АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оцінювання і самооцінювання

Читайте также:
  1. V. КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ
  2. V. Критерії підсумкового оцінювання ЗНАНЬ
  3. VІ. Критерії оцінювання
  4. Аспекти оцінювання якості адміністративних послуг
  5. ГІГІЄНІЧНЕ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
  6. Експертне оцінювання документів.
  7. етап. Виявлення та оцінювання альтернатив, закладених у розроблених методах менеджменту.
  8. За п’ятибальною системою оцінювання конфліктних точок
  9. Загальна характеристика методів кількісного оцінювання ризику.
  10. Загальне підсумкове оцінювання рівня знань студентів
  11. ЗАГАЛЬНІ КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ, УМІНЬ І НАВИЧОК СТУДЕНТА ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ ВІДПОВІДІ
  12. Загальні критерії оцінювання рівня навчальних досягнень студентів з курсу

Плани-конспекти уроків

Української мови

Клас

 

 

І семестр

 

 


УРОК № ___

Тема. Мова – найважливіший засіб пізнання, спілкування і впливу. Культура усного й писемного мовлення.

Мета: розкрити значення мови як. найважливішого засобу людського спілкування, пізнання і впливу, її роль у людському житті; розвивати усне й писемне мов­лення; виховувати любов до рідної мови.

Обладнання: підручник, стенди «Мовні обов'язки громадян», «Культура мовлення», Конституція України.

ХІД УРОКУ

I. Актуалізація опорних знань учнів

Бесіда.

— Яку роль виконує мова у нашому житті?

— Якими є функції мови?

— Чи тотожними є поняття «мова» і «мовлення»?

— Чи пов'язані мова і мислення?

II. Мотивація навчальної діяльності школярів

Вступне слово вчителя.

«...Українське слово. Ти частка тих, що вже давно померли, їх кров живуща, їх жага нетлінна, безсмертне і величне, як Говерла, багате і дзвінке, як Україна.

Закоханим — ти лагідна, як мати, а недругам — як постріл із гармати.

Беру тебе, як скарб, в пісенній вроді з джерел, що не міліють у народі» (Д.Луценко)

— Як ви розумієте слова Д. Луценка? Яке значення має рідна мова у вашому житті?

ІІІ. Оголошення теми та мети уроку

IV. Опрацювання нового матеріалу

Розповідь учителя.

«Мова — це великий дар природи, розвинутий і вдосконалений за тисячоліття з того часу, як людина стала людиною. У кожного народу своя мова. Це великий скарб, який треба шанувати, берегти і розум­но збагачувати, не причиняючи йому ніякої шкоди»,— писав К.Крапива.

Сучасна українська мова є багатовіковим надбанням українського народу. Вона створена зусиллями багатьох поколінь.

Становлення народу тісно пов'язане з формуванням його мови. Всі сторони суспільного життя, процеси пізнавальної і творчої діяльності людини, кожний момент її свідомості супроводжується мовою.

Мова — найважливіший засіб спілкування між людьми. Вона без­посередньо пов'язана з мисленням. Мова і мислення мають глибоко су­спільний характер — не лише за своєю природою, а й за своєю функцією в суспільстві. За допомогою мислення люди пізнають світ, об'єктивні закони природи й суспільства. Пізнавальна діяльність людини, її мис­лення можливі лише на базі мовного матеріалу, слів і речень. Кожний момент діяльності обумовлюється думкою та її носієм — мовою. Тіль­ки завдяки мові все здобуте попередніми поколіннями не гине марно, а служить фундаментом для подальшого розвитку людства.

Літературна мова — це мова державних, громадських, політичних' установ, організацій, навчальних закладів, науки, художньої літерату­ри, ділового спілкування, театру, кіно, преси, телебачення.

В Україні державною є українська мова. Держава забезпечує всебіч­ний розвиток і функціонування мови в усіх сферах громадського жит­тя, сприяє розвитку української нації, її традицій і культури. І це га­рантує Конституція України.

Завдання учням.

1) Прочитайте текст Статті 10 Конституції України. Передайте зміст своїми словами. Яка роль цієї статті у розвитку української мови?

Стаття 10

Державною мовою в Україні є українська мова.

Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом. 2) Прочитайте текст, дайте відповідь на питання.

— Які існують шляхи підвищення культури мовлення?

— Які завдання щодо вдосконалення власного мовлення ви вва­жаєте першочерговими?

— У який спосіб ви плануєте їх виконати?

Культура мовлення

Культура мовлення це система вимог, регламентацій щодо вжи­вання мови в мовленнєвій діяльності (усній та писемній). Належна культура мовлення — це свідчення розвинутого інтелекту і високої за­гальної культури особистості. Одним із завдань культури мовлення є подолання «мовних стереотипів»: стереотипи мовлення — це стерео­типи мислення.

Тільки через високу культуру мовлення виявляються невичерп­ні потенції мови, гармонія її функцій. Культура мовлення має велике національне і соціальне значення: вона забезпечує високий рівень мо­вленнєвого спілкування, ефективне здійснення всіх функцій мови, ро­бить шляхетними стосунки між людьми, сприяє підвищенню загальної культури особистості та суспільства в цілому. Через культуру мовлен­ня відбувається культивування самої мови, її вдосконалення.

Проблема культури мовлення виявляється в таких основних ас­пектах: нормативність, адекватність, естетичність, поліфункціональність мовлення.

Нормативність — це дотримання правил усного і писемного мов­лення: правильне наголошування, інтонування, слововживання, будо­ва речень, діалогу, тексту тощо. Нормативність — це, так би мовити, «технічний» бік мовлення, дотримання загальноприйнятих стандартів. Мова наша багата, їй властива розвинена синоніміка та варіативність на фонетичному, лексичному і граматичному рівнях. Наше завдання — розвинути в собі здатність оптимального вибору мовних засобів відповід­но до предмета розмови, співрозмовника, мовленнєвої ситуації.

Умій слухати себе та інших з погляду нормативності. Будь вдяч­ний тому, хто виправляє твої мовленнєві помилки. Свої ж зауваження, поради та рекомендації іншим роби тактовно, делікатно.

Адекватність — відповідність, тотожність.

Естетичність мовлення — це реалізація естетичних уподобань мовця шляхом використання естетичних потенцій мови. Оптимально дібраний темп і звучність мовлення, уникнення нагромадження при­голосних чи голосних, різноманітність синтаксичних конструкцій, до­речність цитати чи фразеологізму, прислів'я чи приказки, тропів чи фігур, взагалі нестандартність мовлення — усі ці та інші резерви мови і засоби неструктурної естетики роблять мовлення естетично приваб­ливим. І навпаки.

Культура мовлення суспільства — це чи не найяскравіший показ­ник стану його моральності, духовності, культури взагалі. Словесний бруд, що заполонив мовлення наших співгромадян, мовленнєвий при­мітивізм, вульгарщина — тривожні симптоми духовного нездоров'я народу.

Експериментально доведено, що грубе слово як негативний по­дразник діє кілька секунд, але реакція на нього триває декілька годин і навіть днів. Як наслідок — порушення нервової та серцево-судинної діяльності людини, її хвороба, а іноді й смерть.

Тому висока культура мовлення — це не інтелігентська забаганка, а життєва необхідність для народу.

Поліфункціональність мовлення — це забезпечення застосування мови в усіх перелічених аспектах, у кожній сфері спілкування. Коли ж людина поставлена перед необхідністю вживати слова іншої мови, то є підстави говорити хіба що про культуру потворного суржика. А саме в такій ситуації опиняються зараз мовці в технічній, виробничій, ді­ловій та деяких інших сферах.

Культура мовлення несумісна з багатослів'ям, словоблуддям, фаль­шивою патетикою, славослів'ям.

Шляхи підвищення особистої культури мовлення різноманітні. Для початку слід:

виробити стійкі навички мовленнєвого самоконтролю і самоаналізу;

не говорити квапливо — без пауз, «ковтаючи» слова;

частіше «заглядати у словник» (М. Рильський), правопис, посібни­ки зі стилістики тощо, вивчати мовлення майстрів слова;

читати вголос (особливо прозові тексти), з дотриманням усіх ас­пектів нормативності;

заучувати напам'ять художні твори, причому не тільки віршо­вані;

оволодівати жанрами, видами писемного мовлення, зокрема діло­вого мовлення;

привчити себе до систематичного запису власних думок та спосте­режень, щоденникових записів, сімейної хроніки тощо;

виробити звичку читання з «олівцем у руках» — жоден цікавий і вартісний вираз не повинен бути втрачений для вас.

Шляхів до мовної досконалості безліч. Але всі вони починаються з любові до рідної мови, з бажання майстерно володіти нею, з відчуття власної відповідальності за рідну мову.

(За В. Іванишиним і Я. Радевичем-Вінницьким)

Переказ тексту.

Завдання учням

1) Перекажіть текст усно.

2) Скажіть, наскільки порушена в тексті проблема є актуальною нині та які шляхи її розв'язання є найефективнішими.

3) Напишіть стислий переказ тексту.

Мовні обов'язки громадян

Народ гине, коли він свій обов'язок заміняє на поняття обов'язку взагалі. (Ф. Ніцше)

Мова — запорука існування народу. Захищаючи рідну мову, ти за­хищаєш свій народ, його гідність, його право на існування, право на майбутнє. Не ухиляйся від цієї боротьби!

Захист рідної мови — найприродніший і найпростіший, найлег­ший і водночас найнеобхідніший спосіб національного самоутверд­ження і діяльності в ім'я народу. Маєш нагоду бути борцем за свій на­род — будь ним!

Володіння рідною мовою — не заслуга, а обов'язок патріота.

Розмовляй рідною мовою — своєю і свого народу: скрізь, де її ро­зуміють, з усіма, хто її розуміє. Не поступайся своїми мовними правами заради вигоди, привілеїв, лукавої похвали — це зрада свого народу.

Ставлення до рідної мови має бути таким, як до рідної матері: її люблять не за якісь принади чи вигоди, а за те, що вона — мати.

Сім'я — первинна клітина нації. Щоб вона не мертвіла і не відпа­ла від національного організму, її має живити культ рідної мови. Тому розмовляй у сім'ї мовою своєї нації. Не вмієш — учись. Прищеплюй ді­тям ставлення до мови як до святині, найдорожчого скарбу.

Допомагай кожному, хто хоче вивчити українську мову.

Ніколи не зупиняйся у вивченні рідної мови. «Усі головні євро­пейські мови можна вивчити за шість років, свою ж рідну треба вчити ціле життя». (Вольтер)

У твоїй хаті завжди мають бути українські книжки, журнали, га­зети. Не забудь і про дитячі видання. Хай звучить у твоїй хаті україн­ське слово з теле- і радіоприймачів.

Підтримуй усі починання окремих осіб і громадськості, спрямовані на утвердження української мови.

Не будь байдужим до найменших виявів обмежень чи зневаги української мови. Стався до інших мов так, як би ти хотів, щоб стави­лись до твоєї рідної мови.

Подбай, щоб у місці твоєї праці (навчання) обов'язково був ство­рений осередок Товариства української мови ім. Т. Шевченка «Про­світа».

Бережи своє ім'я та імена своїх близьких від лакейських дефор­мацій за чужомовним зразком. Пестлива форма власних імен, особ­ливо дитячих, не повинна виходити за межі української мови, націо­нальної традиції.

Пам'ятай: найкращі вчителі мови для дітей — це мати і батько.

У наш час доволі поширені змішані шлюби. Цілком природно, що в таких сім'ях виникає проблема вибору мови. В ідеалі тут повинні зву­чати обидві мови, однак не в якомусь змішаному вигляді, а кожна — у своєму літературному варіанті.

Батьки в таких сім'ях повинні використати обидві мови не просто для спілкування, а як засіб залучення своїх дітей до багатств духовної культури обох народів.

Незнання рідної мови не звільняє тебе від обов'язку і не позбавляє права боротися за неї, за те, щоб твої діти і внуки мали можливість зна­ти і користуватися мовою свого народу.

Вивчай інші мови. Це дасть можливість не тільки оволодіти клю­чами до скарбниць духовності інших народів, а й об'єктивно оцінити свою мову, її сильні та слабкі сторони. «Хто не знає чужих мов, той ні­чого не відає про свою власну». (И. В. Ґете)

Знання чужих мов пробуджує бажання працювати для утверджен­ня і розвитку рідної мови, сприяти тому, щоб вона зайняла гідне місце серед авторитетних мов світу.

Немає кращого і легшого способу зробити приємність чужій лю­дині, як розмовляти з нею її мовою, особливо коли це мова «недержав­на», «непрестижна», «мала».

Якщо ти українець і живеш поза Україною, не дай використати себе для денаціоналізації народу, серед якого перебуваєш, а тим біль­ше — для боротьби з його намаганням утвердитись на шляху самостій­ного розвитку.

Нашому поколінню випало складне і відповідальне завдання — відродження української мови, державності, нації. За нас цього ніхто не зробить. Це наш історичний обов'язок, виправдання нашого перебу­вання на цьому світі. Не перекладаймо цього тягаря на плечі своїх на­щадків, бо може бути запізно. Діймо. В ім'я нашого народу, в ім'я най­вищих ідеалів людства — свободи і справедливості. (За /. Огієнком)

4. Робота з підручником. (Учитель пропонує учням виконати вправу з підручника.)

Оцінювання і самооцінювання.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)