АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Економічні показники ефективності використання основних фондів. Шляхи покращення використання основних фондів в будівництві в умовах ринкових відношень

Читайте также:
  1. III. СОЦІЯЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ПОСТАНОВИ
  2. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  3. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  4. АКТ на списання основних засобів
  5. Аналіз використання виробничих потужностей
  6. Аналіз використання виробничого обладнання
  7. Аналіз використання робочого часу
  8. Аналіз витрат і ефективності діяльності суб’єктів державного сектору.
  9. Аналіз ефективності використання оборотного капіталу.
  10. Аналіз інших нормативно-правовими актів в сфері інформатизації та шляхи для її удосконалення.
  11. Аналіз ризику та ефективності управління портфелем фінансових інвестицій.
  12. Аналіз структури позикового капіталу, ефективності його використання

Забезпечення необхідних темпів розвитку і підвищення ефективності виробництва можливо за умови інтенсифікації відтворення і поліпшення використання діючих основних фондів підприємств.

Система показників, що може вичерпно характеризувати ефективність основних фондів, охоплює два блоки: перший — показники ефективності відтворення окремих видів і всієї сукупності засобів праці; другий — показники рівня використання основних фондів у цілому й окремих їхніх видах.

В ринкових умовах господарювання політика відтворення основних фондів відіграє важливу роль, оскільки від її ефективності залежить кількісний і якісний стан основних фондів.

Відтворення основних фондів – це процес їхнього відтворення шляхом придбання нових, реконструкції, технічного переозброєння, модернізації і капітального ремонту.

Відтворення основних фондів вирішує наступні завдання:

- забезпечення підприємства основними фондами в необхідній кількості та відповідної якості;

- підтримка основних фондів в робочому стані;

- збільшення маси основних фондів з метою розширення обсягу виробництва;

- підвищення технічного рівня виробництва завдяки удосконаленню видової, технологічної і вікової структури основних фондів.

Відтворення основних фондів може здійснюватись за рахунок власних коштів: статутного капіталу, амортизаційних відрахувань, чистого прибутку, інших власних коштів та запозичених коштів: банківських позик, коштів від реалізації цінних паперів та інших запозичених джерел.

Ефективність процесів відтворення основних фондів підприємства визначається за допомогою наступних показників:

1. Коефіцієнт відновлення (Квідн) характеризує інтенсивність введення в дію нових виробничих потужностей і визначається за наступною формулою:

(5.15)

де ОФввед – вартість введених основних фондів підприємства, (грн.); ОФк.р. – вартість основних фондів на кінець року, (грн.).

2. Коефіцієнт вибуття (Квиб) характеризує інтенсивність вибуття основних фондів впродовж розрахованого періоду і визначається наступним чином:

(5.16)

де ОФв – вартість основних фондів підприємства, що вибули, (грн.); ОФп.р. – вартість основних фондів на початок року, (грн.).

3. Коефіцієнт приросту (Кприр) характеризує рівень приросту основних фондів:

, (5.17)

де ОФввед – вартість введених основних фондів підприємства, (грн.); ОФв – вартість основних фондів підприємства, що вибули, (грн.); ОФк.р. – вартість основних фондів на кінець року, (грн.).

4. Коефіцієнт інтенсивності відновлення (Кінт.в.) характеризує наявність (відсутність) розширеного відтворення основних фондів:

(5.18)

де ОФввед – вартість введених основних фондів підприємства, (грн.); ОФв – вартість основних фондів підприємства, що вибули, (грн.).

5. Коефіцієнт оптимальності вибуття (Копт.в.) характеризує виконання плану підприємства з вибуття основних фондів:

(5.19)

де Квиб.ф., Квиб.н. – фактичний і нормативний коефіцієнт вибуття основних фондів по підприємству.

Важливим елементом процесу виробництва основних фондів є заміна зношених і технічно застарілих засобів праці. Визначення необхідного (економічно раціонального) щорічного обсягу заміни засобів праці передбачає:

- встановлення оптимальних термінів експлуатації відповідних їхніх видів (груп);

- розрахунки такого щорічного обсягу заміни, що може забезпечити дотримання оптимальних термінів функціонування устаткування й інших видів основних фондів.

При простому відтворенні засобів праці розмір їхньої заміни (вибуття) практично повинний дорівнювати нормі амортизаційних відрахувань на реновацію, а при розширеному — буде залежати не тільки від нормативного терміну експлуатації (норми амортизації), але і від темпів щорічного збільшення обсягу основних фондів.

Для підтримки основних фондів в працездатному стані необхідно періодично проводити їх ремонт. Сутність ремонту полягає в усуненні тимчасового фізичного спрацювання конструктивних елементів в натуральній формі та забезпечення в такий спосіб постійної дієздатності засобів праці протягом усього періоду їхньої експлуатації.

За періодичністю і складністю необхідних профілактично-технічних операцій виділяють поточний, капітальний та відновний ремонт.

Поточний ремонт – це збереження засобів праці у придатному для продуктивного використання стані проведенням регулярних ремонтно-профілактичних операцій з метою усунення дрібних неполадок і запобігання прогресуючому фізичному спрацюванню.

Капітальний ремонт – це максимально можливе відновлення первісних техніко-експлуатаційних параметрів засобів праці, пов'язаний з повним розбиранням машин, заміною всіх зношених деталей і вузлів, після якого технічні параметри машини повинні наблизитися до первісних.

Відновлювальний ремонт – це відновлення первісних параметрів засобів праці внаслідок стихійного лиха або тривалої бездіяльності основних фондів.

У сучасних умовах господарювання і формування ринкової економіки важливого значення набуває економічна оцінка доцільності витрат на капітальний ремонт виробничого устаткування. Це пояснюється тим, що на підприємствах діюче устаткування протягом фактичного терміну експлуатації капітально ремонтують кілька разів, а наступні капітальні ремонти часто коштують дорожче, ніж нове обладнання аналогічного призначення.

Для економічної оцінки ефективності витрат на капітальний ремонт порівнюють два альтернативних варіанти: перший — капітальний ремонт фізично зношеної машини і збільшення терміну її експлуатації на один ремонтний цикл; другий — заміна машини, що вимагає капітального ремонту, на нову. Показник ступеня ефективності витрат на капітальний ремонт будь-якого виробничого устаткування (Ер) визначається по формулі:

, (5.20)

де Ri – вартість очікуваного капітального ремонту, (грн.); Se – різниця між залишковою вартістю капітально відремонтованої машини і вартістю нової машини, (грн.); КН – ціна придбання нового основного фонду, (грн.); α – коефіцієнт, який характеризує співвідношення продуктивності діючої і нової машини; β – коефіцієнт, що враховує співвідношення тривалості ремонтного циклу діючої і нової машини; Sа – недоамортизована частина капітально відремонтованої машини, яка визначається як різниця залишкової вартості капітально відремонтованої машини і залишкової вартості нової машини.

Коефіцієнт ефективності витрат на капітальний ремонт, може мати позитивне, негативне чи нульове значення. При позитивному значенні коефіцієнта Ер капітальний ремонт устаткування є економічно виправданим, при негативному — недоцільним, а при нульовому — порівнювані варіанти можна вважати рівноцінними.

Для підвищення ефективності процесу виробництва основних фондів багато значить модернізація діючого виробничого устаткування, або його удосконалювання з метою попередження техніко-економічного старіння і підвищення техніко-експлуатаційних параметрів до рівня сучасних вимог.

Метод визначення ефективності витрат на модернізацію не відрізняється від методу визначення витрат на добуток капітального ремонту. Для цього можна скористатися попередньою формулою, у чисельник якої потрібно поставити витрати на модернізацію замість витрат на капітальний ремонт відповідного устаткування. Коефіцієнт ефективності витрат на капітальний ремонт і модернізацію, здійснюваних одночасно, можна розрахувати по формулі

, (5.21)

де Ri – вартість очікуваної модернізації, (грн.); М — витрати на модернізацію, (грн.); Se – різниця між залишковою вартістю модернізованої машини і вартістю нової машини, (грн.); КН – ціна придбання нового основного фонду, (грн.); α – коефіцієнт, який характеризує співвідношення продуктивності діючої і нової машини; β – коефіцієнт, що враховує співвідношення тривалості ремонтного циклу діючої і нової машини; Sа – недоамортизована частина капітально відремонтованої машини, яка визначається як різниця залишкової вартості капітально відремонтованої машини і залишкової вартості нової машини.

При цьому величини α, β, і Se, що входять у формулу, потрібно визначати за даними модернізованої і нової машини.

Нагромадження і відновлення основних фондів, нарощування виробничих потужностей підприємств різних галузей народного господарства здійснюються в процесі технічного переоснащення, реконструкції і розширення діючих чи спорудження нових виробничих об'єктів (цехів, виробництв, підприємств у цілому).

Технічне переоснащення діючого підприємства означає здійснення його технічного розвитку відповідно до плану (без збільшення існуючих виробничих площ), тобто проведення комплексу заходів, що передбачають підвищення до сучасних вимог технічного рівня окремих ділянок виробництва за рахунок упровадження нової техніки і технології, механізації й автоматизації виробничих процесів, модернізації і заміни фізично і технічно застарілого устаткування.

Реконструкцією діючого підприємства називають здійснюване по єдиному проекту повне чи часткове переоснащення виробництва. При необхідності можуть бути споруджені нові чи розширені допоміжні (обслуговуючі) об'єкти. До реконструктивних робіт відносять також будівництво нових виробничих об'єктів замість тих, подальша експлуатація яких визнана недоцільної.

Розширенням діючого підприємства прийнято вважати спорудження його другої і наступної черг, додаткових виробничих комплексів, будівництво нових чи цехів розширення існуючих, а також організацію допоміжних і обслуговуючих виробництв, комунікацій і т.п.

До нового будівництва (новобудовам) відносять спорудження окремих виробничих об'єктів чи підприємств, здійснюване на нових площадках і по затвердженому окремому проекті.

Такі форми розширеного відтворення основних фондів і методи відновлення виробничого потенціалу підприємств є взаємозалежними елементами єдиного виробничого процесу, що доповнюють один одного. Однак пріоритетними для переважного більшості різногалузевих виробництв (господарств) потрібно вважати технічне переоснащення і реконструкцію діючих виробничих об'єктів. Нове будівництво буде економічно доцільним тільки за умови неможливості подальшого збільшення виробничого потенціалу вже діючих підприємств, а також при необхідності організації нових видів виробництва (надання нових послуг) і забезпечення належного рівня екологічної безпеки виробничо-господарської діяльності.

Ефективність використання основних фондів підприємства характеризується системою показників, яка включає узагальнюючі і часткові.

Узагальнюючі показники виражають кінцевий результат використання основних фондів підприємства. До цієї групи відносяться такі показники:

1. Фондовіддача (ФВ) є одним з основних показників ефективності використання основного капіталу підприємства. Цей показник показує кількість товарної продукції, виробленої за допомогою 1 грн. основних фондів підприємства. Розрахунок цього показника здійснюється по формулі:

(5.22)

де ТП – товарна продукція підприємства за визначений період, (грн.); ОФ – середньорічна вартість основних фондів підприємства, (грн.).

Середньорічна вартість основних фондів (ОФ) визначається наступним чином:

, (5.23)

де ОФп – вартість основних фондів на початок року, (грн.); ОФввед – вартість введених за рік основних фондів (грн.); ОФвиб – вартість основних фондів, що вибули з підприємства за рік, (грн.); m – кількість місяців до кінця року, протягом яких будуть функціонувати введені основні фонди, (міс.); n – кількість місяців до кінця року з моменту виведення з експлуатації основних фондів, (міс.).

2. Фондомісткість (ФМ) є показником, оберненим від фондовіддачі, який характеризує суму основного капіталу в грошовому виразі, необхідного для виготовлення товарної продукції на 1 грн. Цей показник розраховується по формулі:

(5.24)

де ОФ – середньорічна вартість основних фондів підприємства, (грн.); ТП – товарна продукція підприємства за визначений період, (грн.).

Крім товарної продукції в розрахунках фондовіддачі і фондомісткості може використовуватись валова, чиста або реалізована продукція.

3. Фондоозброєність (ФЗ) характеризує суму основного капіталу підприємства, яка припадає на 1 робітника. Розрахунок цього показника здійснюється по формулі:

(5.25)

де ОФ – середньорічна вартість основних фондів підприємства, (грн.); Ч – середньорічна чисельність працівників підприємства, (чол.).

4. Рентабельність основного капіталу (Рок) характеризує ефективність використання основних фондів підприємства за допомогою показника реалізації продукції. Цей показник розраховується по формулі:

(5.26)

де ВР – виручка від реалізації продукції (робіт, послуг) за досліджуваний період, (грн.); ОФ – середньорічна вартість основних фондів підприємства, (грн.).

Ефективність використання активної частини основних фондів підприємства здійснюється за допомогою часткових показників, які розкривають резерви поліпшення використання активної частини основних фондів. До них відносяться:

1. Коефіцієнт екстенсивного використання (Ке), який характеризує рівень використання активної частини виробничих фондів в часі:

(5.27)

де Тф, Тпл – фактичний та запланований (режимний) час роботи машин і устаткування.

2. Коефіцієнт інтенсивного використання (Кі), який характеризує рівень використання активної частини виробничих фондів за потужністю:

(5.28)

де Пф, Ппл – фактична та запланована потужність машин і устаткування.

3. Інтегральний коефіцієнт (Кінт) є узагальнюючим показником використання діючого обладнання як у часі, так і по потужності.

(5.29)

де Ке, Кі – коефіцієнт екстенсивного використання і коефіцієнт інтенсивного використання обладнання.

Чим ближче наведені показники до 1, тим краще використовуються машини і обладнання на підприємстві.

4. Коефіцієнт змінності (Кзм) показує, в скільки змін у середньому щорічно працює кожна одиниця устаткування. Він може бути визначений за формулою:

(5.30)

де МЗІ – кількість машино-змін роботи обладнання тільки в одну зміну, (од.); МЗ ІІ – кількість машино-змін роботи обладнання в дві зміни, (од.); МЗІІІ – кількість машино-змін роботи обладнання в три зміни, (од.); N – кількість встановленого обладнання.

Покращання використовування основних засобів відбивається на фінансових результатах роботи підприємства за рахунок: збільшення випуску продукції, зниження собівартості, покращання якості продукції і збільшення прибутку підприємства.

Покращання використовування основних засобів на підприємстві можна досягти шляхом:

- звільнення підприємства від зайвого обладнання, машин і інших основних засобів або здачі їх в оренду;

- своєчасного і якісного проведення планово-запобіжних і капітальних ремонтів;

- придбання високоякісних основних засобів;

- підвищення рівня кваліфікації обслуговуючого персоналу;

- своєчасного оновлення, особливо активної частини, основних засобів з метою недопущення надмірного морального і фізичного зносу;

- підвищення коефіцієнта змінності роботи підприємства, якщо в цьому є економічна доцільність;

- покращання якості підготовки сировини і матеріалів до процесу виробництва;

- підвищення рівня механізації і автоматизації виробництва;

- забезпечення там, де це економічно доцільно, централізації ремонтних служб;

- підвищення рівня концентрації, спеціалізації і комбінування виробництва;

- впровадження нової техніки і прогресивної технології — маловідхідної, безвідходної, енерго- і паливовозберігаючої;

- вдосконалення організації виробництва і праці з метою скорочення втрат робочого часу і простою в роботі машин і обладнання.

Шляхи покращання використовування основних засобів залежать від конкретних умов, що склалися на підприємстві за той або інший період часу [20].


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)