АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальна економіко-географічна характеристика регіону

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  3. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  4. S: Установить соответствие между типами общества и их характеристиками.
  5. А. Общая характеристика вены
  6. Аварии на химически опасных объектах, их медико-тактическая характеристика.
  7. Агальна характеристика конституційного права України.
  8. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  9. Административное правонарушение и преступление: сравнительная характеристика.
  10. Амплитудно-частотная характеристика (АЧХ)
  11. Артерии. Морфо-функциональная характеристика. Классификация, развитие, строение, функция артерий. Взаимосвязь структуры артерий и гемодинамических условий. Возрастные изменения.
  12. Б. Серое вещество: общая характеристика

Державний устрій та форми правління. До Другої світової війни більша частина населення Азії проживала в колоніях. Нині майже всі країни Азії є суверенними (незалежними) дер­жавами (мал. 77). Тут, зокрема, знаходяться:

Японія (входить до складу «великої сімки»);

Ізраїль (країна переселенського капіталізму);

Індія (типова країна, що розвивається);

Південна Корея, Тайвань, Сінгапур, Таїланд — нові ін­дустріальні «тигри»;

Саудівська Аравія та інші аравійські держави і Бруней — експортери нафти;

Непал, Афганістан — найвідсталіші країни світу.

За формою правління країни Азії є республіками або мо­нархіями. Конституційними монархіями є Японія і Таїланд, абсолютними — Саудівська Аравія і Кувейт. Є як унітарні дер" жави (Монголія, В'єтнам), так і федеративні (Індія).

Природно-ресурсний потенціал. Площа Азії становить 44 млн км2, а населення — понад 3 млрд. Це — найбільша час­тина світу. На неї припадає третина суші. Азія знаходиться одночасно у Східній півкулі відносно Гринвіцького меридіана та в Північній півкулі відносно екватора. Вона простяглася

 

майже на 165° довготи від мису Баба в Західній Туреччині до мису Дежнєва у Беринговій протоці, а це — 16 тис. км! Протяжність Азії з півночі на південь — 8 тис. км. Найвища гора планети (Еверест) та найнижча западина (Мертве море), найбільші хвойні ліси (тайга Сибіру), найбільше замкнуте море (Каспійське), найглибше озеро (Байкал) — усе це знаходиться саме в Азі.

У рельєфі Азії переважають рівнини і невисокі плоскогір'я. Але саме на території Азії знаходиться найвищий гірський вузол планети — Памір. В Азії розташована і найвища на Землі країна гір — Гімалаї (мал. 79). З півночі до Гімалаїв підступає найбільше у світі нагір'я — Тибет (його площа майже 2 млн км*). Найвищий діючий вулкан Азії — Ключевська Сопка — (4750 м) знаходиться на Камчатці.

Надра Азії за набором корисних копалин різноманітні й багаті. У східній її частині простягається унікальний олов'яно-вольфрамовий пояс. Руди чорних і кольорових металів залягають на глибині і виходять на поверхню (напри­клад» на півострові Індостан). Азія має багаті запаси вугілля (Кузнецький і Тунгуський басейни, Велика Китайська рівни­на, Монголія). Газ і нафта є в прогинах земної кори (Аравій­ський півострів, Месопотамія, Західний Сибір, Прикаспій). у Казахстані, Китаї та інших країнах є багаті запаси бок­ситів. Якутія славиться родовищами алмазів.

Азії притаманні кліматичні контрасти. Приблизно чет­верту частину її території займає багаторічна мерзлота і стіль­ки ж аридні пустелі. На Оймяконському нагір'ї температура знижується майже до 70 градусів морозу, а в пустелях Індії піднімається до 53 градусів тепла. На значній частині тери­торії Азії клімат помірний.

На Тихоокеанському узбережжі, у субтропічному поясі, тип клімату мусонний: літо помірно тепле, зате надмірно дощове.

На Аравійському півострові, в Месопотамії та на півдні Іранського нагір'я — тропічний клімат. Упродовж року тут панують сухі гарячі повітряні маси, температури високі: взимку 18-24, влітку 30-35 градусів тепла, опадів мало — від 50 до 200 мм.

В Індостані та в Індокитаї — субекваторіальний клімат. Сухий та дощовий сезони тут змінюють один одного.

На Малаккському півострові та островах Малайського архі­пелагу клімат екваторіальний: жарко, душно, дощі йдуть про­тягом усього року. Тут немає пір року, а є суцільне дощове літо.

Річки Азії належать до басейнів усіх чотирьох океанів Землі. Ця частина світу має великі запаси прісної води та гід­роенергії. Тут можна зустріти всі природні зони планети.

Населення. Азія має різноманітний етнічний склад насе­лення (9 мовних груп). Найчисленнішими народами є китай­ці, хіндустанці, бенгальці, біхарці, японці та ін. Населення розмовляє більш як шістдесятьма мовами. Має місце міграція як трудова, так і спричинена політичними або релігійними мотивами (наприклад, палестинські чи афганські біженці).

Азія є батьківщиною світових релігій — християнства, ісламу, іудаїзму, буддизму (мал. 80). Є багато прихильників національних релігій (індуїзм — в Індії, конфуціанство — в Китаї, синтоїзм — в Японії).

Густота населення неоднорідна, найбільша — в Бангладеші: майже 700 чол./км2. Наростають процеси урбанізації.

Господарство. Давно вже стала економічно розвиненою країною Японія. За останні десятиліття з'явилися молоді ДУстріальні «тигри» у Південно-Східній Азії. Суперечливо створюється ринкова економіка, наприклад, у М'янмі та Непалі. Деякі країни Азії є соціалістичними (Китай, В'єтнам, Північна Корея).

Загальна економічна картина Азії така. Якщо не врахову­вати Японію, Китай, деякі інші держави, то в економіці біль­шості країн домінують сільське господарство і гірничодобувна промисловість. Обробна промисловість розвинена слабо. Переважають дрібні підприємства. Велику роль ще продовжують відігравати ремісники. Більшість населення зайнята в сільському господарстві. Його спеціалізацію передусім визна­чають природні умови. Західні економісти таку економіку на­зивають не ринковою, а базарною.

У Південній, Східній та Південно-Східній Азії переважає рослинництво, у Південно-Західній — тваринництво, до того ж кочового спрямування. Серед зернових культур домінує рис. Нинішній світ не можна уявити без азійського чаю (Шрі-Ланка (мал. 81), Китай, Індія, Японія), опійного маку («золо­тий трикутник» на кордонах М'янми, Лаосу, Таїланду), цитрусових (Туреччина, Ізраїль), фініків (Ірак), мигдалю (Іран), каракулю (Афганістан), вовни, м'ясопродуктів і шкіри (Мон­голія, Афганістан). Азія дає понад 90 % світового вироб­ництва рису, каучуку, джуту, льону, бавовнику, тютюну. Во­на є також світовим постачальником тропічної деревини. На міжнародні ринки надходить і продукція обробних галузей Промисловості Японії, Китаю та індустріальних «тигрів» Пів-Денно-Східної Азії (мал. 82).

Освіта в багатьох країнах Азії за своїм рівнем перевищує Європейські країни (див. додаток 18).

Транспорт. За винятком кількох країн, транспорт в Азії Розвинений слабо. В основному переважають один-два види транспорту. Наприклад, на Близькому Сході добре розвине­ний трубопровідний транспорт, а в Індокитаї — морський. Ве­лике значення мають традиційні види транспорту — в'ючний гужовий, велосипедний.

ЗАВДАННЯ

Проаналізуйте малюнок 82 і з'ясуйте причини такого стану економіки більшості країн Азії. Нанесіть на кон­турну карту Азії райони сільськогосподарської спеці­алізації азійських країн (використайте для цього карту атласу).

 

В Азії виділяють такі регіони:

1. Південно Західна Азія (Туреччина, Сирія, Кіпр, Ліван, Ірак, Ізраїль, Йорданія, Іран, Афганістан, Саудівська Аравія, Ємен, Оман, Кувейт, Бахрейн, Катар, Об'єднані Арабські Емірати). Регіон характеризується насамперед добуванням і переробкою нафти. Є багаті й дуже бідні країни. Найбільш комплексно розвинений Ізраїль.

2. Південна Азія (Пакистан, Індія, Непал, Бутан, Бангла­деш, Шрі-Ланка, Мальдіви). Найрозвиненіші серед них Індія та Пакистан. У більшості країн — відстала аграрна економіка.

3. Південно-Східна Азія (М'янма, Таїланд, Малайзія, Ін­донезія, Сінгапур, Філіппіни, Лаос, Камбоджа, В'єтнам, Бру­ней). Це великий світовий регіон рису, рибальства, мінераль­ної сировини, один із центрів світової торгівлі.

4. Східна Азія (Китай, Монголія, обидві Кореї, Японія). Тут є соціалізм і капіталізм, відсталість і прогрес, надія на майбутнє і відчай.

5. Центральна Азія (Казахстан, Киргизія, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан). Ці країни йдуть різними шляха­ми розвитку, мають різні проблеми і перспективи.

6. Закавказзя (Грузія, Вірменія, Азербайджан). Для цьо­го регіону характерні гострі етнічні конфлікти.

7. Можна ще виділити регіон азійсько-європейських (євразійських) країн (Росія, Казахстан, Туреччина). Ці країниоб'єднує те, що більша їх частина за фізико-географічним по­ділом на частини світу знаходиться в Азії.

Запитання і завдання

1. Нанесіть на контурну карту межі регіонів Азії.

2. Які особливості рельєфу Азії?

3. Назвіть основні типи клімату на території Азії.

4. Які особливості населення Азії ви б виділили?

Яка галузь економіки переважає в країнах Азії? Чому?

5. Що вам відомо про культури, які є основою спеціалізації сільського господарства країн Азії?

6. Які регіони можна виділити в Азії?

7. Як, на вашу думку, здійснюються зовнішньоекономічні зв'язки країн Азії?

8. Чи існують, на вашу думку, економічні та соціальні про­блеми в країнах Азії? Якщо існують, то які?

9. За додатком 15 проаналізуйте сучасний стан економіки Азії в цілому.

10. За «німою» політичною картою на першому форзаці підручника знайдіть Сирію, Непал, М'янму, Японію та Азер­
байджан. До яких регіонів Азії вони належать?

 

Державний устрій та форма правління. Японці називають свою країну «Ніппон», що означає «джерело сонця». Ця назва відображена на прапорі країни: червоний диск у центрі полот­нища нагадує схід сонця.

В адміністративно-територіальному відношенні Японія (мал. 83) ділиться на 47 префектур. Країна — конституційна монархія. Глава держави — імператор, але він є лише симво­лом держави, реально ж влада зосереджена в руках прем'єр-міністра. Законодавчий орган — двопалатний парламент (Па­лата радників і Палата представників). Японія — третя за об­сягом ВНП країна світу.

Природно-ресурсний потенціал. Японія — це острівна гори­ста країна. До її складу входять чотири великі острови (Хоккайдо, Хонсю, Кюсю, Сікоку) та близько 4000 дрібних. Частка сіль­ськогосподарських угідь незначна.

Висота гір найпівнічнішого острова — Хоккайдо — подекуди становить понад 2000 м. На центральному і найбільшому острові Хонсю знаходиться найвища гора Японії — вулкан

 

Фудзіяма, висота якого 3776 м (мал. 84). Це символ Японії. На цьому ж острові є плато Канто, яке густо заселене. На інших великих островах висота гір в основному 1000-2000 м. Ланцю­жок вулканічних островів Рюкю утворює природну межу між Східнокитайським морем і Тихим океаном. Найбільшим і найвідомішим із цього ланцюжка є острів Окінава.

Японські острови розташовані в зоні високої сейсмічної активності. Землетруси не раз заподіювали великої шкоди Багато лиха завдавали і цунамі. Територія Японії не є ідеаль­ною для господарської діяльності. Економічні досягнення японців викликають повагу до цього народу, який уміє проти­стояти стихії. Якщо в колишньому Радянському Союзі залізо­бетонні будівлі, споруджені без урахування вимог сейсмічно­сті, під час землетрусів швидко руйнувалися (згадаймо долю вірменського міста Спітак), то японські конструкції набагато надійніші.

Клімат в Японії морський, мусонний. Улітку йдуть силь­ні дощі на Хоккайдо та на західному узбережжі Хонсю. На ос­трові Хоккайдо, особливо в його північній частині, літо тепле, але коротке. Узимку там випадає багато снігу. На решті тери­торії Японії погода взимку мінлива. Влітку та на початку осе­ні «в гості» навідуються тайфуни.

На півдні острова Хонсю та на островах Сікоку й Кюсю зима дуже м'яка, майже субтропічна. У Токіо середня темпе­ратура січня — 5 градусів тепла, а найтеплішого місяця — липня — 25 градусів тепла. На острові Хоккайдо середня тем­пература січня — 5 градусів морозу, а на архіпелазі Рюкю — 16 градусів тепла. Липневі температури відповідно 22 і 28 градусів тепла.

Якщо в середньому в Японії щороку буває 1700-2000 мм опадів, то на півдні їх до 4000 мм. Річки за довжиною короткі, де повноводні. Понад 2/3 території Японії вкрито лісами. На Хоккайдо переважають хвойні ліси. На інших островах — субтропічні вічнозелені.

Між Японією і Росією існує територіальна проблема стосовно чотирьох невеликих островів, що відійшли до Радянсь­кого Союзу після Другої світової війни. Це — острови Курильського ланцюга, розташовані на північ від острова Хоккайдо. іх назви: Шикотан, Кунашир, Ітуруп, Хабомаї. Вони мають переважно воєнно-стратегічне і рибальське значення. У річки на островах на нерест ідуть цінні види риб. Якби острови буди пустелею, то вони не викликали б такої пожадливої уваги. Але червона риба з червоною ікрою не може не розпалювати територіальні апетити.

В Японії є незначні поклади кам'яного вугілля, мідної та свинцево-цинкової руд. Японія розпочала добувати марганцеві конкреції з морського дна та уран з морської води.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)