АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА ДЛЯ ДИСКУСІЇ. Чому багато колишніх соціалістичних країн Європи обрали собі за взірець Німеччину, а, скажімо, не Росію

Читайте также:
  1. Наради, збори, перемовини, дискусії як форми колективного обговорення.
  2. Правила поводження учасників дискусії.
  3. Тема для дискусії
  4. ТЕМА ДЛЯ ДИСКУСІЇ

Чому багато колишніх соціалістичних країн Європи обрали собі за взірець Німеччину, а, скажімо, не Росію, Казахстан чи Грузію?

Розвинений у Німеччині і міжнародний туризм (15 млн туристів щороку). Основні потоки іноземних туристів прий­має південь країни.

Федеративна Республіка Німеччина визнала Україну як незалежну державу 26 грудня 1991 р., а вже 17 січня 1992 р. було встановлено дипломатичні відносини між нашими країнами. ФРН належить до найбільших торговельних партнерів України. В окремі роки зовнішньоторговель­ний оборот між обома країнами наближався до 2 млрд до­ларів США. Зовнішньоторговельний баланс України з Німеччиною від'ємний, бо Україна набагато більше то­варів вивозить із ФРН, ніж поставляє до цієї країни.

Запитання і завдання

1. Який державний устрій має Німеччина?

2. На які природні ресурси багата ФРН?

3. Що ви можете сказати про особливості населення цієї країни?

4. Назвіть основні галузі спеціалізації ФРН. Чому ви так вважаєте?

5. Які сільськогосподарські культури для ФРН є визначаль­ними? Чому?

 

 

Державний устрій та форма правління. Сполучене Королівство Великобританії і Північної Ірландії (мал. 54) складається з таких чотирьох історичних провінцій: Англія (39 графств, 6 метрополітенських графств і Великий Лондон), Уельс (8 графств), Шотландія (9 районів і острівна тери­торія), Північна Ірландія (26 дистриктів — округів). Особливий режим існує щодо острова Мен та Нормандських ост­ровів. Країна контролює 15 залежних територій, переважно дрібних островів. Крім того, вона очолює так звану Співдружність держав, до якої входять 50 її колишніх колоній і домініонів.

Великобританія — конституційна монархія. Глава держави — король (королева). З 1952 р. на престолі — Єлизавета II (народилась у 1926 р.). Законодавчий орган — двопалатний парламент: Палата лордів та Палата громад (мал. 55). Великобританія — сьома за обсягом ВНП країна світу.

Природно-ресурсний потенціал. У Великобританії немає жодного місця, яке було б віддалене від моря чи океану більше ніж на 100 миль (160 км). На півночі та заході переважає гірський рельєф, на півдні та південному сході — горбисті рівнини. Клімат помірний, океанічний, вологий. Середні температури січня — від 2 до 7, липня — від 11 до 17 градусів тепла. Вітри з північного заходу приносять дощі, а північні зумовлюють суху і холодну погоду. Найбільше опадів буває в західних регіонах — до 3000 мм на рік. На південному сході їх значно менше — 650-700 мм на рік. Опади впродовж року випадають рівномірно. Трава завжди зелена і добре росте. Основні річки — Темза (найповноводніша), Северн (найдовша), Трент, Мерсі, Клайд. Багато річок каналізовано, тобто їх русла спрямлено, збудовано шлюзи. Річки мало використовуються з транспортною метою, головне їхнє призначення — рекреаційне. На річках багато великих човнів і барж, що використовуються як мобільні дачі.

 

Великобританія має вигідне географічне положення, багаті запаси кам'яного вугілля, нафти, природного газу, залізної руди, цинку, олова, свинцю.

 

вугілля становить понад 80 млн т на рік. У минулому цей показник був ще вищим. Добування нафти з-під дна Північного моря ще недавно досягало 100 млн т, але нині спостерігається тенденція до зниження видобутку. Природного газу щороку добувають понад 55 млрд м3.

Електрична енергія в основному виробляється на теплових електростанціях. Добре розвинена чорна і кольорова металургія (зокрема, виробництво алюмінію).

Провідною галуззю промисловості Великобританії вважається машинобудування: авіа- і ракетобудування, авто- і суднобудівна промисловість, тракторо- і верстатобудування. Розвинута нафтопереробка. Хімічна промисловість виробляє різноманітну продукцію: пластмаси, синтетичний каучук, сірчану кислоту, мінеральні добрива, синтетичні смоли. Добре розвинені текстильна і харчова галузі промисловості.

Населення. Найчисленніша група — англійці (82 %), далі йдуть шотландці, валлійці (уельсці) та ірландці. Близько 4/5 усього населення проживає в Англії. Більшість населення мешкає і працює в містах. Найпоширеніші релігії — англіканська (її сповідує 50 % населення країни) та католицька (13 %)•

Господарство. Промисловість. Великобританія < високорозвинена індустріальна країна. Сільське господарство Великобританії ведеться на інтенсивній основі. У цій галузі працює не більше 2 % населен­ня. Сільськогосподарські угіддя займають 76 % території країни. Свої потреби у продовольстві країна задовольняє на 75 % за рахунок власного виробництва.

Основною галуззю сільського господарства є молочне і м'ясо-молочне тваринництво. Поголів'я великої рогатої ху­доби становить близько 12 млн. На душу населення на рік припадає більш як одна свиня: їх у господарстві країни 75 млн голів. На полях пасеться дуже багато овець: на двох британців припадає приблизно одна вівця. Вовна англійських овець іде на виготовлення цупких видів шерстяних тканин. Поголів'я свійської птиці перевищує 130 млн. Розводять у Великобри­танії також коней — головним чином для спортивних і рекре­аційних потреб. На зламі тисячоліть тваринництво спіткала біда — «коров'ячий сказ» та ящур.

У рослинництві переважає виробництво зерна (пшениця, ячмінь, овес). Вирощують цукрові буряки. Торгівля пропонує населенню і білий, і коричневий цукор, який так люблять англійці. Вирощують також картоплю й різні овочі. На півдні країни кліматичні умови дають змогу збирати по два врожаї

 

на рік. Відповідною кліматичним умовам є й спеціалізація рослинництва Великобританії на вирощуванні полуниці.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)