АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА ДЛЯ РОЗДУМІВ

Читайте также:
  1. ТЕМА ДЛЯ РОЗДУМІВ

Чи достатньо в Росії трудових кваліфікованих ресурсів для освоєння природних багатств Сибіру і Далекого Сходу? Яка країна може «допомогти» Росії своїми переселенцями чисельністю 100-200 млн осіб?

Зовнішня торгівля. Частка російського експорту у світі на зламі тисячоліть становила 1 %. Це — найнижчий показник за весь період після закінчення Другої світової війни. Мінераль­на сировина (нафта, газ та вугілля) становить майже половину обсягу експорту Росії, частка металів — 23 %, а машин і облад­нання — лише 7 %. На продовольство та сільськогосподарську сировину припадає 4 %, а на продукти хімії — 6 %.

Росія, як і колишній СРСР, є великим продавцем зброї на світовому ринку.

Структура імпорту Росії така: машини і обладнання — °4 %; хімічні продукти — 4 %, продовольство і сільськогоспо­дарська сировина — 22 %, текстиль і вироби з нього — 14 %.

Основними зовнішньоторговельними партнерами Росії є Німеччина, США, Великобританія, Китай та Японія. На ці країни припадає майже половина зовнішньоторговельного обороту Росії. Російська Федерація й Україна встановили дипломатичні відносини 14 лютого 1992 р. Росія є провідним зовнішньо­торговельним партнером України. В останні роки обсяг еко­номічних зв'язків між двома країнами істотно зменшився. Внаслідок однобокої орієнтації України на енергетичні ре­сурси Росії торговельне сальдо нашої країни від'ємне.

 

Запитання і завдання

1. З яких основних регіонів та економічних районів скла­дається Росія?

2. Які особливості економіко-географічного положення Росії?

3. Який клімат має європейська частина Росії? Опишіть клі­мат Сибіру.

4. Які мінеральні ресурси має Росія? Родовища яких корис­них копалин Росії знані у всьому світі?

5. Назвіть центри чорної металургії Росії.

6. Назвіть основні галузі спеціалізації машинобудування Росії та вкажіть їх географію.

7. Які галузі сільськогосподарської спеціалізації Росії?

8. Як розвиваються зовнішньоекономічні зв'язки Росії на сучасному етапі?

9. За додатком 13 порівняйте рівні комп'ютеризації Росії і розвинених країн світу.

 
 


Теми творчих робіт: 1) «Проблеми Росії, яких хотіли б уникнути інші країни світу»; 2) «Що позитивного могли б за­позичити у Росії інші країни світу?».

Державний устрій та форма правління. Країна складається з 16 воєводств, 308 земських та 65 міських повятів і кількох тисяч гминів (мал. 72). Глава держави — президент. Законодавчий орган — двопалатні Національні збори: нижня палата — Сейм (460 чол.), верхня — Сенат (100 чол.). Вибори президента і парламенту — загальні, прямі й рівні при таєм­ному голосуванні. Президент обирається на п'ять років, пар­ламент — на чотири.

Природно-ресурсний потенціал. Приблизно дві третини території займає Польська низовина. Вона охоплює північ і Центр країни. Низовинні території у прибережних районах Балтики складаються з піщаних та заболочених місцевостей, Що потребують старанного обробітку. Чим далі від моря, тим краще низовини дренуються Одрою, Віслою та іншими річка­ми • Неподалік Балтики можна побачити безліч маленьких лісочків, що складаються з ялин та смерек. З просуванням Углиб континенту розміри таких лісів зростають. На півночі Польщі — Балтійська гряда, а на півдні та південному сході — Малопольська та Люблінська височини Уздовж південного кордону простягаються Карпатські гори, та Судети. Найвищою точкою вважається гора Риси (2499 м) Вона знаходиться у Татрах, які є частиною Карпат.

Лісами зайнято понад 20 % території країни.

Клімат Польщі помірний, у деяких місцевостях йому притаманні континентальні ознаки. Середня температура січня у Польщі становить 0-5 градусів морозу (у горах — щ. нус 8). У Варшаві січнева температура у середньому становить 4 градуси морозу.

Середні температури липня — 17-19 градусів тепла (у го­рах — плюс 10 °С, у столиці — плюс 19 °С). У цілому ж серед­ньорічна температура становить 8 градусів тепла.

Середньорічна кількість опадів на рівнинах 500-600 мм, у горах — понад 1000 мм.

Річкова мережа Польщі густа. Озера зосереджені пере­важно на півночі.

Економіко-географічне положення Польщі вважається зручним. Вона має вихід до моря, через її територію пролягли міжнародні залізничні, авіаційні, сухопутні й трубопровідні шляхи сполучення.

Кліматичні та ландшафтні умови цілком придатні для розвитку сільського господарства.

Із корисних копалин найбільше кам'яного вугілля. Сілезький басейн вважається одним з найбільших у Європі.

Населення. Польщамононаціональна країна. Поляки становлять 98,7 % її населення. До національних меншин на­лежать українці (0,6 %), німці та інші (0,7 %). За межами Польщі, переважно у США, проживають 8 млн поляків. Като­лики становлять 95 % віруючих. Серед прихильників інших релігій є іудаїсти, мусульмани, православні, лютерани, свідки Ієгови тощо. Папа Римський Іоан Павло IIо свого сходження на престол 16 жовтня 1978 р. був польським кардиналом Ка-ролем Войтилою. У червні 2001 р. Папа Римський відвідав Ук­раїну.

Майже 2/3 населення проживає в містах (мал. 73).

Господарство. Промисловість. Польща — індустріально-аграрна країна. Добувають кам'яне та буре вугілля, природний газ, сірку (Польща є одним з найбільших у світі її ви­робників), срібло. Основне джерело електроенергії — теплові електростанціі

Кам'яне та буре вугілля добувають у Верхній Сілезії, яка також є великим регіоном електроенергетики. Машинобуду­вання концентрується у великих містах (Варшава, Гданськ, Вроцлав, Познань, Краків). Текстильна промисловість зосере­джена переважно в районі Лодзі. Найбільшим промисловим центром є столиця. У Польщі понад 20 тис. підприємств пра­цюють за участю іноземного капіталу.

Сільське господарство. Обробляється приблизно половина території країни. В аграрному секторі економіки переважають індивідуальні (фермерські) господарства.

 
 


У тваринництві переважає розведення великої рогатої ху­доби та свиней. Рибу ловлять як у морях, так і у внутрішних водоймах.

Транспорт. Протяжність залізниць перевищує 25 тис. км автошляхів — понад 350 тис. км, внутрішніх водних шляхів близько 4 тис. км. Тоннаж морського торговельного флоту —. близько 4 млн брутто-реєстрових тонн. Головні морські порти- Щецин, Гдиня, Гданськ (мал. 74), Свиноуйсце.

Зовнішня торгівля. Польща експортує машини, кам'яне вугілля (друге місце у світі), прокат, хімволокно, продукцію ко­льорової металургії, легкої, деревообробної та харчової галузей промисловості (зокрема, цукор, деревину, текстиль, целюлозу).

Імпортує Польща залізну руду, нафту та нафтопродук­ти, добрива, пшеницю, бавовну, вовну, концентрат цинку, продукцію обробної промисловості.

Основними торговельними партнерами є країни Європейського Союзу. Польща визнала державну незалежність України 2 грудня 1991 р., тобто однією з перших у світі. Дипломатичні відносини наших країн встановлено 4 січня 1992 р. Між Республікою Польщею і Україною підписано близько ста двосторонніх документів про співробітництво. Зовніш­ньоторговельний оборот між обома країнами в окремі роки досягав 1 млрд доларів США.

ТЕМА ДЛЯ РОЗДУМІВ

Які вигоди для Польщі дає її членство в ЄС і НАТО?

Запитання і завдання

1. Назвіть корисні копалини Польщі.

2. Що ви знаєте про операцію «Вісла», проведену польською
комуністичною владою у 1947 р.?

3. Чому полякам за соціалістичних часів удалося уникнути
колгоспів?

4. Для яких сільськогосподарських культур є сприятливи'
ми природні умови Польщі?

5. Покажіть на карті центри текстильної промисловості
Польщі.

6. 6. Чому, на вашу думку, Польща першою (разом з Канадою)
визнала державну незалежність України?

7, За додатком 14 визначте країни, з якими Польща входить
до однієї групи за експортом-імпортом. Як відрізняються
ці країни від Польщі за площею та чисельністю населення?

 

 

Державний устрій та форма правління. Республіка Білорусь ділиться на 6 областей і 117 районів (мал. 75). Глава держави — президент. Законодавчим органом є двопалатний парламент — Національні збори (нижня палата — Палата представників, верх­ня — Рада Республіки). Білорусь тримає курс на інтеграцію з Росією. Ці країни 6 січня 1995 р. уклали Митний союз, а 25 лютого 1995 р. — Договір про дружбу, добросусідство і співробітництво. Договір про створення Співтовариства Білорусь і Росія підписали 2 квітня 1996 р., Договір про Союз Білорусі та Росії — 2 квітня 1997 р. 26 січня 2000 р. виконуючий обов'язки президента Росії В. Путін і президент Білорусі О. Лукашенко обмінялись ратифікаційними грамотами про створення союзної держави. Верхов­ний орган Союзу — Вищу раду — очолив білоруський прези­дент. Утворено Парламентські збори Союзу.

У Мінську дислоковані вищі органи СНД.

Захід (США, ЄС і НАТО) і білоруське керівництво став­ляться один до одного без симпатій.

Природно-ресурсний потенціал. Поверхня Білорусі пере­важно рівнинна. На півночі — система моренних гряд, на півдні — Білоруська гряда (в окремих місцях висота понад 300 м). Велику площу на півдні займає Білоруське Полісся.

Клімат Білорусі — помірно континентальний. Середні температури січня — від 4 до 8 градусів морозу. Континентальність клімату посилюється з просуванням з південного за­ходу на північний схід. Середні температури липня на півночі країни — 17, на півдні — 19 градусів тепла. Середньорічна кількість опадів коливається від 500 до 700 мм. У місцевос­тях, розташованих найближче до Балтики, клімат має певні ознаки морського. Однією з характерних особливостей кліма­ту Білорусі є висока вологість повітря. Це позначається, зок­рема, на різноманітті сільськогосподарських культур.

Головні річки — Дніпро, Прип'ять, Західна Двіна, Берези­на, Німан. У Білорусі багато озер, серед них найбільше — Нароч. Є також штучні водосховища (Вілейське, Заславське та ін.). Ґрунти переважно дерново-підзолисті. Площа лісів зменшується; нині ліси (в основному змішані) займають лише третину території країни. Білорусі належить частина Біловезької Пущі. Крім неї, великими національними заповідни­ками є Березинський і Прип'ятський.

Четверта частина території Білорусі забруднена радіонук­лідами після аварії на Чорнобильській атомній електростанції, розташованій неподалік від білоруського кордону.

Природними багатствами Білорусі вважаються по­клади калійної та кухонної (кам'яної) солі, нафти, торфу, фос­форитів, кам'яного та бурого вугілля, залізної руди, а також мінеральні води.

Населення. Етнічний склад населення Білорусі на зламі тисячоліть був таким: білоруси — 78 %, росіяни - 13 %, поляки — 4 %, українці — 3 %, євреї — 1 %. Серед віруючих прихильників православ'я було 70 %, римо-католицької церкви — 20 %. Решта — греко-католики, іудаїсти та ін. Міськоо населення більш як 70 %. Коефіцієнти народжуваності й смертності приблизно однакові.

Господарство. Промисловість. Білорусь є індустріально-аграрною країною. Провідні галузі промисловості — авто, тракторо- та верстатобудування. Є підприємства сільськогосподарського машинобудування, радіоелектронної, електротехнічної та приладобудівної галузей (мал. 76).

Хімічна і нафтохімічна промисловість виробляють калійні, фосфорні та азотні добрива, синтетичні та штучні волокна, шини тощо. Свого часу було створено потужний нафтопереробний потенціал. Розвинені також харчова (м'ясна, консервна, молочна та ін.), легка, деревообробна галузі. Великі міста Білорусі є одночасно і центрами її індустрії.

Калійну сіль добувають у районі Солігорська. Головні нафтові промисли зосереджені на південному сході Білорусі.

Політика країни спрямована на створення соціально орієнтованої ринкової економіки із сильним державним сектором. Іноземний капітал у Білорусь надходить слабо. Спільні підприємства переважно дрібні.

Сільське господарство. Площа сільськогосподарських угідь перевищує 9 млн га, з яких засівається понад 6 млн га. Майже половина посівних площ відводиться під зернові культури — жито, ячмінь, овес, гречку, пшеницю. Валовий збір зерна в окремі роки досягає 6 млн т.

Білорусь має сприятливі умови для вирощування картоплі. Щороку її збирають понад 8 млн т. Вирощують також льон-довгунець (цю культуру можна вважати профілюючою в сільському господарстві Білорусі) та цукрові буряки. Культи­вують овочі та фрукти.

У Білорусі за радянських часів було проведено масове осушення боліт, проте воно не дало належного ефекту.

У тваринництві переважає вирощування великої рогатої худоби м'ясо-молочних порід. Розвинені також птахівництво і свинарство.

Транспорт. Розвинені всі види транспорту. Протяжність залізниць загального користування — понад 5,6 тис. км, авто­шляхів — близько 50 тис. км, внутрішніх водних шляхів — близько 4 тис. км. Територію Білорусі перетинають транскон­тинентальні трубопроводи.

Білорусь, як відомо, не має безпосереднього виходу до мо­ря, але до морів можна потрапити по білоруських річках і Дніпровсько-Бузькому каналу.

Зовнішня торгівля. Економіка Білорусі залежить від по­стачання сировини з інших країн. Після дезінтеграції СРСР Білорусь виявилася неспроможною оплачувати сировину на рівні світових цін. Це спричинило серйозні кризові явища в економіці країни. Після укладення валютного союзу з Росією Білорусь отримує від неї сировину.

Білорусь імпортує паливно-енергетичні ресурси, про­кат, труби (частка Росії — понад 60 %), нафту, природний газ, кам'яне вугілля, машини й обладнання, рибу, продукти, ово­чі, товари народного споживання.

Основними експортними товарами є вантажні автомо­білі, трактори, металорізальні верстати, електронні вироби, хімічна продукція, картопля, товари народного споживання, м'ясна та молочна продукція.

Головними торговельними партнерами Білорусі є Росія, держави Митного союзу (Казахстан, Киргизія, Таджикистан).

Дипломатичні відносини між Білоруссю та Україною встановлено 17 грудня 1991 р. Зовнішньоторговельний оборот між двома країнами коливається в межах 1 млрд до­ларів США. Торговельне сальдо позитивне для України.

Запитання і завдання

1. Прокладіть за картою маршрут, за яким можна потрапи­
ти з Білорусі до Балтійського і Чорного морів.

2. Чи загрожує білоруським хлопцям загибель у Чечні через
союз Білорусі з Росією?

3. Які природні ресурси Білорусі вам відомі?

4. У столиці Білорусі живе 1,5 млн чол. Яка це частка від
усього населення країни? Порівняйте ці величини з відпо­
відними даними про Київ та Україну.

5. Для вирощування яких сільськогосподарських культур у Білорусі сприятливі природні умови?

висновки

Розглянутий регіон являє собою територіальний конгломерат країн, які обрали різні шляхи розвитку суспільства і тому досягли різних результатів. Країни Центральної Європи і Балтії орієнтуються на ЄС і НАТО. Правильність обраного вектора інтеграції цих країн нині стала очевидною і підтверджується високими темпами розвитку економіки та високим рівнем життя громадян.

Більшість країн СНД обрали російський вектор інтеграції. їх економіка перебуває в тривалій кризі. Рівень життя більшості громадян дуже низький. Існують гострі соціально-економічні проблеми, що дедалі поглиблюються.

 

 

ПЕРЕВІРТЕ СЕБЕ

 

1. Найхолоднішим регіоном Росії є:

а) північний захід; б) північний схід Сибіру; в) південний схід.

2. За чисельністю населення Росія посідає таке місце у світі:
а) перше; б) третє; в) шосте.

3. Основна частка природного газу в Росії добувається:

а) у Південно-якутському басейні; б) на Далекому Сході; в) у За­хідному Сибіру.

4. Для Росії характерне таке співвідношення між тваринництвом і
рослинництвом:

а) вартість товарної продукції тваринництва перевищує відповідну вартість товарної продукції рослинництва; б) їх вартості дорівню­ють одна одній; в) вартість товарної продукції рослинництва пере­вищує відповідну вартість товарної продукції тваринництва.

5. До найбільших морських портів Росії належать такі два:

а) Астрахань; б) Санкт-Петербург; в) Мурманськ; г) Клайпеда.

6. Основною статтею імпорту Росії є:

а) текстиль і вироби з нього; б) продукція хімічної промисловості; в) машини й обладнання.

8. 9.

7. Більшу частину території Польщі займають:
а)низовини; б)височини; в)гори.

Більшу частину віруючих у Польщі становлять: а) протестанти; б) буддисти; в) католики.

Польща за структурою господарства належить до такого типу
держав:

9. а) індустріально-аграрних; б) аграрно-індустріальних; в) аграрних

10. В аграрному секторі Польщі переважають:

а) колгоспи; б) індивідуальні господарства; в) великі державні господарства.

11.До найбільших морських портів Польщі належать такі два:
а) Гданськ; б) Варшава; в) Краків; г) Щецин.

12.Основними торговельними партнерами Польщі є:
а) країни ЄС; б) Росія; в) країни СНД.

13.Серед ґрунтів Білорусі переважають:
а) чорноземи; б) бурі лісові; в) дерново-підзолисті.

14.Частка міського населення Білорусі перевищує:
а) 70 %; б) 80 %; в) 90 %.

15.До товарів, які імпортує Білорусь, належать:

а) картопля; б) льон; в) паливно-енергетичні ресурси; г) труби.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)