АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  4. III. Вправи з початкового положення стоячи.
  5. VІ. Назвіть юридичні строки, які слід застосувати у наведених положеннях (усього – 9 балів: по 3 бали за кожну правильну відповідь):
  6. АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ЗІ СТРУКТУРНО-ЛОГІЧНОЮ СХЕМОЮ (МІЖДИСЦИПЛІНАРНИМИ ЗВ’ЯЗКАМИ).
  7. Анотація навчальної дисципліни «Макроекономічний аналіз»
  8. Анотація навчальної дисципліни «Макроекономічний аналіз»
  9. В якій відповіді наведене правильне положення, що стосується відповідальності за злочини проти громадського порядку та моральності?
  10. В якій відповіді наведене правильне положення, яке характеризує взаємозв'язок Загальної та Особливої частини кримінального права України?
  11. В якій відповіді наведено правильне положення, яке стосується злочинів проти власності?
  12. Відзначимо наступні основні функції політичної соціології як навчальної дисципліни: світоглядну, пізнавальну, виховну, практично-політичну.

Дисципліна: Кримінальний процес. Загальна частина.

Кримінальний процес - одна з профілюючих дисциплін, які передбачені для обов`язкового вивчення студентами у вищих навчальних закладах, які здійснюють підготовку юристів. Курс кримінального процесу складається із загальної та особливої частин і вивчається протягом двох семестрів.

Засвоєння студентами матеріалу цього курсу становить фундамент професійної підготовки юристів, і є неодмінною умовою для їх подальшої успішної діяльності в правовій сфері.

Викладання курсу кримінального процесу передбачає розкриття врегульованої кримінально-процесуальним законом діяльності органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду з прийому та вирішення інформації про злочини, досудового розслідування і судового розгляду кримінальних справ, виконанню вироків суду. Своєю діяльністю зазначені органи сприяють зміцненню законності та правопорядку в Україні, виконанню завдань держави у сфері захисту прав і свобод людини та боротьби зі злочинністю.

Метою викладання цієї навчальної дисципліни є отримання студентами глибоких теоретичних знань щодо діяльності органів досудового розслідування, прокуратури і суду з розгляду заяв і повідомлень про злочини, розслідування і попередження злочинів, вирішення кримінальних справ, а також формування практичних навичок правильного застосування правових норм при проведенні слідчих, судових та інших процесуальних дій, прийнятті та оформленні процесуальних рішень.

Вивчення курсу повинно сприяти вихованню у студентів поважного ставлення до кримінальної юстиції України як важливого засобу захисту проголошених в Конституції України і міжнародних документах прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави.

Порядок і послідовність викладу питань кримінального процесу прийнято іменувати системою курсу. У загальній його частині розглядаються сутність кримінального процесу, його завдання, основні категорії, джерела кримінально-процесуального права, принципи і суб‘єкти кримінального судочинства, теорія доказів та деякі інші загальні питання провадження у кримінальних справах.

Особлива частина призначена для докладного висвітлення провадження на окремих етапах (стадіях) кримінального процесу і особливостей розслідування та розгляду окремих категорій кримінальних справ (про злочини і суспільно небезпечні діяння неповнолітніх, неосудних та обмежено осудних осіб тощо).

Збагачення студентів теоретичними знаннями передбачає засвоєння ними різних концепцій, поглядів, дискусійних положень з найбільш важливих питань, які є в кримінально-процесуальній науці, розвиток вміння критично обмірковувати проблемні питання, щоб мати про них свою аргументовану думку, а також розвиток правового мислення, яке допоможе правильно орієнтуватися в навчальному матеріалі.

Курс «Кримінальний процес» знаходиться у тісному зв`язку з іншими навчальними юридичними дисциплінами. Перш за все, з теорією держави і права, яка забезпечує курс категоріальним апаратом; з конституційним, кримінальним, адміністративним, цивільним правом, оскільки в діяльності органів кримінальної юстиції досить часто виникають питання, які пов`язані із відшкодуванням завданої злочином шкоди, кваліфікацією суспільно небезпечних діянь, забезпеченням конституційних прав і свобод людини, адміністративною відповідальністю тощо.

При вивченні кримінального процесу студенті повинні активно використовувати знання щодо завдань, компетенції і повноважень органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду, які були отримані під час вивчення дисципліни «Судові та правоохоронні органи України».

Для опанування курсу кримінального процесу студентам, крім лекцій, підручників і навчальних посібників, не обійтися без таких нормативних актів, як Конституція України, Кримінальний та Кримінально-процесуальний кодекси України, Закони України «Про судоустрій і статус суддів», «Про міліцію», «Про прокуратуру», «Про оперативно-розшукову діяльність», «Про державний захист працівників суду та правоохоронних органів», «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві», «Про адвокатуру» та ін.

Питання зміцнення законності та правопорядку, посилення боротьби зі злочинністю, підвищення ефективності діяльності органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду є предметом постійної уваги Президента України, Кабінету Міністрів України, керівництва Генеральної прокуратури та МВС України і тому, треба обов`язково використовувати у навчанні підзаконні нормативні акти, які регламентують окремі аспекти діяльності з розслідування злочинів. Важливе значення у реалізації кримінально-процесуального законодавства відіграє Конституційний Суд України і Пленум Верховного Суду України, про цілу низку рішень яких потрібно завжди пам`ятати.

На сучасному етапі судово-правової реформи відбувається становлення нового кримінально-процесуального законодавства України, що вимагає від тих хто вивчає кримінальний процес постійної уваги за періодичними виданнями, в яких публікуються Закони України та інші нормативно-правові акти, рішення Конституційного Суду України («Голос України», «Урядовий кур`єр», «Відомості Верховної Ради України», «Офіційний вісник України»), аналізуються правові проблеми, що пов`язані з їх реалізацією, і статистичні дані щодо діяльності органів кримінальної юстиції («Право України», «Вісник Конституційного Суду України», «Вісник Верховного Суду України», «Міліція України» тощо).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)