АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пружні хвилі в газах, рідинах та гірських породах, що насичені флюїдами

Читайте также:
  1. Альтернативні школи нової хвилі
  2. Класифікація магматичних гірських порід
  3. Небезпеки на пішохідних і гірських маршрутах
  4. Поверхневі хвилі (хвилі Лемба-Стоунлі)
  5. Повздовжні хвилі
  6. РОЗДІЛ 6. ЕЛЕКТРОМАГНІТНІ ХВИЛІ
  7. Хвилі де Бройля. Досліди Девісона і Джермера. Співвідношення невизначеностей Гейзенберга

Необхідно зазначити, що кількість типів хвиль, які виникають в необмежених середовищах зростає при переході від рідких середовищ до твердих і пористих. Так, в рідинах і газах, які мають тільки об’ємну пружність існує тільки повздовжні хвилі Р. В твердих середовищах, що володіють ще й пружністю форми одночасно можуть виникати повздовжні деформації та деформації зсуву, і відповідно поширюються хвилі Р та S. Отже,

1) повздовжня хвиля Р (головна) – виникає на границі розподілу води (буровий розчин) – стінки свердловини;

2) поперечна хвиля S – поширюється по стінці свердловини;

3) поверхнева хвиля – поширюється по стінці свердловини, рідко розділяється за часом від поперечної хвилі на записах хвильових картин.

У сейсмології та у сейсморозвідці повздовжні хвилі позначають літерою P, а поперечні хвилі – літерою S.

Швидкості розповсюдження повздовжніх хвиль Vp та поперечних Vs хвиль у однорідному середовищі є різними та залежать від його густини ρ та пружних постійних (сталих) Е та μ. Стала Е має назву модуля Юнга, а стала μ – коефіцієнтом Пуасона. Модуль Юнга чисельно дорівнює напрузі, прикладеної до торців бруса, який розтягується та виготовлений з пружного матеріалу, завдяки якому початкова довжина бруса під деформацією (розтягуванням) збільшується вдвічі. Коефіцієнт Пуасона дорівнює відношенню поперечного стискання бруса до його повздовжнього розтягування. Модуль Юнга має розмірність напруги, тобто сили, яка віднесена до одиниці площі поперечного перерізу бруска. Коефіцієнт Пуасона – безрозмірна величина (<0,5).

Між швидкостями Vp до Vs існує співвідношення:

 

. (1.9)

 

З цього виразу видно, що швидкість розповсюдження повздовжніх пружних хвиль завжди є більшою ніж швидкості розповсюдження поперечних пружних хвиль і відношення цих швидкостей визначається коефіцієнтом Пуасона середовища, у якому розповсюджуються хвилі. З цього рівняння легко отримати вираз:

 

. (1.10)

 

У рідких та газоподібних середовищах виникають та розповсюджуються тільки лише повздовжні пружні хвилі. Поперечні пружні хвилі в цих середовищах не виникають. Тому що рідини та гази не чинять ніякого опору зміні своєї форми за рахунок повороту частинок. з яких вони складені. У них відсутні деформації зсуву.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)