АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пояснення вчителя

Читайте также:
  1. Вступне слово вчителя.
  2. Завдання 7. Складіть лист, у якому ви вимагаєте пояснення від ділових партнерів про обмеження постачання навчальних посібників до вашого вищого навчального закладу.
  3. Науково – дослідне завдання: написати вітальну промову до Дня вчителя.
  4. Окремі пояснення та загальні рекомендації до вивчення теми
  5. певні пояснення по ст. 11
  6. Пояснення до вибору варіанта
  7. Пояснення до виконання завдання № 4
  8. Пояснення до виконання завдання №5
  9. Пояснення до розв’язку
  10. Пояснення до творчого завдання
  11. Пояснення температури і тиску газу на основі молекулярних уявлень

(Учитель може запропонувати учням прочитати теоретичний ма­теріал підручника.)

Українська мова належить до мов з вільним порядком слів у ре­ченні. Наприклад, з речення Слава Шевченка вийшла далеко за межі України, переставляючи його компоненти, можна зробити багато варіан­тів. Але вільність порядку слів не виключає правил, що регулюють роз­ташування членів речення. Кожне переставлення пов'язане з більшою чи меншою зміною значення.

Порядок слів виконує синтаксичну й стилістичну функцію: Я поба­чив сина вчителя (тобто маю знайомого вчителя і побачив його сина); Я побачив учителя сина (пішов до школи і побачив синового вчителя).

Тихий світанок — односкладне називне речення; Світанок тихий — двоскладне речення з пропущеним дієсловом-зв'язкою.

У розглянутих прикладах порядок слів має синтаксичне значен­ня, він є одним із засобів з'ясування синтаксичних стосунків між сло­вами.

Стилістична функція порядку слів полягає в тому, що переставлен­ня членів речення викликає додаткові виразові відтінки, змінює екс­пресивну роль того чи іншого компонента.

Розрізняють прямий (звичайний) порядок слів і зворотний. При прямому порядку слів група підмета, як правило, стоїть перед групою присудка, узгоджене означення перед означувальним словом, неузгоджене означення — після. Прямий порядок слів характерний для науко­вого, офіційно-ділового та публіцистичного стилів. Зворотний порядок слів (інверсія) застосовується в художньому та розмовному стилях. При інверсії найбільша увага зосереджується на тому члені речення, який виноситься на початок чи кінець. Інверсія створює неабиякі стилістич­ні можливості, але її використання потребує авторської вправності. У процесі мовлення, за допомогою інтонації, пауз, логічного наголосу завжди виділяється один або кілька членів речення як комунікативне ядро висловлювання.

Практична робота.

— Прочитайте речення, визначте порядок слів, підкресліть слова, на які падає логічний наголос.

Кішки-рятівниці

Здатність кішок відчувати небезпеку є надзвичайною. їхні мож­ливості вже давно активно використовуються людьми. Кішок беруть із собою на кораблі, підводні човни. А в селах і містах, розташованих на схилах Везувію на східному березі Неаполітанської затоки, немає ро­дини, де не жила б кішка. Відчувши, що вулкан оживає, кішки втіка­ють якомога далі. їхні господарі знають, що головне — від них не від­ставати.

Під час Другої світової війни, коли з неба будь-якої миті могла впас­ти смерть, кішки нерідко рятували господарів, попереджаючи про не­безпеку. Поки акустичні прилади зондували небеса у пошуках ознак бомбардування, що наближалося, мешканці міст спостерігали за по­ведінкою своїх улюбленців. У Європі була заснована спеціальна медаль із вигравіюваними на ній словами: «Ми теж служимо Батьківщині», яку вручали тваринам-рятівникам.

(З кн. «Усе для хлопчиків»)


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)