АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Завдання. 30.Уклавши зареєстрований шлюб із Д., у якої був син від першого шлюбу, К., бажаючи створити сім’ю, усиновив 6-річного хлопчика

Читайте также:
  1. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  2. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  3. ВИКОНАННЯ ЗАВДАНня
  4. Вирішення завдання
  5. Вихідні дані завдання й проміжні розрахунки
  6. Виховні завдання
  7. Гносеологія, предмет, структура, завдання. Онтологія.
  8. До теми: ПОНЯТТЯ, ПРЕДМЕТ, ЗАВДАННЯ І СИСТЕМА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА. ПРИНЦИПИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА
  9. Домашнього завдання
  10. Завдання
  11. Завдання
  12. ЗАВДАННЯ

30. Уклавши зареєстрований шлюб із Д., у якої був син від першого шлюбу, К., бажаючи створити сім’ю, усиновив 6-річного хлопчика, одержавши згоду його кровного батька. Через рік після усиновлення між подружжям почалися конфлікти, які завершилися тим, що Д., не розірвавши шлюбу, повернулася до першого чоловіка, забрала сина, і вони стали проживати однією сім’єю. Через два роки Д. пред’явила позов у суд до усиновителя хлопчика про стягнення аліментів на утримання усиновленого ним хлопчика. К. проти позову заперечував, посилаючись на те, що за таких обставин усиновлення має бути припинено.

Який висновок з даної справи має дати прокурор? Яке рішення повинен винести народний суд?

31. Незаміжня С. 20 липня народила дитину і не захотіла забирати її з пологового будинку. Адміністрація пологового будинку вимагала від неї заяву про згоду на усиновлення її дитини без зазначення того, хто стане усиновителем. Таку заяву С. не підписала. Дитину було прийнято у дитячий заклад. Подружжя Г. хотіло усиновити дитину, але знайти її матір для того, щоб одержувати згоду, не вдалося. Після півторарічних пошуків матері адміністрація дитячого будинку дала згоду на всиновлення дитини подружжям Г. Усиновлення було належним чином оформлено. Незабаром С. дізналася про усиновлення її дитини і спромоглася дістати від медсестри відомості про усиновителів. Вона почала шантажувати їх, вимагати виплати великої суми грошей, погрожуючи в іншому разі відібрати дитину. При цьому вона стверджувала, що дитину усиновили незаконно і у неї є право її відібрати.

Чи було в даному випадку допущено порушення закону? Як слід вирішити цей конфлікт?

32. Над дванадцятирічним Максимом, батьки якого загинули в автомобільній катастрофі, була встановлена опіка. На підставі договору укладеного між органом опіки та піклування і сім’єю Т., Максим був переданий на виховання до неї. Коли минув рік після укладення договору про патронат, Максим звернувся до суду з вимогою про його розірвання, оскільки сім’я не надає йому у своїй двокімнатній квартирі відокремленої площі для проживання і він вимушений жити разом із рідним сином подружжя Т., якому виповнилося дванадцять років на момент подання позову Максимом, в одній кімнаті; грошей, які надаються Максиму патронатними вихователями, недостатньо для його фізичного та духовного розвитку. Крім того, Т. не дозволяють йому розпоряджатись депозитним рахунком, відкритим на ім’я його батьками за їх життя; договір про патронат був укладений органом опіки та піклування із сім’єю Т. без згоди Максима.

Чи є підстави для розірвання договору про патронат? Вирішіть справу?

33. Подружжя С. між собою у шлюбі більше десяти років, але спільних дітей не мали. С. вирішили створити дитячий будинок сімейного типу для забезпечення сімейним вихованням та спільного проживання дітей-сіріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Вони звернулись до юридичної консультації з такими питаннями;

– який порядок створення дитячого будинку сімейного типу передбачений чинним законодавством;

– які діти у першу чергу мають право на влаштування до дитячого будинку сімейного типу;

– які документи орган опіки та піклування зобов’язаний надати батькам-вихователям;

– чи мають право діти, які будуть виховуватись у дитячому будинку сімейного типу, створеного подружжям С., на отримання раніше призначених їм аліментів, пенсій, інших видів державної допомоги та суми коштів, що належать вихованцям як пенсія, аліменти чи інші види державної допомоги, переходять у розпорядження батьків-вихователів і витрачаються на утримання вихованців;

– на кого покладається фінансування дитячого будинку сімейного типу.

Дайте аргументовану юридичну консультацію.

34. У прийомну сім’ю подружжя М. були передані десятирічна Г. і одинадцятирічний Г., які залишилися після смерті матері без піклування. У договорі, укладеному між органами опіки і піклування та прийомними батьками, було передбачено, що орган опіки і піклування протягом шести місяців виділить прийомним батькам трикімнатну квартиру з меблями. Однак протягом двох років квартиру не було надано. У цей період у подружжя народилась двійня, і вони вимушені були звернутися до суду з вимогою про надання квартири, оскільки проживати у двокімнатній квартирі з чотирма дітьми неможливо. Проте орган опіки і піклування у суді заявив, що квартиру він виділити не має можливості, але подружжя має право розірвати договір. У цьому випадку дітей доправлять у дитячий будинок. Крім того, орган опіки і піклування хотів за власною ініціативою розірвати договір, оскільки вважав, що четверо дітей для прийомної сім’ї забагато. До того ж прийомні батьки не зможуть належним чином піклуватися про прийомних дітей, оскільки у них з’явились власні.

Чи є підставою для розірвання договору про передачу дітей у прийомну сім’ю народження у подружжя своїх дітей? Чи може подружжя вимагати надання їм квартири? Чи може подружжя розірвати договір? У яких випадках органи опіки і піклування можуть розірвати договір про передачу дітей у прийомну сім’ю? Як повинен бути вирішений спір між прийомними батьками і органом опіки і піклування?

35. Після смерті матері 14-річного Н. бажання піклуватися про хлопця виявила рідна бабуся, з якою він за життя матері стосунків не підтримував, і В., з яким загибла збиралася укласти шлюб, і у якого з Олексієм склалися батьківські відносини, а його рідний син любив хлопця, як брата. Піклувальником був призначений В. Між піклувальником і Олексієм виник спір з приводу реалізації спадкового майна. Олексій хотів продати будинок, що знаходився в селі, який він отримав в порядку спадкування. Однак піклувальник згоди на це не дав, вважаючи, що Олексій не розуміє, наскільки у майбутньому йому знадобиться цей будинок. Крім того, В. збирається звернутися з вимогою про стягнення аліментів до батька Олексія.

Якщо опікунами чи піклувальниками над однією і тією ж дитиною бажають стати декілька осіб, кому надається перевага? Чи вправі піклувальник давати згоду на вчинення правочинів по відчуженню майна підопічного (без згоди органу опіки і піклування)? Чи виникають у опікунів і піклувальників з підопічним аліментні правовідносини?

 

Тема 9. Права та обов’язки інших членів сім’ї


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)