АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Семінарське заняття 1.Застосування іпотеки як способу забезпечення виконання цивільно-правових зобов’язань (2 години)

Читайте также:
  1. L Перевірка виконання домашньої задачі.
  2. VІ. ПРАВОВІ І НОРМАТИВНО – ТЕХНІЧНІ ОСНОВИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
  3. Алгоритм виконання роботи
  4. Безспірне списання коштів державного бюджету за бюджетною програмою для забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів
  5. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  6. В чому ви вбачаєте зміст поняття “соціальні ілюзії”?(Підготовка зазначеної доповіді є формою індивідуальної роботи; обов’язкова до виконання;форма виконання - письмова).
  7. В) забезпечення максимального моменту на ведучих колесах.
  8. Варіанти виконання завдань
  9. Видає дозволи на початок виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.
  10. Види господарських зобов’язань.
  11. Визнання та звернення до виконання рішення іноземного суду, що підлягає примусовому виконанню
  12. Визнання та приведення до виконання рішень міжнародного комерційного арбітражу

 

1. Поняття та правова природа іпотеки.

2. Загальна характеристика договору іпотеки (предмет, істотні умови, форма, права та обов’язки сторін).

3. Особливості іпотеки земельних ділянок, об’єктів незавершеного будівництва.

4. Підстави звернення стягнення на майно, передане в іпотеку.

5. Порядок звернення стягнення на майно, передане в іпотеку.

 

Завдання для самостійної роботи (12 годин)

1) У забезпечення одержаного кредиту боржник-іпотекодавець N, який передає квартиру, яка була придбана під час шлюбу, проте власником якої за правовстановлювальним документом (договором купівлі-продажу) зазначений лише N. Крім того, у подружжя є малолітні діти, які не зареєстровані за місцем знаходження квартири.

Які дії нотаріуса при посвідченні даного договору? Чи має нотаріус вимагати згоду другого з подружжя для посвідчення правочину? Чи має бути одержана згода органів опіки та піклування для посвідчення правочину за умови, що: а) малолітні діти зареєстровані за іншою адресою; б) малолітні діти ніде не зареєстровані взагалі.

 

2) Банк, розташований у м. Одеса, укладає іпотечний договір з фізичною особою, яка є зареєстрованою у м. Києві, але фактично проживає у місті Дніпропетровську. Об’єкт нерухомого майна – житловий будинок – знаходиться у місті Донецьку. Банк наполягає, щоб посвідчення відбулося у м. Одеса.

Яким є місце посвідчення договору іпотеки? Чи має право банк запросити для посвідчення договору нотаріуса, що обслуговує інший нотаріальний округ?

 

3) N має право власності на житловий будинок та земельну ділянку (ринкова вартість кожного з цих об’єктів є приблизно рівною). N попередньо узгодив з банком умови кредиту. Сума кредиту є меншою, ніж вартість житлового будинку та земельної ділянки окремо. У зв’язку з цим майбутні контрагенти бажають зазначити в якості предмета договору або житловий будинок, або земельну ділянку.

Чи може бути укладений (посвідчений) такий договір? Чи може бути передана в іпотеку частина земельної ділянки?

 

4) Фермер передав на тривалий строк в іпотеку земельну ділянку сількогосподарського призначення, що звичайно використовувалась ним для вирощування кукурудзи. Згодом фермер вирішив вирощувати на цій ділянці соняшник. Дізнавшись про це банк-іпотекодержатель вимагав від фермера припинити цю діяльність, посилаючись на те, що використання землі під посіви соняшника за 5-7 років істотні виснажує ресурси землі, фактично зводячи нанівець якісні характеристики землі, що підтверджують численні дослідження фахівців із зазначеного питання. У разі невиконання своєї вимоги банк погрожував достроково звернути стягнення на земельну ділянку.

Чи має банк правові підстави для такої вимоги?

 

Контрольні запитання та завдання

 

1) Згідно ч. 1 ст. 575 ЦК України іпотекою є застава нерухомого майна, що залишається у володінні заставодавця або третьої особи. До вас звернулися особи, що мають намір укласти договір іпотеки з передачею предмета іпотеки у володіння та користування іпотекодержателя. Вони зазначають, що вказівка про передачу предмета іпотеки у володіння та користування кредитора-іпотекодержателя забезпечує їхні інтереси набагато повніше, ніж це має місце у випадку залишення предмета іпотеки у володінні та користуванні боржника іпотекодавця, оскільки перший сплачуватиме другому певну грошову суму за використання чужого майна, зменшуючи тим самим суму основного зобов’язання; з іншої сторони, маючи річ у своєму безпосередньому володінні іпотекодержатель є упевненим у відсутності ризиків втрати або псування речі.

Майбутніх контрагентів цікавить, чи не призведе така вказівка у договорі, з огляду на її пряму суперечність ч. 1 ст. 575 ЦК України, до ризику визнання договору недійсним або до інших негативних для них наслідків (есе до 4-х сторінок).

 

2) Банк-кредитор та юридична особа-боржник погодилися укласти кредитний договір, у забезпечення якого боржник передає кредитору належну йому на праві власності будівлю. Банк звернувся до вас за консультацією з приводу доцільності реєстрації іпотечного обтяження.

Зробіть ретельний аналіз законодавства та роз’ясніть банку, які переваги та недоліки (якщо вони є) тягне за собою реєстрації іпотечного обтяження (есе до 4-х сторінок).

 

3) Відповідно до ч. 1, 4 ст. 133 ЗК України земельні ділянки можуть виступати предметом іпотеки, якщо вони є об’єктом права приватної власності або належать фізичним або юридичним особам на праві оренди, емфітевзису, суперфіцію.

У випадку, якщо земельні ділянки не є об’єктом права власності фізичних або юридичних осіб, а належать їм на інших перерахованих у ЗК правових титулах, законодавство про який вид договору застави поширюється на сторін: застави майнових прав або іпотеки. Відповідь обґрунтуйте (есе, до 3-х сторінок).

 

4) В іпотеку пропонується передати об’єкт незавершеного будівництва. Уточніть, який предмет безпосередньо передається в іпотеку, яким чином це грамотніше відобразити у договорі та які правові наслідки має ситуація, коли на момент звернення стягнення права власності на нерухоме майно у іпотекодавця не існує (об’єкт незавершеного будівництва не перетворився на будівлю або споруду, право власності на яку виникло у іпотекодавця).

 

Нормативні акти

Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 року // Відомості Верховної Ради України. - 2003. - № 40-41. - Ст. 356.

Господарський кодекс України від 16 січня 2003 року // Відомості Верховної Ради України. – 2003. - № 18. – Ст. 144.

Земельний кодекс України. Затверджений Законом України від 25 жовтня 2001р. // Урядовий кур’єр. – 2001. – 15 листопада.

Про інвестиційну діяльність. Закон України від 18 вересня 1991 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1991. - № 47. – Ст. 646.

Про заставу. Закон України від 2 жовтня 1992 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1992. – № 47. – Ст.642.

Про нотаріат. Закон України від 2 вересня 1993 р. // Відомості Верховної Ради України. – 1993. - № 39. – Ст. 383.

Про виконавче провадження. Закон України від 21 квітня 1999 р. (в редакції від 4 листопада 2010 р.) // Відомості Верховної Ради України. – 2011. - № 19-20. – Ст. 142.

Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні. Закон України від 12 липня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2001. - № 47. – Ст. 251.

Про іпотеку. Закон України від 5 червня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. - № 38. – Ст. 313.

Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати. Закон України від 19 червня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2004. - № 1. – Ст. 1.

Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю. Закон України від 19 червня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2003. - № 52. – Ст. 377.

Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Закон України від 1 липня 2004 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2004. - № 51. – Ст. 553.

Про оцінку земель. Закон України від 11 грудня 2003 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2004. - № 15. – Ст. 229.

Про іпотечні облігації. Закон України від 22 грудня 2005 р. // Відомості Верховної Ради України. – 2006. - № 16. – Ст. 134.

Перелік документів, за якими стягнення заборгованості провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 р. № 1172.

Тимчасовий порядок державної реєстрації іпотек, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 2004 р. № 410.

Тимчасове положення про порядок реєстрації прав власності на нерухоме майно, затверджене наказом Міністерства юстиції України від 7 лютого 2002 р. № 7/5.

Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затверджений наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 р. № 296/5 // Офіційний вісник України. – 2012. - № 17. – Ст. 632.

Порядок погодження органами приватизації умов договорів застави майна, затверджений наказом Фонду державного майна України від 6 лютого 2001 р. № 163.

Роз’яснення Вищого Арбітражного Суду України «Про деякі питання практики вирішення спорів, пов’язаних із застосуванням Закону України «Про заставу» від 24 грудня 1999 р. № 02-5/602

Оглядовий лист Вищого Арбітражного Суду України «Про практику вирішення окремих спорів, пов’язаних із забезпеченням виконання зобов’язань» від 30 травня 2001 р. № 01-8/637.

 

Рекомендована література

Белов В.А. Денежные обязательства. – М.: ЦентрЮрИнфоР, 2001. – 237 с.

Беляневич О.А. Господарське договірне право України (теоретичні аспекти): Монографія. – К.: Юрінком Інтер, 2006. – 592 с.

Боднар Т.В. Договірні зобов’язання в цивільному праві (загальні положення): Навч. посіб. – К.: Юстиніан, 2007. – 280 с.

Брагинский М.И., Витрянский В.В. Договорное право. Книга первая: Общие положення: Изд. 3-е. – М.: Статут, 2001. – 848 с.

Герц А.А. Іпотека підприємства як єдиного майнового комплексу. Автореф. дис…к.ю.н.: 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес, сімейне право, міжнародне приватне право. – Львів, 2006. – 17 с.

Гонгало Б.М. Учение об обеспечении обязательств. – М. Статут, 2002. – 222 с.

Гриджук Д.М., Олійник В.О. Застава як спосіб забезпечення виконання зобов’язань. – К.: Оріяни, 2002. – 324 с.

Другова В.А. Договір іпотеки за цивільним законодавством України. Автореф. дис…к.ю.н.: 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес, сімейне право, міжнародне приватне право. – К., 2010. – 18 с.

Єщенко А. Іпотека – практика застосування. – Харків: Страйд, 2004. – 154 с.

Латынцев А.В. Обеспечение исполнения договорных обязательств. – М.: Лекс-Книга, 2002. – 285 с.

Подцерковний О.П. Грошові зобов’язання господарського характеру: проблеми теорії і практики. – К.: Юстиніан, 2006. – 424 с.

Пучковская И. И. Ипотека: залог недвижимости.- Х.: Консум, 1997.

Чанишева А.Р. Іпотечні цивільні правовідносини. Автореф. дис…к.ю.н.: 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес, сімейне право, міжнародне приватне право. – К., 2009. – 20 с.

Шкрум Т.С. Застава як речево-правовий спосіб забезпечення зобов’язань за законодавством України. – Автореф. дис…к.ю.н.: 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес, сімейне право, міжнародне приватне право. – К., 1997. – 18 с.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)