АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Функції юридичної відповідальності

Читайте также:
  1. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  2. АРХІВНІ ДОВІДНИКИ В СИСТЕМІ НДА: ФУНКЦІЇ ТА СТРУКТУРА
  3. Будова та функції кишечника
  4. Види господарсько-правової відповідальності.
  5. Види і функції соціальних інститутів
  6. Види матеріальної відповідальності працівників
  7. Види, форми і функції культури
  8. Визначення мови та її функції.
  9. Відзначимо наступні основні функції політичної соціології як навчальної дисципліни: світоглядну, пізнавальну, виховну, практично-політичну.
  10. Глава 6. ЗВЕРНЕННЯ СТЯГНЕННЯ НА МАЙНО БОРЖНИКА - ЮРИДИЧНОЇ ОСОБИ
  11. Давнього світу та їх функції
  12. Державотворча роль мови. Мова як засіб пізнання, мислення, спілкування. Функції мови. Стилі і типи мовлення.

Активна роль юридичної відповідальності у житті суспільства виражається у її функціях.

Функції юридичної відповідальності приймають участь у здійсненні усіх функцій права та здійснює вплив на їх зміст та специфіку здійснення. У свою чергу функції права здійснюють вплив на зміст та специфіку функціонування юридичної відповідальності.

Функції юридичної відповідальності – це основні напрямки впливу норм юридичної відповідальності на суспільні відносини через які досягаються її цілі та проявляється призначення.

Функції здійснюють вплив на поведінку людей, їх правосвідомість, мораль, культуру.

Існують різні класифікації функцій юридичної відповідальності:

А) каральна (штрафна) та право відновлювальна (С. С. Алєксєєв);

Б) превентивна, репресивна (каральна), компенсаційна (відновлювальна) та сигналізаційна (М. С. Малєїн);

В) штрафна (каральна), превентивна (попереджувальна), виховна, право відновлювальна (компенсаційну), організаційну (регулятивну) (А. С. Шабурова);

Г) залежно від цілей юридичної відповідальності: кара правопорушника, відновлення суспільних відносин, створення стану упорядкування, динамічності, урегулювання суспільних відносин, виправлення та виховання, недопущення скоєння правопорушень – можна виділити каральну, відновлювальну, регулятивну, виховну, превентивну функції (Д. А. Ліпінський).

Д) залежно від галузевої належності вони класифікуються на функції конституційної, цивільно-правової, кримінальної, адміністративної, дисциплінарної, фінансової, господарської та інших видів відповідальності.

 

 

5. Основні онтологічні категорії та глибинні засади юридичної відповідальності, які при відкривають завісу таємниці відповідальності:

1. Безвідповідальність – чому право завжди має і породжує безвідповідальність, проте не може без неї існувати і завжди з нею ворогує?

2. Час і його прискорення чи уповільнення, певний обсяг часу на реалізацію програми певного етапу життя

3. Ризик і його результативність, економність і нешкідливість у випадку втрат або надприбутків насолоди у разі виправданого ризику

4. Насолода і страждання

5. Зовнішня оцінка результатів і відповідальність як внутрішній механізм діяльності, тобто внутрішнє і зовнішнє

6. Результат, мета і його засоби

7. Форма і зміст як характеристики відповідальності й безвідповідальності

8. Кількість і якість в структурі відповідальності та безвідповідальності

9. Природа людини як джерело відповідальності чи безвідповідальності

10. Регламентованість відповідальності і творчість безвідповідальності водночас творчий потенціал регламентованого механізму відповідальності

11. Смисл життя і відповідальність, негативістське ставлення до безвідповідальності, яка є викривлене розуміння завдань життя як накопичення результатів, які ще не дають самого смислу життя

12. Відповідальність як структура права, а отже і його субстрат і субстанція

13. Розвиток і саморозвиток відповідальності

Даний перелік категоріальних аспектів відповідальності свідчить, що феноменологія ще не розкрита, в ній залишається безліч таємниць, як і саме право, що є відповідальним.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)