АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Шестиденна війна

Читайте также:
  1. Арабо-ізраїльська війна 1947-48 років (Війна за незалежність)
  2. Війна в Іраку
  3. Війна в Чечні
  4. Війна Йом Кіпур (Війна Судного дня)
  5. Війна на виснаження
  6. Державно-правовий розвиток Німеччини між двома війнами.
  7. Друге гетьманування Юрія Хмельницького. Війна з Польщею та розкол України. Апогей Руїни.
  8. Ліванська війна 1982 року
  9. Національно-визвольна війна українського народу під проводом Б. Хмельницького, її політичні результати.
  10. Суецька війна 1956 року

Шестиденну війну називають ще Червневою війною. Вона тривала лише шість днів, із 5 по 10 червня 1967року. Війна була превентивною відповіддю Ізраїлю на зростання військової активності Єгипту біля кордону між ними та вимогу до миротворчих сил ООН залишити Синайський півострів. Крім того, Єгипет закрив Тиранську протоку для кораблів Ізраїлю. Все це в травні призводить до зростання напруженості в регіоні та ланцюгу мобілізацій. Конфлікту передувала серія дипломатичних торгів, здебільшого між арабськими державами, метою яких було створення якомога більш широкої антиізраїльської коаліції.

Співвідношення сил та стратегічна ситуація в регіоні в короткостроковій перспективі складалися на користь Ізраїлю. Єгипетські збройні сили номінально налічували близько 150000 солдатів, але майже половина їх воювала у громадянській війні в Ємені, що тривала на той час. Йорданія налічувала 55000 солдатів, частина яких також воювала в Ємені. Сирія могла виставити 75000. Загальна кількість ізраїльської армії перевищувала 260000 солдатів, військовий дух яких набагато перевищував арабський. Крім того, армія Ізраїлю була краще технічно оснащена та мала відмінних командирів, частина яких стали національними героями після війни, включаючи голову Генерального Штабу Іцхака Рабіна та генерал-майора Аріеля Шарона, які пізніше ставали прем’єр-міністрами Ізраїлю.

Хід війни:

За таких умов 5 червня Ізраїль наносить превентивний удар по позиціях єгипетських військ. В ході т.зв. «Операції Фокус» - першого етапу кампанії – було знищено основні аеродроми єгипетської авіації навколо Синайського півострова. На аеродромах та в повітрі за перший день операції знищено 452 літаки арабських армій, здебільшого винищувачі МіГ-21, Міг-17; бомбардувальники Ту-16 та Іл-28; транспортні літаки Іл-14 та Ан-12. Ізраїль при цьому втратив лише 19 літаків.

Після цього основні операції армії Ізраїлю здійснювалися за допомогою танкових ударів. Протягом чотирьох днів єгипетські війська були розбиті вщент, і Синайський півострів повністю опинився під контролем Ізраїлю.

На іншому фронті – йорданському – війська Йорданії, в силу домовленостей із Єгиптом, перейшли 5 червня у наступ, захопивши частину Єрусалима. За два дні Ізраїль силами трьох бригад витісняє йорданські війська з міста. Програвши згодом і Дженін-Наблусську битву, вони відходять за річку Йордан.

На сирійському фронті протягом перших чотирьох днів війни тривають обміни артилерійськими ударами. Після цього швидким наступом ізраїльтяни захоплюють Голанські висоти.

9 червня всі сторони конфлікту отримують вимогу Ради Безпеки ООН припинити вогонь. Наступного дня війну завершено.

Підсумки війни.

В ході Шестиденної війни Ізраїль завдав розгромної поразки коаліції арабських держав. Він захопив стратегічно важливі території: Сектор Газа, Синайський півострів, Голанські висоти та Західний берег ріки Йордан. З того часу лише Синайський півострів повернуто Єгипту за результатами Кемп-Девідських угод 1978 року. На захоплених територіях проживало близько 6 мільйонів арабів.

22 листопада Рада Безпеки ООН прийняла Резолюцію 242, якою закликав Ізраїль вивести війська з окупованих територій.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)