівняльними зворотами і складнопідрядні речення з підрядними порівняльними частинами.

Порівняльним зворотом є структура:

— яка відповідає на питання означень: Сині, як блакить неба, очі-озера заполонили його;

— до складу якої входить порівняльний сполучник, прикмет­ник (дієприкметник): Мов зачарований, стоїть- Бахчисарай. (Леся Українка)

Зверніть увагу!

Слід розрізняти порівняльний зворот і прикладку, яка вводиться теж за допомогою слова як: Марина як дочка колгоспника вирішила після закінчення школи працювати в сільському господарстві.

Завдання учням.

1) Прочитайте вірш Ніни Супруненко. Знайдіть порівняльні звороти. Яка стилістична роль порівняльних зворотів у вірші?

Яка вже там весна, коли вітри, Мов навіжені, рвуть у клоччя хмари? І сніг дрібний, як сіль, летить згори, Обов'язково цілить в очі вдарить!

Скриплять, похитуючись, ясени Знайомими з дитинства голосами, Неначе сняться їм страшнючі сни, Навіяні морозами й вітрами.

Ледь пробиває світло ліхтарів Цей морок, що окутав все навколо, А сніг все наростає, ніби гнів, Обличчя холодить, морозить, коле!..

На сніг ступаю, наче на траву. Руками вітер легко зупиняю. У морі ніжності тепер живу. І що то щастя — достеменно знаю!

2) Обставини способу дії, виражені іменником у формі орудного від­мінку, переробіть на порівняльний зворот і навпаки. Чи завжди це можливо зробити?

1. Час летів бистрокрилим птахом. 2. Вогняною кулею пірнуло сонце за обрій. 3. Розквітлими трояндами спалахнули на заході хма­ри. 4. Як біле молоко, розіллявся туман понад річкою. 5. Блищить, мов срібна сітка, павутиння, натягнуте між кущами й скроплене ро­сою. 6. Усе минає, наче сон.

IV. Закріплення вивченого матеріалу

Робота з підручником.

(Учитель пропонує учням виконати вправи з підручника.)

Практична робота.

— Перепишіть, виділяючи комами порівняльні звороти.

1. Як зацькований блукав Віталій по закутках парку, місця собі не зна­ходив. 2. А найбільші радощі його в онуках, яких він безпам'ятно любить, та ще, може, в тому, що на п'ятому відділку кукурудза стоїть як ліс аж во-рошиться. 3. Курява б'є, січе по ньому, а він, зігнувшись, стоїть, і чорні як грязюка сльози течуть по щоках. 4. Багато чим Віталик тривожить її, три­вожить тим гостріше, що немає для неї на світі нікого дорожчого ніж він її ніжний, тихий, душевний Віталик. 5. Як вулик гуде вона взимку, цілу вес­ну шкільне подвір'я повниться галасом, а потім настає нарешті той день, коли десятикласникам лунає їхній останній дзвінок... 6. Ліна — худор­лява серйозна дівчина, очі в неї великі, одержимо блискучі як і в батька.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)