АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАВДАННЯ. За картою (мал. 59) визначте територіальну спеціалізацію рослинництва Франції

Читайте также:
  1. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  2. АЛГОРИТМ РОБОТИ НАД ПРОФЕСІЙНО-ОРІЄНТОВАНИМИ ЗАВДАННЯМИ З КУРСУ «ОСНОВИ ПСИХОЛОГІЧНОГО ТРЕНІНГУ»
  3. ВИКОНАННЯ ЗАВДАНня
  4. Вирішення завдання
  5. Вихідні дані завдання й проміжні розрахунки
  6. Виховні завдання
  7. Гносеологія, предмет, структура, завдання. Онтологія.
  8. До теми: ПОНЯТТЯ, ПРЕДМЕТ, ЗАВДАННЯ І СИСТЕМА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА. ПРИНЦИПИ КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА
  9. Домашнього завдання
  10. Завдання
  11. Завдання
  12. ЗАВДАННЯ

За картою (мал. 59) визначте територіальну спеціалізацію рослинництва Франції.

Транспорт. У Франції розвинені всі види транспорту. Протяжність залізниць становить 34 тис. км, автомобільних шляхів — понад 880 тис. км. Багато міст сполучені між собою швидкісними залізницями. Внутрішнє судноплавство здійснюється по Сені (від Парижа і до моря), Рейну та каналах Сена — Севр, Марна — Рейн та ін. Тоннаж морського флоту становить близько 4 млн брутто-реєстрових тонн. Отже, Франція є важливою морською державою. Великі морські порти — Марсель (мал. 60), Гавр, Дюнкерк, Руан, Нант-Сен-Цазер, Бордо. Розвинені трубопровідний транспорт, внутрішнє і міжнародне авіасполучення.

Зовнішня торгівля. Туризм. Франція експортує промислове обладнання, побутові прилади, хімічні товари та напівфабрикати, одяг, взуття, автомобілі, сільськогосподарську продукцію. Основними статтями імпортує товари промислового призначення, транспортне обладнання, продовольство та напої, паливо тощо. Зовнішньоторговельні партнери Франції — це передусім країни Європейського Союзу, зокрема Німеччина та Італія.

Франція вважається одним з найбільших у світі регіонів іноземного туризму. Щороку її відвідують понад 50 млн чол. На кожного жителя Франції припадає майже один іноземець-турист. Туризм — важливе джерело валютних надходжень.

Франція визнала незалежну Україну 27 грудня 1991 р., і вже 27 січня 1992 р. були встановлені дипломатичні відносини між двома державами. Зовнішньоторговельний оборот між країнами постійно зростає і зараз становить близько 500 млн доларів США. Франція більше експортує до України, ніж імпортує з нашої країни.

Запитання і завдання

1. Які природні багатства має Франція?

2. Де в основному проживає населення країни? Чому?

3. Назвіть галузі промисловості Франції.

4. Де найбільш сприятливі умови для рослинництва? Чому?

5. Які передумови сприяли розвитку рибальства у Франції?

6. Яку продукцію Франція експортує, а яку імпортує?

7. Чому туризм у Франції є важливим джерелом валютних

 

Державний устрій та форма правління. Італійська Республіка складається з 20 адміністративних областей і 103 провінцій (мал. 62). Глава держави — президент, але фактично країною керує прем'єр-міністр. Законодавчий орган — двопалатний парламент (Палата депутатів і Сенат), який обирається на 5 років. Італія — восьма за обсягом ВНП країна світу.

Природно-ресурсний потенціал. Італія розташована на Апеннінському півострові. Це переважно гірська країна. Простягається на 960 км у південно-східному напрямку. На півночі Італії, біля підніжжя Альп, знаходиться озерний край, південніше — Ломбардська рівнина з родючими ґрунтами. Далі — гори Апенніни, які вважаються хребтом півострова. Вони сягають висоти майже 3 тис. м (гора Корно, 2914 м). Тут протікає річка Тибр. На прибережній рівнині знаходиться вулкан Везувій. Ще далі на південь — півострів Калабрія; гори тут стрімко спускаються до моря. Природні умови Італії дуже різноманітні, і це дає повне право стверджувати, що в Італії є все: і вічні сніги Альп, і спека півдня. Клімат більшої частини Італії — типово середземноморський. Середні температури січня — 0-12, липня — 20-28 градусів тепла. Опади бувають переважно взимку. Щороку їх випадає в середньому 600-1000 мм, у горах — до 3000 мм. Рослинність (ліси та чагарники) вкриває четверту частину території країни. Італію не можна вважати країною, багатою на мінеральні ресурси, але вона все ж має чималі запаси ртуті та сірки. На острові Сицилія є запаси нафти.

ЗАВДАННЯ

Користуючись картами атласу, схарактеризуйте мінеральні, земельні та водні ресурси Італії.

 

Населення. Об'єднання Італії відбулось у 1861 р. До цього існувало кілька розрізнених держав зі своїми культурними традиціями, звичаями, мовами. Навіть у наш час деякі жителі вважають себе передусім або римлянами, або венеціанцями, або сицилійцями, а вже потім італійцями. Більшість населення країни проживає в містах. У таких багатих північних містах, як Мілан, Турин, Болонья, рівень життя значно вищий, ніж у бідних селянських общинах півдня. У містах населення основному зайняте у сфері обслуговування та в галузях промисловості. Сільським господарством займається всього 9 % населення.

В Італії завжди був сильний вплив римо-католицької церкви (католиків 83,2 %).

Серед етнічних груп — більшість за італійцями (94,1 %), далі йдуть сардинці (2,7 %) і ретороманці (1,3 %).

Господарство. Промисловість. Італія — розвинена ін­дустріально-аграрна країна. Вона входить до десяти найрозвиненіших країн планети, є членом «великої сімки». Значна ча­стина економіки перебуває в державній власності. Добувають нафту, природний газ, поліметалеві руди, пірити, сірку. Сталі виплавляють 25 млн т на рік. Високими є обсяги виплавки алюмінію, цинку.

Найбільшого розвитку набуло машинобудування. Італійські підприємства випускають трактори, автомобілі, судна (мал. 63).

Добре розвинені електротехнічна та радіоелектронна галузі промисловості. Продукцією нафтопереробної, нафтохімічної та хімічної промисловості є пальне та мастила, пластмаси, синтетичний каучук, хімічні волокна. Виробляють цемент.

Добре розвинені галузі легкої промисловості (текстильна, швейна, шкіряно-взуттєва), харчова промисловість. Італіявеликий світовий виробник вина. У розрахунку на душу населення виготовляється 125 літрів вина. Країна славиться і як світовий виробник оливкової олії. Виробляють також цукор і борошно. В країні добре помітні регіональні економічні відмінності: промисловість в основному концентрується на півночі та в центрі, а південь залишається переважно сільськогосподарським і відносно бідним. На півдні країни сильні позиції має мафія. У північній частині Італії посилюються сепаратистські тенденції, спрямовані на відокремлення Цієї території. Сепаратисти дотримуються думки, що мафіозний південь гальмує розвиток північної Італії.

 

Сільське господарство. В галузі нараховується 3 млн ферм. Це досить велика цифра, яка водночас свідчить про не­великі розміри господарств. Рівень механізації італійських ферм значно нижчий, ніж в інших розвинених країнах Євро­пи. Рослинництвоосновна галузь сільського господарства. Провідними сільськогосподарськими культурами є пшениця, рис, цукрові буряки. Має товарний характер і вирощування овочів. Італію не можна уявити без винограду, оливок та цит­русових. Країна — їх світовий виробник. Так, збір цитрусових тримається на рівні 3,5 млн т щорічно. На приальпійських па­горбах добре ростуть персики, виноград, волоські горіхи. Далі на південь — плантації цитрусових, оливок і тютюну. Розводять велику рогату худобу, овець, свиней, виловлюють рибу.

ЗАВДАННЯ

За картою (мал. 64) визначте: 1) де в Італії вирощують цитрусові, персики, оливки, виноград; 2) де розводять велику рогату худобу, овець, свиней; 3) де виловлюють рибу, молюсків, ракоподібних.

Транспорт. В Італії розвинені всі види транспорту. За­лізниць понад 19 тис. км, автошляхів у 15 разів більше. Понад 90 % пасажирів і понад 80 % вантажів перевозить автотранс­порт. Тоннаж морського флоту перевищує 8 млн брутто-реєстрових тонн (1,5 тис. суден; десяте місце у світі). Головні порти — Венеція, Неаполь, Трієст, Генуя. Існує густа мережа внутрішніх і міжнародних авіаліній.

Зовнішня торгівля. Туризм. Італія експортує промисло­ве обладнання, транспортні засоби, офісну техніку, хімічні, сільськогосподарські та продовольчі товари, текстиль і швейні вироби, нафтопродукти. Імпортує також окремі види товарів промислового призначення, продукцію машинобу­дування, транспортне обладнання, пальне, продовольство та напої тощо. Основними торговельними партнерами Італії є країни Європейського Союзу (зокрема, Німеччина, Велико­британія та Франція), а також СІЛА.

Значні надходження Італія має від іноземного туризму — країну щороку відвідує понад 50 млн чол. їх сюди приваблю­сь середземноморські пляжі, історичні пам'ятки, зимові види спорту тощо.

Через місяць після того як Італія визнала незалежну Ук­раїну (28 грудня 1991 р.), було встановлено дипломатичні відносини між нашими країнами. Зовнішньоторговельний

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)