АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Предметні уроки потребують від учителя ретельної підготовки

Читайте также:
  1. I. Вступительное слово учителя.
  2. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  3. Базовий рівень підготовки.
  4. Білет № 16. Обгрунтуйте розповідь учителя, як метод формування природничих знань
  5. Букет для учителя
  6. Визначення вимог до підготовки і умов атестації фахівця
  7. Вимоги підготовки до практичних (лабораторних) занять
  8. Глава 16. Вы не можете сделать это в одиночестве: найдите учителя и работайте с ним.
  9. Глава 18. Новое платье короля: проблемы с учителями.
  10. Джерела для підготовки.
  11. для підготовки до здачі іспиту з дисципліни «Теоретичні проблеми кримінального судочинства»
  12. Документальне оформлення підготовки та проведення атестації державних службовців

1.Визначає тип предметногоуроку

2.складає план (визначає навчальну та виховну мету, виділяє етапи уроку, продумує зміст і хід предметного уроку)

Можна виділити такі етапи уроку:

1. Акт оп знань учнів за запит. 2. Пов теми і завдань уроку. 3. Сприйм й усві учнями нов. матеріалу

4. Осмислення знань учнями 5. Узаг і закріп матеріалу.

6. Підсумки уроку, завдання додому.

Структура предметного уроку може бути зміненою, доповненою.

№10.Урок-екскурсія.

Урок — лог. зав. цілісний елемент навч-вих процесу, в якому в складному взаємозв'язку мають місце певні методи, прийоми і засоби навчання, здійснюється реалізація цілей і завдань навчання, виховання і розвитку.

У курсі природознавства початкової школи проводяться такі види уроків-екскурсій:

Показані на схемі уроки-екскурсії мають свою макроструктуру, яка відображає логіку процесу навчання, що здійснюється в межах кожного виду.Організ і провя цих екск передб більшу самост. учнів у викон виділених завдань, спрямовує на теор. поясн. процесів, явищ, складних взаємов. між об'єктами і навколишнім середовищем.За зв"язком з навч програмами розрізняють екск програмні (передбачені програмою) й непрограмні (виходять за межі програми), Нині в зв"язку з реформою школи дозволяється збільшення питомої ваги непрограмних екскурсій. Вони проводяться як позапланові заходи.За змістом навчальні екскурсії діляться на три великі групи:

1. Прир-геогр екск (охоплюють природу й людину як частину природи), їх можна в свою чергу поділити на природничі і власне географічні.

2. Гуманітарні (суспільствознавчі), екскурсії.

3. Виробничі екскурсії мають на меті вивч промисл і різних сільс.госп. підприємств, заводів, фабрик,

 

№ 12Методи та прийоми навчання

1.Методи навчання природознавству. Дидактична суть методів навчання

Орг пр навч здійсн за допомогою різних методів навчання. метод навчання — це спосіб цілеспр взаємоп.

д-ті учителя й учнів, що забезпечує освіту, розвиток і виховання особистості кожного школяра. 2.Сучасна класифікація методів навчання. За джерелом знань всі методи навч розд на три групи: словесні, наочні і практичні. В першій групі методів джерелом знань є слово, в другій — показ, а в третій — практична робота.Клас на словесні, наочні і практ методи деякою мірою є штучною, тому що всі названі групи тісно пов'язані між собою. при вивч прир на 1 уроці може бути викор кілька різних методів залежно від змісту його частин. Наприклад, бесіда черг з невеликою розпов або поясн, поясн — з демонст. або з пр роботою та ін. Але при поєдн методів можливо виділити на уроці головний (провідний), а інші — допоміжні.

При класметодів навч за рівнем пізн. діяльності учнів виділяють п'ять груп методів: 1) поясн-іл; 2) репрод; 3) пробл викл навч матеріалу; 4) частк-пош, або еврист; 5) дослідницький. Ця клас в основному враховує лише рівень пізн д-ті учнів, без зосередження уваги на джерелах знань, що підтверджує її недостатню обґрунтованість. За характером дидактичних завдань можна виділити: 1) акт оп знань і навиків; 2) засвоєння знань; 3) перв. вик знань; 4) овол навиками у станд та нестанд умовах; 5) контроль та корекція. До методів самостійної роботи учнів входять спост, досліди, пр роботи, роботи учнів з підр, худ і наук.літературою.

3. Метод як сукупність методичних прийомів. Кожен метод навч має складну структ. Він може включати кілька метод прийомів. Мет прийом — це елемент того чи іншого методу, який виражає, певну дію вчителя і учнів у процесі навчання. Відпов метод прийом спрямовує діяльність учнів на розв'язання якогось певного часткового дидактичного завдання.Викор різних дид прийомів забезпечує активіз пізн д-ті учнів, поглибл засв навч мат.Методи і прийоми знаходяться в тісному діалектичному взаємозв'язку. Кожен метод за певних умов може бути прийомом того чи іншого методу.

Передусім можуть бути виділені прийоми, які мають місце майже в кожному методі, а саме: логічні, орг і технічні. До логічних належать прийоми збудж і розв пізнання, виявл істотних ознак об'єктів або явищ, порівн об'єктів (виявлення однакових і відмінних рис), висновки, узагальнення. Ці прийоми забезпечують розвиток мислення учнів, самостійність їхньої роботи. Орг прийоми спрямовують увагу на сприймання і роботу учнів. Сюди належать індивідуальні, фронтальні, групові види проведення робіт;

До техн належать прийоми, якими досяг підготовка робочого місця, викор різного обладнання,

№13.Довед.доцільн інтегрув.на урок.природозн.

Методичне провед. інтегров. уроків потребує висок. професіонал. й ерудиції вч..Метою інтегров.уроків є створення передумов для формування поглядів учнів на певний об'єкт, поняття, явище з різних сторін формув. системн.мисл., збудж.уяви, позитивн. емоційн. ставл. до пізнання.Особлив. інтегров. уроку в тому, що на ньому поєдн. блоки знань з різних преді., підпорядков. одній темі. Тому дуже важл. чітко визнач. головн. мету даного інтегров.уроку, те, як він сприятиме цілісності навч., формув. знань на якісно новому рівні.Можлив. для інтеграції навчальн. змісту досить широкі. Інтегров.уроки є потужн. стимулятор. розумов.діяльн.дитини. Діти почин. аналізув., зіставл., порівнюв., шукати зв'язки між предмет. і явищами.Інтеграц - це надзвичай.привабл. форма уроку для дит.. Діти більш схильністомлюван., яку викликає одноманітн.. Інший, незвичн. хід уроку спонукає його інтерес і стимулює активність.

Впровадж. інтеграції в навчальн.проц.актуальне, тому що дає змогу:"спресувати" споріднен.матеріал кількох предметів навколо однієї теми, усувати дублюв. у вивч. ряду питань;ущільн. знання, тобто реконструюв. фрагм. знань таким чином, засвоєння якого вимагає менше часу, проте породжує еквівалентні загально навчальні та технологіч.уміння;опанув. з учнями значн. за обсягом навчал. матеріал, досягти цілісності знань;залуч. учнів до процесу здобуття знань;

формув.творчу особистість учня, його здібності;дати можлив. учням застосов. набуті знання з різних навчальн. предметів у проф.. діяльн.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)