АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні положення досудового слідства

Читайте также:
  1. I. Загальні положення
  2. I. Загальні положення
  3. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  4. III. Вправи з початкового положення стоячи.
  5. VІ. Назвіть юридичні строки, які слід застосувати у наведених положеннях (усього – 9 балів: по 3 бали за кожну правильну відповідь):
  6. А. ОСНОВНІ ФОРМУЛИ, ЯКІ НЕОБХІДНО ВИКОРИСТАТИ
  7. Адаптація. Характеристика адаптацій. Основні концепції адаптаційних пристосувань
  8. Банки — основні учасники ринку капіталів
  9. БУДОВА М'ЯЗІВ. ОСНОВНІ ВИДИ СКЕЛЕТНИХ М'ЯЗІВ
  10. В якій відповіді наведене правильне положення, що стосується відповідальності за злочини проти громадського порядку та моральності?
  11. В якій відповіді наведене правильне положення, яке характеризує взаємозв'язок Загальної та Особливої частини кримінального права України?
  12. В якій відповіді наведено правильне положення, яке стосується злочинів проти власності?

 

1. Поняття, завдання і значення досудового розслідування.

2. Форми і строки розслідування.

3. Підслідність.

4. Окреме доручення.

5. Процесуальні документи досудового слідства.

6. Недопустимість розголошення даних розслідування.

7. Розслідування справ групою слідчих.

8. Об’єднання і виділення справ.

 

1. Розслідування – це діяльність органів прокуратури, дізнання і слідства по виявленню, оцінці і закріплені доказів з метою розкриття злочинів. Завданням досудового слідства крім розкриття злочинів є і профілактична робота серед населення, а також вчасне забезпечення відшкодування збитків завданих громадянам злочином.

Значення досудового слідства: хороше розслідування сприяє зміцненню законності, виховує повагу до законів, сприяє повазі до правоохоронних органів.

 

2. Існує дві форми розслідування:

1) дізнання (ст. 101 КПК), строк – до 10 днів. Дізнання – це проведення невідкладних слідчих дій: огляд місця події, обшук, виїмка, освідування, затримання. Про початок дізнання негайно повідомляється прокурор. На дізнання відводиться 10 днів, після чого справа передається слідчому. У разі взяття підозрюваного під варту, дізнання проводиться у строк не більше п’яти діб з моменту обрання запобіжного заходу. Після передачі справи слідчому, органи дізнання можуть самостійно проводити слідчі дії з дозволу слідчого.

2) досудове слідство (ст. 112 КПК), строк проведення – 2 місяці. Перебіг строків слідства починається з моменту встановлення особи, яка вчинила злочин. Якщо справа була повернута на додаткове розслідування (дослідування), то строк для такого дослідування встановлюється – один місяць.

 

3. Підслідність – це сукупність встановлених законом ознак справи, відповідно до яких, вона належить до відання того чи іншого органу розслідування. Види підслідності:

1) Предметна (родова) – визначається характером чи родом справи (ст. 112 КПК).

2) Територіальна (місцева) – розслідування проводиться там, де вчинено злочин. Коли місце вчинення злочину невідоме, то розслідування поводиться за місцем виявлення злочину, або за місцем перебування більшості свідків (ст. 116 КПК).

3) Персональна (військовослужбовці, неповнолітні), встановлений особливий порядок розслідування (ч.2, ст. 112, ст. 432 КПК).

4) Альтернативна – розслідування проводить той слідчий який порушив справу або до якого надійшла заява про факт вчинення злочину.

5) За зв’язком справи (ч. 6 ст. 112 КПК).

Якщо слідчий встановив, що справа йому не підслідна, він зобов’язаний провести невідкладні слідчі дії і передати справу за підслідністю.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)