АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА ДЛЯ РОЗДУМІВ. Поміркуйте і зробіть висновок, чому ці проблеми мають прояв у різних країнах

Читайте также:
  1. ТЕМА ДЛЯ РОЗДУМІВ

Поміркуйте і зробіть висновок, чому ці проблеми мають прояв у різних країнах. Для прикладу візьміть Ефіопію, Україну, а також Німеччину.

Це найголовніші комплексні проблеми людства, а розви­ток цивілізації на планеті постійно породжує нові й нові. Так, людству почала загрожувати страшна хвороба СНІД. Поши­рюються наркоманія, злочинність, тероризм, відмирають тра­диційні духовні цінності. Краще технічно озброюючись, людина не стає кращою морально. У цьому, напевно, криються причини виникнення всіх глобальних проблем людства.

Вивчаючи населення Землі, ви вже ознайомилися з особ­ливостями його відтворення і розміщення. Ці особливості породили демографічну проблему. Вона дедалі загострюється. У цілому демографічна проблема нині полягає в стрімкому зростанні населення в країнах, що розвиваються, і в загрозі депопуляції, тобто перевищення кількості померлих над кіль­кістю народжених, в економічно розвинених країнах. Обидва процеси є негативними для людства. Крім того, до демогра­фічної проблеми можна віднести і швидкі темпи розростання міст і міських агломерацій. Збільшується також неконтрольована міграція.

У наш час найгостріша демографічна ситуація склалася в країнах, що розвиваються. У більшості країн Азії, Африки, Південної і Центральної Америки населення подвоюється за кожні 20-30 років. Це переважно економічно слаборозвинені, бідні країни. Стрімке зростання їх населення — одна з причин існування великої армії безробітних і бездомних. Понад 1 мільярд людей у світі постійно недоїдають.

Досі невідома і максимальна чисельність населення, яку може прогодувати наша планета. За різними джерелами, вона коливається від 10 до 20 мільярдів чол. Невідомо, що трапиться, коли цієї межі буде досягнуто. Щоб попередити можливі де­мографічні катастрофи, уряди більш як 100 країн почали ре­алізовувати програму планування сім'ї. Населення планети перестане зростати лише за умови, що в кожній родині буде не більше трьох дітей.

До глобальних проблем людства належить і екологічна проблема. Сучасні принципи організації суспільства та його економічної бази є згубними для довкілля. Практично будь-яка галузь людської діяльності небезпечна для природи. Найбільший внесок у створення екологічної проблеми роб­лять сільське господарство, чорна й кольорова металургія, хімічна промисловість, транспорт і енергетика, особливо атомна.

Ці та інші галузі світової економіки постійно насичують землю, воду й повітря інертними і хімічно активними елемен­тами, радіонуклідами тощо. Зростає шумове та електромагнітне забруднення. При цьому порушуються природні процеси в біосфері. Наслідком такого «захво­рювання» та отруєння біосфери може бути її повна деградація і загибель. А з нею загине і цивілізація.

Екологи недавно виявили небезпечну і всеосяжну тенден­цію до постійного збільшення частки вуглекислого газу в ат­мосфері. Причина цього явища — у використанні людиною дедалі більших обсягів палива. Виникла навіть реальна загроза «пар­никового ефекту». Його наслідком може бути достатнє для глобальної катастрофи потепління клімату. Викликане ним танення криги в Антарктиді, Гренландії, Північному Льодо­витому океані призведе до підвищення рівня Світового океа­ну. Затопленими виявляються найбільш заселені частини суходо­лу. Сотні мільйонів людей вимушені будуть мігрувати в дуже несприятливі для життя регіони. Можуть статися грандіозні воєнні сутички між державами і народами. Життєвий простір людства звузиться як шагренева шкура. Глобальні наслідки для людства можуть мати і всезростаюче забруднення Світового океану, і руйнування внаслідок цього атмосфери озонового шару Землі. Світового масштабу набуває також явище випадання кислотних дощів. Нині по всій планеті знищуються ліси. Це теж складова гло­бальної екологічної проблеми. Осередками екологічної кризи стали великі міста, агломерації, мегалополіси. Катастрофічно не вистачає чистої прісної води. Нині людство впритул наблизилося до межі вичерпання найдоступніших, а тому і найдешевших видів органічних і мінеральних ресурсів. Передусім це стосується нафти і газу. Ці найголовніші енергоносії суспільство вимушене добувати з усе більшої глибини (понад 5-6 тис. м). Постійно зростає част­ка нафти й газу, видобутих з великими затратами на шельфі морів і океанів. Крім того, дедалі більше нафти й газу видобу­вають у віддалених районах планети з екстремальними при­родними умовами. Це також різко підвищує собівартість сиро­вини. Унаслідок інтенсивного видобутку починають вичерпу­ватися і запаси руд металів. Особливо відчутною стає нестача найдоступніших за глибиною залягання та за районами видо­бутку родовищ залізної, марганцевої, мідної, нікелевої руд. Помітно збідніли ресурси алюмінієвої сировини, насамперед багатих родовищ бокситів. Це створює загрозу поглиблення кризи в галузях господарства, які виробляють такі потрібні Для людства конструкційні матеріали. Образно можна сказа­ти так: сьогодні людство починає шкрябати по дну миски, ви­бираючи все, що там залишилося.

Дуже виснажені й біологічні ресурси Світового океану (Риба, кальмари, криль, морські водорості тощо).

Глобально постала в наш час і геополітична проблема Мереження миру. Воєнні конфлікти існували завжди. Про це ви знаєте зі шкільного курсу історії. Але вони ніколи так не загрожували всьому людству, як нині.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)