АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ. Вибраємо джерело живлення – зайти в Компонентыі вибрати Analog Primitives.Після того яквідкриється вікно можна вибрати джерела живлення різного призначення

Читайте также:
  1. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  2. Атрибути – це компоненти тегу, що містять вказівки про те, як броузер має сприйняти й обробити тег.
  3. ВКАЗІВКИ ДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ
  4. Вказівки до рішення
  5. Додаток. Програма дисципліни і методичні
  6. ЗАВДАННЯ ТА МЕТОДИЧНІ ПОРАДИ ЩОДО ЇХ ВИКОНАННЯ
  7. Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми
  8. Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми
  9. Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми
  10. Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми
  11. Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми
  12. Завдання та методичні рекомендації до вивчення теми

 

Вибраємо джерело живлення – зайти в Компоненты і вибрати Analog Primitives. Після того яквідкриється вікно можна вибрати джерела живлення різного призначення, наприклад Waveforom Sources/Sine Source. Вибране джерело напруги V1 розміщаємо на полі і включаємо в схему. Система Micro-Cap8 пропонує вибрати параметри джерела рис.3, наприклад задаємо напругу 1В і частоту .

 

Рис.3. Вибір параметрів джерела напруги.

Вид аналізу характеристик схеми вказується в меню Анализ:

 

Якщо в меню команд вибрати Анализ/Частотные характеристики то отримаємо АЧХ та ФЧХ досліджуваної схеми. Після вибору Частотные характеристики відкривається вікно(рис.4) у якому задаються параметри моделювання характеристик.

 

 

Рис. 4. Вікно Розрахунок частотних характеристик.

 

Діапазон частот – верхня 106 Гц і нижня 1 Гц межі, температура 27. По осі Х задаємо частоту, по осі Y I(R1) – струм на резисторі R1 в децибелах (рис.1а) та фазу струму на R1, максимальні та мінімальні значення – Auto. Після натискання клавіші Запуск на екрані отримаємо осцилограми АЧХ та ФЧХ досліджуваної схеми. Мінімальні та максимальні значення величин по осях X таY(XRange та YRange) при першому запуску рекомендується встановити Auto, оскільки нам невідомо верхня межа значень напруги у заданих вузлах.

Програма Micro-Cap8 дозволяє моделювати зміну параметрів вибраного елемента та досліджувати вплив цих змін на АЧХ та ФЧХ. Для цього в вікні Расчет частотных характеристик (рис.4) вибираємо По шагам і отримаємодоступ до параметрів елементів, які будуть змінюватись. Після активації вікна рис.5 можемо вибрати елемент, наприклад С1, а також задати межі зміни параметра – від 5мкФ(5е-06) до 50мкФ(5е-05) з кроком 5мкФ(5е-06). Після активації прапорців(опцій) натискаємо ОК і переходимо до моделювання характеристик схеми.

 

Рис.5. Вибір зміни параметрів елементів схеми.

Для того щоб отримати осцилограми необхідно в меню команд вибрати АС

і натиснути Запуск або клавішу F2.

 

Для синтезу схеми 2а) та 2б) необхідно встановити зв’язки між індуктивностями та для цього вибираємо опцію див. рис.6.

 

 

 

Рис.6. Вибір індуктивно-зв’язаної ланки.

 

Де параметри К вибирає такими:

 

 

Символ індуктивного зв’язку розміщаємо в довільному місці схеми див.рис.2а) або 2б).

 

Табл.1. Варіанти значень елементів схем рис.1а), 1б).

 

,кГц , мГн , пФ , Ом
    -  
  1.2 -  
  1.4 -  
  1.6 -  
  1.8   -  
      -  
      -  
    -    
    -    
    -    
    -    
    1.2 -  
    1.4 -  
    1.6 -  
    1.8 -  

 

Контрольні запитання та завдання

1. Що є основою частотно-вибіркових пристроїв?

2. Який режим називають резонансним?

3. Резонанс напруг-це?

4. Як знайти резонансну частоту?

5. Що таке добротність контура?

 

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Разевиг В.Г. Система схемотехнического моделирования Micro-Cap 6.- М.: Горячая линия – Телеком, 2001. – 344 с., ил.

2. Кардашов Г.А. Виртуальная електроника. Компьютерное моделирование аналогових устройств.- М.: Горячая линия – Телеком, 2006. – 260 с., ил.

3. Бойко В.И. и др.. Схемотехника электронных систем. Аналоговые ы импульсные устройства.- СПб.: БХВ-Петербург, 2004.-496 с., ил.

4. Колонтаєвський Ю.П., Сосков А.Г. Електроніка і мікросхемотехніка: Підручник / За ред. А.Г. Соскова - К.: Каравела, 2006. - 384 с.

5. Колонтаєвський Ю.П., Сосков А.Г. Промислова електроніка та мікросхемотехніка: теорія і практикум: Навч. посіб. / За ред. А.Г. Соскова. 2-е вид. - К.: Каравела, 2004. - 432 с.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)