АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАВДАННЯ. Використовуючи знання з історії, назвіть цивілізації минулого, які зникли назавжди в Європі, Азії, Америці

Читайте также:
  1. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  2. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  3. ВИКОНАННЯ ЗАВДАНня
  4. Вирішення завдання
  5. Вихідні дані завдання й проміжні розрахунки
  6. Виховні завдання
  7. Гносеологія, предмет, структура, завдання. Онтологія.
  8. До теми: ПОНЯТТЯ, ПРЕДМЕТ, ЗАВДАННЯ І СИСТЕМА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА. ПРИНЦИПИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА
  9. Домашнього завдання
  10. Завдання
  11. Завдання
  12. ЗАВДАННЯ

Використовуючи знання з історії, назвіть цивілізації минулого, які зникли назавжди в Європі, Азії, Америці.

Можна передбачити, що в XXI ст. почнеться нова ера облаш­тування людиною свого дому — планети Земля.

Кожний народ, кожна нація, кожна держава робитимуть свій внесок в освоєння планети, у тому числі й українська нація. Наприкінці XIX і в першій половині XX ст. українці освоїли чорноземні ґрунти по всій планеті й завдяки цьому на­годували людство. Вони підняли цілину Дону, Кубані, По­волжя, Західного Сибіру, Далекого Сходу, Казахстану, Кир­гизії, Канади, Бразилії, Аргентини та інших країн. Нині гене­тично українську (трипільську) пшеницю, завезену з України в Аргентину, Канаду, Росію, США, споживає вся наша плане­та. Протягом усього XX ст. етнічні українці створили теорію космічних польотів (Кибальчич, Ціолковський, Кондратюк) і вивели людство в космос (Корольов, Глушко). Геніальні сини української нації — Засядько, Кибальчич, Ціолковський, Кондратюк, Корольов, Янгель, Лозино-Лозинський, Глушко, Челомей, Сікорський — подарували людству крила.

Пам'ятайте про це. У вас, молодих громадян України, є всі можливості прославити себе, нашу націю і нашу країну в XXI ст.

Запитання і завдання

1. Які події в житті первісних людей мали великий вплив на їхнє життя?

2. Які причини занепаду окремих цивілізацій?

3. Знайдіть на карті території з екстремальними умовами життя, які нині інтенсивно освоюються.

4. Яке значення транспортного чинника в освоєнні нашої планети нині?

5. Що ви знаєте про господарське освоєння гірських тери­торій?

6. Які можливості з'являються в людства у XXI столітті для зміни довкілля?

7. Чому вичерпуються можливості подальшого стихійного розвитку цивілізації?

8. Поміркуйте над тим, чому серед провідних теоретиків і практиків космічних польотів, крім німця фон Брауна, були лише українці.

 

§ 8 Природні умови і ресурси

Природні умови — це особливості природного довкілля, в якому живе людство. Природні ресурси — це ті багатства при­роди, які людина використовує для власних потреб.

Природні умови мають значний вплив на звичаї людей, господарство тощо. У різних куточках нашої планети вони ду­же відрізняються. У регіонах із сильними морозами, проявом інших негативних природних явищ суспільство змушене ви­трачати значні додаткові кошти на забезпечення нормального життя людей і функціонування економіки.

Так, у деяких районах Росії, Канади, на Алясці (США) взимку температура знижується до 60-70 градусів морозу. Від періодичних повеней страждають Китай, Бангладеш, Індія. Країни Південно-Східної Азії, басейну Карибського моря відчувають на собі руйнівну силу тайфунів. Урагани і торнадо, посухи щороку завдають економіці США збитків на 25 млрд доларів. Періодичні катастрофічні землетруси відбуваються в Мексиці, Перу, Чилі, країнах Південної Європи, Туреччині, Вірменії, Афганістані, Туркменистані, Узбекистані, Китаї, Японії та багатьох інших країнах світу (мал. 15).

В окремих районах світу велика кількість опадів є причи­ною руйнівних селів і снігових лавин. У деяких країнах лютує жорстока посуха. Разом із тим на планеті є території з опти­мальними природними умовами. Вони створюють обстановку комфорту для людини, не вимагають значних додаткових ви­трат при будівництві, роботі промислових підприємств, транс­порту, веденні сільського господарства. Усі ці землі густо засе­лені й добре освоєні. Особливо багато їх на узбережжях морів та океанів. Це південь Африки, південно-східна і південно - західна частини Австралії, південно-східне узбережжя Пів­денної Америки, Центральна Європа та інші території.

Безумовний вплив на розвиток суспільства мають і при­родні ресурси. Раніше вважали, що, не маючи достатньої кіль­кості природних ресурсів на власній території, країна прире­чена на загибель або бідне існування. Нині це твердження спростовано. У світі немало країн, які досягли високого рівня соціально-економічного розвитку за майже повної відсутності природних ресурсів (Японія, Сінгапур, Тайвань, Австрія та ін.). Водночас багато слаборозвинених або кризових країн мають їх величезну кількість і різноманітність, наприклад Росія. Тому аргументи деяких людей, що Швейцарія і Україна не вижи­вуть у цьому світі як самостійні держави, бо в них не вистачає нафти й газу, є безпідставними. Не вистачає чогось іншого.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)