АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Клімат та кліматоутворюючі фактори

Читайте также:
  1. Біотичні фактори.
  2. Види швидкісних здібностей і фактори, які їх визначають
  3. Визначальні фактори Нового часу (наукова революція і формування буржуазного громадянського суспільства)
  4. ВИЗНАЧЕННЯ ПАРАМЕТРІВ МІКРОКЛІМАТУ
  5. Гідрометеорологічні фактори коливання рівня
  6. Гуморальні фактори імунного захисту
  7. Допустимі умови мікроклімату
  8. Елементи та умови договору факторингу
  9. Загальний огляд природи України: кордони, розміри території, рельєф, корисні копалини, клімат, водні об’єкти, рослини, тварини.
  10. Загальні вимоги до методів вимірювання параметрів мікроклімату та їх оцінки
  11. ЗАГАЛЬНІ ЗАХОДИ ТА ЗАСОБИ НОРМАЛІЗАЦІЇ ПАРАМЕТРІВ МІКРОКЛІМАТУ
  12. Ідеологічні (духовні) передумови і фактори епохи Відродження

Спостереження за погодою протягом багатьох років дозволяє визначити клімат даної місцевості. Клімат – це багаторічний режим погоди, характерний для певної місцевості, який створюється в результаті взаємодії сонячної радіації, підстилючої поверхні і залежної від них атмосферної циркуляції.

Наука, що вивчає умови формування клімату і кліматичний режим різних країн і районів називається кліматологією.

Найважливішими факторами кліматоутворення є сонячна радіація, атмосферна циркуляція, рельєф, розподіл суші і моря, океанські течії, льодовий, сніговий та рослинний покрив.

Головна роль у формуванні клімату належить сонячної радіації. Величина надходження променистої енергії Сонця на земну поверхню визначається географічною широтою місця, від якого залежить кут падіння сонячних променів. У напрямі від екватора до полюсів кут падіння сонячних променів зменшується, отже екваторіальні і тропічні широти дістають найбільше тепла.

Внаслідок того, що широтні пояси нагріваються нерівномірно, при цьому виявляються відмінності у нагріванні земної поверхні, а також в наслідок обертання Землі навколо своєї вісі, виникає атмосферна циркуляція. Вона впливає на клімат оскільки з нею пов’язане переміщення повітряних мас, різних за своїми властивостями. Циркуляція атмосфери відбувалася б і при однорідній підсилюючої поверхні Землі нагрівалася б неоднаково сонячними променями у високих і низьких широтах, але була б менш складною.

Вплив неоднорідної підстилюючої поверхні, яка неоднаково приймає і передає атмосфері сонячне тепло, поставляє в атмосферу вологу, впливає на рух повітря, ускладнює циркуляцію атмосфери і тим збільшує розмаїтість кліматів.

Під впливом різниці водної поверхні і поверхні суші формуються морський і континентальний клімати. Головна відмінність континентального клімату від морського — великі, зростаючі зі збільшенням континентальності, річна і добова амплітуди коливань температури. Вологість повітря в континентальному кліматі менше, ніж у морському; зменшуються хмарність, опади, швидкість вітру.

Великий вплив на формування клімату над Океаном і над прилягаючими до нього частинами континентів мають океанські течії. Вони переносять тепло і холод. Під впливом океанських плинів клімати західних і східних узбереж на однакових широтах виявляються різними. Течії, що йдуть від екватора, несуть тепло, а ті, що йдуть до екватора, — холод. Тому у помірних широтах клімат західних узбереж материків повинний бути тепліше, ніж східних, у тропічних широтах — навпаки. Холодні плини зменшують нестійкість атмосфери, послабляють вертикальність руху повітря й обмін теплом і вологою. Випар над холодними плинами менш інтенсивний, ніж над теплими. Над ними і на границі їх з теплими плинами часто виникають тумани.

Вплив орографії та рельефу (висоти і взаєморозташування нерівностей на земній поверхні). Із зміною висоти кліматичні умови, особливо температурний режим і кількість опадів, змінюється. У горах прохолодніше, ніж на рівнинах. На великих висотах може лежати сніг. Так, клімат у Карпатах на висоті 2000 м нагадує клімат тундри на березі Баренцового моря. На навітряних схилах опадів випадає більше, ніж на завітряних. Якщо високі гірські хребти витягнуті в широтному напрямі, вони є надійним захистом від проникнення холодних повітряних мас у південні райони. В горах дуже часто виникають місцеві циркуляції повітря. З впливом гір на стан атмосфери пов'язана вертикальна поясність кліматів, що ускладнює горизонтальну кліматичну зональність. Отже у гірський місцевості виникає особливий тип клімату – гірський.

На клімат впливає льодовий, сніговий та рослинний покрив і багато інших особливостей підстилюючої поверхні. Ясно, що крижаний покрив сильно знижує температуру повітря в полярних районах, збільшуючи контрасти температури між високими і низькими широтами.

Всі кліматоутворюючі фактори діють разом і можуть по-різному проявлятися залежно від місцевих умов, тому на земній кулі є багато різноманітних кліматів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)