АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальна циркуляція вод Світового океану

Читайте также:
  1. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  2. Водний баланс Світового океану
  3. Глава 16 СОЦІАЛЬНЕ ПАРТНЕРСТВО В УКРАЇНІ: ПОНЯТТЯ І ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА
  4. Глобалізація світового економічного простору.
  5. Електромагнітні поля (ЕМП) і випромінювання 3.3.1. Загальна характеристика електромагнітних полів
  6. Загальна Декларація прав людини (1948)
  7. Загальна економіко-географічна характеристика регіону
  8. Загальна економічна оцінка земельних ділянок
  9. Загальна оцінка та характеристика небезпек
  10. Загальна структура пізнавальної діяльності суду
  11. Загальна схема ветеринарної медицини України
  12. ЗАГАЛЬНА ТЕХНОЛОГІЯ ОБРОБКИ ШКУР

Спостереження за течіями води у Світовому океані проводяться за допомогою навігаційних методів, тобто вимірюваннями знесення морських суден з визначених курсів. У приполярних районах з цією метою використовують спостереження за переміщенням крижин та айсбергів. Але напрямок і швидкість течій у поверхневому шарі води змінюються за сезонами. Глибинні течії взагалі можна вивчати тільки інструментальними методами. Унаслідок цих складнощів опубліковані карти течій води у Світовому океані є дуже схематичними, узагаль­неними для середнього (протягом сезону) руху поверхневих вод.

Перш за все спостерігається чітка симетрія основних течій відносно лінії екватора, що зумовлено зональністю кліматичних умов. Зупини­мось для прикладу на течіях в північній частині Тихого океану.

У північній півкулі між екватором і північним тропіком дмуть па­сатні вітри, що зумовлюють Північну Пасатну течію, спрямовану на захід. Поблизу екватора в протилежному напрямку рухається Еквато­ріальна протитечія. У районі 40-х широт, де переважає західне пере­несення повітряних мас, утворюються течії, спрямовані на схід: Куросіо та Північнотихоокеанська. Остання, зустрівши на своєму шляху північну Америку розділяється на дві гілки: спрямовану на південний схід Каліфорнійську течію і спрямовану на північний захід Аляскинську. На 50-60-х широтах знову переважає західний напрям руху во­ди вздовж берегів материків, який закінчується течією Оясіо.

Отже, у північній частині Тихого океану між екватором і 40-ми ши­ротами виникає замкнута система циркуляцій води за годинниковою стрілкою - так званий генеральний кругообіг води в океані. На південь від 40-х широт кругообіг течій спрямований проти годинникової стріл­ки. Подібна картина спостерігається і в Атлантичному океані.

Можна бачити, що центр генерального кругообігу в Тихому (як і в Атлантичному) океані зміщений на захід. Таке зміщен­ня центрів циркуляції води викликане дією сили Коріоліса. Воно зу­мовлює інтенсифікацію північно-західних течій: Куросіо - в Тихому океані, Гольфстріму - в Атлантичному. Натомість у центральних і схі­дних частинах океанів течії води на південь розсіяні, мають незначні швидкості і мінливий напрямок.

Цікаво, що центри циркуляції атмосфери (наприклад, тропічні стаціо­нарні антициклони) зміщені не до західних, а до східних берегів океанів. Тому при порівнянні карт вітрів і течій видно, що в центральних і частко­во в західних частинах океанів течії спрямовані проти пануючих вітрів.

Принциповою відмінністю циркуляції води в південній півкулі є те, що внаслідок відсутності материків на південь від 40-х широт, тут під впливом західних вітрів формується суцільна (через усі океани) Анта­рктична кругова циркумполярна течія, яка спрямована на схід.

Місцеві особливості напрямків, швидкостей, температури і потуж­ності течій формуються під впливом баричних центрів (максимумів та мінімумів тиску атмосфери), дна і берегів океану, сезонних змін температур атмосфери і води тощо.

Режим течій Світового океану має велике практичне значення для навігації. Так, при визначенні курсу судна встановлюють, чи буде те­чія зустрічною і, відповідно, затримуватиме рух судна вперед, чи сприятливою попутною, чи буде зносити судно в бік від курсу.

Для інформації про припливні течії в прибережних районах скла­даються таблиці припливно-відпливних течій, а для відкритого океа­ну - карти неперіодичних течій, які інформують про їх середні бага­торічні характеристики.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)